Home » Forum » Altijd rood staan gek word ik ervan

Altijd rood staan, gek word ik ervan!

196 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Toch geen gat in de hand
Altijd rood staan, gek word ik ervan!

Wij zijn 2 verdieners en ik schrik iedere keer als ik zie hoeveel geld er bij ons binnenkomt, maar ook gewoon weer uit gaat. We hebben een gezin met 4 kinderen, waarvan 3 pubers die ons behoorlijk de oren van het hoofd eten. Daarnaast hebben we een duur huis. Maar als dat dure huis en de vaste lasten betaald zijn dan is er (ik schaam me om het op te schrijven) nog 1900 euro over. Hoe kan het bestaan dat we daar niet van rondkomen? Zelfs de auto en de bezine hoeft er niet van betaald te worden (leasebak), we gaan nooit uit eten, roken niet, dragen geen merkkleding en hebben gewoon een kampeervakantie in Europa van 2,5 week gehad. Maar ja de kinderen zijn duur, zijn allemaal lid van een sportclub en ook school kost geld, de jongste zit nog in de kinderopvang. De enige grote uitgavenpost zijn de klusspullen voor het huis dat we aan het opknappen zijn (en waar we ook in wonen)
Het nare is dat ik in mei een dag extra ben gaan werken om wat extra uitgaven te kunnen financieren. Het geld dat ik extra heb verdiend is verdwenen in de reguliere uitgaven (nu 2400 na aftrek vaste lasten, het is te genant voor woorden). Ik wil niet meer zoveel werken en wil mijn extra dag weer inleveren. Nu staat mijn man op het standpunt dat we dat niet kunnen betalen, want we hebben nog steeds geld tekort. Ik heb het gevoel dat ik in de val ben gelopen en dat ik een slaaf ben van een uitgavenpatroon waar ik geen vat op heb. Misschien is dit ook wel een relatieprobleem.
Ik heb gewoon weer heimwee naar mijn studententijd, toen ik geen cent te makken had, maar wel overzicht over en grip op mijn financiën. Ik wil dit leven niet meer, van altijd haast en racen en werken voor meer geld dat toch weer verdwijnt, zonder dat ik er blijer van wordt.

purk
Kasboek

om inzicht te krijgen in jullie uitgavenpatroon is het eerste wat ik bedenk. Houd eens nauwkeurig een kasboekje bij. En ja, dan schrijf je ook dat kopje koffie op het terrasje op en die Linda die je gekocht hebt :-). Alles dus. Wie weet biedt dat al wat inzicht?

groetjes van Purk

p.s. loop eens nauwkeurig alle abbonementen langs. Heb je alles daadwerkelijk nodig?

jippa
Planningsprobleem

Hoi,
Het is een misverstand om te denken dat alleen mensen met een slecht inkomen rood staan hoor! Pubers zijn duur en verbouwen is duur.
Jouw probleem klinkt mij niet als een relatieprobleem maar als een planingsprobleem. Je hebt geen grip op de situatie. Als je een goede analyse van de situatie maakt met een helder kasboek dan kun je kijken hoe lang je die dag extra 'moet' werken. En wat voor afwegingen jullie maken.
Terugverlangen naar je studententijd is niet zo effectief. Die komt niet terug. Je kunt beter zorgen dat de dingen je wat minder overkomen. Als je weer het gevoel hebt dat je weet waar je mee bezig bent (samen met je man) dan voel je je vast beter.
Jippa

sus-anne
Claudia

Vraag aan claudia op dit forum het schema dat zij gemaakt heeft om alle inkomsten/ uitgaven op een rij te krijgen,dat heefy mij een perfect inzicht gegeven,we staan nooit meer rood en kunnen zelfs sparen.

ook wij hebben vier kinderen die naar het VO gaan of studeren,en wij redden het prima.) 1,5 keer modaal)

Manda Rijn
Simpel

bij alle rekeningen het limiet op 0,00 laten zetten. Dan KAN je niet rood staan, dan MOET je wel reserves=sparen opbouwen.

