Home » Forum » Aangebakken rijst bodem pan verwijderen

Aangebakken rijst bodem pan verwijderen

35 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
merel
Aangebakken rijst bodem pan verwijderen

Titel zegt het al, hoe verwijder ik aangebakken rijst van de bodem van een pan? Heb het eerst een nacht laten weken, er zitten nu alleen nog zwarte streepjes/bultjes in de pan. Daarna laten koken, een beetje water met een blokje zeep van de vaatwasser erin. Geen succes. Vervolgens met groene zeep, geen succes. Daarna maar even in de vaatwasmachine, die moest nog draaien en hij kwam er hetzelfde uit als hij erin ging. Iemand nog tips?

Guinevere
Zand

Pak wat fijn zand en een schuursponsje, en schuren maar! Schelpenzand is prima.

Fiorucci
Biotex

Nachtje weken in warm water met biotex groen.

Jolijt
Probeer dit eens

dat moet eigenlijk direct, zonder tussenkomst van vaatwasser, maar wellicht helpt het nog: Een klein laagje water in de pan, een flinke scheut afwasmiddel en dan aan de kook brengen. Eventueel roeren/schrapen met een houten lepel...
Hier krijg je de meest gruwelijk aangebrande pannen mee schoon.

Triple
Soda

Laagje water erin. Schepje soda erbij en even de kook erover. Iets laten afkoelen, misschien de afwaskwast er nog even door en hij is weer als nieuw.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app

Jesse_1
Absoluut soda

Lees posting Triple. Echt doen, pannen die verloren lijken worden weer als nieuw!

Merel
Helaas de soda werkt niet

Jammer, heb de pan gevuld met water en soda en laten koken, daarna laten afkoelen en ben gaan boenen, maar het ziet er nog net zo uit. Daarna nog maar een keer geprobeerd, nu met groene biotex maar het werkt gewoon niet, ik vrees dat de pan echt verloren lijkt, waarom werkt het niet?

Temet
Aluminium?

Is het een aluminiumpan? Want volgens mij krijgen die soms zwarte putjes die niet te verwijderen zijn.

En hoezo is die pan verloren? Je kan er toch nog gewoon in koken?

Groeten,

Temet

Guinevere
Zand2

záhand....

Algebra
Goed nieuws

Als het na 3 of 4 keer boenen nog steeds niet uit wil, ondanks alle moeite die je gedaaan hebt, dan zal het er ook niet uitgaan bij het koken van rijst / pasta / wat dan ook.
En dat betekent dat je de pan gewoon kan blijven gebruiken!
Dus: terug in de kast, geen zorgen maken.

Eet smakelijk,
Algebra

Fiorucci
Maar...

Heb je die pan met biotex ook een nachtje laten staan?? Vijf minuten is niet genoeg.:)

Merel
Jaja 2 nachten al ;-)

Ja de pan staat al 2 nachten onder water, de ene keer met een vaatwasblokje de andere keer met soda. Ik geloof niet dat de pan van aluminium is, hoe kan ik dat zien? Verder ziet het er natuurlijk niet uit en ik voel nog relief, het zit dus nog op de pan, het is niet alleen verkleurd.
Zand, ja dat heb ik nog niet gedaan, heb geen schelpenzand in huis en om nou een schep zand uit de tuin te gaan halen....? Ik zou het ook met die soda kunnen gaan boenen, zijn ook korreltjes als ik er bijna geen water bij doe.

neteret mut
Of

met die metalen schuurwollen sponsjes waaral zeep in zit? Zelf heb ik ook weleens na goed opkoken met biotex een pan onderhanden genomen met een schuursponsje en jif/cif/ schuurmiddel.

Sancy
Uit

moeders en eigen ervaring: een flinke laag zout op de bodem, wat water erbij, en een tijdje laten koken.

mix
Of

zo krijg ik mn bakplaten schoon:
scheut ammoniak in plastik zak, in jouw geval pan er in, dichtbinden, volgende dag met houten schraper of ruwe kant sponsje schoonmaken.

of misschien werkt dit, zo maak ik mijn zilver weer netjes:
aluminiumfolie op de bodem, soda, warm water erbij en laten staan.

albana
Amoniak is voor vettigheid

amoniak is vooral goed voor vettigheid. Ik denk niet dat dat werkt. Dat zand is een optie....zandbakzand kan ook (geen zandbak in de buurt?) en die zeepschuursponsjes van metaal ook.
Dat met die soda zou ook mijn eerste optie zijn en dan met houten lepel schrapen....daarna wederom met soda tot, misschien nog een keer en schrapen maar. Net zolang tot alles eruit is?
Kwám er wel wát uit of af van die laag?
groeten albana

+ Brunette +
Pannensponsjes

Als weken, uitkoken met soda e.d. niet helpt dan is dit dé manier. Dus niet die groene lapjes die achterop een sponsje zitten maar de metaalachtige soorten, zo'n gebreid stalen netje of van die staalvezel die met zeep is geïmpregneerd. Zand zal ook best werken. Het geeft allemaal wel krassen maar op een pannenbodem is dat geen probleem. Stevig boenen, echt kracht zetten.

