Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

240 euro aan energie elke maand, is dat niet veel te veel?

Gister werd het weer van onze rekening afgeschreven, 240 euro aan Essent voor energie. Ik vind dit zo ontzettend veel geld en vraag me af of dit normaal is.
We wonen met z'n vijven in een rijtjeshuis, betonnen vloer, dubbele beglazing. Kinderen zijn nog klein, dus alleen thuis als wij ook thuis zijn. Drie dagen in de week zijn we allen weg.
Wat betalen jullie elke maand aan energiekosten?

Dalarna

Dalarna

04-09-2013 om 15:18

Pff

ja dat is veel (inclusief gas neem ik aan).

Wat zijn je meterstanden want je kunt natuurlijk ook te duur zitten qua energieboer.

Dalarna

Dalarna

04-09-2013 om 15:19

Wij

Wij zaten lang op 120, nu iets van 150. Twee pubers, er wordt hier ongeveer 20x per week gedoucht.

merel

merel

04-09-2013 om 15:32

282 bij nuon

Wij (2 volwassenen, 2 pubers) hebben 280 en zitten bij de Nuon. Nu ben ik wel de hele dag thuis (werk thuis). Computer staat de hele dag aan, en in de winter is het hier natuurlijk iedere dag verwarmd (ik ga niet in de kou zitten) we hebben een huis uit de jaren 40, houten vloer, wel dubbel glas en centrale verwarming, maar bijv. de voordeur is echt heel tochtig, daar heb ik in de winter een extra gordijn voor hangen, anders stook ik voor de mussen.
Dus als je 3 dagen in de week weg bent en een goed geisoleerd huis hebt, vind ik het wel veel ja.

Kaaskopje

Kaaskopje

04-09-2013 om 17:02

145

Ik weet niet zeker of we bij moeten betalen dit jaar, maar ik heb de maandelijkse voorschotten op 145 gezet en dat is 5 euro meer dan het is.
Vier volwassenen in huis, die iedere dag aan de warme kraan zitten, computer de hele dag aan, nu man dagelijks thuis is, staat de tv ook de hele dag aan. Overal opladers voor smartphones, 2 tv's boven die een deel van de avond aanstaan. We koken bijna elke avond, op de pizza en patatdagen na. De verwarming heeft dit jaar ook langer aangestaan dan gebruikelijk, dus daar maak ik me een beetje zorgen over.
Afgelopen week moest ik helemaal in de verdediging omdat ik bij de eerste frisse avond niet meteen de thermostaat omhoog schroefde. "Als het koud is is het koud". Maar dat weiger ik hoor. In september meteen weer de verwarming aan, tsss.

merene

merene

04-09-2013 om 18:36

120

We zijn met 2 volwassenen en 2 pubers. Kleine 2-onder-1-kapwoning die goed geïsoleerd is.

Vic

Vic

04-09-2013 om 18:41

Ca. 150

Volgens mij betaal ik rond de 150 (gas + electra). Ik heb een oud huis met ijskoude ongeïsoleerde vloer, dus in de winter moet ik flink stoken. We wonen met zijn drieën, en zijn ongeveer 3 dagen per week allemaal de hele dag weg.

Merel

Merel

04-09-2013 om 18:44

Wow

Jee dat is een stuk minder dan wij dus betalen. (Bij ons is het 280 per maand) Hoe zou ik kunnen uitvissen waarom wij zo veel betalen? (nee ik heb geen treinbaan op zolder ;-)) Overdag computer aan, in de winter cv wel aan, maar boven niet bijv. Lampen doe ik altijd netjes overal uit, ik heb het idee dat ik niet onnodig vanalles maar aan laat staan.

Knurf

Knurf

04-09-2013 om 19:27

Gas

wij zijn maar met z'n tweetjes, maar we betalen 86 euro per maand voor gas en electriciteit. Maar ik weet dat gas vaak de spelbreker is, dat merkte ik toen ik een 'intelligente' kamerthermostaat installeerde. Mijn dochter is een koukleum, dus wilde ik de woonkamer om zeven uur 's ochtends al vast wat opgewarmd hebben. Begon het ding dus al om zes uur 's ochtends met voorverwarmen! Ik merkte na een maand ineens hoeveel extra gas ik verbruikt had!

Dus mijn dochter(lief) heeft pech en trekt maar mooi een dikkere badjas aan voortaan 's ochtends.

Dalarna

Dalarna

04-09-2013 om 19:47

Uitsplitsen

Je kunt echt niet zomaar maandbedragen gaan vergelijken, je moet meer weten overhet huis, de isolatie, hoe je kookt, waar je mee verwarmt (vloerverwarming) hoe vaak je doucht/baddert, of er vooral in de winter elke dag iemand thuis is etc.

