Home » Forum » 1 persoons in de magnetron

1 persoons in de magnetron

25 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
rodebeuk
1 persoons in de magnetron

Mijn vader(83) moet meer voor zichzelf gaan koken en daarom heb ik een opwarmdoos gekocht. Gewoon een simpele magnetron met draaiknoppen. Geen menu's, geen uitgebreide mogelijkheden.

Wij hebben zo'n ding nooit gehad, kennen het alleen uit vakantiehuisjes. Ik hoop dat hij ook kant- en klare dingen en stoommaaltijden gaat nuttigen, althans, daar is het het ding voor bedoeld.

Maar hebben jullie misschien nog tips voor snelle 1persoonshappen uit de opwarmdoos? Groente of iets anders (rijst) wat je er snel en makkelijk in kunt bereiden? Hij heeft ook nog wat toestanden met zijn darmen en voedselallergieën af en toe, dus misschien moet hij het toch meer van de pure dingen hebben. Ik zag bijvoorbeeld dat de ingredientenlijst van een broodje bapao ongeveer zo lang is als de passagierslijst van de Titanic... beetje te veel van het goede.

PS Voor de incrowd: het is nog niet omdat mijn moeder zo slecht is, maar ze gaat nog een laatste keer een paar dagen naar de Alpen voordat ze niet meer kan lopen - dus mijn vader kan alvast wat oefenen...

Maxime.M
Boerenkool enzo

Hoi,

Je kan een persoonsmaaltijden kopen, aardappelen groenten vlees, maar die heb ik zelf nog nooit geprobeerd. Wel eens een bak boerenkool met worst bijvoorbeeld, en dat is best te eten hoor. Ook de bakjes nasi/bami/ foe jong hai.. enz. die je bij de supermarkt kan kopen zijn lekker voor eens een keer een makkelijke maaltijd. Geen idee of het goed is voor zijn darmen, het zit meestal wel vol e nummers om het houdbaar te houden natuurlijk.

Maxime

Yta Chalne
Simpel

Een magnetron is handig. De meeste kant-en-klare maaltijden zijn voor mensen zonder hele goede darmen min-of-meer oneetbaar (met de nasi-achtigen en de boerenkool als ergste helaas), wat goed gaat zijn de stoommaaltijden van AH en gewoon een gepofte aardappel (schoonmaken en zo in de microwave, paar minuten en klaar). Zelf beetje sla erbij maken, evt. biefstukje bakken: klaar. AH heeft ook eenpersoons zakjes schoongemaakte groenten zoals broccoli, bloemkool, boontjes etc.; die hoeven ook alleen maar even in de magnetron (paar gaatjes in het zakje prikken, minuut of zes op vol vermogen). Gaat ook goed met zakjes minikrieltjes e.d.
Wat een goed plan van je moeder!

Massi Nissa
Uit de diepvries

Mijn moeder maakte toen haar ouders nog leefden vaak veel eenpanseten (soep, pastasaus, chili con carne, stamppot) en vroor dan een aantal een- of tweepersoonsporties in voor opa en oma. Ik weet niet of je dichtbij je vader woont, maar op deze manier weet je wel zeker dat hij vers, gezond eten heeft dat met twee minuten in de magnetron klaar is.
Ik vind die supermarktmaaltijden echt niet te eten. Echt niet. Maar het kan best zijn dat ik net de verkeerde heb geprobeerd.
En goed van je moeder, inderdaad!
Groetjes
Massi

Temet
Massi was me voor

Ik begon aan dit draadje en dacht 'ach, kook toch gewoon wat extra porties voor die man' - en ziedaar.
Als hij nog geen goed vriesvak heeft is dit een reden om er een aan te schaffen.

Kant en klaarmaaltijden zijn vaak niet lekker en bevatten ook vaak enorm veel zout. Zelfgemaakt is dan beter. Vooral stoofgerechten en 'prutjes'lenen zich iha prima om in te vriezen en weer te magnetronneren.

Groeten,

Temet

Temet
Wel eetbaar k&k-eten

De meeste kant-en-klaarmaaltijden zijn tamelijk vies, zoals gezegd, en ook niet erg gezond (veel zout, weinig groente), maar de stoommaaltijden van AH zijn te doen. Helaas zijn die relatief prijzig.

Groeten,

Temet

rodebeuk
Yta/massi

@Yta: dankjewel, ik wist dat ik op jouw ervaring kon rekenen... ze hebben een AH in het dorp en de stoommaaltijden had ik ook al geïnspecteerd. Dat van die zakjes is erg handig om te weten. De nasi en de boerenkool daar was ik al bang voor. Omdat mijn moeder er ook niet is om te helpen denk ik dat de koolsoorten plus prei gewoon integraal in de verbanning gaan de hele week. Mogelijk een uitzondering voor broccoli ;-)... fijn trouwens dat je me hier zo snel mee kan helpen terwijl je zelf ziek ligt te zijn..beterschap he...

