Home » Forum » Alleen zijn pup 0

Alleen zijn pup

76 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Puppiebaasje
Alleen zijn pup

We hebben een lieve pup van 16 weken. Bij ons gekomen met 8 weken. Ze kon in het begin goed alleen blijven.niet lang hoor, max 1,5 uur. En dat bijna nooit. Ze isp prima bench getraind. Ligt er graag met dicht deurtje, s nachts geen probleem. Met een week of 11 werd ze ziek, diaree. Sindsdien (kan ook toeval zijn) kan ze niet meer alleen thuis blijven, nog geen 5 minuten. Alleen blijven in bench (of eruit) terwijl iemand thuis is maar uit de kamer is geen probleem. Ik ben dan geen uren boven, maar wassen strijken badkamer soppen kan best.
Ik probeer haar nu het alleen zijn weer aan te leren maar het gaat erg moeizaam. Dit door het langzaam op te bouwen maar het lijkt eerder afbouwen.
Ik weet het eigenlijk niet meer. Vroeger werd een hardere aanpak gehanteerd, mijn ouders lieten ze gewoon janken en blaffen. Was snel over. Maar dat wordt niet meer geadviseerd.
Iemand tips?

Puppiebaasje
Mm

Dat is wel erg veel.
Ps ze is moe als ze alkeen moet blijven en ze krijgt een kong. Maar als die op is is het vrij snel gedaan met de rust. Blaffen. Zodra ik thuis kom gaat ze slapen.

Toppie
probeer eens

probeer eens de radio zacht aan te zetten zodat ze wat stemgeluiden hoort? Dat was bij ons na 3 maanden de verlossing.

puppiebaasje
de radio

Radio staat altijd aan als ik wegga.
Maar ik zou eens een praatzender op kunnen zetten ipv muziek

mama2
Geur

Rond deze leeftijd zie je vaak een terugval hoor. Wat doe je zelf, ga je naar de pup terug als deze blaft en wat doe je dan. Je zou een gedragen t shirt van jezelf in de bench kunnen neerleggen, dat hielp bij ons goed. Blaffen en piepen is aandacht vragen, hoe meer jij terug gaat als ze dit gedrag vertonen, hoe lastiger het wordt het duidelijk te maken. Hier laat ik ze dus gerust blaffen op deze leeftijd hoor....

Toppie
stemmen

Misschien kun je er mee starten dat je die aanzet als je thuis bent.
Zodat het onderdeel is van jouw aanwezigheid.
Zelfde truukje in feite als je hond aan de riem doen en de riem loslaten. De hond denkt dat ie nog vast zit en blijft bij je.

Die van ons heeft zo hard geblaft dat ik m aan het einde van de straat nog kon horen. En dat voor een pup.
Bouw het met kleine stapjes op en vul die Kong goed. Kom dan in het begin ook terug voordat de kong leeg is. Je hebt succesmomenten nodig om uit te bouwen.

puppiebaasje
radio staat

heel de dag aan, vind ik zelf ook fijn.Ik vul de kong goed, ze heeft alleen vooralsnog speciale brokken en mag niets anders. die worden bijna niet zacht van water dus ze zijn zo op. Met een kluif zou ze langer doen en wordt ze ook meer ontspannen doen. Daar kan ze lekker bij liggen. Van de kong wordt ze best wel wild. Gaat de hele bench door. Alleen een kluif mag ze dus nog niet.
Ik ga nooit naar haar toe als ze piept of blaft. geef haar geen aandacht. Maar het gebeurt wel dat ik net terugkom van buiten als ze blaft. Bijv loop net de tuin in, dan ziet ze me, gelukkig baasje is terug, en stopt ze.
Er zitten ook best wat kleine succesmomentjes is, maar het blijft hangen op hele korte tijd. En ze is echt heel moe als ze de bench in gaat en ik wegga.
Dat tshirt kan ik weer eens doen. Deden we de eerste weken ook. Ik denk dat ik die weg heb gehaald toen ze ziek werd. Was niet zo fris meer.

