Weet jij welke voedingsstoffen je extra nodig hebt tijdens de zwangerschap? Deze vitamines zorgen voor een gezonde zwangerschap
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Zwanger worden met anti-depressiva

Wie heeft hier ervaring mee? Ik zit op 75 mg sertraline per dag (dit is niet veel), maar het is tot nog toe niet gelukt om lager uit te komen. Dit zou dus mijn onderhoudsdosis kunnen blijven. Nu weet ik dat het over het algemeen wordt afgeraden om zwanger te worden / te zijn terwijl je anti-depressiva gebruikt. Dit omdat de baby dan mogelijk afkickverschijnselen krijgt na de geboorte (geloof ik). Maar is zo'n lage dosis ook al "schadelijk"? Ik heb nog wel een afspraak met de huisarts, maar wie heeft hier al ervaring mee?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Pop-poli

Hoi,
In Amsterdam, bij het Lucas Andreas ziekenhuis, is een pop-polikliniek: pediatrie, obstetrie en psychiatrie. Kortom, alle expertise voor moeder met psychische problemen, kind en zwangerschap bij elkaar. Zij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden met een psychiatrisch verleden. Ze geven advies over medicatie, en als er aanleiding voor is kan je ook je hele zwangerschap begeleid worden, tot een klinisch kraambed aantoe (bijv voor vrouwen die in het verleden een psychose hebben gehad). Aangezien ik na de bevalling van mijn eerste forse problemen had, en toen al jaren ad slikte maar (te) abrubt was gestopt toen ik zwanger wilde worden van de eerste, heb ik me erin verdiept toen ik zwanger wilde worden van de tweede. Uiteindelijk toen geconcludeerd dat ik het samen met mijn huisarts en therapeut wilde proberen. In mijn geval (seroxat), was het aan te raden de eerste 13-16 weken geen seroxat te slikken, daarna mocht het weer wel, ook tijdens de borstvoeding. Tot mijn grote verrassing heb ik me de hele zwangerschap superstabiel gevoeld, en nu (jongste is 1,5 jaar) nóg! Ben langzaam in een half jaar gestopt in de aanloop naar mijn zwangerschap, en heb dus niet meer hoeven beginnen.
Ik weet dat op de website van de poppoli een lijst met medicatie staat en in welke fase van de zwangerschap wat mocht. Die heb ik aan mijn huisarts gegeven. Overigens was mijn huisarts van mening dat depressie of stress tijdens de zwangerschap nog slechter is dan het slikken van ad. Maar ik wilde toch graag 'clean' zijn...

Succes,
Lies

Tappertje

Tappertje

11-06-2009 om 22:59 Topicstarter

Super bedankt

voor de goede tip Lies! Ik heb gelijk gekeken en houd dit zeker in mijn achterhoofd voor het geval dat ik en mijn man voor een eventuele 3e gaan. Ik vind het een hele duidelijke site.
Ook de andere schrijfsters bedankt!

Marleen

Marleen

14-06-2009 om 19:38

Site

Hoi,
Er staat op ouders.nl zelf ook een goede lijst met medicijnen wel/niet, en ook bij borstvoeding en zo. Ik denk bij de rubriek zwanger worden. Dus niet op het forum, maar op de gewone site. Ik slik zlef een lage dosis amytriptiline, en dat schijn te mo gen bij zwangerschap.
groetjes, Marleen.

rozenstruikje

rozenstruikje

20-06-2009 om 19:24

Ook sertraline

Ik ben halverwege de zwangerschap gestart met sertraline, 50 mg. Ik moest in het ziekenhuis bevallen, vondik overigens prima, en drie nachten blijven voor baby. Baby werd iedere twee uur gecontroleerd op een aantal dingen door de verpleegkundige en iedere dag tweemaal door een arts. Best streng dus maar ik kan geloof ik wel zeggen dat hij helemaal nergens last van heeft gehad. Helemaal geen afkickverschijnselen dus.
Ik weet niet of zo'n lage dosis schadelijk is, zou het eens aan je psychiater vragen? Bij mij lag het anders omdat ik al 21 weken zwanger was natuurlijk. De baby is dan al grotendeels af en moet enkel nog groeien, begreep ik, en dat gaat prima. Je hebt dan geen kans meer op aanlegstoornissen.

Succes!

Rozenstruikje

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.