Home » Forum » 1500 euro haalbaar bezuinigen op levensonderhoud

1500 euro; haalbaar? Bezuinigen op levensonderhoud

Top 3 nieuwe artikelen

  1. Rouwverwerking van je kind, lees hier hoe je kunt helpen.
  2. Thuis sporten met het gezin, check deze tips voor kinderen vanaf 8 jaar.
  3. Mijn kind is bang voor corona, wat kan ik doen? Je leest het hier.
70 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Lampje
1500 euro; haalbaar? Bezuinigen op levensonderhoud

Beste lezers,

Door teruglopende freelance-inkomsten moeten wij flink gaan besparen. We hebben berekend dat we 1500 euro hebben voor boodschappen, kleding, schoenen, drogist, cadeautjes, dingen als "sint" etc. Wij zijn een man, een vrouw en 4 kinderen (2 kinderen onder de 3 jaar en 2 kinderen tussen 7 en 10 jaar).

Alle "vaste" lasten hoeven dus niet van dit bedrag betaald te worden. Onder vaste lasten versta ik ook de auto en autogebruik.

Ik heb het gevoel dat dit een erg laag bedrag is voor met z'n zessen, maar misschien zit ik er naast. Eigenlijk heb ik geen idee. Zouden jullie je mening hierover met me willen delen?

Alvast bedankt,
Lampje

Beertje
Goed te doen hoor!

Hier ook een groot gezin met 4 kids. 1500 euro voor alleen de dingen die jij noemt is echt niet te weinig hoor en goed te doen. Als ik het zo bereken is het zelfs veel; wij geven minder uit. Het meeste geld gaat op aan de boodschappen maar ja, met 4 kids wil dat ook wel! Het is natuurlijk ook wat jullie nu gewend zijn.

Maar we hebben iedere avond iets lekkers op tafel, er liggen altijd snoepjes/koekje en een chipje in de kast, kids zitten op clubjes en dragen leuke kleding en zelf ga ik ook nog regelmatig naar de kapper haha!

Kortom, ik denk dat jullie er echt geen boterhammetje minder om gaan eten hoor :-D

Vic
Is toch niet weinig?

Moeten van die 1500 ook 'onvoorziene' kosten voor reparaties, schoolreisjes, en een kapotte stofzuiger? Voor de zaken die je noemt lijkt het me best te doen. Boodschappen voor 6 kan voor 600 euro per maand, kleding 300, dan heb je nog 600 over voor die andere dingen. Ik heb ook eens zo'n overzicht gemaakt, maar toen bleek dat ik allerlei dingen was vergeten die ook nog van dat 'restbedrag' na vaste lasten moesten.

Lampje
Kapotte stofzuiger e.d.

Ja inderdaad, een kapotte stofzuiger, schoolreisjes e.d. moeten ook nog van dit bedrag af inderdaad. We hebben wel wat spaargeld, maar dat is meer voor als "grote" dingen stukgaan... Wel heel plezierig dat jullie zo snel reageren, bedankt, en denken dat het mogelijk is.

Ik zat bijvoorbeeld even te denken aan schoenen voor 4 kids... Dan ben je al heel wat geld verder. Weet ook niet zo goed in te schatten wat je voor kleding per kind moet reserveren? Incl. jassen e.d.?

Dank!
Lampje

Vic
Dat zeg ik

50 euro per persoon per maand, dat lijkt me een heel aardig gemiddelde. Ik reserveer zelf de kinderbijslag als budget voor kleding en schoenen. Dat is om en nabij de 430 euro per 3 maanden, en volgens mij kom ik daar redelijk mee uit. Nu koop ik voor mezelf ook hooguit een keer in de 2 jaar nieuwe schoenen, en ik heb net voor het eerst in 5 jaar een nieuwe winterjas gekocht (niet uit zuinigheid, ik denk er gewoon niet aan).

guera
Per maand?

1500 per maand? da s best ruim volgens mij. Die schoenen hebben ze niet elke maand nodig. Ik zou dus van die 1500 nog wat geld opzij zetten zodat je daar die kapotte stofzuiger of iets van kan kopen of voor vakanties. De rest is dan om te leven. Suk6

dc
Ruim

Met zijn vieren doen we dit allemaal voor een bedrag van zo'n 800 pond (dus zo'n 900 euro) per maand.

