Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Wilgenkatje

Wilgenkatje

13-03-2018 om 19:38

Bezichtigen van nieuwe (materiële) aanwinsten

In sommige families is het gebruik dat familieleden en goede vrienden een nieuwe aanwinst komen bezichtigen. En dan bedoel ik geen pasgeborene, maar een nieuwe auto/caravan/tuininrichting/serre o.i.d. In het verleden maakte ik dat mee bij een goede vriendin, maar nu we niet meer in de buurt wonen was ik dat fenomeen vergeten.

Wij zijn dat zelf helemaal niet gewend. Bij een van onze schoonfamilies (de schoonfamilie van een van onze volwassen kinderen, die we bij verjaardagen en andere feest- en gedenkdagen treffen) is het ook gebruik te komen kijken naar iets nieuws. Ze vinden het maar lauwtjes dat wij (en onze andere kinderen) dat niet zo doen.

Hoe is dat bij jullie?

(Het is een nieuwe wereld, al die families die bij de kinderen gaan horen en door wie je te maken krijgt met andere gewoonten. Dat verrast, verbaast soms, en verruimt sowieso je blik )


Lou

Lou

13-03-2018 om 19:44

Nee zeg

Ik heb er wel eens van gehoord, maar dat was lang geleden toen ik zelf nog kind was, 'we gaan kijken naar de nieuwe bank van tante'. Sindsdien heb ik niet meer meegemaakt. Het komt ook een beetje opschepperig over op mij, maar zo is het vast niet bedoeld in jouw schoonfamilie. Of wel?

Ad Hombre

Ad Hombre

13-03-2018 om 19:52

Lou

Hoe kan het opschepperig zijn als je gaat kijken naar de nieuwe bank van een ander? Integendeel, het toont wel een zekere belangstelling.

Hangkous

Hangkous

13-03-2018 om 20:02

Breek me de bek niet open

Ken het maar al te goed en baal er stevig van.
Schoonouders zaten hier al te wachten in de tuin, kennis te maken met de buren, toen wij nog bij de notaris zaten.
Hadden als 3 keer gebeld of ze konden komen kijken toen wij de nieuwe caravan aan het halen waren.
Wij moeten komen kijken naar hun nieuwe tv. Hebben ze op ons aanraden gekocht en is de tweelingbroer van die van ons.
Als ik er toch ben och en ach ik wel mee maar ga er geen half uur voor rijden. Wat een onzin!

Hier wel de ouders

Als we bv een andere auto hadden maar dat werd wel minder naar mate de kinderen groter werden

Hangkous

Hangkous

13-03-2018 om 20:32

nu we er toch zijn......

Wil ik best even kijken naar de nieuwe tv, fiets, auto, computer, bankstel of wat dan ook. Onze zoon is een soort autofanaat en wilde meteen de nieuwe auto van opa zien. Dan stap ik met hem op de fiets en rijd naar opa. Dochter ziet de auto wel als ze een keer bij opa moet zijn.

Yaron

Yaron

13-03-2018 om 20:41

Gelukkig niet

Gelukkig hebben we niet zo'n verplichting in de familie, moet er niet aan denken dat we overal heen moeten om de nieuwe auto, bank of keuken te bekijken en ik verwacht het andersom ook niet. Alleen als mijn schoonvader iets nieuws heeft ga ik wel even kijken, hij woont alleen en heeft nog maar weinig mensen om zich heen, bovendien woont hij dichtbij en komen we er toch bijna elke dag.

Plop

Plop

13-03-2018 om 21:09

Soms

Mensen zijn soms gewoon heel blij met een aankoop, hebben er misschien lang voor gespaard en zijn trots om hun aanwinst te laten zien.
Ik kan me er van alles bij voorstellen.
Zelf heb ik weinig met materieel en vind dat meer noodzakelijk, maar ik ben niet verrast of verbaasd als een ander dat leuk vindt en ik ooh en aah dan oprecht even mee.

Ik kan je ook wel weer voorstellen dat ze het misschien wat flauwtjes vinden als men laat merken dat over the top te vinden.

Lou

Lou

13-03-2018 om 21:12

Integendeel ja, je hebt helemaal gelijk. Ik heb er zelf kennelijk bij verzonnen dat je wordt uitgenodigd om de nieuwe bank van je schoonouders te komen bewonderen. Zo'n uitnodiging vind ik een beetje opschepperig overkomen. 'Kom je binnenkort naar onze nieuwe keuken kijken?' Maar dat staat er helemaal niet.