Toppie
ze is nog jong

En alles wat je aanleert moet worden geautomatiseerd, duurt best even. Als je die brokken evt. de avond ervoor al te weken legt, worden ze dan ook niet zacht? Evt met wat warm water.
Ik heb m zelf op een gegeven moment wel een bot gegeven, van buffelhuid, dus wat zachter (die staafjes buffelhuid). Trekken met flostouw deed ik dan idd ook niet ivm het gebit en omdat de tandjes er in blijven haken. Verstop desnoods wat brokjes her en der in de bench, desnoods een extra kong en daar iets zachters/lastiger te verwijderen instoppen.Die evt brokjes haal je van dr ontbijt af; krijgt ze ook niet teveel binnen. Bv in de plooien van het slaapshirt, onder het dekentje enz.
Ik heb ooit, toen de radio als oplossing nog niet had gewerkt, op het punt gestaan een bandje met mijn stem op te nemen :-)

Puppiebaasje
Dat

Heb ik nog niet geprobeerd, in warm water. Misschien dat dat wat beter werkt. Overigens heb ik wel hypoallergene pasta erin gedaan. Dat is er ook zo uit.
Ik heb ook met een hondentherapeut gesproken. Omdat onze pup helemaal hyper wordt van die kong (gaat hele bench door) leek het haar beter om die kong niet meer in bench te geven. Als ze al ontspanben was dan is dat gevoel meteen weer weg door die kong. Vind ik wel bijzonder want ze is een ontzettend rustige hond.

Ik begrijp dat ze alles nog moet leren. En ik verwacht ook helemaal niet dat ze uren alleen zit. Maar ik had wel gedacht dat ze een kwartiertje of zo alleen kon blijven. Om even jongste naar school te brengen ofzo.
Ik werk zelf maar 1,5 tot 2 uur per dag, een paar dagen per week. Dat heb ik tijdelijk stop moeten zetten omdat ze zolang blaft en piept. Daar baal ik wel van.

Lilian1
ik deed t nog wel eens zo

Pup jankte ook heel erg,voer etc hielp niks. Pup draaide door in de bench, jankte zo verschrikkelijk, dus die heb ik maar open gezet, dat hielp wat maar de jankte/blafte etc wel door. Ze zat dan in de bijkeuken als ik even weg was. Eerst zette ik een tijdje de stofzuiger aan, dat hielp wel even.
Op een gegeven moment ( met 12-14 weken) had ik t idee dat t aangeleerd gedrag was geworden en als ze dan zo tekeer ging bonsde ik op de deur... en verder geen geluid. Klinkt hard maar daarna hield t wel op.
Ik deed dan de deur na een halve minuut stilte open, zei niks en ging rommelen in de bijkeuken. Dan ging ik weer enz. Ik zei steeds t zelfde: dag hond tot zo,lief zijn( en dat roep ik nog vaak haha na 8 jaar) Ik bouwde t in een weekend wel snel op tot een uur. Ze ging t daarna wel snel beter doen. Ik moest er wel aan wennen dat ik niet erg blij was als ik terug kwam en ze was stil. Ik mocht wel blij zijn maar niet enthousiast zeg maar. En rustig "vanzelfsprekend" weggaan. Niet zenuwachtig van ze gaat blaffen denken.Maar: dit gaat goed, ze gaat t goed doen.

Kaaskopje
Angstfase

Wij hadden voorheen honden die totaal geen blijk van angst gaven, vandaar dat ik daar verder nooit bij stilgestaan heb, maar sinds wij onze oudste hond hebben, ben ik mij daar wel in gaan verdiepen. Je zou eens kunnen googlen op 'angstfase'. Honden maken er een paar door en het is zaak daar goed mee om te gaan.

Mógelijk heeft jouw pup het nare gevoel van ziek zijn aan alleen zijn gekoppeld en mogelijk is dat omgezet in een vorm van angst voor alleen zijn. Wie weet... Dan moet het dus weer veilig gaan voelen.

puppiebaasje
kaaskopje

Ik denk ook dat het deels zo zit bij haar. Ze heeft zich onveilig gevoeld toen ze ziek was en alleen (alhoewel dat bijna niet voorkwam dat ze alleen was). Ze was nog steeds erg jong toen dus niet veel alleen.
Het kan ook wel wat aangeleerd gedrag zijn.

Ik heb haar vandaag een kluifje gegeven dat ze met haar voeding mag hebben. En toen ben ik weggegaan. 25 minuten en geen kik, ze was heel fanatiek haar kluif aan het kluiven. Fijn dat dat is gelukt. Over zon kluif doet ze heel lang. Dan ben ik allang weer terug. Ik vraag me wel af wat er gebeurd als de kluif op is: gaat ze dan weer blaffen?