Kaaskopje
1500 en haalbaar

Ik vind de combinatie van 1500 euro en de vraag 'haalbaar' wel opvallend. 1500 euro is veel geld (vind ik). Als je dat elke maand nodig hebt voor het huishouden (eten, kleding, enz.) praat je over 375 euro per week (grof gezegd). Stel dat je daar 150 euro per week van uitgeeft aan eten (dat is ruim genomen) en voer voor eventuele huisdieren, dan hou je nog 225 over. Lijkt je dat niet méér dan genoeg voor de rest? Je hebt niet elke maand een stukke stofzuiger, nieuwe schoenen voor het hele gezin, e.d. nodig.

dc
Kaaskopje

Helemaal mee eens. Het probleem is dat als je nog nooit zuinig hebt hoeven doen, je zo anders tegen uitgaves aankijkt. Mijn zus bijvoorbeeld vindt het echt nodig om een ds light voor haar 7jarige kind te kopen, maar dan ook gelijk maar 1 voor broertje van 5, anders is het zielig voor hem. (en dan niet eens voor kerst of verjaardag ofzo). Mijn kinderen kunnen nog wel even wachten voor ze zoiets krijgen, want dat kan ik gewoon niet betalen.

Lampje
Gewenning

Ik begrijp uit de reacties van dc en kaaskopje (bedankt voor reageren!) dat jullie het "natuurlijk" haalbaar vinden. Zelf hebben we inderdaad nooit heel precies op ons geld hoeven letten, terwijl we zeker niet op grote voet leefden hoor. Nu krijgen we ineens met een streefbedrag te maken en ik kon niet zo goed plaatsen of dat redelijk te doen was. Vandaar.

Groeten, Lampje

Primavera
Ruim

Eigenlijk vind ik 1500 euro per maand om te besteden zonder dat het naar vaste lasten gaat vrij ruim. Wij zijn ook met z'n zessen en hebben een stuk minder ter beschikking.
Ik denk dat je waarschijnlijk een aantal gewoontes, die ongemerkt veel geld kosten, moet veranderen die je je eerst makkelijk kon veroorloven maar nu niet meer.
Het beste kun je eerst kijken waar nu alle uitgaven naar toe gaan door ze eens allemaal op papier te zetten en dan kijken waar je het beste op kan of wil bezuinigen. Met jullie budget heb je daar nog keus genoeg in en hoef je echt niet ineens alle luxe eruit te schappen. Een veelgebruikt schema hier op O.O. is de Excellsheet van Claudia, maar je kunt ook zelf een overzicht maken.
Ik weet natuurlijk niet wat jullie gewoonten nu zijn, dus het kan best zijn dat jullie sommige dingen al doen. Maar misschien zit er wat nuttigs tussen in de onderstaande bezuinigingsmaatregelen.
Kinderkleding en schoenen kan over het algemeen veel goedkoper als je geen merkkleding neemt of tweedehands koopt of zelfs gratis als er iemand in jullie familie kennissenkring is waarvan je het over kan nemen. Volwassenen hebben meestal eigenlijk nauwelijks nieuwe kleding nodig en schoenen hoeft ook veel minder vaak dan de mode voorschrijft.
Kijk bij de boodschappen eerst wat er in de aanbieding is en stel aan de hand daarvan je menu samen ipv eerst het menu te kiezen en dan de ingrediënten te kopen. Probeer eens de goedkoper artikelen ipv merkartikelen uit. En bovenal koop zodanig in dat je niks weg hoeft te gooien en verwerk restjes de volgende dag in een nieuwe maaltijd.
Terrasjes of buitenshuis eten en drinken tikt behoorlijk aan als je met z'n zessen bent. Neem eten en drinken zoveel mogelijk van huis mee.
Zelf de haren van de kinderen leren knippen bespaart ook aardig wat als je er 4 hebt.
Kijk eens naar de verschillende abonnementen die jullie eventueel hebben. Sommige tijdschriften en kranten lees je eigenlijk maar voor een klein deel en soms kan het handig zijn om abonnementen te delen met de buren.
Sint kun je natuurlijk net zo duur maken als je zelf wil. Het gaat om het idee, toch? Als er een jaar minder te besteden is dan zullen de cadeau's minder en minder kostbaar zijn, maar daarom hoeven ze nog niet minder leuk te zijn. Hetzelfde geldt voor cadeautjes. Juist als je zoals jullie niet zo krap zit kun je een heleboel besparen door veel cadeautjes in te slaan als ze in de aanbieding zijn. Bijvoorbeeld na Sint en Kerst willen een heleboel winkels de extra voorraden die ze ingeslagen hebben graag kwijt. Als het weer herfstig wordt kost typisch zomerbuitenspeelgoed minder, etc.
Koop voor een tijdje alleen nieuwe dingen als de oude echt aan vervanging toe zijn en niet meer voor de leuk. Een oud mobieltje doet het nog net zo goed. Een nieuwe pannenset staat leuk, maar heb je eigenlijk niet nodig net zoals bij elkaar passend servies of nieuwe keuken- en huishoudapparaten, enz.
Kies voor goedkope uitjes en laat je vooral niet verleiden door aanbiedingen die weliswaar voordeliger zijn dan normaal, maar je ook aanzetten om dingen te doen die je anders niet zou doen, waardoor je in wezen duurder uit bent. Als ik ipv in het bos kastanjes ga zoeken besluit om naar de dierentuin te gaan, omdat die dan 2€ per persoon korting geeft, zorgt dat voor een verhogen van de uitgaven.
Groeten Primavera