Ad Hombre

Ad Hombre

13-03-2018 om 21:35

Plop

Inderdaad, ik wil ook nog wel toegeven dat ik het soms wat teleurstellend vind als men geen enkele belangstelling toont voor bijv. een nieuwe auto. (mijn slechtere ik wijt dat dan vaak aan jaloezie)

Dora

Dora

13-03-2018 om 21:48

Nooit tegengekomen

Maar ik vind het wel iets schattigs hebben. Zoals een kind je meesleurt naar zijn kamer om trots zijn nieuwe Lego-auto te laten zien.

Soms.

Niet voor ieder nieuw stoeltje of nieuwe lamp. Maar als ik weet dat mijn zus een nieuwe keuken heeft ga ik even extra een bakkie doen.
Bij een nieuwe auto roep ik ook:"Ooooo, wat mooi!". Maar eerlijk gezegd weet ik dan niet eens meer welk merk de vorige was.
Bij een caravan hetzelfde.
Een auto is in onze familie wat minder interessant. Niet uit jaloezie Ad, maar iedereen rijdt tegenwoordig een knappe auto. Wel of niet met lease.

Een nieuw aangelegde tuin kom ik ook blij naar kijken, ik kan echt meegenieten als een ander ergens blij mee is. Ik hoef niet uitgenodigd te worden,geen verplichting, het moet een spontane actie zijn.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

13-03-2018 om 22:54

Wat leuk om te lezen

Nee hoor, opschepperig bedoeld is het niet, eerder blij - zoals sommigen hier vertellen. Goed dat jullie dat accent leggen.
Ik merk dat ik het wel als een beetje opschepperig beleef, dat is m'n eigen suffe vooroordeel. Stoppen daarmee dus, en gewoon gezellig meegenieten van iemands nieuwe aanwinst. En je hebt gelijk Ad, beetje jaloezie kan meespelen.

OO - goeie spiegel

Ad Hombre

Ad Hombre

13-03-2018 om 23:03

wil40

Of het nou een auto is, of een huis, of een nieuwe tekening van je kind, een beetje aandacht en belangstelling is altijd fijn. Van veel mensen verwacht ik geen aandacht voor een auto (die interesseert dat echt niet), maar van anderen (die bijvoorbeeld niet ophouden door te zeuren over hun eigen auto's) dan weer wel.

Als je geen belangstelling hebt voor de al dan niet kleine successen van je familieleden en vrienden wat heb je dan eigenlijk wel met ze?

Ik heb bovendien niet de illusie dat we niet allemaal in ons hart nog behoorlijk kinderachtig kunnen zijn. Ook gij wil40...

Ad Hombre..

Dan heb je niet gelezen wat ik schreef. Ik kan heel blij zijn voor jou, begrijp dat je trots bent op je nieuwe auto.
Alleen...moet je het wel zeggen, want ik zie het niet. Herken geen merk, ik zie niet dat je met een andere auto aan komt rijden.
Of je vorige moet een verroestte deukenbak zijn geweest. Zo bedoel ik het.
Mijn hele familie rijdt een "knappe" auto. Van groot tot klein. Van goedkoper tot dure klasse.
Maar vraag me niet welk merk en hoe oud die is.
De heren onderling gaan wel massaal naar buiten om een nieuwe aankoop te bewonderen. Geen jaloezie in onze familie.

Ik kan juist meegenieten van ieders successen. Maar ik hoor liever jou verhaal over je rondreis door Amerika dan hoeveel pk's je auto heeft.

Kinderachtig? Ik weet niet wat er kinderachtig was aan mijn posting, maar misschien lees jij iets wat ik niet schrijf, of niet zo bedoeld heb. Excusez moi

Ad Hombre

Ad Hombre

13-03-2018 om 23:30

Wil40

Het ging niet om jouw posting, maar over dat mensen in het algemeen zich om kleine dingen gekwetst of tekort gedaan kunnen voelen. Inclusief toi et moi.

Ad Hombre.

Tja, wat "kleine dingen" zijn is natuurlijk voor iedereen persoonlijk.
Moet nu eerst even uithuilen

Phryne Fisher

Phryne Fisher

13-03-2018 om 23:37

Auto's

Ik had net een (voor mij) nieuwe auto toen er een vriendin langs kwam. 'Oooh' zei ze 'leuke auto hoor. Volgens mij heb ik er net zo een.' Ik heb een Hyundai en zij een Suzuki Swift, ze zijn allebei blauw
Voor grote aanwinsten wil ik wel speciaal bij mensen langs gaan, denk aan nieuwe keuken of tuinaanleg. Auto's vind ik nooit zo spannend, en de meeste meubels ook niet. Nieuwe hondjes of katjes kom ik zeker bekijken.

