Home » Forum » 12 kilometer fietsen ver

12 kilometer fietsen ver?

20 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Tesah
12 kilometer fietsen ver?

ik kan wellicht een nieuwe baan krijgen die ongeveer 12 km van mijn huis is. Dat lijkt mij goed te fietsen, maar is dat ook zo? Ik heb een auto voor de deur staan die ik altijd ter beschikking heb, maar het lijkt mij a) goedkoper b) beter voor het milieu c) gezond d) gewoon fijn om te fietsen. Verkijk ik me op de afstand?

Het is eerst de stad uit en dan een km of 8 langs een drukke weg over het fietspad. Dat is eigenlijk e) met de auto zou ik denk ik er bijna net zo lang over doen. De weg is echt wel druk.

Tesah

Temet
Te doen

Het is de vraag wat je nu gewend bent. Mijn fietsafstand is zo'n 8 km, daar doe ik een half uur over. Dat is in de stad. Jij zou er in theorie dus 45 minuten over moeten doen. Maar buiten de stad kun je iha sneller doorrijden. Als je niks gewend bent qua fietsen gaat het langzamer, maar je zult dan merken dat naarmate je meer geoefend raakt, het steeds sneller gaat. Verder fiets ik op een loodzware Azor, op een sportfiets ga je sneller.

Als je deze afstand op de fiets aflegt bewijs je het milieu en je bloeddruk een dienst, en hoef je ook niet meer naar de sportschool etc. Je kan altijd nog met de auto als het heel erg koud of stormachtig is.

Tussenmogelijkheid: een electrische fiets. Moet je wel trappen, maar minder hard dan als je het helemaal zelf moet doen.

Bij mij betekende een verhuizing meer dan een verdubbeling in de fietsafstand (ik heb geen rijbewijs, dus het is dit of de tram). Dat was niet direct een genot. Maar het is goed te doen, het went, en er zijn maar twee dingen echt heel vervelend: harde wind tegen, en sneeuw/ijs. Regen is niet zo'n punt als je investeert in een goed regenpak (ademend) en overschoenen. Er is maar weinig zo funest voor je humeur als een hele werkdag natte voeten.

Op een mooie voorjaarsdag kun je fluitend de automobilisten voorbij fietsen, met een voldaan gevoel over hoe gezond en milieuvriendelijk je bezig bent, en hoeveel benzinekosten je bespaart :-)

Groeten,

Temet

Temet
Overigens

Je kunt de verwachte reistijd uitrekenen met de enfb fietsplanner: http://www.fietsersbond.nl/fietsrouteplanner/

Je kan de snelheid varieren. De standaard kruissnelheid van 18 km per uur is in de praktijk bij fietsen in Amsterdam aan de optimistische kant. In de buitengebieden is het vermoedelijk goed haalbaar, want minder stoplichten en ander oponthoud.

Groeten,

Temet

Tesah
45 min

daar had ik ook een beetje op gerekend. Ik heb nu een gewone sparta fiets, best een zware en zou dan wel willen investeren in een sportfiets. Ik ben niet heel veel gewend qua fietsen, het gewone stadsverkeer zeg maar. Ik ren wel 3 x per week zo'n 10 kilometer, dus mijn conditie is prima. Het zou ook maar om 2 a 3 dagen per week gaan dus in principe goed te doen eigenlijk. Toch ben ik benieuwd of ik het echt vol ga houden, zeker bij regen, dan is die warme en droge auto voor de deur misschien toch wel aanlokkelijk.
Meer ervaringen welkom!

Tesah

Lowie
Ja

Ervaring :-) 4 x per week. Ik heb geen keus zoals jij die nog hebt. heb a geen rijbewijs en b ik kan ook geen auto parkeren bij het werk. Ik vind het zelf heerlijk (alleen vandaag wat minder.....) Met sneeuw, kans op gladheid neem ik de bus en soms bij een regendag ook maar ik denk dat ik 90 procent van het jaar op de fiets zit. Ik doe er met rustig weer en een flink tempo 35 min. over. Met een gewone snelheid 40 min. en met tegenwind had dat zomaar uitlopen tot 50/55 min. Het went wel. Ik rij een groot deel langs een lange autoweg met fietspad er naast. beetje saai maar ja kan wel door en ik de loop der jaren lijkt de weg steeds korter te worden :-). Ik zou het gewoon proberen en me niet schuldig voelen als je weleens de auto pakt.