En dat is hier gelukt, al een paar jaar geleden. Het is als eerste een heel fijn idee geen geld meer uit te geven aan debetrente.

En simpelweg echt gewoon minder gaan uitgeven. Hier zit het hem in de kleine dingen, de Hema waar ik altijd met volle tassen troep vandaan kom.

1 bosje bloemen per week is E 40 per maand.
3x per week naar het bakkertje in de straat is E 84 per maand.
Klusspullen die je vervolgens niet gebruikt of maar half op gaan en dan uit luiigheid weer nieuwe kopen.

En stop inderdaad met die extra dag. Laat het maar gebeuren dat je halverwege de week door die 100 euro heen bent, je weet dan ook wel waar het naar toe is gegaan.

Camille75
Ow ja

Het schema van Claudia. Ik wil m nu toch ook graag eens hebben. Claudia zou je m naar danino75 @ hotmail.com willen sturen? Alvast bedankt.
Wij hebben ook 4 kinderen (nog jong), een duur huis, dure school, maar ook een schandalig inkomen en alles is iedere maand weer meer dan op.

Geen tips dus, maar wel herkenning.

Groet, Camille

Kiki
Koop alles wat je wil hebben morgen pas

of als dat te kort dag is volgende week pas.

Dan geef je jezelf bedenktijd, vaak bedenk je dan dat je het toch niet nodig hebt.
Dwing jezelf om tijdschriftenzaken en boekenwinkels voorbij te lopen. Neem maar een biebabonnement.

Wij hebben al onze abonnementen opgezegd, op de kranten na, dat scheelde ook een hoop.

Zet al je automatische incasso's stop en bekijk met het betalen van de facturen, waar het voor is en of het niet anders/goedkoper kan

Toch geen gat i...
Het legendarische schema van claudia

Ik ben zéér geïnteresseerd in het schema: tochgeengat@gmail.com
Dank jullie voor jullie lieve woorden; ik was stiekum bang om streng toegesproken te worden over mensen met echt weinig geld die het pas echt moeilijk hebben enzo.
Hihi misschien is er een creatieve minima op dit forum die wil bijklussen door mensen als ik eens te leren budgeteren :-)
Ik heb echt geen idee wat er mis gaat met het geld bij ons. We doen geen gekke dingen en ik zou niet weten waarop ik kan bezuinigen. Ik koop geen tijdschriften, al lang niet meer zoveel boeken als vroeger :-) en ik koop alleen noodzakelijke kleding (hekel aan winkelen) en ben niet van de impulsaankopen.
Enfin misschien gaat het legendarische schema inzicht brengen.
Alvast bedankt.

liat
Meten is weten

Sinds we kinderen hebben, ben ik ook begonnen onze persoonlijke boekhouding te voeren in Excel. Ik vind het heel rustgevend. Ik maak elk jaar een budget dat ik in maanden onderverdeel. Vervolgens hou ik voor elke budgetcategorie de uitgaven bij. Een keer per week werk ik de spreadsheet bij. Ik kan gelijk zien hoeveel geld we de komende maand nodig hebben en hoeveel er binnen gaat komen. Ik vind dat altijd wel rustgevend. Ook kunnen we zien of we ons grotere uitgaven kunnen veroorloven of niet.

In de bieb zijn er vast genoeg boeken te vinden met bespaartips en ook hier in het archief zul je er zat vinden. Even snel een paar van de mijne: koop zoveel mogelijk bij de Lidl en de Aldi, eet geen toetje meer, koop geen sap en frisdrank meer maar drink thee, koop zoveel mogelijk dingen tweedehands, pin een vast bedrag per week en gebruik dat voor de boodschappen ....

