Home » Forum » Betrouwbare scooter waar op letten

Betrouwbare scooter - waar op letten?

17 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Dymo
Betrouwbare scooter - waar op letten?

Dochter start in september met haar coschappen. Ze is de komende twee jaren ingedeeld in verschillende ziekenhuizen in en om de universiteitsstad waar ze studeert. Omdat het openbaar vervoer niet altijd rijdt op tijden dat ze in het ziekenhuis moet zijn en fietsen bij sommige coschappen te ver is, zoeken we een betrouwbare scooter voor haar. Dochter is nooit een brommer- of scooterrijder geweest, dus we hebben geen idee waar we op moeten letten. Iemand tips? Zouden jullie op marktplaats vertrouwen? Maakt het merk nog uit?
En ja, natuurlijk kan dochter het allemaal zelf regelen, maar ze vroeg me zelf om haar te helpen tips te verzamelen, zodat ze straks een keuze kan maken voor een scooter waarmee ze veilig op weg kan en niet midden in de nacht langs de kant van de weg staat.

Alexandra
Scooters

Persoonlijk zou ik een scooter kopen bij een erkende garage/verdeler. Met een scooter via marktplaats weet je nooit wat je koopt indien je niet weet waarop je moet letten.

Dit inderdaad net om te vermijden dat je na enkele toertjes al pechverhelping mag bellen. :)

Guera
Rijbewijs?

Heeft ze die al?:)

Ik zou inderdaad via erkende dealer doen of een bekende die je vertrouwt. Wordt veel mee gerotzooid.

Dymo
rijbewijs

Ze heeft een autorijbewijs, daarmee mag ze op een scooter.
Ik dacht zelf ook al dat we beter naar een dealer/garage kunnen gaan, al was het maar voor de garantie.

merel
een kleine

Mijn tip, ik heb de scooter van mijn zwager overgenomen. Was een prima ding, maar ik heb dus toen geen onderzoek gedaan naar wat je allemaal kunt kiezen aan scooters. Achteraf gezien vind ik de scooter veel te log en te zwaar. Mocht ik nog een keer een scooter kiezen dan zou ik voor een veel kleiner, handzamer model gaan. En bij mijn zwager was er ook amper opbergruimte in het zadel, is ook onhandig.
Het is dat ik ze inmiddels zo lelijk vind, maar mijn oude brommertje van vroeger (gewoon zo'n Puch of Tomos ) met mandje voorop vond ik het allerfijnste om te rijden. En eventueel is een elektrische fiets ook nog een optie?

Misdreavus
verschil in merken

Er zit zeker verschil in merken, je hebt tegenwoordig goedkope Chinese scooters, btc en agm bijvoorbeeld. Deze zijn natuurlijk niet voor niets goedkoper, het materiaal is allemaal net iets minder degelijk. Omdat het prijsverschil met de duurdere echt wel groot is heb ik voor een btc snorscooter gekozen. Ik heb hem nieuw gekocht en hij heeft altijd op tijd zijn beurten gehad.
Ik heb er geen noemenswaardige problemen mee gehad tot dusver. Een keer een gebroken gaskabel en een keer een versleten V-snaar oh en 1 keer dat hij niet meer wilde starten, dat bleek een foutje te zijn in de schakelaar van de startbeveiliging van de zijstandaard, die bleef maar aan, ook als de standaard ingeklapt was, dat hebben we opgelost door de stekker los te trekken, op advies van een monteur bij de dealer. Dat schijnt vaker voor te komen, heeft te maken met vocht.
Ik heb er de afgelopen 3 jaar ruim 9000 km mee gereden en ik ben er nog steeds erg blij mee.

Ad Hombre
Misdreavus

Heb je enig idee van de massa's scootertjes die in China en de rest van Azie rondrijden? En weet je wat ze met die dingen vervoeren? Ik zou me over de kwaliteit van die Chinese scooters geen zorgen maken.

