Home » Forum » 20 kilo appelen

20 kilo appelen

WINNEN! 

We geven 3x het boek Eerste Hulp Bij Kinderen weg: zo doe je mee!

11 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Bellefleur
20 kilo appelen

Door omstandigheden ben ik in het blije bezit van heel veel appels (en stoofpeertjes). Wat ga ik daar mee doen? Ik kan natuurlijk elke dag appeltaart bakken, maar na een tijdje hebben we dat ook wel weer gezien. Dus: wie heeft ideeën? Ook originele appeltaartrecepten zijn welkom.

M Lavell
Appelstroop

Heel veel appels levert een behapbare hoeveelheid appelstroop op. Ik vond hier een recept http://www.ishetgezond.nl/index.php/fruit/zijn-appels-gezond/zelf-appels...
Zo doe ik het ongeveer ook, maar ik pas wel een trucje toe. Voor het maken van appelstroop of siroop, is het belangrijk dat je ook de schillen en klokhuizen mee kookt (daar wordt het stroperiger van). Maar als je dat allemaal ongesorteerd met appel in de pan gooit, dan hou je aan het eind een soort droge onbruikbare appelmoes met pitten en schillen over.
Ik bind de schillen en klokhuizen daarom in een kaasdoek die ik in de pan bij de appels mik. Als het zwikkie is uitgelekt gooi ik de inhoud van de kaasdoek weg, en gebruik ik de appelpulp voor appelmoes, appeltaart of appelflap, verzin het maar.
Het inkoken kan zolang als je wilt. Zodra het stroperig wordt kun je de vloeistof inmaken als appelsiroop (een soort diksap). Kook je het verder in dan krijg je echte appelstroop.
Het is even een klusje, maar dan heb je ook wat.
Groet,
Miriam Lavell

krin
Bekend probleem

in de paar jaar dat ik in het gelukkige bezit van een appelboom was. En het grootste probleem is nog wel dat voor heel veel dingen je eigenlijk maar een paar appels nodig hebt. De appelstroop van Miriam is een uitzondering, maar dat moet je maar net lusten.
Hier verdwenen de appels behalve in appeltaarten ook in in appelcake en appelcrumble (lekker als toetje, vooral met ijs of vla: http://allrecipes.nl/recept/279/lekkerste-appel-crumble-ooit.aspx). Of in het avondeten, in de hete bliksem of stoofschotels, tajines.
Maar de bulk werd appelmoes, waarvan een paar potten hun weg vonden naar buren, familie en vrienden en de rest werd ingevroren.
Net toen ik op het punt stond een sapcentrifuge te kopen om dan maar liters appelsap te produceren, gaf de appelboom de geest en haalden we er hooguit nog twee taarten van af.

Savon
Op dit moment

ben ik appelmoes aan het maken en staan er 10 potten uit te lekken waar ze in gaan. Kunnen we weer 10 keer appelmoes eten. Ik heb vorige week een appelschiller gekocht dus het schillen was een fluitje van een cent.

Mocht je echt niet weten wat je ermee moet, dan wil ik ze wel hoor!

Enne stoofpeertjes heb ik nog helemaal niet gezien. Die ga ik ook in potten stoppen, mmmmm kan me er nu al op verheugen!

mama5
Mijn twee centen

Ik zie de combinatie Bellefleur en appelen staan en dan denk ik gelijk dat het Bellefleur appelen zijn. Die zijn toch stevig zoet? Mijn moeder maakt daar altijd appelmoes van, maar daar moet je net van houden. Maar misschien is dat wel helemaal niet zo.
Je kunt appeltaart en appelcake erg goed invriezen. Mijn moeder legt vaak op een diepe ovenplaat een cakebeslag, dan doet ze daar allemaal partjes appel op, met pruimenjam. Dat wordt erg lekker en nogmaals is heel goed in te vriezen.
Als je de plek hebt, kun je appels los van elkaar wegleggen op een koele plek. Dan blijven ze langer goed. (en het ruikt lekker)
En verder gaan de restanten appel altijd in de oliebollen en appelflappen met oud en nieuw.

mix
Plaatappeltaart

recept van een OOL-er, ik durf niet meer te zeggen wie
geprobeerd en van gesmuld en uitgedeeld

plaatappeltaart
Voor een grote bakplaat (60 cm oven)
500 gr zelfrijzend bakmeel
500 gr donkere basterdsuiker
250 gr havermout
400 gr gesmolten harde boter
8 goudreinetten, grof geraspt
Meng meel, suiker en havermout met de pollepel door elkaar in een grote kom. Voeg zachtjes gesmolten boter toe en roer met pollepel door elkaar.
Leg 2/3 deel van het deeg op de ingevette bakplaat en druk iets aan. Daarop appelprut met evt. kaneel erdoor. Daarop het resterende deel van het deeg, lichtjes aandrukken, dit is een kruimellaag. In het midden van de oven bakken voor 45-60 minuten op 175 graden.

Thursday Next
Nou...

Wijn maken natuurlijk, appelwijn is erg lekker... Zo uit mijn hoofd heb je 10 kg appels nodig voor 5 liter wijn.
Appels drogen is ook leuk, in dunne schijfjes snijden en dan drogen in de oven op 50-70 graden met de ovendeur op een kier. Ik weet niet meer hoe lang het duurt tot de appeltjes dan goed droog zijn. Je kan ze nog iets "sponzig" laten of doordrogen tot chips.

toja
Appelcrumble!

Heerlijk als toetje bijvoorbeeld.
Wij hebben een perenboom in de tuin en elk jaar roepen de kinderen dat ze dan wel een perencrumble willen, appel (met rozijnen) is vast net zo lekker.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Bellefleur
Mama5

Mijn OOLnaam komt niet van dat appelras, maar van de vrouw van Abraracourcix. Ik lijk namelijk sprekend op haar. Qua karakter en postuur. Ik ben alleen minder goed met een bezem.

Bellefleur
Leuke tips!

Ik ga zeker proberen appelringetjes te drogen. Leuk idee! Ik ga plaatappeltaart ook uitproberen. In de hete bliksem is niet zo'n goed idee denk ik, daar heb ik niet de goede appels voor denk ik. De appelstroop lijkt me ook leuk om te proberen. Nog meer recepten?

Savon
Site

Ken je www.vangilse.nl? Daar staan ook zoveel recepten op.

Onderwerp gesloten

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.