Home » Forum » Anti allergische hond

Anti allergische hond

41 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
k. ersje
Anti allergische hond

Wie kan mij vertellen welke rassen anti allergische honden er zijn? Heb al het een en ander gegoogeld maar kan me er nog geen duidelijk beeld maken.

We kennen een labradoodle van naam en op een plaatje. Maar zouden er ook meer rassen zijn?
Dehond zal veel tussen kinderen zijn, dus echt een gezinshond. Het mag best een formaat hond zijn waar je niet per ongeluk over struikelt (waar ik trouwens qua formaat ook erg van kan genieten).

Hebben jullie ook ervaring met een schoolhond? Zowel positief als negatief?

Ik ben benieuwd.

Gr. K. Ersje

Puck
Portugese waterhond

Een vriendje van jongste met veel allergieklachten en behoorlijke astma heeft een portugese waterhond en dat gaat hartstikke goed. Op veel andere hondenrassen reageert hij wel.

ody
Poedel

Heb me ooit laten vertellen dat poedels ook honden zijn waar niet vaak op gereageerd word door allergie patiënten. Poedels heb je in diverse formaten en schijnen heel leuk van karakter te zijn. Neem anders eens contact op met een fokker of de rasvereniging. Raad van beheer op kynologisch gebied kan je vast wel helpen aan adressen van betrouwbare fokkers.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Savon
K.ersje

Ik heb helemaal geen verstand van honden hoor, dus aan tips kan ik je niet helpen, maar je vraagt naar ervaring met een schoolhond. Bedoel je nou echt dat die hond de hele dag op de basisschool zal zijn? Dat zou voor mij dus een reden zijn om een andere school te kiezen, niet omdat mijn kinderen allergisch zijn maar omdat ik dus echt zelf helemaal niet hou van honden. Sterker nog, ik ben er een beetje bang voor (vooral als mensen dan zeggen "hij doet echt helemaal niks hoor").

Puck
K.ersje

Met reageren bedoel ik niets over specifieke hond of karakter. Ik bedoel natuurlijk dat hij daar allergisch op reageert met benauwdheid, snotteren, dikke ogen, hoesten en niezen. Bij hun portugese waterhond hebben ze dat niet. Om te testen of het goed ging zijn ze eerst een paar keer bij de fokker geweest en heeft het kind flink contact gehad met de honden die er waren. Toen er na een keer of 3 nog steeds geen enkele allergische reactie kwam hebben ze een pup uitgezocht. Ondertussen is die pup al 2 jaar bij hun in huis en het gaat nog steeds goed. Nu moet ik er wel bij vertellen dat het kind gelukkig ook over zijn astma heen aan het groeien is, dus misschien vertroebelt dat iets het beeld. Maar neemt niet weg dat een portugese waterhond (heeft Obama die trouwens ook niet voor zijn allergische dochters) bekend staat als laagallergeen.

Isabella Caramella
Moet dat?

Als mijn kind allergisch zou zijn zou ik helemaal geen dier in huis nemen. Moet er perse een hond komen?

Puck
Mijn idee isabella

Ik zou dat ook niet doen, maar aan de andere kant: waarom zou je als je andere allergiën hebt geen hond nemen? Het wil helemaal niet zeggen dat een kind daar dan ook een allergie voor ontwikkelt. En om de kans op het ontwikkelen van een allergie kleiner te maken kan je dan kiezen voor een ras dat bekend staat als laag-allergeen. Verder zijn er ook juist weer onderzoeken die zeggen dat het hebben van huisdieren juist astma en allergiën zou voorkomen.

ody
Labradoedel

Volgens mij heb ik ooit gelezen dat Obama een labradoedel heeft. Nu ben ik wel bekend in de honden wereld maar heb nog nooit van een school hond gehoord, wat bedoel je hier precies mee?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Engeltje
Geen dier als je allergisch bent

Ik heb een dochter die echt he-le-maal gek is van dieren. Van muizen tot paarden en alles wat ertussen zit. En ze is ook allergisch. Man en zoon trouwens ook. Tja, de vissen en garnalen bevredigen de aai- en knuffelbehoefte echt niet hoor. En omdat wij zelf jarenlang een hond hebben gehad (en ik bij mijn ouders thuis ook nooit zonder heb gezeten) voelen wij het gebrek aan zo'n beestje in ons huis als een enorm gemis. Wij willen dus ook een hond. En ja, dat dus in het volle besef dat man en kinderen allergisch zijn! We gaan voor we de knoop doorhakken natuurlijk uitgebreid testen. Mocht er eentje heel heftig reageren dan doen we het alsnog niet natuurlijk. Maar manlief heeft op onze eigen hond (Beagle) nooit erger gereageerd dan met een verstopte neus. Dat zouden we er met zijn allen wel voor over hebben.
Engeltje

jippa
Labradoodle

ja, labradoodle heet zo'n beest. Is een kruising tussen labrador en poedel en is antiallergisch. Wel duur dacht ik...jippa

koentje
Wij hebben een wheaten...