@Massi: de tijd ontbreekt helaas omdat mijn moeder aanstaand weekend vertrekt maar ik denk dat ik, voordat ik zelf vertrek, misschien Zal zijn favorieten kiezen.

Nog even denken hoe ik het allemaal een beetje behapbaar maak voor mijn vader. Een volle vriezer en allemaal adviezen over wat hij moet kopen is wschl te veel. Ik zal zo'n klein zakje bij de AH proberen te kopen morgen, zodat we het live kunnen toebereiden als we de opwarmdoos woensdag gaan brengen.

Mijn moeder kan trouwens niet meer goed lopen of wandelen, ze gaat gewoon met de trein en taxi naar een mooi hotel en dan binnen CH nog een keer van plek wisselen en nog een dag met een boot over een meer ofzo. En met de trein natuurlijk de panoramaroutes. Het grijpt me wel aan dat ze afscheid gaat nemen van de bergen maar níet van haar eigen bergen: ze wil absoluut niet naar haar eigen streek. Die bergen, dat moet dus hetgeen zijn wat ze het meest heeft gemist de afgelopen meer dan 40 jaar in NL.

rodebeuk
Temet

we typten tegelijk...
Ik zal iig nog bolognese saus maken, misschien nog iets anders groente-igs... probleem bij stoofgerechten kunnen weer de uien zijn.

maman
Maaltijdservice

Als je googled op maaltijdservice, vind ook een heel aantal mogelijkheden op gebied van maaltijden die je op kunt warmen in de magnetron. Mijn vader heeft er tijd gebruik van gemaakt nadat mijn moeder was overleden. Het waren prima maaltijden.

Vic
Al tien jaar

Mijn vader woont al tien jaar alleen en heeft in die tijd nog nooit zelf gekookt (eigenlijk best erg, maar goed...). Als mijn moeder er is, in het weekend, maakt ze vlees voor een paar dagen. Verder haalt hij kant en klaar maaltijden bij de groenteman en slager. Volgens mij zie ik ik ook wel eens maaltijden van AH in zijn koelkast.

albana
Slager/groenteman

Ik weet dat veel van mijn ouderen die nog zelfstandig wonen en dus zelf 'koken', vaste klanten zijn bij de slager en de groenteman. Ze eten vaak ook wel de 'koelversmaaltijden' die via de gemeente worden verstrekt, maar beperken dat tot b.v. 2 of 3 keer per week. De andere dagen eten ze uit de diepvries ingevroren maaltijden die ze bij de slager of de groenteman vandaan halen.Vooral de slager heeft hier een stuk of 10 maaltijden vérs én zelfgemaakt in de vitrine liggen. Rode kool met appeltjes en puree en braadworst (zag ik gisteren toevallig), gewoon in bakken apart van elkaar zodat je kan aangeven zoveel van dat en zoveel van dat en 1 braadworstje erbij...En natuurlijk allerlei stamppotten en chinees en pasta's en dingen als goulasch etc.(waar je dan weer die puree bij kan kopen). De slager doet het keurig in bakjes die verschillende compartimentjes hebben en het kan thuis zo ingevroren worden. Het schijnt wel 'prijzig' te zijn, maar niet onbetaalbaar. Ik hoor vaak dat ouderen hier voorkeur voor hebben omdat het lekker smaakt, vers is zonder allerlei toevoegingen én omdat je dan op dát moment kan beslissen waar je zin in hebt. De groenteman heeft er ook een paar...maar daar is de keus beperkter en vaak is er weer geen vlees bij (of je moet maaltijdsalades geschikt vinden voor je vader), wel errug aantrekkelijk voor mensen die van salades houden (zoals ik).
Dus ga eens kijken bij een slager zou ik zo zeggen.
groeten albana

reina
Waarom niet?

Ik vraag af waarom sommige vaders niet koken, kunnen ze het niet, kunnen ze het niet meer of hebben ze er geen zin in? Als mijn moeder weg is ( ze gaat soms een week op vakantie, mijn vader houdt daar niet van) kookt mijn vader, 80, gewoon voor zichzelf, mocht hij alleen komen te staan zal dat niet anders zijn, tenzij hij het niet meer zou kúnnen. Het verbaast me best dat zoveel (?) ouderen kennelijk op diepvriesmaaltijden leven.

