Home » Forum » Aquarium 1

Aquarium

79 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Lou
Aquarium

Hoe begin je een aquarium? Ja, een aquarium en vissen kopen, dat snap ik. Maar wat is wijsheid in onze situatie: we hebben geen ruimte voor een groot aquarium en ik wil niet beginnen met iets heel ingewikkelds, maar er moet wel een deksel op vanwege de katten. Als ik een klein aquarium koop voor koud water, kan daar dan gewoon een deksel op? En welke vissen kunnen daarin? Of is een aquarium met warm water, pompen en filters toch echt een stuk leuker? Ik weet het allemaal niet, weet überhaupt niets van vissen. Dochter wil heel graag een aquarium en ik vind het prima, maar wil graag eerst wat ervaringen of tips krijgen voordat ik er eentje ga kopen. Dus: wat is leuk en makkelijk?

groet,

Lou

Puck2
Koop er één op marktplaats

Lou, wij zijn in april met een aquarium begonnen en het meest eenvoudig is om gewoon via Marktplaats een aqquarium te scoren met vis en al. Dan heb je een "gezet" aquarium en is het meteen leuk voor je dochter. Er zijn niet zoveel vissen die het goed doen in koud water, de meeste gedijen toch beter in water met een pomp met verwarmingselement. Als je zelf een aquarium op wilt bouwen dan ben je al snel wat langer bezig om er een goed evenwicht in te krijgen en dat duurt voor een kind te lang. Vandaar mijn tip om een compleet aquarium met inhoud aan te schaffen.
Dit zijn wat sites die wij na aanschaf van ons marktplaats-aquarium wel eens hebben geraadpleegd:
http://home.hccnet.nl/e.vd.dungen/aquarium.html
http://aquavisie.retry.org/Database/Vissen/Vissen1.html
http://users.telenet.be/het_zoetwateraquarium/Hoofdpagina.htm
En ik weet niet wat jij als niet te groot bestempelt, maar een leuk formaat om mee te beginnen is 50/60 liter. Wil je echt iets kleiners en zonder filter en verwarming dan zou je kunnen denken aan guppies, chinese danio's, luipaard danio's etc. Maar ook dat zijn eigenlijk vissen die het lekkerder vinden om in een verwarmd bakje rond te zwemmen.

angel3
Wij hadden

een 30 liter aquarium bak met licht en pomp, wel koud water. Er zaten sluierstaart goudvisjes in.
Het is mij wel vies tegengevallen. Een gewone kom werd ons sterk afgeraden ivm vele verschonen en zielig etc. Maar ik heb het na 3 dode vissen na anderhalf jaar echt opgegeven. Het water in balans houden is lastig. De vissen zijn toch erg gevoelig. En na 2 weken was de lol er bij de kinderen sowieso wel vanaf..... Dus laat je goed voorlichten.

huismusje
Hoe meer water hoe makkelijker

Hoe meer water je hebt hoe makkelijker het goed te houden is. Omdat je water dan minder gevoelig is voor schommelingen.

Het ligt er erg aan wat voor vissen dat je wilt gaan houden. En ik zou juist afraden om een aquarium met vissen enal te kopen vaak wordt je opgescheept met de rotzooi van een ander en kun je na een tijdje modderen toch nog opnieuw beginnen.
Ik zou eerst wat boekjes halen samen met je dochter bij de biep en je er meer in verdiepen.
Mijn man wilde ook met een bakje van 100 liter beginnen maar toen hij zich wat meer verdiept had en wist welke vissen hij wilde moest het toch 250 liter worden. Uiteindelijk hebben we nu en bakje van 1200 liter in de woonkamer staan. Diep in zijn hart zou hij nog groter willen maar dan zal hij eerst een ander huis moeten gaan zoeken.

Angel3 de vissen zijn niet gevoelig. Een sluierstaartje is een zeer grote vervuiler. En in een bakje van 30 liter is het water binnen een mum van tijd zo nitraatvol dat je visje het loodje legt.Je zult dan er vaak een deel van het water moeten verversen.