Plop

Plop

14-03-2018 om 00:40

Jaloezie

Belangstelling hebben voor iets dat voor de ander belangrijk is vind ik normaal. Voor auto's heb ik een zwart gat behalve voor de kleur, naar ik kan daar best een leuk gesprek over voeren en blij zijn mét en voor de ander en dan neem ik het nog ook.
Jaloezie ken ik niet; ik ben te goed voor deze wereld maar wereldvreemd ben ik ook weer niet: als mensen mijn pup bekijken en piediepiediepiedie-wat-is-hij-leuk zeggen ben ik gewoon trots, zelfs al is zijn uiterlijk mijn verdienste niet.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

14-03-2018 om 00:42

Meegenieten

Ja dat.

Ik kan oprecht blij voor een ander zijn, dus ik ga graag even kijken naar de nieuwe aanwinst.
Ik ga er dan weer niet zomaar 100 km voor rijden, maar als het te combineren valt: alleen maar leuk!

ja maar

Het kan toch ook een leuke reden zijn om bij iemand langs te komen. Er is vast niet elke 9 maanden een nieuwe aanwinst in de familie te bewonderen, dus waarom kan een nieuw bankstel geen reden zijn om iets af te spreken.

Pippy

Pippy

14-03-2018 om 08:07

Ik doe het wel, maar

Heel eerlijk gezegd moet ik de interesse veinzen. Spullen als meubels oid tonen, maak ik nooit mee. Wel nieuwe auto bijvoorbeeld. Ik kan er geen oprechte belangstelling voor opbrengen. Ben natuurlijk blij als mijn vrienden blij zijn. Maar interesse in het ding an sich - nee. Eerlijk gezegd vind ik zelfs rondleidingen door huizen stomvervelend. Huiskamer, oké, dat is de omgeving waar men oha veel is, waar een bepaalde sfeer hangt etc.
Maar de badkamer, keuken etc etc, ik vind het stomvervelend en oersaai.
Maar goed. Ik doe natuurlijk wel enthousiast mee.

Ik heb er zelf ook geen behoefte aan, om mijn eigen huis/auto etc te showen. Vind het saaaaaai. Moet erbij zeggen dat ik ook geen energie steek in nieuwe keuken/badkamer. Heb alles in mijn koophuis zo gelaten als het is (wel schoongemaakt . Nieuwe spullen koop ik alleen als ze kapot zijn of té onzuinig. Auto: als-ie maar veilig is en rijdt. Dus het is gewoon niet zo aan mij besteed allemaal.

Hangkous

Hangkous

14-03-2018 om 08:12

o jawel Silone

Maar niet op het moment van leveren. Zoals met ons huis en caravan. Oma had de caravan eerder gezien dan onze kinderen, die waren nog op school. Dat dwangmatige bij ons dat is vreselijk. Temeer daar de belangstelling/ medeleven alleen is voor positieve dingen. Toen wij een 5weken oude baby op de ic hadden heb ik ze niet gezien ook niet toen hij weer thuis was.

Else

Else

14-03-2018 om 08:43

geen ervaring

Ik heb er in mijn familie en in de schoonfamilie geen ervaring mee. Speelt misschien mee dat ze op grotere afstand (35 minuten of verder) van ons afwonen. En om speciaal voor een nieuwe aankoop langs te gaan? The, heb ik niet eens tijd voor (ja, ik ga sowieso minder langs bij familie vanwege gebrek aan tijd) .

clowntje

clowntje

14-03-2018 om 08:46

van huis uit wel gewend

Wij gingen vroeger 2 keer per jaar winkelen en als we dan thuiskwamen werden de zondagse kleren (of kleren die je voor een bruiloft/feest had gekocht) beneden in de huiskamer aan de kast gehangen en dan kwamen mijn tantes die kleren bewonderen. Nu kwamen mijn tantes bijna elke dag op de koffie, dus zo bijzonder was het niet als ze kwamen .
Wij doen het ook nog tegen kerst. Als de boom staat nodig ik mijn zussen en mijn moeder uit om de kerstboom te bekijken. Dat is mijn moeder (dement) gewend van haar moeder, en die traditie wil ik er dan wel inhouden. Gewoon, een gezellig en knus moment.
Met meubels heb ik het dan niet, maar dat kan er ook mee te maken hebben dat ik vrijwel nooit nieuwe meubels koop.