Caroro
Gewenning

hier hebben we ook flink minder geld dan vorig jaar. Niet dat we 1500 euro voor niet-vaste lasten overhouden, maar ik herken het probleem. Waar wij vooral op konden bezuinigen waren de spontane dingen: op zondagochtend bedenken dat het lekker weer is om naar de dierentuin te gaan - al gauw 100 euro. Leuk boek in de winkel: meteen kopen. Kinderen een weekendje logeren; wij uit eten: ook 100 - 150 euro. Dat soort dingen kunnen dus niet meer (zo vaak). En dat is wennen.
En verder ook de structurele uitgaven: minder vaak luxe eten (thuis dus). Maar wel lekker blijven eten! Krantenabo opzeggen of niet? Man zou 'm erg missen zegt 'ie, dus voorlopig houden we die aan. Maar wel in ons achterhoofd dat als deze situatie langer duurt hij misschien toch weg moet (de krant, niet mijn man ;-)

fladder
Haalbaar

Corrigeer me als ik het mis heb, maar je hebt dus, na aftrek van de vaste lasten, nog 1500 euro nodig, en komt daar niet mee rond?
Ja, het is een kwestie van gewenning en het is absoluut niet de bedoeling om je aan te vallen of te katten, maar een minimum inkomen (waar ook hele gezinnen van moeten leven en waar de vaste lasten nog wel vanaf moeten), is nog lager! ;-)
Maar als je een veel hoger inkomen gewend bent, ga je daar ook naar leven en ik kan me goed voorstellen dat je flink geschrokken bent.
De eerste stap die je moet maken is: alles opschrijven. Koop een schrift (bij de Action, want goedkoper) en schrijf ALLES op. Echt alles! En ga dan na een week of een maand eens kijken of je alles werkelijk hebt gebruikt. Of je het wel nodig had. Of het niet goedkoper kon. Ik heb in een vorig leven ook een rond-modaal inkomen gehad (nou ja, mijn toen-nog-man dan) dat wegviel en pfff, dat was pittig en confronterend om alles opnieuw te bekijken. Er ging best wel veel geld door het putje...!
Ik zet met opzet "Action" bij dat schrift, want been there, done that ;-) ik heb vroeger ook bij de eerste beste winkel iets gekocht terwijl het een stukje verderop goedkoper was. Ik ben enorm verrast hoe je kan bezuinigen door een andere winkel te bezoeken!
Dit kan misschien een stap te ver voor je zijn, maar ik koop mijn supermarktspullen bij voorkeur met een 35%-sticker erop (zo wordt AH goedkoper dan de Aldi ;-) ).
Kleding: geen merk meer (tenzij tweedehands), maar naar de goedkope winkels. Je hoeft echt niet meteen van Mexx naar Wibra, maar er zijn genoeg leuke goedkopere winkels ;-)
De zaterdagavondborrel: geen dure dranken meer maar (goede) huiswijn van AH. Geen dure kaasjes, maar een pakje President brie.
Abonnementen: schrappen. Kranten zijn er vaak ook online (en dan nog actueler: tegen de tijd dat de gedrukte krant op de mat valt is het al oud nieuws!). Tijdschriften kan je in de bieb lezen.
Sportschool: schrappen. Neem maar een keer de fiets extra ;-) (dat is overigens wel een investering waard: een goede fiets. Kan ook tweedehands!).
Vakanties: kan vaak goedkoper. Ik viel laatst achterover toen iemand me vertelde dat ze een week all-in naar Turkije gingen. Zou ik ook graag willen, maar drieduizend euro, mozeskriebel! Voor een tiende zit ik bijna net zo lang in Parijs (ik heb een goedkoop adresje...)!
Momenteel heb ik even teveel aan mijn hoofd, anders had ik gezegd: neem eens privé contact op, ik zou graag samen met je die lijst uitgaven door willen nemen, en dan opeen respectvolle, niet aanvallende manier willen doornemen of er niet wat geschrapt kan worden. Maar misschien lukt dat volgende maand beter.