Op zich zijn ongeveer 95% van je uitgaven te voorspellen en voor die 5% onverwachte dingen kun je een buffertje sparen.

ook ik?
Ook graag claudia's schema

Claudia,
Ik hoop dat jij je schema ook even wilt mailen naar mij op ano-1@hotmail.com. Reuze bedankt alvast!
Overigens wel genoeg inkomsten en volgens mij niet ruimere uitgaven (maar zoveel spaargeld dat we het in elk geval niet meteen voelen als we eens wat meer uitgeven), maar ik wil ook wel eens weten wat wij allemaal uitgeven.

En Toch geen gat in de hand: misschien kan je nog op de boodschappen bezuinigen, met die grote eters. Als je daar wat goedkopere dingen inslaat (geen A-merken) zou dat wellicht kunnen schelen..
En uiteten/lunches kosten ook veel geld.
Succes ermee.

Geen gat
Toch geen gat

"De enige grote uitgavenpost zijn de klusspullen voor het huis dat we aan het opknappen zijn (en waar we ook in wonen"

Heb je enig idee wat je daaraan uitgeeft. Misschien kost dat elke maand wel een bedrag en blijkt opeens dat je een deel wel kunt verantwoorden.
Ik ben trouwens jaloers dat jullie allemaal dat excelschema willen en gaan invullen. Ik ben daar echt te lui voor. Wij boekhouden maar wat maar hebben waarschijnlijk ook teveel geld...... Als het te dol wordt ga ik naar de Lidl en Dirk, koop minder kleding en schaf een aantal maanden even niets aan.

Manda Rijn
Snap het dan ook niet zo

als je geen impulsaankopen doet en je niet van winkelen houdt. Je hebt dus eigenlijk geen gat in je hand. Erg vreemd en ook al geen dure auto die je zelf moet betalen (hier wel).

Dan de kinderen, je kan de clubjes, kleed/zakgeld en schoolgeld zo bij elkaar optellen, dat moet niet te moeilijk zijn.

Hier zijn we ook te lui voor het schema van Claudia. Maar ik weet aardig waar het naar toe gaat. En het gat zit in mijn hand dus ik kan ook niemand anders de schuld geven ;-)

Claudia B
Schema's verstuurd

Ik heb net het schema naar jullie verstuurd.

Groetjes, Claudia

amk
Liat: sterker

ik durf het sterker te stellen. 99% zijn te verwachten uitgaven. Mijn laatste onverwachte uitgaven waren in 2006: de advocaatkosten voor mijn scheiding die ik niet had zien aankomen.

Je hebt wel grote en kleine uitgaven natuurlijk maar over het algemeen is het zeer voorspelbaar over een jaar wat er gaat komen.

En zelfs in een budget hoort een post onvoorzien/ onbepaald / diversen.

albana
En abonnementen?

toch geen gat in de hand...kan het niet zijn dat je veel (te veel) kwijt bent aan abbonementen? Ik gok even...hitkrant, tina. donald-duck, t.v. gids, krant, taptoe via school okkie bobo, penny, leesmap? Zoiets? lijkt me ook een flinke kostenpost met 4 kinderen en b.v. allemaal een abbo. En dan jij en man nog én dan de krant+ t.v. gids.
o, en de bieb natuurlijk.
Misschien nog donateur van weet ik veel wat? abbo speeltuin, knutselgroep of iets anders?
groeten albana

Toch geen gat i...
Binnenkort zal ik het weten :-)

Claudia bedankt voor je schema. Ik ga er vanavond mee aan de slag! Het ziet er heerlijk overzichtelijk uit met alles op één blad.
En Albana volgens mij valt het met de abonnementen ook wel mee (alleen Donald Duck, Cosmo Girl en een weekend abonnementop het NRC:-). Maar binnenkort zal ik het weten. Ik gok op dit moment op de klusspullen, die koop ik namelijk zelf niet en ik heb geen idee wat daarin omgaat.