Puppiebaasje
Update

We zijn inmiddels een paar week verder. Gaat niet beter moet ik zeggen. Waar ik 2 weken terug bij moeheid nog wel even mijn kind van school kon halen lijkt dat ook niet te lukjen. Ik maak nu video opnames. Als ze moe is gaat ze in de bench. Slapen. Als ik wegga kijkt ze op, en wordtverg alert. Geen stress of paniek maar ook geen ontspanning. Na tijdje (minuutjes of 30 sec) gaat ze piepen. Ik blijf maar kort weg dus ik weet niet hoe het verder gaat als ik langer weg zou zijn. Heb gedragstherapeute gesproken en zij zegtvdat pup eerst in die korte tijd ontspannen moet zijn voir ik verder uitbouw. Maar al met al zit ik nu al 4 weken thuis en zijn we geen stap verder. Althans zo voelt het en ik word best wanhopig.

Kaaskopje
Puppiebaasje

Misschien een gekke vraag, maar wat doe je normaal als je niet bij je pup moet zijn?

puppiebaasje
kaaskopje

Geen gekke vraag hoor. Ik werk niet, althans bijna niet. Ik ben overblijfkracht en ben daarom 3 middagen weg dwz tussen de middag. Verder ben ik boodschappen doen ga naar ortho met oudste kind.dat soort dingen. Het overblijven heb ik tijdelijk stopgezet maar dat scheelt me wel 150 per maand. Wil jongste ook nog naar school brengen alhoewel hij zelf kan. Maar ik vind hem nog te jong om te verwachten dat hij ook altijd alleen gaat en zeker met slecht weer vind ik hem nu nog wat jong.
Verder verwacht ik nu nog niet sdat ik lekker ff de stad in kan of zo.

sonj@
meedenken

Wat lastig joh :-(
Ik probeer ook even mee te denken...
Is het deurtje van de bench dicht als je weggaat? Zo ja, zou het helpen om die open te laten staan zodat ze eruit kan als ze wil of gaat ze dan slopen?
Kan ze mee naar school als je je jongste wegbrengt en dat ze dan alleen even moet wachten bij het schoolhek? Hoewel dit natuurlijk geen oplossing is, want je kan haar niet altijd overal mee naar toe nemen natuurlijk.
Wat voor ras is je hond? Wij hebben een Golden Retriever en ik ben lid van een facebook-pagina voor golden retriever eigenaars waar ik al een hoop goede adviezen heb gelezen en heb gekregen.
Misschien is zoiets ook voor jou wat?

Lana24
Arm beestje:-)

Wat sneu voor je pup! En ook voor jou natuurlijk.

Ik heb een hond met verlatingsangst, een stuk ouder dan jouw pup, maar misschien heb je toch iets aan de tips die ik indertijd gekregen heb. Bij haar was de oorzaak waarschijnlijk rouw om haar grote vriend, onze andere hond die overleed en ze miste blijkbaar enorm haar steun en toeverlaat.

Ik had dit stappenplan gekregen:

Stappenplan:
eerste stap, altijd gedroogd vlees bij je. zodra je opstaat brokje en weer gaan zitten.
op het moment dat ze doorheeft dat ze iets van me krijgt, dan ga ik opstaan en rondlopen. Dan roep ik haar bij me voor een brokje en ga ik weer zitten.
Dan leert ze dat als er rondgelopen wordt dat dat niet zonder meer negatief is.
Daarna opstaan rondlopen en schoenen.
Daarna jas erbij aan.
Dan sleutels erbij pakken.
Stappen telkens erhalen.

Volgende stap: veilige plaats er aan toevoegen. Ik sta op en ze krijgt een brokje op haar veilige plaats (haar mand)

Verder naar de volgende stap als ze op haar veilige plaats blijft liggen als ik ga zitten.

Eerst een tijdje rondlopen dan brokje op haar plaats en liggen.

Daarna de rest met jas, sleutels etc.

Tot ze doorheeft dat als ik met de routine begin dat ze vast op haar veilige plaats gaat liggen.

Derde stap:
eerst naar haar veilige plaats laten gaan. daar krijgt ze brokje. vervolgens weer de rituelen opbouwen.