Verder hoeveel is het aan gas en hoeveel aan electra?

Klaartje

Klaartje

04-09-2013 om 21:26

260 euro, maar....

Wij hebben een landbouwbedrijf. Wonen in een redelijk groot huis in de polder. Groot erf met ook her en der lampen die bij donker aan gaan. Losstaande garage en grote schuur. Lasapparaat dat geregeld moet werken, hogedrukreiniger op krachtstroom. Dan valt het bij ons wel mee vind ik in vergelijking met rijtjeshuizen. Wij hebben trouwens geen centrale verwarming maar nog gaskachels, dus wel meer gasverbruik als gemiddeld. Ik zet ook snel de wasdroger aan als ik geen tijd heb om was op te hangen of als het regent. Wij zijn meestal met z'n tweeën, werken allebei ook buitenshuis maar in de winter is man veel thuis, dus kachels aan.

Tink

Tink

04-09-2013 om 21:50

Wij

Zitten nu geloof ik op 180 in de maand. Heel precies weet ik het niet, omdat we het om de paar maanden aanpassen met de 'verbruiksmanager'. We zitten bij Essent trouwens.
Situatie: 6 (soms 7) personen, rijtjeshuis, dubbele beglazing. Computers veel aan, wasdroger paar keer per week, en ik ben een erge koukleum + veel thuis dus in de winter staat de verwarming echt op 21 graden.
Misschien eens opletten bij de Consumentenbond, die hebben om de paar maanden weer zo'n aanbieding dat je kunt inschrijven voor flinke korting, energiecollectief heet het geloof ik. Het verplicht tot niets, en je krijgt een prima aanbieding. Het scheelde ons zomaar een dikke 400 euro in een jaar, en dan bleven we nog bij dezelfde aanbieder ook.

Mamvantwee

Mamvantwee

04-09-2013 om 22:36

Hier 153

We hebben net de jaarafrekening gekregen dus ik weet het exact. Twee-onder-een-kap, geïsoleerd. Vloerverwarming met boven en beneden radiatoren erbij. Veel apparaten, opladers. Droger draait minstens vier keer per week, en er zijn zes dagen per week minstens drie gezinsleden thuis. Gashaard voor de sfeer, alleen in de winter een avondje per week.

Overigens is de nieuwe schatting van Eneco hetzelfde als ons verbruik van het afgelopen jaar, zelfs met de vastrechtkosten (van Nuon) erbij gaat ons maandbedrag niet omhoog.

groet, Mamvantwee

marije123

marije123

04-09-2013 om 22:53 Topicstarter

Als ik dat zo lees

dan betalen wij echt veel te veel!
Nou moet ik dus uit gaan zoeken waar dat door komt, maar daar komt het lastige punt, ik vind het zo ingewikkeld! als die kWh en m3, pff.
In onze verbruikskostenvergelijking van juni en juli hebben we 616 kWh gebruikt en 78 m3 gas. ofzo, Heb echt geen idee wat dit inhoudt. We zitten bij essent. Misschien moet ik ze gewoon eens bellen maar dan komen ze vast met allemaal ingewikkelde praatjes en dan ben ik het spoor al snel weer bijster:(

Merel

Merel

04-09-2013 om 23:02

Marije

Ik lees/leef met je mee Marije, ik snap er ook geen snars van, en zou ook zo 1,2,3, niet weten hoe het komt dat jullie (en wij) zoveel energie verbruiken.
Ik zag dat er een energie meter bestaat, misschien is dat iets? http://www.consumentenbond.nl/test/woning-huishouden/woning/energieleveranciers/energiemeter/energiemeters/

Kaaskopje

Kaaskopje

04-09-2013 om 23:38

Ook totaal geen verstand ervan

maar wel boerenverstand:-) Ik weet wat we in huis hebben en wat we ermee doen. We laten allemaal wel eens onnodig lampen branden, maar dat is dan ook de enige zonde hier. Ik probeer de verwarming enigszins in beheer te houden. Als ik de rest van het gezin erop loslaat, zitten we in een halve sauna in de winter. Ik vind dat nergens voor nodig. Ik let dus op dat het redelijk blijft. Qua verlichtingspunten wordt het energiebedrijf ook niet echt rijk van ons. Er branden 5 lampen in de huiskamer, 1 op de overloop, 1 in de slaapkamers, dus in totaal 3 en als we douchen of naar de wc gaan, brandt daar ook licht. Ik hoor wel eens dat mensen 30 lampen in huis hebben. Nou dat tikt aan.