MM.
Fladder ot

Misschien een mooie nieuwe carrière voor je, budgetcoach/schuldhulpverlener?

Groet MM

Hanne.
Rustig maar

Rustig maar Fladder, ze VRAAGT of wij denken dat het lukt, geeft niet aan dat het niet zou lukken.

En ja, als je gewend bent veel meer te besteden te hebben ben je soms de blik op wat kan een beetje kwijt.

1500 euro per maand voor niet vaste lasten (neem aan dat je kinderopvang al bij de vaste lasten hebt gerekend) lijkt me prima te doen.

Kaaskopje
Lampje

Ik begrijp heel goed hoe het is om je te moeten aanpassen naar minder geld en ik begrijp je vraag daardoor ook wel. Je hebt al nuttige tips gekregen. Tenzij je echt op te grote voet leeft, je zegt van niet, vind ik dat je met een budget van 1500 euro niet heel erg voorzichtig hoeft te doen met een abonnementje meer of minder, of een pot pindakaas van Calvé in plaats van Eigen Merk. Het gaat er deels ook om dat je prijsbewust leert te worden en jezelf de vraag stelt 'heb ik dit écht nodig?' Daardoor zou er vanzelf een schifting kunnen ontstaan van zaken die je weg kunt doen en wilt aanhouden. Bovendien kun je met die vraag impulsaankopen voorkomen.
Als je een deel van het geld wilt overhouden voor schoenen en stofzuigers, beslist verstandig, hou je dan aan een budget voor boodschappen, of ga op zijn minst op een andere manier door de supermarkt. Koop wat je nodig hebt, maar wel met de genoemde vragen. Maak gebruik van de aanbiedingen maar kijk wel of die aanbiedingen echt goedkoper zijn dan wat je er normaal voor betaalt. Wij kopen veel 'eigen merk' spullen. Bij een aanbieding kan een A-merk interessant worden. Wij vergelijken dan de kilo- of literprijs, indien die vermeld kan worden, van een artikel. Is de kiloprijs van 'eigen merk' nog steeds lager dan de aanbieding van een A-merk, dan doen we het meestal niet.

Kaaskopje
Fladder, zeer o.t.

Je hebt nu al een paar keer aangegeven dat je momenteel in een moeilijke periode zit. Misschien toch een idee om OO er wél mee 'lastig te vallen'?:-)

liora
Forum

Op dit soort vragen op het forum reageren vooral mensen die het niet zo breed hebben. Ik mis mensen die voor deze zaken het dubbele uitgeven.

Het zijn wel zes mensen! Ik heb overigens geen idee of het krap is of niet.

Zelf geef ik meer dan 50 euro per maand uit aan kleding voor mijn kinderen. Oudste moest laatst nieuwe schoenen: 75 euro, jongste twee slaapzakken: samen 35 euro, erg duur allemaal.

Ik geef voor een volwassene en twee kinderen ongeveer 450 euro per maand uit aan boodschappen, inclusief luiers en billendoekjes.

Is dat veel eigenlijk?