Groetjes Huismusje

Puck2
Huismusje

MAar als je een kant en klaar aquarium van iemand anders koopt dan ZIE je toch ter plekke of het er goed uitziet? En dan kun je alsnog besluiten om verder te kijken. Of hebben wij dan zoveel geluk gehad dat wij een compleet in balans zijnde bak hebben gekocht?
En jij noemt een aquarium van 1200 liter nog een bakJE! kom ik aan met mijn 60 liter....

huismusje
Puck2

Dat bakje zeggen wij hier altijd een beetje cynisch.

Je hebt idd heel erg veel geluk gehad dat het helemaal goed is gegaan. Meestal tref je toch dat de vissen in de stress gaan. Het water doodslaat. En vissen in stress kunnen niet veel hebben. Dus dan de combi van slecht water en stress kan al snel veel dode vissen opleveren. Vaak kom je dan in een cirkeltje waar je moeilijk uitkomt.

Wat je wel zou kunnen doen als je met een klein bakje snel wil beginnen. Goed aquarium water bij iemand in je buurt halen. Als het water binnen 1 uur weer stroomt gaat het meestal goed. Dan kun je er de volgende dag al vissen in doen. En dan steeds per soort uitbouwen. Maar let wel op dat je niet teveel vis erin doet. 1 cm vis per liter water en dan rekening houdend dat een vis nog kan groeien.

Veel succes
Want als het eenmaal goed draait is het heel mooi!!

Gr Huismusje

Tirza G.
Je kunt een aquarium niet vervoeren

Je zult het leeg moeten halen, vissen in een bakkie, steentjes en opbouwtroep in het bakkie, alle lampen/verwarming etc. loskoppelen en dan rijden maar. Tegen de tijd dat je thuis aan komt, zijn de vissen volkomen in de stress en dan komt het leukste: dan ga je het vullen met je eigen water. Dat duurt éffe voordat dat in evenwicht is, zelfs zonder vissen. Maar ja, die kun je moeilijk in de auto laten staan met deze temperaturen, dus de bak moet snel worden opgewarmd en dan plop je die vissen er in.
Ik garandeer je: dat wordt geen succes. Een aquarium moet je heel rustig opbouwen, misschien wel eerst zonder vissen. Eerst eens kijken of je evenwicht in je bak kunt krijgen, of je water niet te hard is, of de temperatuurmeter wel goed is enzovoort.

Tirza

huismusje
Water meenemen?? tirza g.

Ik zal je een verhaal vertellen.

Wij hebben een vriend die ook een aquarium ging kopen. Ong 800 liter inhoud. Maar er zaten nog vissen in. Hij wilde die op zich wel hebben maar het grootste probleem was dat als je een aquarium van de grote wilt vervoeren het water er echt uit moet anders is het niet te tillen. Uiteindelijk heeft hij het water in tonnen en kannen meegenomen de vissen in de tonnen erbij. En gelijk thuis het aquarium weer opgebouwd.Het was niet echt een succes want 2 dagen later waren alle vissen dood en kon hij alsnog opnieuw beginnen. Zonde van al het werk.

Als je een aquarium met vissen erin wilt kopen zul je ten alletijden het water ook mee moeten nemen anders kun je de vissen net zo goed gelijk door de wc spoelen.

Als je een aquarium opnieuw met kraanwater op wilt starten zul je het aquarium eerst 2 weken zonder vissen moeten laten draaien om een goede bacterie balans te krijgen. Die je nodig hebt om de afvalstoffen van je vissen weer af te breken. Het kost wat tijd en geduld maar dat is wel de beste manier.

Maar op zich als het een liter of 60 is en je kunt alles weer binnen een uur echt goed draaiende krijgen zou je de gok kunnen nemen. Al is het ook weer moeilijker omdat het maar een kleine hoeveelheid water is en een kleine schommeling al heel wat te weeg kan brengen in het evenwicht van het water.

