Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Tigress

Tigress

03-10-2011 om 09:26

Zorgkosten... ga jij mijden?

Door mijn financieële situatie wordt het betalen van eigen risico problematisch. Het (bijna) afgelopen jaar kwam ik op € 83,-- die ik moest betalen voor medicijnen en labkosten. Ik ga voor dat probleem dat nog steeds bestaat niet meer. Ik kan die extra kosten er niet bij hebben. Bovendien gaat de zorgtoeslag omlaag en de premie omhoog. Er zijn groepen voor wie zorg luxe wordt. En jullie....?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
ilsepilse

ilsepilse

03-10-2011 om 12:10

Ik niet man wel

mijn man zit nu in de WIA door een auto ongeluk 3 maanden geleden, moet nog vaak naar de fysio, heeft bijkomend nog veel pijnklachten , daarnaast ook nog astma...
Dus voor ons is het heel veel geld voor je eigen risico op is, ik heb ook 2 topsportende zoons die regelmatig naar de fysio moeten dus dat kan ik ook niet opzeggen,
Ik heb door het Belgische tandebeleid als kind heel slechte tanden en moet dus regelmatig naar de tandarts, net voor de zomer weer een kroon moeten plaatsen, toen ze vroeg of ze een behandelplan kon maken voor een andere tand waar de vulling zwak van was, zei ik neen ik heb daar nu geen geld voor.
En neen we gaan geen 2 keer per jaar op vakantie, onze laatste vakantie was in jan 1993.
Ons geld gaat nu echt op aan de vaste lasten, studie en het begeleiden van onze zoons op topsport...

Fiorucci

Fiorucci

03-10-2011 om 12:34

Kan niet

Ik heb in mijn gezin drie personen die hun medicatie gewoon nodig hebben,punt. Er zit niks anders op.

Vic

Vic

03-10-2011 om 12:44

Nee

Ik heb wel besloten een, noodzakelijke maar niet spoedeisdende, ingreep naar volgend jaar door te schuiven omdat ik dan toch al iets anders heb waarvoor mijn eigen risico geldt. Helaas heb ik er wel net medicijnen bijgekregen, dus ook dit jaar kom ik een heel eind in mijn e.r.

Eigen risico

Ik lees hier ook voorbeelden van kinderen die zorg nodig hebben. Maar deze kosten gaan toch niet van jouw eigen risico als volwassene af? Of heb ik nu iets gemist??
Om op de vraag terug te komen: nee ik ga geen zorg mijden. Ik bezuinig graag, maar niet op mijn gezondheid. Het lijkt me vreselijk om dit soort afwegingen te moeten maken. In feite ben je dan ziek omdat je het niet kunt betalen gezond te worden.
[email protected]

Fiorucci

Fiorucci

03-10-2011 om 16:32

Nanny

Bij mijn oudste zoon gaat het van zijn eigen eigen risico af, bij mijn jongste zoon moet ik per maand 26 euro zelf betalen.

Moontje

Moontje

03-10-2011 om 22:33

Geen keuze

Wij zijn elk nieuw jaar 2x het eigen risico van 170 euri kwijt, omdat zowel mijn man als ik structureel afhankelijk zijn van medicatie.
Ik voor mijn chronische oog-aandoening, en mijn man wegens medicijnen voor problemen met zijn bloedvet verbranding.
Helaas pindakaas.

Puck

Puck

03-10-2011 om 22:49

Ik ook niet

Ik zit ook met dure medicijnen die ik nodig heb dus mijn eigen risico is in januari ook al bereikt. En Astma patient: ik weet niet hoe oud je zoon is, maar kinderen hebben geen eigen risico.

Fiorucci

Fiorucci

04-10-2011 om 08:14

Klopt

Er zijn natuurlijk ook zat mensen die niet elk jaar die eigen bijdrage kwijt zijn. Voor chronisch zieken is dat wel zo, en daarom de tegemoetkoming.

Puck

Puck

04-10-2011 om 11:00

Astma patient

Daarom begon ik ook met: ik weet niet hoe oud je zoon is...

Tinus_p

Tinus_p

04-10-2011 om 14:22

Gebruik maken

Suiker:
"Maar er zijn twee dingen die ik niet begrijp: als je zorg mijdt omdat je de eigen bijdrage niet kunt betalen, moet je dan alles mijden? Dan betaal je toch ook premie voor niets omdat je dan helemaal niet meer gebruik maakt van zorg?"
Nee. Dat zit anders, want het is een _verzekering_. Het hele model lijkt op een WA-verzekering voor een auto, compleet met eigen risico, waar je ook niet elk jaar op claimt en misschien wel nooit.
Het lastige is, dat een zorgverzekering geen autoWA-verzekering is. En dat komt niet, omdat een auto geen mens is, maar omdat een WA-verzekering je vooral beschermt tegen zeldzame grote ongelukken, maar een zorgverzekering je beschermt tegen alle (grote en kleine, incidentele en chronische) zorgkosten.