Wat zijn hypoallergene honden?
Een hypoallergene hond kan een geweldige oplossing zijn voor hondenliefhebbers met een allergie. Bepaalde hondenrassen veroorzaken minder snel een allergie dan andere. Ze verliezen weinig tot geen haar in vergelijking met andere honden. Maar een klein aantal van de allergische mensen zijn allergisch voor hondenspeeksel. Helaas zijn er nog geen rassen met hypoallergeen speeksel.
Mensen met een zware allergie kunnen vaak zelfs geen hypoallergene hond verdragen. Als je allergisch bent maar van honden houdt, probeer dan eens wat tijd door te brengen met een hypoallergene hond. Zo weet je op voorhand zeker dat je geen allergische reactie zult krijgen.

Hypoallergene honden
De volgende hondenrassen wekken vaak geen allergieën op:
- Basenji
- Bedlingtonterriër
- Bichon frisé
- Chinese gekuifde naakthond
- Coton de Tuléar
-Franse waterhond ofwel de Barbet
- Havanezer
- Ierse waterspaniël
- Kerry Blue-terriër
- Maltezer
- Poedel
- Portugese waterhond
- Puli
- Schnauzer
- Shih Tzu
- Ierse softcoated wheaten terriër
- Mexicaanse naakthond
- Yorkshireterriër

Hybride honden en gemengde rassen
Hybride honden zijn het resultaat van gecontroleerde kweek. Rassen als labradoodles en goldendoodles zijn bijvoorbeeld kruisingen met poedels. Honden die gemengd werden met bekende hypoallergene rassen veroorzaken vaak minder allergieën, maar het nadeel is dat je dit niet zeker kunt weten. Ook hier geldt dat je best wat tijd doorbrengt met zo’n hond vooraleer er zelf een aan te schaffen.

Je allergie onder controle houden
Afhankelijk van hoe zwaar je allergie is, kan je nog altijd goed samenleven met een hond. De sleutel tot succes is de hoeveelheid haren in je huis proberen te beperken. Stofzuig je tapijt regelmatig en was je gordijnen vaak. Gebruik een luchtzuiveraar. Praat eens met een arts over immunotherapie.

koentje
Mijn man

is allergisch maar de irisch softcoated wheaten terrier verdraagt hij goed!
Ik kan me goed voorstellen dat je toch een hond wil.
Aan de labradoodles kleven wat haken en ogen. |Zo zijn ze zeer duur omdat ze speciaal gefokt zijn: daar slaat men een slaatje uit. Ook worden ze soms al gesteriliseerd voor je ze meekrijgt. Dat is niet echt goed voor een hond natuurlijk.
ER kunnen ook behoorlijke wachtlijsten voor zijn. En er zijn dus rassen die van zichzelf hypoallergeen zijn. Dus waarom zou je perse een speciaal gefokt ras willen?
Je hebt veel meer keus dan je denkt. Allerlei hondjes zijn van verschillende formaten te krijgen.

Sahara
Kat

Wij hebben een hypoallergene kat. Man (en mijn moeder) zijn allergisch voor katten maar met onze Maine coons gaat het goed.

Ik heb geen verstand van honden maar ik raad je aan om bij fokkers langs te gaan. Maar dan wel bij een fokker met maar een ras. Gewoon op de koffie en dan de honden aaien. Je merkt snel genoeg of je ergens last van krijgt.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Fiorucci
Maar dat zegt niks

Wij hebben een hele leuke siamese kater. Zijn vorige baasje,allergisch, was na de geboorte van dit nestje heel vaak langs geweest, veel aaien met de kleintjes en dat ging allemaal zonder problemen. Dus na 13 weken mocht katertje mee. Binnen een week werd hij als vanouds weer hartstikke ziek. Hij heeft de kat naar zijn moeder gebracht, werd snel beter en hij zocht een baasje voor dit katertje. Dat werden wij, en we gingen kijken, bij zijn moeder. Hij kwam uiteraard zelf ook even langs, en binnen vijf minuten knalrode ogen en de ellende begon al. Dus van te voren uitproberen geeft echt geen garantie, helaas....