Als ik onrust merk weer een of 2 (deel)stapjes terug gaan.

Als ze dit doorheeft kan het alleen zijn opgebouwd worden.

Stap 4 is het alleen zijn opbouwen.
Dat begint met haar op de plaats zetten, mijn wegga-routine uitvoeren. Als ze rustig is, met het commando blijf, de gang in gaan, gelijk weer terug en belonen.
Dit zelfde toen als ik even naar de tuin ga, naar boven, even richting buiten.

Pas als dat goed gaat komen we bij stap 5.
Daadwerkelijk naar buiten gaan.
In het begin is dat seconde werk. Niet steeds langer maar 2 stappen voorwaarts, 1 achterwaarts. Dus 2 sec weg, dan 4 sec weg, dan 1 sec weg.
Succesjes behalen is belangrijk, dat ze het gevoel heeft dat het meevalt.

Pas als je merkt dat ze heel stil en rustig is, dus zonder piepen, dan kun je het opbouwen (controleren via babyfoon)

In het begin is het secondewerk, tot 1 minuut is het secondewerk. Daarna is het minutenwerk tot een half uur. Daarna wordt het kwartierenwerk.
Als zij zonder spanning een half uur alleen thuis kan zijn, kan ze echt alleen thuis blijven.
Merk je achteruitgang, moet je terug naar secondewerk. Soms zelfs stap 1-3 herhalen.

Radio: of praatprogramma's of heel licht klassieke muziek.
Of speciale muziek voor honden. Want gewone muziek kan teveel prikkels geven. Ik heb Honden Relax muziek aangeschaft.

Geluidsgevoeligheid moet ook getraind worden.
Tracks zoeken van 3-4 minuten met diverse geluiden zoals baby's zwembad motoren grasmaaiers. Als ik thuis ben, deze cd's afspelen van heel zacht tot echt heel hard.

Allebei tegelijk trainen, het alleen zijn en de geluidsgevoeligheid.

Op moment dat het niet gaat, dan beter langer alleen zijn in de auto. Mee naar het werk dus en daar in de auto laten.

Ze kreeg ook nog Clomicalm (tegen verlatingsangst) en Puur rust (om te kalmeren). Ik kan me voorstellen dat dat voor een pup absoluut niet geschikt is.

Succes, ik hoop dat ze gauw die angst kwijtraakt! Bij mijn hond is het niet helemaal overgegaan, maar wel een heel stuk beter geworden.

Paddington
Wat goed kan helpen

is voordat je de pup alleen laat eerst afstand nemen. Dus eerst even in de bench zetten en erbij blijven. Wachten tot je hond rustig is gaan liggen.

Je kunt dan ook makkelijker aangeven dat als de pup gaat 'zeuren' dat je dat niet wilt door duidelijk Nee te zeggen (dan ga ik ervan uit dat je hond dat woord kent).

Op het moment dat de pup dan rustig ligt kun je naar boven om de dingen te doen die gedaan moeten worden. Dit kost in het begin even wat tijd, maar uiteindelijk geeft het meer rust.

Ik neem daarbij aan dat je natuurlijk eerst hebt geregeld dat het dier naar buiten is geweest. Het mooiste is om na de wandeling ook wat eten te geven, dan is het voor een hond het moment om te gaan slapen.

Vaak komt dit gedrag voort uit het feit dat de hond lekker achter je aan drentelt en dan ineens alleen wordt gelaten. Dat is moeilijk om te begrijpen voor het dier. Door eerst voor een bepaalde afstand te zorgen, kun je die overgang makkelijker maken.

puppiebaasje
reactie

Dank jullie wel voor het meedenken. Veel hebben we al gedaan of doe ik al. Ook de dog relaxing music!!! Afstand nemen voor ik ga ook. Maar zodra ik ga schiet ze wakker. Heel soms blijft ze liggen, of komt pas na een paar minuten naar de trap ofzo. Als ik boven ben.

Onze hond is geen sloper, maar wel een pup nog. Ze maakt niet echt dingen kapot om te slopen of zo maar toen ik laatst iets te lang boven was is ze mijn nieuwe knipmode gaan lezen! Toch zonde dat net dat patroonblad met dat leuke jurkje het niet heeft overleefd. Daarom ben ik er nog niet echt aan toe om haar in de woonkamer met open bench te laten. Ze moet ook nog een puber worden.