Fiorucci

Fiorucci

04-10-2011 om 15:30

Tinus

" maar een zorgverzekering je beschermt tegen alle (grote en kleine, incidentele en chronische) zorgkosten"
Nou, zullen we daar grotendeels van maken? Er is toch al het nodige wat gewoon niet meer vergoed wordt.

Kosten plannen

Ik heb het eigen risico altijd al meegerekend in mijn jaarlijkse zorgkosten. En altijd geprobeerd dat bedrag door te sparen ergens apart te hebben staan, zodat de zorgkosten niet de levenskosten belemmeren. In maanden waarin er geen eigen risicokosten zijn gaat 1/12 van het jaarlijkse eigen risico wel naar de spaarrekening. Zo zie ik het geld niet en geld dat ik niet zie kan ik ook niet uitgeven, omdat het niet 'bestaat'. Zijn er dan eens jaren waarin je je eigen risico niet helemaal uitgeeft, mooi meegenomen.

Net als dirksmama

Ook hier wordt gewoon gespaard voor het eigen risico. Net zoals ik geld opzij zet voor (groot) onderhoud aan mijn huis, de jaarlijkse gemeentebelastingen ,voor een nieuwe auto tzt etc. Kwestie van uitrekenen welke kosten (meer)jaarlijks terug kunnen komen en op tijd geld hiervoor reserveren.
En tja, op noodzakelijke gezondheidskosten zal ik niet snel bezuinigen. Dan maar langer doorrijden in mijn huidige auto, goedkoper of niet op vakantie, merkloos in plaats van merk en kantenklaar etc.
Overigens realiseer ik me heel goed dat ik vanuit een relatieve luxepositie spreek (geen chronische ziekten hier en modaal inkomen, dus ruimte om in de loop der jaren een buffer op te bouwen).

Valkyre

Valkyre

06-10-2011 om 01:17

Kan niet

Ook ik heb astma, zonder dagelijks inhaler gebruiken krijg ik geen lucht. Man gebruikt medische hulpmiddelen en zit in januari al aan zijn max. Dus wij gaan er bij voorbaat al vanuit dat we dat geld kwijt zijn.

Overigens krijg ik wel (wat) geld terug van het CAD, en mijn man niet! Raar.

P, hoe kan het nou dat je man meer geld terugkrijgt dan hij betaalt???

groet, Valkyre

Judith

Judith

09-10-2011 om 15:19

Wat hiermee te doen dan?

Hoi,

Ik heb nog geen zorgkosten gehad dit jaar. Wel moet ik in november naar de specialist voor een controle. De ziekte die ik heb gehad is ernstig geweest, maar de controles hebben de laatste 5 jaar geen afwijkingen meer opgeleverd. De controle houdt in: foto, bloed prikken en afspraak specialist. Dat kost mij dus wel zo'n beetje mijn e.r. Ik zou de controle ook niet kunnen doen.....

Toch vind ik dat een heel raar idee. gelukkig heb ik het geld gewoon, dus ik ga erheen. Maar ik kan me voorstellen dat je anders beslist wanneer je in geldnood zit. Dat mag toch eigenlijk niet?

Groet, Judith

Hanne.

Hanne.

09-10-2011 om 22:06

Inderdaad januari

Ik zou de afspraak inderdaad verzetten naar januari, blijft je eigen risico dit jaar in je eigen zak, en volgend jaar...heb je nog een heel jaar om van alles en nogwat aan kosten te maken.

Zelf heb ik mijn partner vriendelijk doch dringend verzocht om de ziekenhuis afspraken/foto's etc die hij nog moet zo veel mogelijk nog voor 1 januari te plannen. Wij hebben ons eigen risico (x2) dit jaar nl al vol..

Dendy Pearson

Dendy Pearson

09-10-2011 om 22:09

Tegemoetkoming

Ik lees van sommige dat ze altijd medicijnen nodig hebben. Krijgen jullie dan niet die tegemoetkoming in november van het CAK?
Mijn man heeft diabetes en betaald altijd de volle mep. Maar nu krijgt hij toch in november 56 euro terug. Dat scheelt weer.
Dendy

Vic

Vic

09-10-2011 om 22:11

Lijst?

Ik heb vorig jaar ergens een lijst gezien van aandoeningen/medicijnen waarmee je in aanmerking kwam voor die teruggave. Weet iemand waar die staat? Mijn nieuwe medicijnen zijn ook behoorlijk prijzig, dus het zou van pas komen.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

09-10-2011 om 22:25

Hier

www.hetcak.nl

Wat ik heb begrepen is dat ze de gegevens van de zorgverzekeraar krijgen. Volgens mij kan je het niet zelf aanvragen.

Dendy

Lijst

Die lijst bevat een aantal aandoeningen en medicijnen die 'recht' geven op die tegemoetkoming. Maar die is nogal willekeurig samengesteld. Ik krijg de vergoeding bijvoorbeeld niet (slik dagelijks twee soorten (dure) medicijnen, voor de gevolgen van borstkanker). Ik heb het vorig jaar eens nagevraagd bij een groepje lotgenotes waarmee ik wekelijks zwem. Een deel krijgt een tegemoetkoming, een ander deel niet. Heeft helemaal niets te maken met de ernst van de ziekte, maar het bleek te maken te hebben met de vraag of je oedeem- of fysiotherapie kreeg. Ook als je die gewoon vergoed krijgt van de zorgverzekering. Het geld voor die regeling komt niet terecht waar het thuishoort.