Vic
Wat bijzonder

Ik houd niet van honden en vertrouw ze niet in de buurt van kinderen. Een hond in de klas zou voor mij best wel eens een reden kunnen zijn om van school te wisselen. Sowieso zie ik hier op onze (gemengde) school nog geen hond in de klas komen. Niet in alle culturen/religies wordt het geaccepteerd om een hond als huisdier te houden (heb ik me laten vertellen).

ody
Wat leuk

Wat leuk een hond in de klas. Hier werd al moeilijk gedaan over een konijn op dierendag. Haha ze zien me al aankomen met de hond, geweldig dat het kan!
Leuke en goed te trainen hond is bv de cavalier king Charles spaniël. Wij hebben er een en zoonlief en hond zijn echte maatjes voor het leven. Is geen allergenen hond vrees ik.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

dirksmama
Lijkt me helemaal niks

Een hond in de school, brrr.

Vroeger als kleuter hadden we Katja de schoolpoes. Die werd elke keer als ze krols was door de juffen naar buiten gestuurd zodat wij als kleuters regelmatig het wonder van een kattennestje mochten aanschouwen (en geleidelijk aan werd heel het dorp van Katja's nakomelingen voorzien).

In die tijd hadden we ook schoolschildpadden, schoolhamsters, schoolkonijnen en schoolcavia's.

Dat soort beesten zijn allemaal uit de scholen verdwenen i.v.m. allergiën en de extra schoonmaakkosten die het oplevert.

Als er een schooldier moet komen, dan lijkt een schoolkonijn of cavia in een hok, eventueel buiten de klas, zodat allergische kinderen er geen last van hebben, me een beter idee.

Honden vind ik veel te onbetrouwbaar om in de buurt van kinderen te hebben. Ik zou een andere school overwegen als er een schoolhond zou komen.

Zijn schoolkippen geen gezelliger idee?

Fiorucci
En nogmaals

Het geeft geen garantie dat geen enkel kind er op zal reageren.

Tinus_p
Belachelijk

Misschien word ik oud, maar ik een schoolhond echt een volslagen belachelijk idee. Welk kerndoel van het onderwijs is daarmee gediend?

Dit verder nog los van allergieën, overlast, geblaf, hondenfobieen, hondenangst, en last but not least of t voor die hond eigenlijk wel leuk is, etc etc etc. Het lijkt me vooral bedacht door mensen die meer van honden dan van mensen houden (de categorie: ik betaal hondenbelasting dus mijn hond mag overal schijten).

Maylise
Nou

Ik denk dat het voor veel kinderen best leuk kan zijn. Maar niet voor alle kinderen en dat is ook gelijk de reden dat ik het geen goed plan vind. Er hoeft maar een kind te zijn die wel allergisch reageert op de hond (en dat kan ook met hypoallergene honden) of die een hond eng vindt of gewoon honden niet leuk vindt en dan hoort het wat mij betreft niet door te gaan. Tenslotte is een hond op school niet nodig.

Maar ik weet zeker dat veel kinderen het wel leuk zouden vinden. Overigens zijn er inderdaad ook genoeg honden die het zelf niet leuk zouden vinden.

Wij hadden vroeger een schoolkat. Leuk beest.Was van de directrice en liep altijd rond de school en kwam ook in de school. Lag altijd op de een kleedje bij de kachel in de zesde klas. Blijkbaar was er niemand allergisch?

Tirza G.
Alsjeblieft

Moet ik dit echt serieus geloven? Een klassehond? Terwijl er amper ruimte is voor de kínderen in een klas? Fijn idee voor zo'n hond, 20-30 joelende kinderen om hem heen, brrrrrr. En: kinderen met hem laten wandelen? Dat vind ik helemaal onverantwoord. Ik woon bij een hondenuitlaatstrook en als ik zie hoe een pokkehondje van 15 kilo een kind van een jaar of 7, 8 al voort kan sleuren dan kan ik me daar níets bij voorstellen.

