Home » Forum » 2 rare dingen die ik me afvraag over voedsel

2 rare dingen die ik me afvraag over voedsel

Dit wil je weten over zonbescherming!

Twee dermatologen geven alle ins en outs: lees het hier.

17 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Guinevere
2 rare dingen die ik me afvraag over voedsel

Ik heb 2 rare vragen over eten. Ik pieker er al een tijd over, hopelijk kan iemand mij geestelijk uit de brand helpen, zodat ik me weer op andere belangrijke zaken kan richten...
1. Is frisdrank waar de prik af is nog net zo zuur?
2. Als je noten/pinda's eet, en je kauwt ze niet 100% fijn, is het caloriegehalte dan wel net zo hoog als de verpakking vermeldt? Liever gezegd: neemt je lichaam dan al die calorieën wel op?

Hilde
Iets minder snelle reactie ;-)

dan die van jou over de "riem verkeerd om".
Ik heb er niet echt verstand van, maar het lijkt me raar dat je meer of minder calorieën zou opnemen als je voedsel (pinda's) al dan niet fijn kauwt. Dus volgens mij maakt het niet uit.

Hilde

bibi63
Nou....

nooit eerder over nagedacht. Maar als je pinda's niet goed kauwt, dan zijn ze ook niet goed te verteren en worden er m.i. minder calorien opgenomen, want je poept ze deels weer uit?
Deskundigen in de zaal?
Groetjes
Bibi

Guinevere
Noten en vertering

De gedachte die ik bij die noten heb, maar het kan dus ook voor ander voedsel gelden: die voedingswaarden zijn ongetwijfeld berekend op basis van het gehele product. Bij minder goed kauwen verlaat een groot deel je lichaam weer zonder verteerd te zijn toch? Dus kan ook niet alles worden opgenomen door je darmen.
En over dat zure: Er zit koolzuur in frisdrank, en als dat vervliegt, ben je toch een deel van dat zuur kwijt? Of ben je alleen de lucht kwijt en blijft het zuur in het drankje?

Maxime.M
Volgens mij

Hoi,

Volgens mij is het koolzuur echt alleen de belletjes die de frisdrank daardoor minder zoet laat smaken. Als namelijk de prik eraf is proef je pas hoe mierzoet het is. Dus volgens mijn (leken)conclusie is het zuur weg als de prik eraf is.

Maar wat ga je dan met deze info doen? Alleen nog oude cola zonder prik drinken en de pinda's afsabbelen en dan in een keer doorslikken?? ;-)))

Maxime

Tirza G.
Guinevere

Waar jij behoefte aan hebt, is aan de dieetregels. Komen ze:
1. If no one sees you eat something, it has no calories.
2. When drinking a diet pepsi with a chocolate bar, the diet Pepsi cancels out the sugar in the chocolate bar.
3. When you eat with someone else, calories don't count if you do not eat more than they do.
4. Food used for medical purposes does not count (i.e.
hotchocolate, toast, cheesecake and vodka).
5. If you fatten up the people around you, you will look
thinner.
6. Movie Theatre related foods have a zero calorie count they are part of the entertainment package and not counted as food intake. This includes popcorn,Snow Caps and ice-cream.
7. Cookie pieces have no calories because breaking the cookies up causes calorie leakage.
8. Foods licked from spoons and forks have no fat if you are in the process of cooking something.
9. Anything eaten while standing has no calories due to gravity and the density of the calorie mass.
10. Food consumed from someone else's plate has no fat as it rightfully belongs to the other person and will cling to his/her plate.

Het lijkt me duidelijk.

Tirza

amk
Zuurgraad

met of zonder prik maakt helemaal niets uit voor de zuurgraad of pH waarde. Iets kan mierzoet smaken maar toch heel 'zuur' zijn.

En calorieen worden berekend als geheel van een voedingsmiddel. Niet aan de hand van het metabolische proces dat in een lichaam plaatsvindt.
Je kunt zelfs van een plasticbakje het aantal calorieen bepalen. Ik wordt zelfs regelmatig gevraagd een nutritioneel statement er voor op te stellen (voornamelijk in september en januari met dank aan de stagieres)

EsmeePF
Tirza

Geniaal! ;-)

Guinevere
Haha

Maar het is niet zo erg met mij gesteld dat ik pinda's aflik en dan in zijn geheel doorslik, om vooral maar niet zwaarder te worden! Desalniettemin, die regels van Tirza zijn zéér nuttig. Nu begrijp ik gelijk waarom ze op mijn werk denken dat ik slank ben, zij zijn allemaal al vetgemest (dankzij de inhoud van mijn bureaula trouwens)!
Neuh, het is meer een eeuwig punt dat steeds door mijn man wordt opgevoerd als hij pinda's eet. En ik vind er wel wat in zitten, in die redenering. Dan moet hij alleen wel een keer (zelf!!!) uitzoeken hoeveel van die nootjes/pinda's onverteerd het lichaam verlaten. :-P
Dat van die CO2 in frisdrank ben ik me gaan afvragen sinds ik een artikel in NWT las over de ondergrondse CO2-opslag. Vraag me niet hoe ik vanuit dat artikel op de zuurgraad van mijn cola kom trouwens...

Minet
Tirza!

Jij bent een vrouw naar mijn hart!!!
Smak!

Ayanna
Tirza!

YES!!!! No more guilt feelings!!!
Ik sta nu naast de computer met mijn ene hand in een zak chips terwijl mijn andere hand dit tekstje typt. Deze gaat het helemaal worden voor mij!!!

Daisy
Onder de streep...

hoi,
het zou kunnen kloppen dat je dan minder calorieën op zou nemen, maar door het 'slechte' kauwen duurt het langer voordat je een gevoel van verzadiging krijgt en eet je wellicht meer. Ook kan het zijn dat je daardoor weer eerder trek krijgt en weer gaat eten... al met al denk ik dat je er onder de streep niet op vooruit gaat!

groetjes
Daisy

Jitske de Graaff
Antwoorden

Hoi Guinevere,

Leuk dat je je zulke dingen afvraagt.

1. Frisdrank waar de prik af is is iets minder zuur dan frisdrank met koolzuur. Het zal niet veel schelen: het meeste zuur wordt veroorzaakt door citroenzuur en/of fosforzuur, maar koolzuurgas draagt zeker iets bij.

2. Je voedsel kauwen is inderdaad een voorstap in de "spijsvertering". Als de stukjes pinda nog redelijk groot zijn, zullen je maagzuur en darmbacterien niet in staat zijn om alle koolhydraten uit het midden van de pinda te halen. Je zal dus minder calorien binnenkrijgen. Overigens is de hoeveelheid vermelde calorien bij pinda's een indicatie. Er is sprake van natuurlijke variatie.

Groet,
Jitske

Guinevere
Fijn!

Fijn Jitske, bedankt, eindelijk een einde aan die vreselijke onzekerheid over dit onderwerp! Slappe cola drinken en de pinda's naar binnen schrokken heeft dus een groot gezondheidsvoordeel! ;-)

IngridT
Maaare guinevere

...als je de pinda's niet kauwt proef je ook niks (elk voordeel hep z'n nadeel...)

Ingrid

Guinevere
Oei

Hmmm, dan moet ik daar nog maar eens over nadenken. Misschien een spraytje met pindasmaak uitvinden?

~~esther~~
Niet zo moeilijk

Spraytje met pindasmaak - dat is toch een kwestie van pindakaas verdunnen? ;-D

Onderwerp gesloten

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.