Home » Forum » 18 uur werken 17 uur uit laten betalen rest opsparen voor vakantie

18 uur werken, 17 uur uit laten betalen, rest opsparen voor vakantie

15 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
jesqe
18 uur werken, 17 uur uit laten betalen, rest opsparen voor vakantie

Wie heeft nog meer zo'n soort contract? Ik heb er hier weleens over gelezen maar kan het niet terugvinden in het archief. Zitten hier nog haken en ogen aan en hoe werkt het precies? Ik heb namelijk altijd een tekort aan vakantieuren en dit lijkt me een mooie oplossing.

esther09
Ja ik

Ik heb een contract voor 30 uur maar werk er elke week 32(4 dagen). Zo spaar ik 2 uur per week en heb ik dus elke maand een dag vrij. Soms neem ik een dag op en andere keer een weekje vakantie. De haken en ogen die eraan zitten heeft te maken voor bijv je pensioen. Je bouwt pensioen op voor de uren die in je contract staan. Wie dan leeft die dan zorgt vind ik, de vrije uren die ik nu heb zijn me veel waard.

groetjes Esther

marie
Al jaren

Hallo
Je bouwt dan gewoon ADV op ! Doe ik al jaren! Ik werk 24 uur en krijg 22,8 uur uitbetaald. Ik bouw dus 1,2 uur ADV op in de week.
Het hangt van je werkgever af hoe je de ADV-uren op moet nemen. Bij mijn werkgever mag je ze gewoon bij je vakantie-uren optellen en vrij nemen wanneer je wilt (dat geldt dus ook voor mensen die full-time werken).
Alleen als je ziek bent, worden er ADV-uren in mindering gebrach, wat ook logisch is, want die uren heb je niet gewerkt.
Groetjes

jesqe
hoe zit het dan..

met de weken die je vrij bent? Dan krijg je dus geen extra uur omdat je hem ook niet werkt? Ik bouw dus alleen uren op in de weken dat ik ook daadwerkelijk 18 uur werk? En een week vakantie nemen kost mij 17 uur.

Fraz
Hier

werk ik 16 uur en krijg 15.2 uur uitbetaald. vrije dagen zijn gewoon 8 uur en dan spaar je ook gewoon per week 43 minuten atv op (dus ook tijdens je vakantie) Het is net hetzelfde als dat iemand 40 uur werkt en 38 uur krijgt betaald en 2 uur per week atv opspaart. Een vakantie week is voor degene ook gewoon 40 uur.

jesqe
Fraz

Je hebt dus een contract van 16 uur? Ik dacht als ik dit zou gaan doen dat ik een contract van 17 uur zou hebben en 18 uur zou gaan werken.

angel3
Enige haak/oog

dat ik kan bedenken is dat je pensioen opbouw rekent met je salaris, dus met contract 17 uur uitbetalen is je pensioen daarop gebaseerd en niet op die 18. Denk ik..... verder ideaal. Veel contracten zijn zo. Ik spaar op die manier ook adv dagen.

Tinus_p
Angel3

Angel3:
"dat ik kan bedenken is dat je pensioen opbouw rekent met je salaris, dus met contract 17 uur uitbetalen is je pensioen daarop gebaseerd en niet op die 18."
Duh. Je werkt immers ook minder, dus je salaris is minder, en alles wat op je salaris is gebaseerd ook.

angel3
Ja tinus

voor jou en mij misschien DUH maar je moet de mensen de kost geven die dat soort dingen baseren op het uurcontract en dus op het salaris dat aan dat uur contract hangt en dat dus niet doorrekenen.

Mamvantwee
Ik ook

Hier ook zo'n contract: ik werk 32 uur en heb een contract van 30,4 uur, dus bouw ik 1,6 uur adv per week op. Levert mij nu op jaarbasis samen met het vaste vakantiesaldo, ruim 9 weken vakantie op (gebaseerd op 4-daagse werkweek dan).

Je neemt voor een dag vrij net zoveel uur op als je op die dag zou werken. Dus als je normaal gesproken 8 uur werkt (ook al word je voor 7,5 uur uitbetaald), dan neem je 8 uur verlof op. Dit is de regel, omdat je anders op jaarbasis niet aan je adv-uren komt: als je alleen je contracturen als verlof opneemt, dan heb je in al je verlofweken bij elkaar minder 'gewerkt' en dus per saldo te weinig adv op jaarbasis opgebouwd.

jesqe
Mamvantwee

Ik vind het allemaal nog wel ingewikkeld of doe ik zelf zo moeilijk? Als ik dus een contract van 17 uur heb en 18 uur werk zou ik volgens jouw 18 uur op moeten nemen als ik een week vrij neem? En voor elke week wordt er dan 1 uur extra vakantieverlof gerekend ook in de weken dat ik vrij heb. Vakantieuren krijg ik over die 17 uur i.p.v. 18, doe ik mezelf dan niet tekort?

Mamvantwee
Nou...(lang verhaal)

Het is inderdaad lastig uit te leggen - ik heb even op internet gezocht naar een goede uitleg, want ik heb dat een paar maanden geleden zelf nl ook moeten uitzoeken.