Illegaal afgetapt

Kan het dat iemand een draadje van jullie omgeleidt heeft voor eigen gebruik? Tja, hoe kom je daar nu achter. In elk geval maar eens aan de provider vragen. Die kan in elk geval in jullie buurt vergelijkbare woningen beoordelen op hun energieverbruik.

Dalarna

Dalarna

05-09-2013 om 08:00

Gemiddeld verbruik

Kijk nu eerst eens of je gas hoog is of je electra.

Een gezin van 5 kinderen verbruikt gemiddeld 5450 per maand aan electra. Gasverbruik in een tussenwoning zou op 1350 liggen (maar dat wordt vooral bepaald of je vaak overdag thuis bent in de winter).

http://www.nibud.nl/uitgaven/huishouden/gas-elektriciteit-en-water.html

amk

amk

05-09-2013 om 08:37

Per jaar

de hoeveelheden die Dalarna noemt zijn de verbruiken per jaar, niet per maand.

Hanne.

Hanne.

05-09-2013 om 08:56

De helft

Wij betalen de helft. Ook met 5 personen, ook met kleine kinderen en ook 3 dagen per week iedereen weg. Nieuwbouw hoekwoning.

Verbruik op jaarbasis:
gas tussen de 850 en de 1000 | elektra tussen de 3100 en de 3500

Maar, ik weet dat mijn buren (vergelijkbaar huis en vergelijkbare situatie) ook het dubbele verbruikten. Zij zijn kritisch gaan kijken naar wat ze doen (minder vaak wasdroger, verwarming graadje lager) en dat scheelde aanzienlijk.

Arawen

Arawen

06-09-2013 om 13:42

Van 184 naar ??

Wij wonen in een rijtjeshuis uit de jaren '80. Vloerverwarming met klokthermostaat (slaat dus een uur voor de verwachte bedtijd uit). We zijn met 3, 4 of 5 personen (hangt er van af hoeveel pubers er thuis zijn). We verbruiken meest electra (koken op inductie) en minder gas.

Jarenlang contract bij Nuon, maand-voorschotbedrag EUR 184. Vond ik ook veel, dus dit jaar eens meegedaan met collectieve inkoop via Vereniging Eigen Huis. Ingegaan op aanbod van 1-jaars contract van Budget Energie. Maandbedrag ging gelijk naar EUR 177... Toen belde Nuon; ze wilden ons graag terug als klant. Boden 50% korting op electriciteitskosten. En aangezien die bij ons het hoogste zijn... Op het kostenoverzicht zijn ze al weer goedkoper dan Budget Energie, dus weer terug over gestapt. Nieuw maandbedrag weet ik nog niet, maar het zal vast weer iets lager liggen.

Moraal van dit verhaal; overstappen loont dus...

JansjeRommy

JansjeRommy

06-09-2013 om 23:46

150

150 dus. Groot oud huis, gezin van drie. Redelijk zuinig met de verwarming, geen droger, niet te lang douchen, etc. Vorige bewoners betaalden 240. Die hielden er dus andere gewoonten op na.

gas+stroom 225

Hier groot huis en grotendeels vrijstaand en niet in centrum. Wij betalen 225 voor huis met 2 volwassenen en 2 en heel vaak 3 kinderen.
Bij ons zit gas en stroom in 1 voorschotbedrag en de jaarrekening heb ik (nog) niet. Die verwachten we vandaag of morgen....
Er wordt elke dag gedoucht. Meerdere keren per week de droger aangezet en ook zijn er overdag best vaak mensen thuis dus dan is de verwarming aan. Onze pubers hebben ook overdag op de slaapkamer de verwarming aan.
Zoals ik het me herinner (voor gas en stroom samen zat) was het 75 voor gas en 150 voor de stroom.
Je stroom en gasverbruik heeft ook heel veel te maken met de inhoud van je huis. Als je huis groot is verbruik je altijd meer.
Ook als je geisoleerd hebt. Ook hier dubbele beglazing. Achterkant zelfs 3 dubbel. En een betonnen vloer en onder de vloer ook nog isolatie. Ook de buizen b.v. die aan de buitenmuren zitten en in de spouw zijn geïsioleerd.
groeten Albana

