Home » Forum » 2 ovens hoe

2 ovens, hoe?

WINNEN! 

We geven 3x het boek Eerste Hulp Bij Kinderen weg: zo doe je mee!

21 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
kookster
2 ovens, hoe?

Die nieuwe keuken wordt nu echt hard nodig, dus ben ik wensen aan het inventariseren. Een van die wensen is 2 ovens. Ik wil in ieder geval een oven onder mijn kookplaat, dat bevalt me nu erg goed voor plaatpizza's en -taarten, braadsleden etc. Zo'n losse oven op een andere plaats is me daarvoor te klein.
Maar ik heb ook wel eens iets kleins voor de oven, een paar afbakbroodjes, 1 portie vis. Dan vind ik het een beetje zonde om daarvoor de grote oven op te warmen. De kookplaat wordt niet extra breed maar gewoon 4pits ('t is een kleine keuken), dus zo'n fornuis met een dubbele oven wordt het niet.
Als we nou eens kiezen voor een oven onder de kookplaat en een combi-oven elders? Want ik wil ook mijn magnetron als apparaat houden. Is dat een idee, zijn daar haken en ogen aan, iemand andere slimme oplossingen?

Trix
Hier

Ik heb een 90 cm breed fornuis met een even brede heteluchtoven eronder, das logisch ;). Bovendien heb ik een combimagnetron/oven voor de kleine dingen. Dit was een idee vd keukenman en ik ben heel blij dat we dat gedaan hebben, want id praktijk gebruik ik die kleine het meest.
Ik snap je beweegredenen niet helemaal als het gaat om 2 ovens, want het is niet zo dat je 1 grote en 1 kleine wilt. Of is het puur om 1 'echte' oven en 1 combi?

Dorry1
Been there, done that....

Ik heb een fornuis gehad met twee ovens; een 'gewone' hetelucht oven en daarnaast een kleine 'conventionele' waar ook een draaispit in kon met grill-element erboven. Het was een fornuis van Boretti; heel fijn en praktisch. Nu hebben we een Boretti met maar één oven, maar dan wel een extra brede oven en een losse combi in de kelderkast. Ook handig. Een losse combi-oven is vaak niet duur in aanschaf terwijl een inbouw-combi-oven vaak heel duur kan zijn. Je zou ook een fornuis met dubbele oven kunnen nemen en een combi. Of maak ik het nu helemaal moeilijk? :-)
O nee, ik lees net dat je geen extra breed fornuis kan plaatsen. Dan zou ik een gewone oven nemen en dan een goedkope combi in een kast wegstoppen (wel opletten dat ie z'n hitte goed kwijt kan!). En die combi-ovens kun je al vanaf 200 euro krijgen.

Dorry

kookster
Reacties

Pelle, ja, dat is natuurlijk wel een vraag, hoeveel extra energie kost het ten opzichte van de aanschafprijs van nog een oven(tje). Maar het is niet alleen de prijs maar ook het gemak. Het opwarmen van de grote oven duurt best wel lang, ik denk dat een kleine oven sneller gaat toch?
Trix, ja ik wil juist wel een grote en een kleine. Een fornuisformaat voor grotere dingen, een paar pizza's tegelijk enzo, en eentje voor kleine dingetjes waar dan niet die grote voor opgewarmd hoeft te worden.
Dorry, dat is nog iets om naar te kijken, als het geen inbouw hoeft te zijn dan kun je dus goedkoper uit zijn!
Wat is dan weer het verschil tussen een combimagnetron en een combi-oven? Ik dacht dat een combi iets was wat je op oven, op magnetron of op allebei kan schakelen.

neteret mut
Ik

heb al jaren en jaren een gewone magnetron, dus geen combi. ook heb ik jaren een heteluchtoven. Ik snap dat heel best dat je dan toch nog iets mist. Deden wij ook ( banketstaaf opwarmen, voor die 2 stukjes ga ik geen hele oven verwarmen en in de magnetron is niet lekker). Ik heb nu een klein afbakoventje erbij. Kostte nog geen 25 euro, inhoud 9 liter. Misschien was 1 maatje groter beter geweest, maar dit past op een boekenplankje in de kast.