Succes!

Vic
Makkelijk

Mijn collega heeft een velomobiel en fietst daarmee dagelijks 2 x 35 kilometer. Ook andere collega's komen op de fiets met een enkele reisafstand van 15 kilometer of meer. Als ik zelf geen andere optie zou hebben (ik ben geen fietser) zou ik voor zo'n wind-mee fiets gaan. Boven de 40 mag dat ;-)

Margriet*
Een velomobiel is geen fiets

Qua snelheid maakt dat wel héééééél veeeel uit.
Ik heb zelf een tijdje deze afstand afgelegd varierend in met de fiets (loodzware Azor), auto of metro. Bij slecht weer werd het toch wel snel de metro en bij haast was de auto toch echt veel sneller. Maar met lekker weer is de afstand prima te doen. Zeker op een fietspad (maar ligt dat naast de weg of op de weg, dat is ook nog wel een verschil, zeker qua veiligheid). Ik fietste zelf dwars door de stad met heel veel stoplichten of soms een binnendoorroute met wat minder stoplichten maar dan nog steeds wel veel kruisingen. Ik deed er dan 45 minuten over. Met wind mee of tegen was dat +5 of -5 minuten.

Thursday Next
Ja hoor

Mijn enkele-reis-afstand is 18 km en ook dat is nog goed te doen. Ik doe er ongeveer 45 min. over, hoef dan ook maar een klein stukje door een dorp en verder polderwegen en een stuk fietspad langs grote weg.
Ik heb fietskleding aan, zeker een fietsbroek, en kleed me op het werk om. Kleren neem ik maandags mee en donderdags weer terug (vrijdag vrij). Ik fiets door weer, wind en over ijsbanen, maar meestal is het prima weer! Ik heb een trekking-fiets, gewoon met bagagedrager en zo, maar met 27 versnellingen. Ik vind het heerlijk om voor en na het werk een tijd buiten te zijn (ik werk binnen) en heb nog nooit tegen de fietstocht op gezien.
Tips: zorg voor een fietsbroek en fietsschoenen of schoenen met een stevige zool. En een goede fiets natuurlijk. En misschien is er ook nog een leukere route die niet veel langer is, dat kan je op de planner die Temet noemt ook heel goed zien.

Angela67
11 km / 30 min

hoi TEsha,
Ik fiets hier de stad uit (5 min, ik woon aan de rand), door de polder 11 km naar stadje verderop. 11 km volgens afstandmeten.nl en ik heb diverse routes uitgeprobeerd op afstand/lekker kunnen doorfietsen. 30 minuten als ik er zin in heb en lekker doorfiets, 35 minuten als ik ondertussen lekker aan het bellen ben (werk, of vriendinnen of m'n moeder). Ik kan niet douchen op m'n werk maar neem wel nette bovenkleding mee (en schone bh) en een doekje om evt af te drogen. Bevalt me prima
groet,
Angela

Tesah
Jeetje p

misschien lees ik jouw antwoord verkeerd maar tjonge, wat kun jij soms geprikkeld reageren. Als iemand zo'n eerste zin uit jouw posting tegen me zou zeggen, face to face, zou ik echt even raar kijken . Tenzij je het met een knipoog zegt maar goed, dat zie je digitaal niet.

Als ik met de auto zou gaan, drukke weg, heel veel stoplichten de stad uit, file op de N weg, doe ik er ruim een half uur over. Fietsend dus 45 minuten. Dat vind ik een klein verschil.

Dat ik soms de auto kan pakken snap ik, dat was ook niet de vraag. Mijn vraag was of 12 km ver fietsen is of niet en daar heb ik van een aantal een goed antwoord op gekregen.

Tesah

Annet
Kan best p

"Denk jij nu werkelijk dat je er met de auto bijna net zolang over doet of lees ik je eerste posting (e) nu verkeerd? "

Ik kan me in onze omgeving zeker routes voorstellen waarbij je in de spits niet sneller bent met de auto dan met de fiets.
Tesah schrijft dat het om een drukke route gaat.

wil40
12 km. fietsen

De eerste paar keer zal je het best een "eind" vinden om te fietsen, maar na een week of 2 vind je het maar "een klein stukje". Een lekker wind/regenjack, een goede fiets ( regelmatig je banden oppompen, half zachte banden fietst onnodig zwaar)flesje drinken bij je en lekker relaxen op de fiets.