Neem alsjeblieft een hond als je dat leuk vindt. Maar niet omdat je denkt dat dat zo leuk is voor een ander.

Tirza

dirksmama
Neem toch een schoolcavia

Veel leuker.

En dan vertaal ik de serie Amerikaanse kinderboekjes over 'Fluffy, the classroom guinea pig' wel voor je in het Nederlands. (Die boekjes hebben mijn caviafluisterende dyslectische dochter eindelijk een beetje aan het lezen gekregen).

Fiorucci
Dirksmama

He nee, dan heb ik er al een die niet meer naar school kan, kom op zeg. Wandelende takken met rode vleugeltjes, die zijn ook heel leuk en anti allergisch.

Savon
Is er echt een school waar dat mag?

Je schrijft dat de dochter van kennissen haar hond mee naar school mag nemen. Dat kan toch haast niet serieus zijn? Een blinde-geleide-hond of hulphond of weet ik hoe je dat noemt, nou alla (hoewel dat met allergische kinderen ook niet uitvoerbaar is), maar een gewone huishond mee naar school? Stel nou dat de helft van de klas zijn/haar dier dagelijks mee wil nemen, dat wordt een zooitje zeg.

Krijgen de ouders overigens inspraak als je man besluit die hond mee te nemen? En wat dan als één ouder nee zegt?

Kennissen van ons hebben zo\'n hond en zij geven die hond aan hun dochter mee naar school. Hij mag dan in de klas blijven en heeft een vaste eigen plek. De kinderen mogen om toerbeurt (2 dezelfde kinderen één week lang) de hond uitlaten. Zodra ze in de kring gaan zitten dan mag de hond er ook bij.

Het werkt fantastisch en de kinderen (en ouders) zijn er erg enthousiast over en dit gaat al jaren zo.

Kaaskopje
Van basisscholen weet ik het niet

maar ik zie regelmatig leerlingen van een 'groene' (planten en dieren e.d. dus) mbo met een hond naar school gaan.

dirksmama
Het was maar een voorbeeld fio

En het voordeel van een schoolkonijn, -hamster of -cavia is dat je ze ver van allergische kinderen kun houden. In het kantoor van de directeur, in de schuur of noem maar op. Een hond of kat is overal aanwezig.

Maar inderdaad, met wandelende takken, spinnen, slangen en vissen kun je op school ook genoeg lol beleven.

Mijn schoonzus had ooit klassenpiranhas, tot de directeur ingreep, die vond het te eng.

Fiorucci
Dirksmama

Mja, maar dan schiet het zijn doel voorbij, als je knaagdierlief ergens wegstopt natuurlijk, ver van de klas...

dirksmama
Ouders halen hun kind niet zomaar van school

Maar een hond zou voor mij dus duidelijk WEL reden zijn.

Je schrijft:
"Hij weet dat het voor sommige kinderen een uitkomst zou zijn wanneer ze een hond in de klas zouden hebben. Het is zo’n rustgevende factor voor hen, sommigen kunnen zich veel beter concentreren etc. Ik kan het niet zo goed omschrijven, geloof ik."

Met 25 jaar ervaring zou je moeten weten dat het voor sommige kinderen ook een ramp zou zijn. Of je moet zo'n rabiate hondenfan zijn dat je je ogen sluit voor wat mensen willen.

En een hond als rustgevende factor? Laat me niet lachen!

Ik noemde een cavia of hamster omdat die in een soort hak kunnen waar allergenen moeilijk uit kunnen. Net als bijvoorbeeld een terrarium met reptielen of amfibieën.
De eerste bench waar geen allergenen uitkomen moet ik nog zien.

Een hypoallergene hond kan nog altijd last veroorzaken. Zoals al in een citaat hierboven stond, hypoallergeen hondenspeeksel bestaat niet.

Savon
Krijgen ouders inspraak?

Dat had ik nog wel graag willen weten. Een brief van te voren met dat en dat is het plan, hoe staat u daar tegenover.

Ik denk overigens dat als ik zo'n brief zou krijgen dat ik uit zou gaan van een 1-april-grap, ik zou het niet serieus nemen.

Fiorucci
Dirksmama

helaas werkt het zo niet bij knaagdieren, die allergenen hangen toch wel in de lucht.

dirksmama
Klopt fio

Maar vanwege het formaat zijn ze makkelijker te vermijden. Beter dan met een blafpoeper.

Pagina's

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.