kookster
Ha

dat is natuurlijk ook nog een idee neteret mut. 't Zijn dan wel weer 3 apparaten. Ik zal eens gaan bedenken wat er het vaakst wordt gebruikt want dat moet in elk geval niet in een kast staan maar bij de hand zijn. En je hebt dan geen combi, terwijl ik van anderen hoor dat het juist ook fijn kan zijn om magnetron en oven tegelijk te kunnen gebruiken. Ik blijf nog even denken.

Brianna F
En ik

Heb een oven en een combimagnetron boven elkaar ingebouwd. De magnetron is een combi geworden omdat deze nu eenmaal groter zijn dan een gewone standaard magnetron. Dat was mijn eerste insteek om er een combi van te maken, maar ik merk toch dat ik soms beide ovens aan heb staan.

Savon
Oven met tussenplaat

Beetje onduidelijk titel misschien, maar ik heb een Samsung oven waar ik een plaat in kan zetten en dan kan ik boven en onder apart gebruiken. Ik moet zeggen dat het erg goed werkt.

http://www.kieskeurig.nl/inbouw_oven/samsung/bq3q3t073/specificaties/946...

Vic
Dubbele oven

Heel lang geleden had ik een fornuis van 60 cm. (Aga Companion o.i.d.) waarin twee ovens boven elkaar zaten. Een hetelucht en een conventionele oven/grill. De ovens waren niet heel groot, maar ik kon er prima mee uit de voeten.

kookster
Tjee

nog meer denkvoer erbij, mooi!
Brianna, mis je niet dat je geen grote bakplaten kwijt kunt? Mijn oven nu is binnenin 47 diep, 45 breed en 38 hoog. Die combidingen zijn dacht ik een stuk kleiner, of valt dat mee? En dan zou ik nog eens naar het verbruik willen kijken, als je vanwege de ruimte vaak 2 ovens tegelijk aanzet dan verbruikt dat waarschijnlijk meer dan 1 grotere oven.
Cobi, ivm ruimte het wordt echt een 4pitter, dus ook geen dubbele oven bij het fornuis.
Sancy, nooit gezien ziets, grappig. Je kunt dan bovendeel en onderdeel apart aanzetten?
Vic, net zoiets als Sancy dus!
Pelle, verbruik wordt bepaald door vermogen x tijd. Waarom zou een kleine oven een stroomvreter zijn? Het vermogen van een kleine oven zal niet groter zijn maar de opwarmtijd wel minder, je hoeft toch een veel kleinere ruimte op te stoken?

klaver
Over stroomvreters en gas

Een grote gasoven warmt sneller op dan een kleine elektrische oven en is qua energiekosten ook voordeliger. Tel uit je winst als je hem ook gebruikt voor de grotere zaken. Ik heb een 90 cm Smeg (6 pits) met gasoven en vind het ideaal.

albana
Ook 2

Toen we hier kwamen zat er alleen een combimagnetron ingebouwd in de keuken, keuken was 3 jaar oud en onze smaak ook wel, dus eruit halen was niet écht een optie (ook geen geld meer, er moest nog meer gebeuren).
De combimagnetron heeft gewoon appart een magnetron-functie en een ovenfunctie is ook gezamelijk te grbuiken, maar dat doe ik nooit.
Maar die magnetron was klein en ik bak graag in de oven en dus was ie té klein. Dus oven ingebouwd onder gastfornhuis, mét grill en hetelucht. Een gewone...geen idee hoe breed dat is zo.
De combimagnetron gebruik ik alleen op oven om inderdaad banketstaaf even op te warmen, of 2 saucijzenbroodjes of een klein bakje aardappelschotel dat over is ofzoiets.
Standaard word die meestal gebruikt als magnetron (ontdooien of melk warm maken etc.)
En de grote oven gebruik ik als grill, voor taarten bakken en ovenschotels en pizza's.
Een halve pizza zou ook in de combi nog kunnen.
De combimagnetron zit ingebouwd in een bovenkastje (niet écht handig, maar afijn) en de oven onder het gasfornuis. Bovenkastje is dus de helft over qua normaal kastje.
groeten albana

Yvonne
Minioven in de oven!