Gr Huismusje

Puck2
Echt wel hoor tirza

Oke, ik zal niet naar jou toe willen rijden met een aquarium maar wij hebben dat dus wel gedaan en het ging prima: Aquarium voor 3/4 leeggeschept en daarna op een plank geschoven en dat als een soort brancard achter in de auto gezet. Voorzichtig de 10 km naar huis gereden en thuis kraanwater met dezelfde temperatuur als bij de vorige eigenaar weer aangevuld. En ik garandeer je: het was wél een succes: geen enkele vis heeft het loodje gelegd en omdat je een kwart water houdt is de bak weer heel snel in balans.
Overigens: vissen die je ergens koopt of bij een ander haalt hebben net zo goed vervoersstress.

angel3
Huismusje

je hebt gelijk, ... ik haalde inderdaad elke week een deel van het water eruit en vulde het dan weer aan. Vond het dus alsnog ook wel weer een klusje. Een kleine bak is het gewoon niet, moeilijk om in balans te houden....

ijsvogeltje
Niet te klein

Ik zou ook kiezen voor een wat groter aquarium, met warm water en pompen. Je hebt dan veel meer mogelijkheden, het resultaat is veel leuker én het is minder werk. Wij hebben een 'bakje' van zo'n 600 liter. Met twee flinke pompen, waardoor we er maar weinig werk aan hebben. Eens in de 6 tot 8 weken maakt mijn man ('t is zijn hobby...) het aquarium uitgebreid schoon. Hij is daar dan wel 2 tot 3 uur mee bezig.
Je moet je wel een beetje verdiepen in waterhardheid, bacteriën etc. Bij de aquariumzaak kun je van die strookjes kopen om de diverse waarden van het water te meten. Dat is aan het begin wel verstandig omdat je dan nog een goede balans moet krijgen in de bak. Ken je iemand anders met een aquarium? Vraag dan een flinke pluk filterwatten, dan heb je direct wat juiste bacteriën in je water.

Puck2
En toch

Allemaal zeggen we dat evenwicht belangrijk is, evenals pH, nitraatgehalte e.d. en dat een klein aquarium meer onderhoud vergt. Maar hebben wij dan echt zoveel mazzel. Ons 60 liter bakje is dus van Marktplaats, met vis en al vervoerd, ondertussen overbevolkt (meer dan 1 cm vis per liter) en wij hoeven er eigenlijk nooit wat aan te doen. Zo eens in de 2 weken is het een kwestie van 1/4 deel water vervangen en af en toe de filters van het pompje eens schoonmaken. En er gaat maar af en toe een visje dood.
Van de zomer hebben we een schimmel in de bak gehad, zeer waarschijnlijk meegekomen met nieuwe plantjes, en toen hebben we de hele bak leeggehaald en zijn helemaal overnieuw begonnen: steentjes uitgekookt, nieuwe filters en de vissen in compleet schoon water van dezelfde temperatuur en ook dat heeft geen problemen gegeven. Ik heb dus zelf niet de ervaring dat vissen zo kwetsbaat zijn als ze stress hebben en dat de waterkwaliteit belangrijk is.

duke
Goudvisjes

Hai Lou,
Onze dochter wilde ook graag een aquarium en ik heb er geen verstand van. Dus gewoon maar een kleine glazen bak gekocht en twee goudvisjes. Steentjes en een plantje. En dochter mocht nog een dingetje uitkiezen om in het aquarium te zetten. De visjes kregen we mee in een plastic zakje.
We moesten de steentjes eerst heel goed schoonmaken. We kregen een goede gebruiksaanwijzing mee.
In het begin verschoonden we de bak elke drie dagen ( was fluitje van een cent: met een beker de bak driekwart leeghalen en dan bijvullen met kraanwater. Je moet er nog een dopje spul bijgooien). Later ( na drie weken)verschoonden we een keer in de twee weken.
Ze leven nog steeds, zelfs nadat het aquarium in diggelen is gevallen door een ongelukje.
Dochter heeft inmiddels geen enkele belangstelling meer.
Maar ik vind het wel leuk, die beestjes. Ze komen altijd naar een hoekje toe om te eten ( elke dag op dezelfde tijd). Ik kan me voorstellen om hier mee te beginnen, daarna misschien eens een grote bak.
groet en veel aquariumplezier!

huismusje
Puck2

Ph waarde is niet zo heel erg belangrijk. Het kraanwater wat in nederland uit de kraan komt is altijd wel goed van ph.
Maar de nitraat waardes zijn wel degelijk heel erg belangrijk. Als je bv door te veel voeren een hoge nitraat waarde krijgt dan gaan je vissen echt dood.

Ik weet niet wat voor vissen dat je hebt. Maar dat zijn hele sterke.

