Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

oregano

oregano

26-10-2012 om 20:17

Zie bijna niets meer in het donker met autorijden....is daar iets aan te doen?

Hoi,
Ik heb nachtlenzen, dus overdag worden mijn ogen in de loop vd dag weer wat slechter dus ik had altijd al een bril op voor 's avonds in de auto. Vorig jaar merkte ik dat ik steeds minder zag in het donker met autorijden, bril met gele glazen gekocht, hielp niks, speciale bril met Zeiss (?) glazen aan laten meten, hielp ook niks. maar het gin met de gewone bril nog wel. Nu reed ik 2 weken geleden voor het eerst weer in het donker en ik zie nu bijna niets meer, zie geen diepte, kan niet ver vooruit kijken. Dus bijna geschept op de snelweg met invoegen, wat een schrik was dat!
Wie heeft dit ook, of wie weet wat je hieraan kunt doen. Ben bij huisarts geweest voor verwijzing naar oogarts maar dit zou geen zin hebben omdat er aan nachtblindheid niets te doen is. Maar hoe weet je of je nu echt nachtblind bent of dat het iets anders is, ook al wete niet wat het anders zou kunnen zijn....
Groet oregano

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Tja weinig aan te doen

Ik ben al jaren nachtblind. Niet extreem, maar ik merk wel behoorlijk verschil met overdag. Ook mij helpt zo'n nachtbril niet (ooit geprobeerd).
Ik zie eigenlijk altijd al slecht diepte. Ook overdag. Ik heb wel geleerd om afstanden in de schatten n.a.l.v. hoe groot/klein iets is. Maar dat werkt alleen goed als het bekend gebied is. In onbekend gebied weet ik niet hoe groot een huis is, dus kan ook niet inschatten of ie nu zo klein is omdat het verder weg is of ├ęcht zo klein. Dan let ik vooral op dingen die een vaste maat hebben (strepen, tantaarns, paaltjes, nummerborden, auto's etc.).
Ik ben wel goedgekeurd voor autorijden en daarbij zijn mijn ogen ook uitgebreid getest. En word zelfs herkeurd iedere zoveel jaar.
Ik rijd 's nachts vooral op de strepen op de weg. En op de paaltjes naast de weg.
Die kan ik wel goed zien. En aan de hand daarvan kan ik ook goed zien of er een bocht komt enzo.
Invoegen en bijna niet gezien? Dat gaat bij mij prima...kijk je wel goed in al je spiegels? Staan ze wel goed ingesteld? En invoegen doe je toch op een verlichte weg meestal???? Ik zie andere auto's door de verlichting die ze op hebben (logisch toch?) En die zie je toch wel? Wel geeft verlichting mij altijd 'last' dan moeten mijn ogen zich wederom instellen op dat donker en dat kost bij mij wat langer tijd dan bij een ander. Dan is het goed concentreren op strepen en paaltjes. Concentratie is belangrijk. Overdag klets ik je de oren van het hoofd in de auto....Maar is het donker dan let ik alleen maar op en zal ik je zelfs vragen of je niet zoveel wil kletsen tegen me...want dat kan ik dan niet. Ik heb mijn hoofd er gewoon bij nodig. Achteruitrijden is een crime..als je slecht ziet 's nachts (minder verlichting). Dus draaien probeer ik te voorkomen. Of doe ik nadat ik eerst door de voorruit de boel goed bekeken heb.
Ik denk dat het vooral een manier van 'anders' kijken vergt....Jij bent gewend om zo te kijken(zoals normaal) en het kost je moeite om daarin om te schakelen. Ik kijk mijn leven lang al zo....en ken niet eens een andere manier. Ik weet wel dat ik het anders doe dan anderen die normaal zien.
En het klinkt vast 'eng' als ik het zo uitleg. Maar ik rijd al bijna 30 jaar en ook 's nachts en heb zelfs nog nooit een deukje opgelopen (even afkloppen)en het is bepaald ook niet zo dat ik amper rijd.
Ik denk wel dat je het kan 'leren' maar dat het tijd vergt. Als ik jouw was zou ik eerst proberen/oefenen op rustige wegen, bij voorkeur waar geen verlichting is en op rustige momenten (door de week b.v.). Zodat je je zekerder voelt.
groeten albana

Brianna F

Brianna F

27-10-2012 om 15:07

my 2 cents

Ik zie ook weinig in het donker en dat was voor mij reden om geen auto meer te rijden. Vind het nl onverantwoord, voor jezelf maar ook voor medeweggebruikers.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.