Merel
Zout ;-)

Oke zout geprobeerd, maar dat werkte ook niet. Er komt nog steeds een beetje zwart vanaf als ik heel, heel hard boen (met de plastic rand van de afwaskwast) en ik voel nog steeds relief. Ben vergeten ijzersponsjes te kopen, of inderdaad zo'n pannenspons van dat grovere ijzerspul (zo'n ding had mijn moeder vroeger ook) dus dat zal ik maandag even kopen. (ben niet de hele dag met de pan bezig hoor ;-)) Hij staat hier maar te weken in de keuken, zonder resultaat.

vivo
Allerbeste; het fijnste schuurpapier

Voor precies dit probleem nemen wij altijd de fijnste soort schuurpapier dat je kunt kopen. Met wat water en afwasmiddel. Werkt altijd zonder al te hard te hoeven boenen.

Kim Groothof
Net als brunette: staalsponsje

Hier vorige week een flink aangekoekte pan, aardappels aangebrand en niet zo'n beetje ook. Er bleven ook zwarte restjes, ook na koken met soda. Staalsponsje erdoor en binnen de kortste keren wel schoon. Goed naspoelen i.v.m. metaaldeeltjes.

Merel
En ... schoon!

Oke, ik heb nu alles in huis gehaald. Daarnet van die ijzersponsjes met zeep geprobeerd, werkte niet. Maar die andere wel, ik denk dat dat staalsponsje heet inderdaad, wat al meerderen hadden aangeraden, en dat werkte. Zelf jif in de pan gedaan en met zo'n gebreid sponsje gaan boenen en toen ging het eruit (het ging niet makkelijk, maar het is weg!) (heb nu alleen een lamme rechterarm ;-))

+ Brunette +
Lamme arm

Tja, dat hoort erbij. We zijn tegenwoordig geneigd te denken dat voor alles een chemisch middeltje is dat viezigheid wegtovert maar soms moet je net als vroeger schrobben en boenen.

merel
Ja echt wel

Ja we zijn zeker verwend, eergisteren deed ik een wasje in de wasmachine, deed de vaatwasser aan en nog een wasje in de droger (die staan hier op een rijtje) en die deden dus al het werk voor mij waar onze grootouders (het wassen dan zeker) uren mee bezig waren. En toen ging ik een kopje koffie drinken, me bewustzijnde van de luxe van die apparaten.

Mien Gardien
Cola

Zag laatst een Engels programma op TV over schoonmaken. Om vieze aangekoekte pannen schoon te maken werd er cola in gedaan en gekookt en het werd snel schoon. De moeite waard om te proberen!

Margriet*
Soda + water

Dan even op het vuur laten koken (heel kort) dan nacht laten staan. Dan weekt het beter. Als het dan niet weg is in de afwasmaschine, tot nu toe altijd schoon.

Merel
Margriet?

jij hebt zeker niets van het draadje gelezen? want dat had ik allemaal al gedaan.

Tink
Dat met die soda

... doe ik ook, maar dan niet kort. Ik laat het rustig een kwartier zachtjes koken (wel genoeg water erin natuurlijk, anders kookt het droog en ben je verder van huis :))
Werkt uitstekend, ik heb zowel emaille als metalen pannen en ze worden er eigenlijk altijd schoon mee.
Oh en Merel, ik heb het draadje gelezen hoor! Blij dat je pan weer schoon is :). Ik reageer alleen nog even op wat ik had gelezen.

Genista
Soda niet bij aluminium pannen

Soda werkt, maar niet doen bij aluminium pannen. En inderdaad niet te kort koken. Gelukkig heb ik het alweer tijden niet nodig gehad :-)

Margriet*
Merel

Toevallig had ik eerst alles keurig gelezen (doe ik heel vaak niet) en kwam ik nog niet de oplossing 'soda' tegen. Da's toch echt wat anders dan groene zeep. En niet even koken maar langer koken dat het flink bubbelt.... Dus ehh niet te hard blaffen he.

Merel
Margriet?

Margriet, ik weet niet hoe jij leest hoor, maar Triple schreef het op 20 september, de titel van het berichtje heet notabene "soda' vervolgens schrijven Jesse en Albana het ook nog. En een berichtje van mij er achteraan dat dat helaas niet had gewerkt.

vivo
Merel, nogmaals zonder lamme arm kan ook...

...door gewoon het fijnste schuurpapier te gebruiken + water en zeep. Probeer het maar eens!

Pagina's

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.