Zorgmijden gaat niet echt, controles kun je moeilijk overslaan.

Tigress

Tigress

10-10-2011 om 17:39

Toch bizar

Nederland is niet meer de verzorgingsstaat waar 'men' toch zo prat op ging vroeger. Met 'men' bedoel ik dan de politiek. Want het pensioen is allang geen heilig huisje meer en zorg wordt een luxe waar je maar beter voor kunt sparen. Helaas valt ziekte niet in te plannen net zo min als het krijgen van ongelukken.
Sorry, maar dan was het vroeger toch beter met ziekenfonds en particulier. Toen betaalde je mi beter naar draagkracht. Of is dit te kort door de bocht?

Hanne.

Hanne.

12-10-2011 om 09:11

Nu ook inkomens afhankelijk

Wat je nu betaalt is ook inkomens afhankelijk. De premie die je aan de zorgverzekeraar betaalt en je eigen risico zijn wel standaard, maar het deel wat je via je loon betaalt zeker niet!

En het lijstje aandoeningen waar je een vergoeding van de zorgkosten/eigen risico voor krijgt is beperkt. Hier een partner met chronische pijn en allergieen. Vergoeding 0 komma 0.

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

12-10-2011 om 12:42

Tigress en de bocht

Leerkrachten waren verplicht particulier verzekerd. Mijn zwager verdiende beduidend meer dan zus, toch was hij ziekenfonds en zij niet.
Rosa van der Zanden

Fiorucci

Fiorucci

12-10-2011 om 12:45

Klopt

Ik was ooit als eenvoudig ziekenverzorgende ook particulier vezekerd, ik werkte namelijk voor een gemeentelijke instelling.

Vic

Vic

12-10-2011 om 12:54

Ambtenaar

Ik was als rijksambtenaar particulier verzekerd. Betaalde een hoge premie voor een uitgebreide dekking, maar kreeg ook behoorlijke compensatie van mijn werkgever. Toen het nieuwe stelsel werd ingevoerd heb ik mijn verzekering heel erg moeten uitkleden om op hetzelfde (netto) premiebedrag uit te komen.

lottie

lottie

16-10-2011 om 18:09

Er schijnen meer dan 300.000 mensen te zijn die hun zorgpremie niet betalen. Ook die kosten krijgen wij betalenden op ons bordje. Als ik mijn rekening eens een keer wat later betaal krijg ik toch echt wel een briefje van de belastingdienst dat ik niet betaald heb.... Hoe kan het dat die meer dan 300.000 mensen structureel niet betalen? Of zal het zo zijn: van een kale kip kun je niet plukken? Als je toch ziet wat we per maand kwijt zijn, dan is het ABSURD wat we er nog voor 'krijgen'. Ik denk dat mensen steeds langer wachten om naar de dokter te gaan, want ja... die eigen risico wordt ookal meer dan 220 euro... Voordat je daarop zit, ben je al heel wat doktersbehandelingen voorbij.... Waar moet het heen met ons zorgsysteem? Amerikaanse taferelen? Gaan wij straks ook met stompjes in onze mond lopen?

Vic

Vic

16-10-2011 om 18:42

Klopt

Het ziektenkostenstelsel draait op solidariteit. We moeten steeds meer premie betalen omdat er steeds meer mensen een groot beroep doen op de gezondheidszorg (o.a. door de vergrijzing).

Tirza G.

Tirza G.

16-10-2011 om 21:23

Wees blij

Dat je niet weet wat het kost. Wat denk je dat een dagje IC kost in een ziekenhuis?

Tirza

Fiorucci

Fiorucci

16-10-2011 om 22:16

Klopt

Alleen al de medicatie van drie gezinsleden hier kost een veelvoud van onze premie. En dan heb ik het nog niet eens over de fysio voor twee personen, en de kinderarts, en twee EHBO opnames van mijn oudste. Ohja, en de endotoloog waar ik laatst heen moest.

Tigress

Tigress

17-10-2011 om 11:11

Dus?

Oké vroegah was dus niet beter vanwege grensgevallen in salaris of gemeentelijk/rijks ambtenaar. Toch vind ik dat de Zorg inmiddels een zorgenkindje wordt.
Ik was ooit zo'n beroemde wanbetaler en ja ik heb die extra boete gehad en ja die heb ik zelf moeten ophoesten. Ik kon toen echt die premie niet betalen en nu met moeite. Ik zie echt op tegen de verhoging van premie en eigen risico en verlaging van de toeslag.
Ik zit inmiddels in de wettelijke schuldsanering en heb maandelijks leefgeld van 200 euro. Ik kan het me niet veroorloven om iets te mankeren, want 220 eigen risico is niet te doen. Ook niet met een betalingsregeling, want mijn ziektenkostenboer hanteert maar 3 maanden spreiding.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.