Je moet nooit en je water verversen en je fliters goed schoonmaken tegelijk. Altijd 1 van de twee doen anders ben je teveel aan bacterien kwijt.

Mijn man ververst hier in keer in de 2 weken ongeveer 300 liter water. Verder de ramen een beetje schoonhouden maar dat gaat vaak tussendoor even.Filters schoonmaken gebeurt hier echt maar eens in de maand. En dan gaan ze om de beurt.We hebben 3 pompen met filters dus eigenlijk maar eens in de 3 maanden.

Gr huismusje

Marije
Lou

Op het volgende forum kun je echt alles vinden en vragen:
http://www.aquaforum.nl/index.html
En hier zie je gelijk welke vissen in welke maat bak kunnen:
http://aquavisie.retry.org/Database/database.html
In een bak vanaf 60 centimeter met verwarming en filter kun je zo ontzettend veel meer kwijt dan kleiner en onverwarmd. Met een verwarminkje erin kun je bijvoorbeeld voor een paar centen wat guppen kopen (twee of drie vrouwtjes op een mannetje) en binnen een paar weken kun je een guppencreche beginnen. Het zijn makkelijke visjes, hebben mooie kleuren en planten zich snel voort! En als je er een algeneter bij zet, heb je bijna geen schoonmaakwerk!

Puck2
Huismusje

Ik denk dat onze vissen zo afgehard zijn door alles wat ze meemaken dat ze niet dood te knuppelen zijn. Alhoewel, op dit moment ligt er een albino-cori redelijk triest te zijn, zomaar ineens. Zal Murphy wel zijn omdat ik me in dit draadje meng LOL) Toen wij de schimmel erin hadden heb ik voor het eerst de waterkwaliteit gemeten met zo'n alles in één dipstick. En dat zat allemaal binnen normale waarden terwijl we er echt niets aan doen dus. En het aquarium is volgens de normen ook nog eens te dicht bevolkt. Maar ik moet zeggen dat ik altijd wel heel weinig voer (zoals het volgens mij hoort): 2 keer per dag een beetje vlokken en wat pellets voor de bodemvissen en dat is dan ook binnen een minuutje op. En ook volgens de gegevens over leefomgeving van vissen hebben wij vissen die niet bij elkaar zouden kunnen wat betreft hardheid, en andere waarden.
En wat wij erin hebben zitten: kegelvlekbarbeeltjes, corydiras (schwartzi, pygmeus en albino), algeneters, guppen, netbotia's, blauwe tetra's, zwaarddrager, platy, zwarte tetra en vijfstreepbarbeel. In totaal zo'n 26 visjes schat ik.

Lou
Het gaat gebeuren

Dank voor alle verhalen en tips! We gaan vanavond kijken bij een aquarium hier in de buurt, een Juwel of Jewel van 60 bij 30, met een hele batterij toebehoren, zoals filter en verwarming en dan nog tig pakjes en zakjes en weet ik wat. Misschien nemen we 'm wel meteen mee. Daarna ga ik me verdiepen in de sites die jullie gaven om het water goed in balans te krijgen, en dan vissen kopen. Mij benieuwen! Hartelijk dank voor alle reacties. Ik laat nog wel van me horen. Meer tips zijn ook nog altijd welkom want we zijn absolute beginners.

groet,

Lou

Silone
Leuk lou!

Zoon heeft hier sinds oktober een aquarium met tropische vissen. Hij heeft er al snel zelf een iets grotere bijgekocht. De ene heeft hij nu voor de babyguppies, de andere zitten kardinaalvisjes, guppen, twee soorten algeneters en vuurgarnaaltjes in. Hij heeft het auquarium helemaal zelf opgebouwd en het ziet er nu prachtig uit. Ga, zoals Lidwientje zei, naar een goede aquariumzaak en laat je voorlichten. Mijn tip, neem pen en papier mee, want het opzetten van het aquarium zonder visjes is al een hele toer om te onthouden. Er zijn ook prima boeken te koop. Houdt er goed rekening mee dat onderhoud weliswaar geen dagtaak is, maar toch goed en regelmatig moet gebeuren.

Marije
Weet alleen wel...