Tot voor kort was ik ook te laks en te lui voor dit soort overzichten, maar ik heb nu een heel duidelijk doel. Ik wil die dag minder werken én ik ben het echt helemaal spuugzat om het gevoel te hebben dat er niet genoeg is, terwijl er zoveel geld omgaat.
Ha ha, ik krijg er zelfs zin in!

maan.
Klussen

Hier een enthousiast klussende echtgenoot in huis en ik kan je vertellen dat daar heel wat geld in gaat zitten. Ook al ga je alleen maar naar de Gamma dan nog!

Maar dat klussen zal toch niet eeuwig duren? (dacht ik vijf jaar geleden..)

Boodschappen is trouwens ook een post waar toch altijd meer geld naartoe gaat dan je had gedacht.

Of 'op de kleintjes letten' een oplossing is, ik betwijfel het. Wat boodschappen betreft is het dan heel veel moeite doen voor een paar rotcenten (of genoegen nemen met minder lekker) en wat klussen betreft, soms is goedkoop echt duurkoop. (Ik ben zelf geen klusser, ik doe alleen verf- en behangwerk maar als ik verf dan komt er alleen duurdere verf want de goedkope verf grrrrr)

Negentienhonderd lijkt veel (en is het voor sommige mensen ook zei de gek) maar op=op. Veel succes met je schema!

rodebeuk
Noodzakelijk

..dat is volgens mij jouw gat in je hand.

Dat is een woord dat in mijn vriendenkring bij voorkeur wordt gehanteerd door mensen die rood staan. Ze doen niets geks en kopen niets meer dan het noodzakelijke.

De mensen die geld over houden werken over het algemeen heel anders. Die leggen het niet langs de lat van hoe nuttig of nodig is dit maar die hebben van te voren in hun hoofd zitten hoeveel ze voor een bepaald aspect van hun leven over hebben en als de prijs hoger ligt dan willen ze het niet eens hebben.

Terwijl het voor die anderen nog steeds strikt noodzakelijk is.

Echt hoor, kijk daar eens naar. Heb ik het er voor over, wil ik het morgen ook nog of betekent een dag wachten dat ik het niet meer aanschaf. Dat zijn veel betere criteria.

"Noodzakelijk" kan er ook insluipen als je zoveel werkt dat je maar heel weinig tijd hebt om alles te regelen, dan koop je dingen voor de zekerheid omdat het te veel tijd kost om de dingen pas te kopen als je ze ook zeker gaat gebruiken. Tijd kost dan dus klauwen vol geld, en dan kan het goed zijn dat je een dag minder kunt werken zonder dat dat problemen in het huishoudboekje oplevert. Puur omdat je rustiger en doordachter je inkopen kunt plannen.

Voorbeeldje: pubers moeten vaak nieuwe mooie spullen hebben. Als je dat kunt voorzien kun je vaak goedkoper slagen, in de uitverkoop of op een handige weg tweedehands en weinig gebruikt.

Maar dat "noodzakelijk", daar zou ik maar eens een meditatieochtendje aan wijden!

Toch geen gat i...
Rode beuk

Rode Beuk schreef: "Noodzakelijk" kan er ook insluipen als je zoveel werkt dat je maar heel weinig tijd hebt om alles te regelen......Tijd kost dan dus klauwen vol geld."

Ik denk dat je hier een heel goed punt hebt en dat is ook waar ik de komende tijd eens naar wil kijken. Verder moeten mijn man en ik het meer eens worden. Hij heeft net een nieuwe stofzuiger gekocht, want "noodzakelijk". De oude deed het nog, maar de slang vloog er iedere keer af en was al tig keer gerepareerd. Wat mij betreft had die stofzuiger kunnen wachten en had ik ook graag er even over overlegd.(By the way: we gebruiken hem allebei even vaak). Wat "noodzakelijk" is, ligt uiteraard ook heel anders voor mijn pubers dan voor mij, maar zij krijgen zakgeld en kleedgeld en ik bemoei mij daar niet meer mee.
De gedachte die achter deze financiële sanering zit is ook dat ik zo niet meer wil leven; als slaaf van een schimmig uitgavenpatroon.