Tine Winkel

Tine Winkel

14-03-2018 om 09:06

met familie is het makkelijk hier

De dichtstbijzijnde woont op meer dan 120 km, zonder files ruimschoots meer dan een uur rijden enkele reis, dus nee, dat doen we niet. Foto op whatsapp werkt ook goed. En als we dan een keer op bezoek komen, dan gaan we dan wel kijken.

Pug

Pug

14-03-2018 om 09:45

Hangkous

Ins ons geval zou oma niet eens weten dat we een caravan gingen kopen. Dat scheelt alweer enorm natuurlijk.

Schoonouders doen nooit positief over nieuwe dingen eigenlijk. Misschien omdat ze dus vooraf niets wisten? Maar bij een nieuwe tafel, toen ze die opmerkten, waren ze haast beledigd, omdat ze de oude wel mooi vonden. Of bij het stapelbed: WIJ hadden ook nog een stapelbed staan hoor. Dus niemand voelt zich geroepen om ze te informeren voor een aankoop....

Hangkous.

"Temeer daar de belangstelling/ medeleven alleen is voor positieve dingen. Toen wij een 5weken oude baby op de ic hadden heb ik ze niet gezien ook niet toen hij weer thuis was."

Vreselijk...daar draait mijn hart van om. Wél belangstelling voor een nieuwe caravan maar niet als je oma en opa bent geworden? Je kleinkind op de ic en dan 0,0 belangstelling en meedeleven in angstige tijden?
Echt heel erg....

Hangkous

Hangkous

14-03-2018 om 10:59

wil40 en Pug

De kraamvisite waren ze wel geweest, toen we met zijn allen op de roze wolk zaten. Toen met 5 weken duidelijk werd dat er iets niet goed was met het spijsverteringskanaal was dat eng en moeilijk.
Voor de nieuwe baby hadden ze dus wel belangstelling gehad.

Pug, nieuwe aankopen delen wij in principe ook niet meer sinds de aankoop van ons huis. Maar soms heb je een kleuter die tijdens de vaderdagvisite enthousiast vertelt dat woensdag de nieuwe caravan komt.

Pug

Pug

14-03-2018 om 12:22

Hangkous

Ach, wat sneu dat je kleuter niet de caravan kon showen, maar dat hij al gezien was. Zelfs iemand die de caravan geen hol aan vindt wil toch wel door zo'n enthousiaste kleuter rondgeleid worden

Je hebt er mensen bij die niet over een ziek kleinkind kunnen praten, en mensen die daar juist op aanslaan. Mijn schoonmoeder kan er minuten over praten als er eens iemand ziek is (geweest) en mijn ziekelijke neefje vond ze enorm interessant. Toen ik zelf laatst in het ziekenhuis lag heb ik mijn man daarom ook verzocht om het haar niet te vertellen. Ze belt nooit, maar dan zou ze een paar keer per dag gaan bellen met advies. Neuh.

Iets er tussen zou wel prettig zijn. Misschien zijn de meeste mensen dat ook wel.

Else

Else

14-03-2018 om 12:31

klasse / regio

Zoals ik hierboven aangaf heb ik in de familie geen ervaring met het speciaal langsgaan bij materiële aanwinsten. Ken het ook niet uit verhalen uit mijn (grote) vriendenkring.

Ik vraag me daarom af of het misschien iets is dat bijv. klasse-gebonden is? Dus bijv. komt het meer voor in de arbeidersklasse, bijv. omdat die minder geld te besteden hebben dan de goede middenklasse (waar mijn man en ik uit komen). Dus dat de mensen daar blijer zijn met aankopen (langer voor gespaard) dan uit de middenklasse?

Ik vraag het me gewoon af. Misschien totale foute gedachte.

Of dat het bijv. regio-gebonden is. Ik kom zelf uit de Randstad, maar misschien is het meer gebruikelijk in Limburg of de achterhoek of zo?

Ben wel benieuwd of een polletje hier op OO daarover meer duidelijkheid geeft. Voor wat het waard is .

Ikzelf bewonder graag een nieuw huis. Daar ga ik graag bij gelegenheid voor langs (goede aanleiding mensen te zien), maar verder? Vind het leuk als ze iets nieuws tonen en zal dan ook blij met ze meedoen, maar echt vaak komt het niet voor en ik zal er dus ook niet speciaal voor langsgaan. Ook omdat ze vaak te ver weg wonen en ik te weinig tijd heb voor dat soort bezoeken. Maar vooral omdat ik daar nooit uitnodigingen voor ontvang.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.