...dat een kersenbuikcicihlide (wel erg mooi) te groot wordt voor het aquarium van de afmeting die jij wil hebben. Als je op deze site:
http://aquavisie.retry.org/Database/database.html
naar de zoekfunctie gaat, kun je het aantal centimeters van je bak invullen (60 cm dus) en dan rolt daar een heel aantal vissen uit die probleemloos in je bak kunnen!

Puck2
Nog een makkelijk rekensommetje voor het aantal vissen

Behalve de site die Marije noemt kun je ook vrij makkelijk een schatting maken van de hoeveelheid vis die goed in een aquarium past. Dat is 1 cm per liter water.
En nu we hier toch met aquariumdeskundigen bij elkaar zijn: van de week heeft Puckdochter 1 platy gekregen. Kan die ook zwanger zijn zonder dat ze een zwangerschapsvlek heeft. Ze wordt namelijk steeds boller.
En die garnalen van Lidwientje zijn idd leuk, maar mèn wat zijn die duur: in de winkel waar we van de week wat nieuwe visjes hebben gekocht waren ze 7,95 per stuk.

Marije
Puck

In principe heeft een platyvrouwtje een drachtigheidsvlek, dus die zou je moeten kunnen zien. Hou de schubben in de gaten, als die open gaan staan zou het buikwaterzucht kunnen zijn.
Normaal gesproken vind ik het perfect dat je hier geen foto's kunt plaatsen, maar in dit geval zou het toch handig geweest zijn ;-).

Puck2
Marije

De vis is verder gewoon levendig en ondertussen weer dunner geworden. Iki had het beestje nog niet eens goed bekeken maar Puckman dacht gisteren dat ze zwanger was. Nu heb ik net even goed gekeken naar de schubben en ik denk dat ze nooit zwanger zal worden. Ik zie toch duidelijk zon gono-dinges ipv een aarsvin ;-) Geen idee waardoor hij gisteren dan zo dik was.

Marije
*grinnik* puck

Dan waren het gewoon de kerstkilo's...

Lou
Nog een paar vragen

We hebben 'm gekocht! Tweedehands, van een studente die hem niet kon meeverhuizen en die er zeer enthousiast en liefdevol over vertelde. Nu staat hij hier, leeg te zijn, nou ja, met alle toebehoren erin. Ik heb een filter, een pomp, een verwarming, een lamp, een halve zak voedingsbodem, een guppybreeder, en wat tabletten voor planten en nog iets voor het water. Oja, en een bruisdingetje voor zuurstoftoevoer dat leuke belletjes schijnt te maken.

Lidwientje, die garnaaltjes lijken me een goed idee. Ik kan ze alleen niet vinden in de database van aquavisie. Althans, niet bij de g :-) Hoe heten ze in het latijn? Ach laat maar, dat kan ik zelf ook wel opzoeken.

De kersenbuikcichlide ziet er ook leuk uit, maar is inderdaad te groot voor mijn bakje.

Handig hoor, die database. Maar toch nog een vraagje: als ik alleen maar 60 cm invul dan krijg ik tienduizend vissensoorten ongeveer. Wat is nou leuk om mee te beginnen? Dan kan ik me vast wat oriënteren. Dat wil ik overigens ook in een aquariumzaak doen, maar die heb ik dan weer niet gevonden bij mij in de buurt (Utrecht stad). De dichtstbijzijnde winkel die aquariumspullen verkoopt is een kleine winkel waar ik altijd kattenvoer haal, maar die man verkoopt ook van die zielige kleine ronde vissenkommen. Dat is geen goed teken, toch?

Nu ga ik eerst het hele aquarium schoonmaken, grint en plantjes kopen, en dan voedingsbodem erin, grint erop, plantjes erin, water erop, alle apparatuur aanzetten en drie weken wachten. Vergeet ik iets?