Dees 68
Vooruit sparen...

Hoi,

De noodzakelijk-valkuil herken ik wel, maar ik vind het vaak moeilijk om een meetlat/peergroep te vinden. Ik merk dat ik dingen meestal eerder noodzakelijk vind dan de meeste mensen in mijn omgeving, maar ik vind het moeilijk om dat te vertalen naar de afweging per geval. Concreet gezegd: ik zou ook niet kunnen leven met zo'n stofzuiger bijvoorbeed... zou ik me ernstig aan gaan ergeren en is het dan gerechtvaardigd om een nieuwe te kopen? En zo niet wanneer dan wel? En moet dat dan ook nog de duurste van de duurste zijn of is een B-merk ook goed (bij stofzuigers meestal niet trouwens is mijn ervaring). Ik weet dat andere mensen daar andere afwegingen in maken, dat merk ik aan mijn man en aan mijn vriendin bijvoorbeeld, maar ik heb wel vaak veel plezier van zo'n aankoop. Dus dat vind ik vaak een moeilijke afweging.

Wat ik trouwens wel doe is vooruit sparen voor bepaalde zaken. Ik heb verschillende spaar en reserveerpotjes en als onze salarissen gestort worden gaat er als eerste betaling een flink bedrag naar deze potjes. Dan worden de automatische afschrijvingen en lopende rekeningen betaald en wat dan nog overblijft is vrij besteedbaar bedrag voor mij/ons. De stofzuiger zou bij ons dus betaald worden uit het potje vervanging huishoudelijke apparaten. En dan alleen nog indien het tegoed op deze rekening ruim toereikend is. Gevolg is dus dat onze stofzuiger nog steeds niet vervangen is omdat ik eigenlijk verwacht dat de droger er binnenkort ook mee op gaat houden en onze cv ook wat moeilijk doet momenteel. Maar gelukkig stofzuig ik niet zoveel....

clicks
Vergelijkbaar gezin

Hier ook een gezin met vier kinderen waarvan twee pubers en twee kinderen nog op de basisschool met bso-kinderopvang.Ik had hetzelfde als jij en ben al een tijd bezig heel goed mijn uitgavenpatroon bij te houden. Alle abonnementen opgezegd (ja, ook de Cosmogirl), van energieleverancier gewisseld, de helft van de boodschappen wordt bij de Lidl gehaald en de andere helft Euroshopper van AH. Nadat ik alles bijgehouden had, bleek dat er iets te besparen was op boodschappen maar verder was de enige echte kostenpost waarop te besparen viel de leuke dingen. Inderdaad kosten alle sportclubjes veel geld (alle kinderen zitten op twee clubjes) en daar wil ik absoluut niet op besparen. Met zo'n groot gezin gingen we al nooit uit eten met zijn allen maar ik kan nu ook bijv. niet meer uit gaan eten met een vriendin. Ik baal er best wel van. Ik werk veel (36 uur per week)en ook ik heb het idee dat de enkele pleziertjes die ik heb, me worden afgenomen. Ik probeer deze mentaliteit te veranderen want ik heb er natuurlijk niets aan maar ik vind het wel heel moeilijk. Onze vaatwasser is kapot gegaan en ik was nu al een maand met de hand af. Voel me soms ook best stom en een beetje klem zitten in dit leven.