Liora

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Hanne.
Ik vind dat veel

Natuurlijk reageren alleen de mensen met een laag inkomen. De mensen die het dubbele te besteden hebben weten denk ik niet of het met de helft ook mogelijk kan zijn.

Bovendien denk ik dat mensen die de dubbeltjes moeten omdraaien meer zicht hebben op wat dingen kosten. Ik weet niet hoeveel ik maandelijks te besteden heb (al weet ik vrij zeker dat het geen 1500 euro is). Een keer per jaar maak ik een overzicht. Kijk wat we daar van moeten doen en of dat ook kan met ons huidige bestedingspatroon. Als het antwoord is ja, en dan houden we nog geld over vergeet ik dat schema vervolgens weer. Dus ik weet 1x per jaar wat ik maandelijks te besteden heb na aftrek van de vaste lasten. De rest van het jaar doe ik maar wat...

En ik vind 450 euro per maand voor 3 personen veel. Ik geef voor 2 volwassenen en 3 kinderen minder uit. Zit tussen de 300 en de 350 euro. En dan loop ik echt niet alleen de onderste schappen in de supermarkt af te struinen.

Kaaskopje
Pelle

O... waar kan ik dat vinden?

Kaaskopje
Hanne en de rest:-)

Ik vind dat je met zo'n bedrag wel weinig uitgeeft. Dan leef je redelijk zuinig. Ik denk dat wij toch al gauw op 500 euro per maand uitkomen aan boodschappen. Ik haal iedere maand een bups toilet- en drogisterij-artikelen bij Kruidvat en los daarvan gaat er zeker 100 euro per week naar de C1000, daarbij inbegrepen zit ook het voer en de kattenbakkorrels voor de katten. Ik vind dat wij niet overdreven luxe inkopen. Soms verwennen we onszelf met een extraatje van het een of ander, maar liefst als dat in de reclame is. We kopen zoveel als mogelijk én smakelijk is eigen merk.
De 450 euro van Liora voor 1 volwassene en 2 jonge kinderen is royaal te noemen. Dan kijk je niet op een dubbeltje. Zelfs niet als je bedenkt dat luiers duur zijn. En daar is niets mis mee als haar inkomen dat toelaat:-)

IngridT
Hanne

Ik vind 300 euro per maand voor een 5 persoonsgezin erg weinig. Ik vind het al erg weinig als je er alleen eten/boodschappen van koopt, en ik vind het ongelooflijk als je voor dat bedrag ook nog kleding, kapper, Sinterklaas, verjaardagen en andere losse flodders koopt.

Manda Rijn
Tja

als je benzine, alle verzekeringen, kinderopvang, clubjes, lidmaatschappen, abonnementen (bellen internet etc) er niet van hoeft te betalen dan red je het vast wel zonder dat het karig wordt maar het gaat erom wat je eerst had.

E 50 per maand per kind kleding, E 600 per jaar vind ik niet heel ruim. 3 paar echte schoenen + sportschoenen, sloffen, slippers etc E 300,-. 1 winterjas met sjaal en wanten E 75, sokken/maillots en ondergoed E 50 per jaar, dan hou je nog maar 175 over voor andere kleding, ik red het daar niet mee ook al koop ik heel veel op marktplaats, Hema, H&M en kleertjes.com etc

Voor mezelf ben ik wel klaar voor zo'n E 600 per jaar aan kleding alleen, ik heb net E 500 uitgegeven maar afgelopen 2 jaar nauwelijks iets gekocht voor mezelf (ja wat 2e hands positiekleding...)

Eten ik denk zo'n E 25 ppp week eten-boodschappen, dus E 150 per week voor jullie 6'en moet lukken als je dan wasmiddel, tandpasta er niet bij rekent. Dat is denk ik zonder baby met luiers al snel E 25 per maand

Huisdieren, het scheelt natuurlijk enorm of je een goudvis hebt of een grote hond.
Clubjes van de kinderen, zie ander draadje, varieert ook enorm.

Ach en wat heb je dan nog: vakantie, kadootjes, sinterklaas/kerst, uitjes, buiten de deur eten...

dus ja je red het wel maar ga het gewoon eens een maand proberen, koop niets wat je niet nodig hebt (dus geen kleding als je nog genoeg hebt) en kijk eens hoever je komt.