Asa Torell
Reina

Mijn oma houdt ook niet van koken en heeft toen ze weduwe werd snel een man gezocht die er wel van hield. Nadat hij ook iwas overleden stelde het niet zo veel meer voor (brood en soep) en sinds een paar maanden woont ze in een serviceflat, waaraan ze het feit dat er eten gekookt wordt voor haar, verreweg het fijnste vindt.
Ik gok dus dat ´geen zin´ vaak een reden is. En dat dat niet eens zo zeer door het oud-zijn komt als wel door het alleen wonen, en alleen moeten eten, na heel veel jaren samen.

Temet
Jup

Toen mijn opa overleed is mijn oma ook zo'n beetje gestopt met koken (en dat kon ze goed), want ach, dat was toch de moeite niet, in je eentje.
Ik woonde in die tijd zelf alleen en vond helemaal niet dat een alleenstaande status reden was om van koken af te zien. Maar ja, ik was natuurlijk niet mijn man kwijt na 40 jaar huwelijk. Voor mijn oma was de sjeu van koken af.

Groeten,

Temet

reina
Ach

Ja, dat kan ik me eigenlijk wel voorstellen, eten is dan niet meer leuk, maar een moeten ....

rodebeuk
Reina

...er zijn veel redenen te bedenken. Ongeemancipeerdheid (is erg hardnekkig, veertigers en zelfs dertigers lijden hier ook nog aan. Minder dan vroeger maar toch).

Verder gebrek aan initiatief/geen aardigheid erin hebben/ gebrekkige culinaire opvoeding of aanleg/ veel andere dingen aan je hoofd hebben.

Mijn vader is 12 jaar ouder dan zijn immer kokende vrouw en moet nu aan het idee wennen binnen afzienbare tijd zijn echtgenote waarmee hij al 42 jaar samen is te verliezen. Dus die heeft wel wat anders aan zijn hoofd plus hij is ongeemancipeerd.

Toevallig had ik het vanochtend erover met mijn man. Als ik 's avonds ergens ben vragen er altijd wel dertigers/veertigers (vrouwen) wat mijn man die avond eet???? Haha, daar kan hij helemaaaaal niet tegen. Dat vindt hij echt een belediging voor zichzelf. Hij kookt makkelijk aardappelen, groenten en een slavinkje voor zichzelf. Ik leg ook niets klaar en ik koop niets, maak ook geen lijstjes. Dat vindt hij echt absurd. Maar er zijn nog zat generatiegenoten, zoals gezegd, voor wie dat anders ligt.

amk
Ik heb het ook

en ik ben zeker nog geen 80, maar zodra ik alleen voor mezelf moet koken: laat maar. Ik eet wel een boterham of ik zoek iets anders.(denk dan aan rol koekjes of zo als er maar calorieen in zitten zogezegd)

Dus in de weken dat mijn dochter niet bij mij is zorg ik er voor dat ik of mensen te eten krijg of bij anderen ga eten wil ik nog een beetje fatsoenlijk eten.

Koken is leuk maar niet als je het niet in goed gezelschap kunt opeten.

Vic
Reina

Mijn vader was na de scheiding een tijd depressief. Toen had hij geen zin om te koken. Inmiddels gaat het wel weer goed met hem, maar hij heeft gewoon echt geen zin om te leren koken. Dat heeft hij ook nog nooit gedaan. Overigens kook ik ook zelden voor mezelf als ik alleen ben. Dan haal ik meestal een maaltijdsalade of eenpersoonswokmaaltijd (= beetje koken) bij AH.

albana
Ik zou w.s. ook niet koken

Als ik alleen was....weet ik nu al...ik zou w.s. niet koken, of alleen koken met de 'franse slag' (lees kliekjes opwarmen en snel klaar dingen even opbakken). Natuurlijk héb ik al alleen gewoond...in mijn studententijd en ook toen maakte ik er een 'potje' van qua koken.
De reden is...: ik houd helemaal niet van koken en ook niet van warm eten!
Dus ik moet iets doen waar ik al amper plezier van heb om iets te eten dat ik ook nog 's niet graag lust! De enige reden dat ik nu wel kook (voor man en kinderen) is dat ik zie dat hun het lekker vinden en dat maakt het de moeite waard...Maar ik besteed het ook regelmatig uit aan man en oudste dochter.
Het is ook niet dat ik niet kán koken....ik schijn het best goed te doen..en ach als het dan klaar is en écht lekker dan eet ik best een vorkje mee en vindt dat dan met mate ook nog wel 'lekker', maar als je een boterham zou voorzetten zou dat in diezelfde mate 'lekker' zijn bij mij. Dus waarom al die moeite?
Wat ik wel leuk vindt is dus voor anderen koken. Voor bezoek ofzo, daar kan ik wel plezier aan beleven.
Toen ik ooit alleen woonde nodigde ik 2 keer per week mijn broer uit om mee te eten. Op vaste dagen. Want broer is wel gek op warm eten en erg lui. Dus die waardeerde dat zeer en het was mijn 'zekerheid' dat ik in ieder geval zo nu en dan nog iets 'fatsoenlijks' naar binnen kreeg. De restjes gingen dan in die diepvries die ik dan later weer kon opwarmen/opbakken. Verder behielp ik mij met gebakken eieren, soep, patat en andere afhaal. En anders at ik gewoon brood...nét zo lekker, of eigenlijk 'lekkerder'.
Mocht ik ooit alleen komen te staan...dan vermoed ik dat ik ook vaste klant wordt bij de slager en zijn maaltijden en anders bij de A.H. of ik pas weer zo'n tactiek toe als ooit en nodig iemand uit op vaste dagen.(kinderen+hun eventuele gezin ofzo...hahaha)
En de enige reden hiervan is...dat het er toch op de een of andere manier ingestampt is door opvoeding dat een warme maaltijd onmisbaar is...
(is dat eigenlijk wel zo?)
groeten albana