Het werkt zo. In principe is adv (arbeidsduurverkorting) alleen van toepassing op voltijders, het is een historisch begrip: werknemers die een 40-urig contract hadden werden ook voor 40 uur betaald. Op een gegeven moment is landelijk bij veel bedrijven de 38-urige werkweek (of ander aantal, hangt van cao en bedrijf af) ingevoerd, met als resultaat dat al die voltijders eigenlijk 2 uur minder per week hoefden te werken en daarvoor ook 2 uur minder betaald kregen. Dat kon in ons landje natuurlijk niet zomaar, en om deze inkomensdaling enigszins te compenseren konden de mensen wel 40 uur blijven werken, waarbij elke week 2 uur adv werden opgebouwd. Het stukje salaris van 2 uur werd dus omgezet in vrije tijd, de adv.

Voor deeltijders is adv dus eigenlijk geen issue. Maar je kunt met je baas wel afspreken dat je per contract meer uren werkt dan je krijgt uitbetaald, en dan bouw je dus een soort pseudo-adv op. Dit is dus wat jij en ik doen.

Er zijn twee scenario's als het gaat om adv in deeltijd, welke in jouw bedrijf wordt gebruikt, bepaalt hoeveel uur je opbouwt en moet opnemen. Ik ga even als voorbeeld uit van een medewerker die 32 uur per week werkt, 4 dagen van 8 uur, maar een contract heeft van 30,4 uur (in dit bedrijf is een volledige werkweek 38 uur, zodat een contract van 30,4 uur exact een deeltijdpercentage van 80% betekent). Per week wordt dus 1,6 uur teveel gewerkt, en per afspraak (met de baas) wordt dit als adv-saldo opgespaard.

scenario 1: het aantal adv-uren per jaar wordt vooraf en over het hele jaar vastgesteld. Dit is in dit geval: 52 weken maal 1,6 uur per week = 83,2 uur adv per jaar.

scenario 2: het aantal adv-uren wordt naar de daadwerkelijk gewerkte uren (vergelijk met overuren) vastgesteld, waarbij het aantal weken vakantie plus de feestdagen dus eerst van je werkweken wordt afgehaald, dus bij bv 6 weken vakantie blijven er 52 - 6 = 46 werkweken over en hier moeten ook nog de feestdagen die op werkdagen vallen, vanaf. Over deze 46 werkweken wordt de adv berekend: 46 weken maal 1,6 uur per week = 73,6 uur adv per jaar.

Als je volgens scenario 1 rekent, moet je voor elke adv-dag die je opneemt, het aantal uur dat je normaal zou werken op deze dag opnemen. Als je volgens scenario 2 rekent, moet je voor elke adv-dag je contracturen opnemen, in dit voorbeeld 30,4 gedeeld door 4 (4 werkdagen per week) = 7,6 uur.

Zoals je ziet, is scenario 1 veel gemakkelijker uit te voeren. Ten eerste weet je in scenario 2 nog niet hoeveel vakantie je daadwerkelijk op gaat nemen dat jaar en moet je rekening houden met feestdagen, dus hoeveel weken je feitelijk adv opbouwt. Ten tweede is bij scenario 2 er het probleem dat je moeilijke herberekeningen moet gaan doen als je in dat jaar iets wijzigt aan je werkdagen (zelfs maar 1 keer). Scenario 2 is eigenlijk een tijd-voor-tijd regeling, die als het ware 'voorspelt' voor het komende jaar en dat is erg ondoorzichtig.

Nou, voor wie dit einde heeft gehaald, mijn complimenten!
En als ik ergens een foutje heb gemaakt, ik houd me aanbevolen voor aanvullingen!

Inge M
Wat heb ik het simpel

Volgens mijn contract werk ik 28 uur per week. In mijn aanstellingsbrief staat dat die flexibibel in te vullen zijn. Verder heb ik het gewone aantal verlofuren dat hoort bij die 28 uur.
Ik houd elke week mijn uren bij en het saldo plus/min-uren. Werk ik minder dan 28 dan gaat het saldo omlaag. Werk ik meer dan 28 dan gaat het saldo omhoog.
Als mijn saldo niet toelaat dat ik een dag niet werk (zoals zomervakantie) dan neem ik verlofuren op.
In mijn huidige baan wordt geklokt. Dus het systeem houdt mijn uren bij. In mijn vorige baan hield ik het zelf bij. In de praktijk maakt dit weinig verschil.
Zaken als pensioen e.d. zijn allemaal gebaseerd op die 28 uur. En dat klopt ook want zoveel uur werk ik ook gemiddeld over het jaar.

Lynna
Dank mamvantwee

Ik ga die constructie van 32 uur werken en 30 uur laten uitbetalen ook voorstellen als ik de baan die ik op het oog heb kan krijgen. Compenseert tenminste een beetje alle schoolvakanties die ik kwijtraak:-(

Mamvantwee
Geen dank

Succes met je sollicitatie, Lynna, je komt uit het onderwijs vermoed ik en je gaat nu iets anders doen?

Ik heb dus zo'n contract van 30,4 uur, het voorbeeld hierboven is mijn eigen situatie. Levert me nu ruim 9 weken vakantie op per jaar, dat is een heerlijke luxe. Ik heb altijd veel minder vakantiedagen gehad in mijn vorige banen, en was altijd aan het rekenen of een snipperdagje er nog wel af kon - zeker toen de kinderen kwamen.

Onderwerp gesloten

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.