Er zijn natuurlijk ook e-scooters, e-bikes en pedelecs. Meer keus dan die herriemakende stinkdingen.

Dymo
elektrisch

Ze zal het ding moeten stallen in de stalling die bij de studentenflat hoort en daar zit geen oplaadpunt voor elektrische scooters, dus helaas wordt het een stinkertje. Twintig kilometer fietsen na een hele dag door een ziekenhuis rennen wordt echt te veel, als ik geld had zou ik een klein autootje voor haar kopen maar dat zit er niet in.
Goede tips verder, dank. We gaan morgen even kijken in bij een speciale scooterdealer in een nabijgelegen plaats, daar krijg je Bovag garantie.
Handzaam/niet te lomp is inderdaad goed om naar te kijken en opbergruimte ook. We komen er wel!

Lilian1
Dymo

Heb je toevallig kennissen met verstand van auto’s? een klein oud autootje zoals een ford Ka heb je al voor 300 euro. Dan zou ik t wel aandurven? Of is benzine etc te duur.
Ik zou met de scooter inderdaad voor groot opbergvak gaan voor evt regenpak etc.en een niet te brede scooter. Dat stuurt niet fijn en is met wegzetten lastiger.

Dymo
andere kosten

Lilian1, het zijn ook andere kosten die bij zo'n auto komen. Bij dochter moet je om te mogen parkeren een vergunning kopen en bij niet alle ziekenhuizen mogen coassistenten gratis parkeren. Verder duurdere verzekering en wegenbelasting. Vandaar dat de keuze gaat vallen op een scooter. Met regenpak inderdaad...

Caesar
Ad

Van China weet ik niet, maar in de landen van ZO Azië waar ik geregeld kom rijden de mensen bijna uitsluitend op motoren en scooters van Honda, Yamaha en Suzuki. En die doen het dan tientallen jaren. Overigens zijn dat dan niet die lichte 50cc dingetjes die je vooral in Nederland ziet. Zo ver ik kan beoordelen is alles hier minimaal 100cc. Ook de scootertjes.

Ad Hombre
Caesar

Ja, 100cc volgens mij, maar de techniek van 50cc motortjes is natuurlijk precies hetzelfde en met een markt van 1.2 miljard mensen zou ik niet weten waarom er geen goede scooters uit China zouden kunnen komen. (ook rommel natuurlijk, maar dat heb je altijd)

Caesar
Ad

Dat zou kunnen hoor, maar in ZO zie ik ze niet rijden...

Misdreavus
Ad

De Chinese merken scooters die hier te koop zijn, zijn bewust van mindere materialen, zodat ze goedkoper kunnen zijn. .
Ik zeg ook niet dat ze slecht zijn, ik zeg dat ze van mindere kwaliteit zijn. Dat voel je, het voelt allemaal een beetje minder degelijk, het rammelt wat meer, het chroom roest eerder. Zo'n 2000 euro prijsverschil moet ergens vandaan komen.

De merken die Caesar noemt zijn stuk voor stuk Japans, wat echt heel wat anders is, dat zijn wel A-merken. Yamaha scooters doen ongeveer 3000 euro, de btc die ik heb kost nu nieuw 1250 euro, was 1000 toen ik hem kocht.

Caesar
Misdreavus

Inderdaad, het ligt er ook aan hoe je zo’n scooter gaat gebruiken. Motortjes in ZO Azië worden gekocht om tientallen jaren van intensief gebruik mee te gaan.

Dymo
Sym

Iemand ervaring met Sym?

Dymo
Gelukt!

Bij een dealer in een gemeente vlakbij hebben we een mooie, handzame scooter gevonden met voldoende bergruimte en een gecertificeerd slot. Bovag garantie, alles erop en eraan. Nieuwe, veilige helm erbij gekocht. Ze maken de scooter nu helemaal rijklaar en dan kan dochter in september veilig aan haar coschappen beginnen!

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.