reina
Duidelijk

Het is me duidelijk waarom sommige mensen niet meer koken als ze alleen komen te staan. Ik dacht in eerste instantie aan mijn schoonvader, de man kon nog geen ei koken, hij had absoluut niet voor zichzelf kunnen zorgen als hjj alleen was komen te staan, ik was daar helemaal verbaasd over toen ik dat merkte, gewend als ik was aan een vader en een opa die prima voor het hele gezin konden zorgen en koken als dat nodig was. Maar er zijn inderdaad veel andere redenen te bedenken. Zelf vind ik koken voor meer mensen leuker dan voor 1 of 2, maar ook als ik alleen thuis ben kook ik wel met plezier. Maar ik vind koken leuk, dat scheelt natuurlijk een heleboel.

Emmawee
Rodebeuk

Is er in het dorp van je ouders, of in de regio, niet een welzijnsorganisatie voor ouderen? Deze leveren vaak koelversmaaltijden, die over het algemeen wat beter zijn samengesteld en waar je vaak ook dieetkeuzes hebt.
Ik werk bij zo'n welzijnsorganisatie en wij bieden veel meer dan die maaltijden. Het lijkt mij een hele geruststelling als mijn vader in zo'n situatie zou zitten (op leeftijd, alleenstaand en ver weg van mij), als hij bekend zou zijn bij zo'n organisatie.
Het is het uitzoeken waard, lijkt mij.
Verder is het volgens mij heel goed mogelijk om gewassen en gesneden verse groenten in de magnetron te bereiden. Vraag me niet hoe precies, wij hebben ook nooit zo'n ding gehad. Maar bijvoorbeeld geschrapte worteltjes in een bakje doen met wat water erbij, dat is niet moeilijker dat kant & klaar. En je hebt van Lassie (geloof ik) bakjes met gekookte rijst, die je zo in de magnetron kunt zetten. Dan hoef je er alleen nog een ei bij te koken, klontje boter... heerlijk!
Groeten, Maw.

rodebeuk
Maw

Hoi,

Ja, dat ligt allemaal nog in de toekomst... nu was het ff snel omdat mijn moeder op extreem korte termijn een week weg is. Zie eerste bericht. Als ze dan weer terug is verwachten we een snelle verdere achteruitgang en tegen die tijd moeten we van alles opstarten en regelen. Tot die tijd is het voor mijn moeder juist een binding met het leven om nog in de keuken te staan.

Maar er wordt aan gewerkt ;-)

Emmawee
Snap ik rodebeuk

Bij mijn organisatie is het geen uitzondering dat we mensen voor kortere tijd en op zeer korte termijn van maaltijden kunnen voorzien. Bijvoorbeeld wanneer iemand sneller dan verwacht uit het ziekenhuis ontslagen wordt. Vandaar.

Verder zou ik je graag nog iets steunends willen zeggen voor de komende tijd, maar mijn eigen herinneringen aan mijn eigen moeder zitten me een beetje in de weg, geloof ik. Dus houd ik het maar bij: veel sterkte!

Groetjes, Maw.

Rafelkap
Rodebeuk

Van mij ook veel sterkte!

rodebeuk
Dankjulliewel...

Enneh.. emmawee... het is ook expres dat ik jullie wel een beetje bijpraat maar geen 'hoofddraadje' begin over mijn moeder. Beter om dat allemaal een beetje gescheiden te houden denk ik. Herken ook wat jij zei. Als je het pad al voor je ziet is het geen forummateriaal.

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.