Mijn ouders hebben ook een oven, maar hebben zo'n mini-oven/grill dingetje gekocht en als ze die niet gebruiken staat ie gewoon IN de andere oven! Mooi opgeruimd zo (uiteraard niet vergeten eruit te halen als je de grote oven aanzet :-))
Dat kleine ding gebruiken ze inderdaad voor wat afbakbroodjes enzo, maar ik las hier al dat zo'n elektrisch dingetje misschien wel duurder is dan de gewone oven aanzetten?

Brianna F
Coby

In mijn gewone oven is plaats voor bakplaten van 47 cm, in de combi gaan platen van 39 cm.

Monet
Albana (ot)

Ik weet niet wat jij met je gasten doet, ik hoop dat je ze niet in het gastfornhuis laat slapen! hahahha
Pssssttt, zoiets heet een gasfornuis :)

Primavera
1 grote oven en 1 combi-magnetron

Wij hebben één grote oven met gril die we voor pizza, patat, ovenschotels of rollade e.d. gebruiken en mijn oude combimagnetron, die oven-, magnetron-, gril- en crispfunctie heeft. Vooral de laatste functie wordt erg vaak gebruikt om snel iets op te warmen of klaar te maken wat wat knapperig moet blijven. Het grote voordeel boven een electrisch oventjes is dat het niet eerst warm hoeft te worden voordat het spul wat warm moet worden erin kan.
Groeten Primavera

Primavera
Juist niet onder het fornuis

Oja, en de oven (en magnetron) staan juist niet onder het fornuis, maar hoog aan de andere kant van de keuken. Ik vindt onder het fornuis een vreselijk onhandige plek,. Je moet constant door je knieën en (kleine) kinderen en huisdieren branden zich er gemakkelijk aan. Bovendien wil ik niet voor zo'n warmtebron moeten staan als ik ondertussen nog een ander gerecht aan het koken ben. Het is hier al heet genoeg in de zomer.
Primavera

dere
Juist wel onder het fornuis...

Hier net een nieuwe keuken met een fantastische siemens oven. Het handige is dat er geen klep is maar de oven een la is (een 'wagen' noemen ze het geloof ik).

Bovendien is de oven lekker snel heet en het afbakken kost niet erg veel tijd. En groot genoeg voor een plaatpizza's voor 5 personen.

Mickey
Verschil combi-oven en combimagnetron

Zoek maar eens in het archief, in verschillende draadjes komt het verschil tussen combi-oven en combimagnetron ter sprake.
Een combi-oven is een oven, die naast hetelucht en grill toevallig ook kan magnetronnen. Bv. ovenschotel erin, oven op 200 graden en magnetron op 600 watt erbij, dan is die ovenschotel veel sneller klaar. Een combi-oven heeft gewoon een rooster en een bakplaat, zoals elke oven.

Een combi-magnetron is in eerste instantie een magnetron, die toevallig ook een ovenfunctie heeft. Precies omgekeerd dus. In een combimangetron zit voor zover ik weet meestal een draaiplateautje.

Ik heb zelf een Bosch combi-oven, onder mijn fornuis. Doet het al bijna 17 jaar prima en ik wil hem nooit meer kwijt. Ik gebruik hem erg vaak, veel ovenschotels gaan erin en ontdooien doet ie ook erg goed.
Het enige euvel: het 'piepje' van de ingebouwde wekker is zijn stem kwijt :-)

kookster
Maar

zonder draaiplateu, dat betekent dan dan je in een combi-oven niet alleen kunt magnetronnen, het is oven of oven+magnetron?

Mickey
Nee hoor

Je kunt er gewoon in magnetronnen! Het draait alleen niet rond.

Onderwerp gesloten

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.