Rafelkap

Rafelkap

08-09-2013 om 07:54

118

Even gekeken en wij zitten op 118 (ook via eigen huis); klein rijtjeshuis (minder dan 100 kuub), geen droger, geen afwasmachine, wel bijna elke dag een was in de wasmachine en we zijn heel veel thuis.
Ik zou als ik jou was ook overstappen (en zo'n droger de deur uitdoen :-) )

van 250 naar 180

Wij zaten ook op 250 euro p/m toen alle kinderen(4) nog thuis woonden.We hebben best een ruim huis,alle kids pc en tv op hun kamer,elke dag douchen,gem. 10 a 12x pw wassen.dan gaat het hard.Nu zijn er drie kinderen het huis uit,en betalen we nog 180 euro p/m.Mijn maandelijkse afschrijving staat op 200 euro,ik krijg liever terug dan dat ik bij moet betalen.

ook als je overstapt

Wij zijn al een paar keer overgestapt en dat scheelde wel enkele tientjes per maand. Maar geen groot geld. 1 keer 12 euro, een keer 17 euro etc.etc. Maar onze huisinhoud is 250 kuub. Dat is al 2,5 keer meer dan b.v. rafelkap. En zó veel zijn we nu ook weer niet thuis. Wel met regelmaat. Wij werken allebei en best veel...Man volledig en ik 32 uur. En de pubers zijn wel overdag met regelmaar thuis en ik ook wel omdat ik onregelmatig werk...ik ben dus b.v. thuis als man is werken...of andersom. En dan ga ik echt niet in de kou zitten hoor. Zonder droger zouden we de was gewoonweg niet droog krijgen. Omdat onze 'tijd' thuis toch enorm beperkt is. In de zomer hangen we altijd alles buiten. Maar er zijn toch enorm veel keren dat het ons nat regent omdat we niet thuis zijn als het begint te regenen. Ook geen pubers, want die halen het dan ook wel binnen. Idem dito met afwassen. Het zou gewoon inhouden dat ik of man dan maar wat minder moet gaan werken zodat we onze huishoudelijke taken dan af hebben en er ook nog wat vrije tijd overblijft.
groeten albana

Tesah

Tesah

10-09-2013 om 09:43

Tja

Ik durf het niet eens te zeggen. Wij hebben sinds de lente zonnepanelen liggen, 12 stuks, waardoor we nu geen elektriciteitskosten meer hebben. Dat is fijn, heel fijn. Maar gas, ehhh. Wij hebben een groot oud huis, uit 1900. Inhoud 1000 m3. Grote kamers, hoge plafonds. We doen in de winter de en suite schuifdeuren in de woonkamer dicht zodat we alleen het zitgedeelte hoeven te verwarmen. Open haard gaat geregeld aan. Verwarming op onze slaapkamer en de andere kamers is eigenlijk altijd uit. In de Kinderkamers staat de verwarming laag of uit. Als ze daar spelen of huiswerk maken iets hoger. Maar aan gas waren we deze winter minimaal 500 euro per maand kwijt. We hebben zo'n slimme meter, Toon, waarmee we per dag kunnen zien wat we uitgegeven hebben.

4 personen. 1 langdouchende puber. Ik werk twee dagen per week, dan gaat de verwarming om 3 uur aan. Thermostaat staat op 19,5 graden.

Tesah

ijsvogeltje

ijsvogeltje

10-09-2013 om 19:41

ook 240

Wij zitten ook op 240 euro er maand. Hier staan wel altijd veel computers aan (we werken geregeld een dag thuis) en zoonlief doucht vaak én lang. Een andere grote boosdoener is het tropische aquarium. Sinds we die hebben, is energieverbruik fors omhoog gegaan.

marije123

marije123

10-09-2013 om 21:43 Topicstarter

ik heb ze opgebeld

Ik heb vandaag gebeld met Essent en het blijkt dat ik er inderdaad niet veel van snap... Gelukkig snapte de mevrouw van essent ook niet hoe het kwam dat wij zoveel moeten betalen. De laatste maanden van het jaar hoeven we maar 12 euro te betalen per maand! Die 240 is dus gewoon veel te hoog geweest. Ben erg blij dat ik gebeld heb en dat het nu duidelijk is. Door jullie reacties wist ik dat het niet normaal kon zijn dat wij, in onze situatie, zoveel zouden moeten betalen, dus bedankt voor alle reacties! Het scheelt ons een boel geld:)

Tesah

Pfff, 500 euro in de maand aan gas dat lijkt me een flinke aanslag op je portemonnee. Is isolatie een optie? Dat zou je er toch binnen niet al te lange tijd uit moeten hebben?

En Marije

Fijn dat het nu duidelijk is!

Reageer op dit bericht

Als je wilt reageren moet je eerst inloggen of je aanmelden.

Aanmelden