Wat we nu hebben gedaan iom gedragstherapeut en trainer is dat we haar als we weggaan in de gang doen. Die is vrij ruim en redelijk puppuyproef. Zeker voor korte momenten is dat geen probleem.
Gisteren hebben man en ik de eerste wandeling gemaakt met haar in de gang. Ik kon helaas niet filmen maar met de telefoon konden we wel alles horen. Ze piepte wat, maar niet veel, lang en hard. In de loop van ons uitje werd dat minder. We zijn 13 minuten weggeweest.
Vanmorgen bijna hetzelfde zij het korter. Ik heb jongste naar school gebracht en oudste (gaat altijd 10 minuten later weg) heeft pup kong gegeven in de gang en is toen weggegaan. Ze is ong 5 minuten alleen geweest en heeft niet gepiept. Was druk met kong. Nog steeds overigens.

ik ga dit zo een paar keer herhalen deze week, en donderdag een uurtje weg, Dan is man thuis, zit boven te werken (dat merkt pup in eerste instantie niet) en kan in de gaten houden hoe het gaat. Blijft ze piepen dan kan hij beneden komen werken.

Ik kan hond niet meenemen naar school of winkels, althans niet te voet. Dat is te ver, voor haar en voor mij. Met de auto wel natuurlijk, alleen ze is ook nog bang om in de auto getild te worden. Daar heb ik vorige week een hele week aan gewerkt, om haar naar de auto te lokken. We zijn dus een week niet met de auto weggeweest juist om hier tijd aan te besteden. Dat ging redelijk, maar niet van harte. nu gaan we wel weer in de auto.

Thuis is het een ontzettende relaxte, rustige en lieve hond, en hoewel ze achter me aan drentelt is ze nooit aan het piepen als ik boven ben of uit zicht. Ook niet als ze in de bench ligt terwijl ik thuis ben. Ik hoef haar bijna nooit te corrigeren. Het is overigens een golden doodle, golden retriever met poedel. Ook buiten doet ze het echt goed voor een pup. En heel sociaal.

Triva
hmm

'Blijft ze piepen dan kan hij beneden komen werken.'

Dat lijkt me nou juist niet zo'n slim idee. Als hij boven zit en pup weet dat niet zou ik hem op een andere manier gebruiken. Welke weet ik zo niet maar zeker niet wat je nu van plan bent.

Paddington
Achter je aan drentelen

Dat is nu juist dat ik zou afstoppen op het moment dat jij weet dat jij niet lang daarna weggaat.

Een bench is daarbij een prima hulpmiddel. Onze hond is 3 en zit nog steeds in de bench als wij weggaan. Als wij wel thuis zijn dan ligt ze ook heel veel in de bench. Dat is haar veilige plek. Ze voelt zich daar fijn. In het begin drentelde ze ook de hele tijd achter ons aan. Dat is in het begin leuk, maar er zijn ook momenten dat het gewoon erg vervelend is. Op zo'n moment mag je best wel je eigen ruimte opeisen door de hond weg te sturen. Als je dan weer tijd en zin hebt, dan nodig je de hond weer uit.

Als de pup dus reageert op het moment dat jij opstaat kun je best 'Nee' zeggen en terug in de bench sturen. De gang is eigenlijk een grote bench.

Puppybaasje
Achteraan drentelen

Daar heb je wel gelijk in, dat moet ik meer afremmen. En dan vooral wanneer ik de kamer uitga. In de kamer loopt ze niet heel de tijd achter me aan hoor. Ze blijft merendeel liggen.
Ik was er vandaag even klaar mee. Ze ging slapen, ik deed haar in de bench deurtje open. Loopt er zo weee uit en gaat op haar favouriete plakje liggen. Ik dacht bij mwzelf, en nu ga ik gewoon 5 minuten weg. Gefilmd Ik doe kamerdeur dicht, ze staat op loopt naar deur, piept 2 keer, drentelt naar zithoek, kon niet zien wat ze deed. Maar na 1 minuut gaat ze weer op haar plekje liggen. Kijkt even op als ik terugkom, en slaapt weer door. Daar werd ik even blij van.
Ik heb altijd gedacht dat ze goed bench getraind was, zo hebven we haar ook gekregen, maar het is nooit haar plekje geworden. Gaat er nooit uit zichzelf in. Ze ligt liever ergens anders. Helaas kan de bench daar niet staan want dat is s zomers een heel warm plekje.