Renate MG
Claudia

Hier hetzelfde probleem, ben totaal het overzicht kwijt.
Claudia: zou je mij alsjeblieft het schema willen mailen? rambamboelie2001@hotmail.com

Dank je wel

sus-anne
Clicks

wat jammer dat je zo je best doet en er voor jou niks extra,s in zit.
Toch denk ik dat je best wat financiele ruimte voor jezelf mag eisen hoor.
je kinderen zitten elk op twee! clubjes,maar 1 is toch ook genoeg?ik weet niet hoe oud ze zijn,maar ik zou ze gewoon uitleggen dat jij ook wel eens iets leuks wil doen,en dat je daarom besloten hebt dat iedereen in het gezin 1 club of sport mag doen.zodat het financieel ook haalbaar blijft.

sus-anne
En nog een tip voor clicks

ook vind ik dat je kinderen of je man(indien aanwezig?)ook weleens kunnen afwassen nu die vaatwasser stuk is,ik denk dat je gewoon veel te lief bent door jezelf zo op te offeren.kom voor jezelf op,jullie wonen met zes mensen in een huis,verdeel de financieen en de afwas dan ook over zes mensen.

Claudia B
Renate

Het schema staat als het goed is in je postvak :-)

Groetjes,
Claudia

Kari1
Clicks

Wat jammer dat je zo voelt. Is dat niet een teken dat er iets veranderd moet worden? Ik sluit me aan bij sus-anne, blijkbaar klopt het zo als het nu gaat niet voor jou. "daar wil ik absoluut niet op besparen...Ik baal er best wel van...Voel me soms ook best stom en een beetje klem zitten in dit leven."
Doe daar iets aan. Kiezen in plaats van kniezen. Dat kan betekenen dat je kinderen niét allemaal naar 2 clubjes kunnen, en misschien nog wel meer niet kunnen wat nu wel kan. Of dat het zo blijft als het is, maar dat jij je ervan bewust bent dat dat een vrije KEUS is en dat er daarom niet van gebaald hoeft te worden.
Kari

clicks
Sus-anne, claudia en karil

Jullie hebben gelijk hoor. Ik moet ook dingen gaan veranderen. Niet het afwassen dat doen man en kinderen ook wel maar wel het feit dat ik me in mijn uppie erg verantwoordelijk voel voor het verdienen van het gezinsinkomen en de financiële situatie. Man verdient niet zoveel, is sinds een jaar een eigen bedrijfje gestart maar ik geloof niet dat dat een succes gaat worden. Heb hem er erg in gesteund maar ik merk nu dat hij toch in het stadium blijft hangen van familie, buren en vrienden helpen en er geen geld voor vragen. Oftewel nog minder tijd maar niet meer geld.

We hebben dus al een tijd geleden besloten dat de financiële situatie aangepast moet worden. Het bedrijfje was bedoeld voor extra inkomsten. Dat blijkt dus naar mijn mening een doodlopende weg te zijn. Een andere manier om naar onze financiën te kijken was het bijhouden van een kasboek en toen kwam ik er dus achter dat er helemaal niet zoveel geld verkwist werd aan niet nuttige zaken. Vandaar dat ik ook op 'toch geen gat in de hand' reageerde. Een groot gezin met pubers kost gewoon heel veel geld. Ik ga de komende periode in ieder geval nadenken over wat ik wil veranderen. Mijn wens is op termijn 32 uur te gaan werken i.p.v. de huidige 36 maar dan moeten er wel andere keuzes gemaakt worden. En mijn eerste optie blijft toch dat manlief wat meer geld in het laatje gaat brengen (oh, wat klinkt dit weinig geëmancipeerd, ik weet het).

Jolanda
Claudia, voor mij ook een schema....

Mag ik ook gebruik maken van je bekende schema, je mag het doormailen naar
jolanda@vermeulenweb.nl

Alvast super bedankt!!

Claudia B
Jolanda, schema verstuurd

het staat als het goed is in je postvak :-)

Groetjes, Claudia

Sanneke*
Claudia

Mag ik ook? Ben inmiddels stikkie benieuwd naar jouw schema! martijnensandra@hotmail.com
thanks!

Claudia B
Sanneke

Je hebt mail :-)

Groetjes,
Claudia

Pagina's

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.