Saskia
Hier ook 1500 per maand

"huishoudgeld" voor 5 personen. Daar worden de boodschappen van betaald, cadeautjes, fietsreparaties, etos, hema en zo en kleding/zakgeld/kapper van 1 kind. Voor de decembermaand leg ik elke maand 100 euro apart. Meestal hou ik aan het einde van de maand wel wat over, dat gaat dan op een spaarrekening.

Maarlen
En hier

Wij (2 volw, 3 kdn van zeven, zes en drie en 2 konijntjes) houden ongeveer 700 euro aan voor ALLE boodschappen (waaronder veel fruit en verse groenten, drogist, blokker, truitje bij Zeeman etc.). Ik heb sinds kort een hulp en glazenwasser, die kosten samen zo'n 100 euro per maand, en die wil ik eigenlijk ook uit die 700 euro betalen, maar dat is wel lastig heb ik gemerkt ;-) Daarnaast hebben we ongeveer 500 euro per maand voor kapper, Intratuin en Ikea ;-), kapotte stofzuiger, verkeersboete of andere onvoorziene zaken. Ook uitjes, extra oppas etc. moeten hiervan bekostigd worden, gelukkig GEEN benzine of reparatiekosten aan de auto want wij leasen een auto via het werk van mijn man.
We kunnen er goed van leven maar ik vind het geen vetpot, wij kunnen niet alledrie de kinderen op meerdere dure hobbyclubjes doen en uitjes zoals theater etc zouden we wel vaker willen doen maar dat zit er gewoon niet in wegens te duur. Maar verder zijn we best tevreden hoor. Oh ja, we leggen dit uitgavenpatroon ook onszelf wel op, want we proberen maandelijks 400 euro te sparen voor onszelf en voor de twee oudsten zetten we ook iedere maand 100 euro opzij (vanaf groep 3, verder geen spaarplan voor de kinderen).
Kleren en schoenen voor ons en voor de kinderen betalen wij grotendeels van de kinderbijslag (ong. 2000 euro op jaarbasis)

Rozerood
Ik ben benieuwd

Ik ga dit draadje met veel belangstelling volgen.
Hier ook een gezin met 2 volwassenen en 4 kinderen, maar in de duurdere categorie (3 pubers met chronische honger en een op het HBO) Ik geef nu circa 300 euro aan boodschappen uit in de week, nog buiten kleding, zakgeld, alle kinderen op sport etc.
De hier genoemde besparingsmogelijkheden pas ik al jaren toe en toch gaat er veel geld doorheen hier. Ik zou graag minder geld nodig hebben (en een opleiding gaan volgen) en spaargeld hebben in plaats van rood staan.

Manda Rijn
Liora

jij zit op 150 pp per maand en ik ook: hier besteden we ongeveer E 150 per week uit boodschappen, incl 1 pak nutrilon per week, 7 groentepotjes, luiers en doekjes, caviazaagsel/hooi/brokjes, kattenbrokjes en zakjes dan zit ik op 600 per maand.

Luiers zijn laatste tijd wel heel goedkoop vind ik, ik krijg af en toe zo'n reclamefoldertje op naam met kortingsbonnen van E 10 voor pampers (etos), nu bij etos 3 pakken pampers voor E 26,50 en dan met die kortingsbon betaal ik E 16,50.

Kleding had ik hier boven al omschreven, ik red het ook niet met E 50 per maand per kind. Bovendien vind ik het ook wel leuk dus ik koop meer dan ze nodig hebben, dus een leuk kettinkje of haarband mag best wel eens tussendoor. Andere leuke dingen doe ik niet zo vaak maar zoiets als een tijdschriftje of boek, speeltje mag ook wel af en toe.

Kadootjes vind ik ook wel een kostenpost als je alles per jaar bij elkaar optelt. Een gemiddeld kinderfeestje gaat over de 250 euro (kado's, partijtje, 2x familie/vriendenbezoek voorzien van eten en drinken, taarten, traktaties). Partijtjes waar oudste wordt uitnodigd zo'n 4 a 5 keer per jaar E 7,50 ongeveer, kinderen van vrienden geef ik zo'n E 15 aan uit. Opa's en oma's die jarig zijn, tantes en ooms, nichtjes en neefjes, buurkinderen die een diploma halen, sponsorloop, kinderzegels, donaties en goede doelen etc etc.