groet,

Lou

Puck2
Lou, tuincentrum

Lou, sommige tuincentra hebben ook een goede vissenafdeling. En ik denk dat iedere dierenwinkel nog steeds onvriendelijke kommen verkoopt, gewoon omdat er nog steeds hordes klanten zijn die dat perse willen. Gewoon rondkijken hoe de aquaria erbij staan en hoe het personeel is. Ik kwam wel eens bij een tuincentrum waar iemand stond die er al een half uur over deed om een gup te vangen, laat staan dat ze algeneter te pakken kreeg. Ook de bak met plantjes zag er wat drabbig uit. Nu hebben we een tuincentrum ontdekt waar iemand staat die je echt een half uur aan de praat houdt, heel bevlogen vertelt, allerlei nuttige tips meegeeft etc. De vissen die daarvandaan komen zijn helemaal super, evenals de planten die we er laatst gehaald hebben.
En waar je mee kunt beginnen: ik zou gaan voor kardinaalstetra's, guppen, corydora's (zijn heel veel soorten in, de pygmeus is zo schattig ienieminie), platy's etc. Dames deskundigen, is dit lijstje wat voor Lou?

Lodie
Leuk lou!

Je begint inderdaad met het aquarium goed schoon te maken, zonder zeep, gewoon met water. Je moet even kijken of je er een voedingsbodem in wil hebben, ik vind het veel troep geven en in fijn grint met eventueel wat kleibolletjes bij de plantjes zelf voldoet prima, maar er zijn ook hordes mensen die wel voor een voedingsbodem kiezen.
Veel visjes vinden wat donkerder grint prettig omdat dat niet zo schittert. Je moet het grint heel erg goed uitspoelen want er komt een hoop rotzooi uit! Als je plantjes koopt, moet je er ook een stel snelgroeiers inzetten (bijvoorbeeld cabomba), die houden het nitraatgehalte op peil.
Maar goed, schoonmaken, eventueel voedingsbodem erin, grint, plantjes erin, water erin (leg even een bordje op het grint zodat het water er niet zo inklotst, anders kun je weer opnieuw beginnen), pomp en verwarming aan en geduld hebben ;-). Voor je er visjes inzet over een week of drie laat je de waterwaarden nakijken (kan vaak in de winkel waar je de visjes koopt) en dan de vissen erin. De eerste week een paar, en dan langzaamaan opbouwen.
Als je de bak gaat schoonmaken (ik doe zelf 10-20% iedere twee weken) mag je niet tegelijk het filter vervangen, daar zitten de goede bacterieen in en die wil je niet kwijt. Het filter kun je wel een week later vervangen, da's geen probleem. Een Juwel heeft geloof ik meerdere filters boven elkaar zitten, klopt dat? Het bovenste witte filter moet wel iedere week vervangen, en dat mag ook gelijk met het schoonmaken.
Wat ook handig is bij het schoonmaken is een hevelklok. Om schoon te maken heb je een slang nodig (even aanzuigen en een emmer op de grond gaat het handigst, koop om te vullen wel even een nieuwe emmer, dan zitten daar geen zeepresten in). Een hevelklok maak je door aan het uiteinde van de slang een afgeknipt waterflesje te maken, dan komt het vuil de emmer in, en zakt het grint weer naar de bodem.
Veel plezier met inrichten!

Puck2
Nog een zwangerschapsvraag

Wel grappig, ik keek eigenlijk nooit in ons bakje, was meer iets voor man en kinderen, maar door dit draadje zit ik al een tijdje ind e bak te gluren en het is heel leuk. Goed, platy heeft dus overtollige kerstkilo's, maar had wel degelijk zo'n vlek. Is dat gewoon goed gevulde endeldarm dan? En hoe zie je dan dat het wel een echte zwangerschapsvlek is. Ik zie nu namelijk het vrouwtjesguppy en de zwaarddrager ook met zo'n stip. Gup werd vanmorgen de halve ochtend door een mannetje opgejaagd, dat is toch ook een teken? Maar zwaarddrager is alleen (komt net uit de winkel) en voelt zich prima thuis tussen platy en gup, maar kan dus niet door soortgenoot achtervolgd worden. Zie ineens overal zwangere vissen om me heen... LOL. En aangezien beide levendbarend zijn wil ik ze dan in een kweekbak zetten zodat de kinderen ook eens zien hoe jonge visjes er komen en groot worden. Maar voor niets een vis in een kweekbak zetten vind ik ook zo sneu (sorry plaatje, was Puckman zijn schuld).