Toppie
kijk

Misschien komen oplossingen vanzelf wel! Probeer het eens zonder die bench? Alles wat kapot kan ga je voorlopig hoger leggen (tijdschriften e.d.)en kijk gewoon eens hoe het gaat als je dit uitbouwt? Niet elke hond sloopt en na het wisselen kan het ook minder worden. Geef haar genoeg in de kamer om op te kauwen, verstop dat op plekjes. Wie weet gaat ze nu gewoon uren slapen :-)

Je man naar beneden laten komen lijkt me geen strak plan. Puppie zal m misschien ook gaan roepen als hij er niet is.

puppybaasje
inderdaad

beter om man niet naar beneden te laten komen. Als ze niet stopt met piepen, dan moet hij maar even de huistelefoon bellen. Dan wordt ze even uit de situatie gebeld.

Heb het inmiddels een paar keer gedaan vanmorgen, want ze slaapt in de ochtend best veel. Ze loopt direct mee naar de kamerdeur maar die doe ik dicht. Niet mij volgen op de gang dus. Ze piept wel wat hoor, maar niet heel hard of met uithalen. Ze blijft wel op en neer lopen in de paar minuten dat ik weg ben van kamerdeur naar tuindeur. Maar het is wellicht ook wat kort om zich dan bij de situatie neer te leggen en ergens weer te gaan slapen/rusten. morgenochtend weer wat langer proberen. Met een gevulde kong. Dan praten we over 10 minuutjes of zo. Moet lukken toch?

Toppie
precies

Denk het wel dat dat moet lukken! En je hebt succesjes nodig om uit te bouwen. Piepen vind ik persoonlijk niet zo erg, daar hebben je buren denk ik geen last van. Wel van blaffen en janken.

Puppybaasje
Buren

Horen haar nooit. Omdat ze meestal werken, en omdat het heel goed geisoleerd huis is. Je hoort het wel door de ramen, niet door de muren. Althans als ik de buren moet geloven.
En ik vind het ook niet erg als ze een beetje ronddrentelt in het begin en wat piept. Als ze zich ermaar bij neerlegt na een paar minuutjes. En dan gaat slapen of liggen

Kaaskopje
Lana

Wat moet ik mij voorstellen bij honden-relaxmuziek? (Serieuze vraag!)

Kaaskopje
Niet slopen

Ik zou er wel rekening mee houden dat je pup op een gegeven moment uit verveling wél gaat slopen. Dat is ons helaas gebeurd. En hoe! Terwijl we daarvoor geen reden hadden om dat te verwachten. Als je pup op een gegeven moment wel tegen alleen zijn kan wat betreft piepen of janken, kan het zijn dat de aandacht ergens anders op gericht wordt: wat kan ik eens gaan doen?? En het rotte met slopen is, is dat het zo leuk is, dus zelfbelonend gedrag. En dat is moeilijk af te leren. Dus liever voorkomen, dan het af moeten leren.

Dendy Pearson
Geen ervaring, maar...

Toen onze jongste hond nog pup was piepte hij ook enorm als hij alleen was en in de bench moest. Ook 's nachts trouwens. En daar werden wij zo gek van dat we hem in de gang deden. Leed was snel geleden.

Nog steeds loopt hij met een boog om de bench heen, terwijl zijn grote zus er heel graag in slaapt.

Gewoon in de gang doen dus. Een bench is niet verplicht, er zijn zat honden die zonder groot zijn geworden.

puppybaasje
slopen

Ik realiseer me dat ik dat niet moet uitsluiten. Ik wen haar nu alleen te zijn, vooral in de woonkamer. Maar dan praatje over hele korte tijd. Zodra dat ok is, gaat ze alsnog de gang in. Maar voor nu is dat het minst stressvol voor haar waardoor ze makkelijker leert.
Het gaat langzaam beter. Als ik haar alleen laat dan drentelt ze hee en n weer en jammert wat, met flinke tussenpozen. En als ze heel moe is blijft ze slapen. Ik heb goede hoop.

puppybaasje
kaaskopje

Kijk eens op you tube voor relaxing music dogs. Ik word er zelf ook kalm van!

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.