Kaaskopje
Tesah

Wat ik zo grappig aan je vraag vind is dat je er achteloos tussendoor gooit dat je 10 km hardloopt, ach... 3 keer per week... en dat je ons dan vraagt of 12 km fíetsen 3 x per week goed te doen is. Je moet dan heen en terug, dus het totaal is uiteraard meer dan het dubbele van je rondje rennen, maar goed op wielen ga je nu eenmaal sneller en is dat ook wel te overzien.
Als jij de discipline kunt opbrengen om die 3 x 10 km hard te lopen kun je jezelf dat ook wel opleggen voor de woon-werk-fietstocht. En als je geen zin hebt pak je toch lekker de auto? Niemand die je dat kwalijk neemt.
Misschien hoop je ook wat aanmoediging te krijgen om die nieuwe baan te accepteren. Als de baan leuk is, dan heb je de fietstocht er voor over. Dan zit je fluitend op je zadel:-) Succes!

Prakje
Hier ook

Zoon fiets 12,5km naar school en ik 13,5km naar werk. Zoon op de gewone fiets in ca 40/45 minuten en ik op de elektrische fiets doe er 30/35 minuten over. Prima te doen en lekker om buiten te zijn. Alleen als het sneeuwt of glad is dan fiets ik niet, regen kun je je op kleden :-)

KGO
Tijd

Ik heb jaren 10km gefietst nu bijna 7); ik vond/vind t heerlijk alleen als ik voor t werk de kinderen naar school moest brengen en in de middag voor de kinderen weer op tijd moest zijn dan merk je echt dat het ver is; mijn effectieve werktijd werd door t fietsen korter.
Kaatje

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Margriet*
De tijd

hangt volgens mij samengevat samen met het soort fiets en de te fietsen routes (een fietspad door de polder of heel veel opbrekingen onderweg als stoplichten en kruisingen)

merene
Ook op de fiets

Ik fiets ook 12 kilometer naar mijn werk. Heerlijk vind ik het. Ik fiets er tussen de 30 minuten (wind mee en spoorwegovergangen mee) en 40 minuten op (wind tegen en spoorwegovergangen tegen)

En zoals anderen al zeggen: De weg lijkt steeds korter.

Ik pak de auto als het:1. 's ochtends al regent. Dat ik op de terugweg nat word, maakt me niet uit. 2. onweer in de lucht hangt (ben echt een schijterd) en 3. ik niet om 7.30 uur weg kan, maar moet wachten tot de kinderen naar school zijn.

Ik pak nooit de trein, omdat ik er langer over doe om op de fiets naar het station te gaan, te wachten op de trein, in de trein te zitten/staan en te lopen naar werk dan gewoon op mijn fietsje te springen.

Judith-t
Niet ver

Ik vind 12 km fietsen niet ver. Zelf jaren gedaan, heerlijk. Maar dat was wel door de natuur en daar hou ik van. Door de stad zou mij miinder trekken. Twaalf km is zeker met mooi weer goed te doen. Het is ook afhankelijk van je werk en hoe representatie je er moet uitzien. Als het giet ben je of kletsnat of je moet een regenpak aan. En dan blijft er niet altijd iets moois over van je mooie pak. Als dat niet er niet toe doet, is dat al een zorg minder.
Maar dat kom je in de praktijk allemaal wel tegen. Gewoon een maandje proberen?

tonny
Hangt af van de route

kun je lekker doorfietsen of sukkel je van stoplicht naar stoplicht? Dan voelt drie kilometer al ver.

Tesah
Eerst maar eens die baan krijgen!

en als dat lukt, ga ik gewoon lekker fietsen. Ik zou eerst de stad uit moeten, zo'n 3 km en daarna is het in 1 ruk doorfietsen, langs de N weg, op een afgescheiden fietspad. Ik sprak net een goede vriendin van me die regelmatig de andere kant op fietst en het is, zeker bij redelijk weer, goed te doen. ik kan ook wat km omfietsen en dan door een prachtig natuurgebied. Als ik geen haast heb en het is lekker weer ga ik dat zeker doen. Maar zoals gezegd, eerst maar eens afwachten of ik uberhaupt een baan heb...

Dank jullie wel.

Tesah

Onderwerp gesloten