Marije
Puck

Wat wij altijd doen met de guppen is wachten tot er kleintjes zijn en die dan in het kweekbakje zetten. Voor het vrouwtje is het heel veel stress, en je zit met tig van die beestjes. Als je ze gewoon geboren laat worden wordt de helft al opgegeten door de andere vissen, en de overblijvers zijn de sterksten. Als we een guppentekort hebben vangen we er een paar en laten we die een paar weken in het kweekbakje, en anders kijken we gewoon wat overblijft. Laatst hebben we er weer zeven gevangen, dus op die manier hou je er toch genoeg over.

Puck2
Marije

De guppen zitten er al maanden in en we hebben nog nooit jonkies gespot. Terwijl je van iedereen hoort dat ze konijnen gelijk zijn.... Het is zelfs zo dat Puckdochter van een vriendje 10 guppen kreeg, van ukkepukgup tot groot, en dat alleen de 3 allergrootste overbleven na een dag. De rest wordt denk ik opgevreten door andere vissen. Ik verdenk de zwarte tetra's ernstig van jaws-praktijken. Vandaar dat ik nu wel eens wil proberen om een zwanger vrouwtje al in het kweekbakje te zetten, maar juist omdat dat veel stress geeft wil ik dat niet onnodig aandoen. Alhoewel, ze wordt vandaag al de hele dag belaagd door 2 heren, is ook niet zo prettig. Al die kerels zijn ook overal precies hetzelfde ;-) En kan ik zo'n kweekbakje nog een beetje "aankleden". Het is zo'n bakje dat je in het aquarium hangt met zo'n v-vorm waar de kleintjes doorheen kunnen zakken. Plantje erbij ofzo?

Marije
Puck

Een gup is ongeveer vier weken zwanger en ze zeggen dat als het vrouwtje een beetje op zichzelf is en rustig is, ze op het punt van bevallen staat, maar dat heb ik zelf nooit gezien, omdat ik er niet de hele tijd met mijn neus op zit ;-).
Ik heb ook het idee dat de tetra's erg graag baby-visjes lusten, je moet de kleintjes pas rond laten zwemmen als ze te groot zijn voor de mond van de hapgrage vissen.
Het nadeel van de kweekbakjes is, dat het water erin stilstaat en snel vervuilt. Je hebt ook van die drijvende netjes en daar stroom het water gewoon doorheen, maar daar kun je weer geen visjes in geboren laten worden zonder dat de moeder ze opvreet. Ik heb twee van die plastic kweekbakjes en ik mik ze van het ene in het andere bakje zodat ik het ene bakje schoon kan maken. Ik doe er een takje cabomba bij, ik weet niet of het zin heeft, maar ik heb dan het idee dat ze zich kunnen verschuilen als ze willen ;-).
Hoeveel mannetjes op hoeveel vrouwtjes heb je zitten? In principe zou je toch na een maand of twee wel guppenpuppies (ja sorry, zo noemt dochter ze ;-)) moeten hebben... Je moet in de bak zorgen voor voldoende schuilplekken voor de kleintjes, bij ons zitten ze vaak tussen de cabomba of de echinodorus of ze hangen boven het lichte grint, daar zijn ze bijna niet te zien. Als je genoeg schuilplekken hebt zou er toch bijna wel iets een paar uurtjes moeten kunnen overleven, lang genoeg om er een paar te kunnen vangen! Ze zijn alleen wel moeilijk te zien, dus het is goed zoeken. Je ziet wel als het vrouwtje bevallen is, en dan goed kijken of je kleine grijs/doorzichtige visjes ziet zwemmen!

Puck2
Ik ga het proberen

De tip van 2 kweekbakjes vind ik een hele goee, ik ga er nog eentje bijscoren. We hebben nog maar 3 guppen, 2 mannetjes en dus 1 vrouwtje. De rest is dus als tetra-voer geëindigd. Ik heb gupvrouw net apart gezet en die kerels hangen nog steeds als haaien om het bakje heen. Kan vrouwtjesgup bijna horen: na-na-nana-naaaa ;-) De plantjes zal ik eens even op googelen, zegt me zo 1-2-3 niet echt wat. En ik denk dat we toch een wat te open aquarium hebben zonder voldoende schuilmogelijkheden, misschien heb ik daardoor nog nooit puppieguppies gezien. Maar ik ben ook tamelijk kippig, kan het ook van komen.

Pagina's

Onderwerp gesloten