Dan nog een keer uit eten met vriendinnen. Musea, uitjes met entree en eten en drinken. Vakanties en andere uitjes.

Ja bij elkaar gaat er hier elk jaar toch heel erg veel geld door heen. En dan zijn de kinderen nu nog klein ! Straks als ik een puber heb zal die ook kleedgeld willen en zakgeld en een computer en dit en dat....

Hmm, maar goed dat mijn carriere langzaam aan weer wat op de rit komt, pffff.

Puck
Kaaskopje

Ik mail je even.

Chippie
Mensen die het dubbele uitgeven...

"Op dit soort vragen op het forum reageren vooral mensen die het niet zo breed hebben. Ik mis mensen die voor deze zaken het dubbele uitgeven."

Eén reden is dat die mensen nogal eens een hele lading kijk-ik-kan-het-goedkoper-en-jij-mag-niet-meedoen-in-dit-draadje-want-je-verdient-te-veel.

Ik heb geen behoefte om aan te geven hoeveel wij uitgeven. Ik vind dat we in onze dagelijkse boodschappen helemaal geen gekke dingen doen. En toch het geld vliegt eruit op mijn vrije dag. Ik heb een hekel aan winkelen. Dus daar ligt het ook niet aan. Als ik kijk naar deze week (afgelopen twee dagen): 2 paar voetbalsokken (15 euro), tennisschoenen (80 euro), nieuwe laarzen voor mij (120 euro, ik koop minimaal twee paar schoenen per jaar omdat ze toch flink slijten), 2 dikke panty's (10e), postzegels (10 e), een koekenpan (30e), paar rompertjes (10e), contactlensvloeistof en tandpasta (22e), ouderbijdrage school (125e), twee verjaardagskadootjes (15e), diplomakosten zwemmen (30e). Ruim 300 euro! Morgen boodschappen halen en dan ben ik voor (2+3) toch gauw 150 euro kwijt incl bakker en slager.

Volgens mij zitten daar niet veel hele gekke dingen tussen. Natuurlijk kan het zuiniger. Maar ik zou het wel eens prettig vinden dat mensen die meer dan 1500 euro uitgeven aan boodschappen etc zich eens niet hoeven te verantwoorden.

Rozerood
Manda; knijp ik ze af?

Meer dan 50 euro per maand kleding voor een kleintje in de luiers???
Mijn pubers krijgen 50 euro kleedgeld voor alles behalve sportkleding. Mijn zoon redt het prima, al jaren, mijn dochter klaagt steen en been, perst haar oma af en heft wekelijks in wanhoop haar handen ten hemel omdat ze echt helemaal NIETS heeft om aan te trekken.

Primavera
Daar gaat het toch helemaal niet om, chippie

Als je het breder hebt is het logisch dat je daar naar gaat leven, maar de draadstartster heeft dat dus (tijdelijk) niet meer en zal dus haar levenspatroon moeten aanpassen. En voor 1500 euro in de maand voor een gezin met 6 personen is dat goed te doen.
Als je minder geld hebt dan koop je geen laarzen van 120 euro, maar van €15,- a €25,- in de aanbieding en als je gelijk schoeisel nodig hebt doordat je helemaal niets meer hebt en niet tot een aanbieding kan wachten koop je gewone goedkope schoenen. Als je je het kunt permiteren zijn verjaardagscadeautje €15,- en anders worden ze €10,- of €5,-. De aanschaf van een koekepan stel je dan wellicht uit en je gaat uitzoeken wat je van de 'vrijwillige' ouderbijdrage nou werkelijk moet betalen en wat niet. En op de rest valt indien nodig waarschijnlijk ook nog wel wat te besparen.
Of iets een gekke aankoop is of niet hangt vaak samen met het budget wat iemand ter beschikking heeft. Tuurlijk hoeven laarzen van €120 euro geen gekke aanschaf te zijn, je hebt ze ook van €300. Maar als je een krapper budget krijgt kan het ineens wel een gekke aankoop worden en dan is het wel handig om die knop om te zetten voordat iemand in de financiele problemen komt.
Groeten Primavera

Pagina's

Onderwerp gesloten