Home » Forum » Boodschappen voor de hele week tips

Boodschappen voor de hele week, tips?

73 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Calippo
Boodschappen voor de hele week, tips?

Hai forummers,

Graag zou ik boodschappen doen voor de hele week maar dat lukt me totaal niet. Meestal lukt het nog wel voor een dag of vier, en daarna moet ik weer halen. Dat ik tussendoor nog wat melk, fruit en brood bij haal is prima, maar graag zou ik de warme maaltijden voor een week willen kopen. Wie doet dit? En hebben jullie tips?

Dees
Soep diepvries

Nou wik deden het maar zijn er deels vanaf gestapt omdat we lekker alles laten bezorgen 2 keer per week.

Maar hoe we het deden....

4 dagen verse groente bewaren is geen probleem 5 dagen wordt soms wat lastig. Sterke groente bewaren voor de laatste dagen. Meestal haalden we dus 4 dagen verse groente, een soepgroentepakket en 2 dagen diepvries of blik groente. Op dag 4 kookten we dan soep voor de dag erna, samen met afbak stokbrood. Op dag 6 en 7 aten we groente uit blik of diepvries. Vleesvervangers vriezen en vroren we altijd in.

AnneJ
Grote boodschappen

Tip voor de menu's: je gebruikt de verse groenten eerst en zorgt voor wat diepvries later in de week.
Verse ijsbergsla aan een krop kun je makkelijk een week bewaren, niet die zakjes gesneden sla.
Min of meer een vast menu per dag. Dinsdag eten we tegenwoordig een hapje macaroni of rijst met restjes en groenten in een wrap met kaas. Op verzoek van dochter.
Maandag doe ik iets met veel vlees omdat dochter dan niet mee eet en zoon daar nogal van is.
Vrijdag's is het pizza, een dag in de week ben ik er tegenwoordig wel klaar mee, met dat koken. Dan haal ik voor mezelf een vers visje of zoiets, daar houden zij weer niet van.
De rest is het hier AVG of aardappels, groente, ei, of een vegetarisch gerecht.
Bewerkelijke gerechten, zoals suddervlees of veganistische gevulde wijnbladeren en courgettes/paprika's plan ik op dinsdag en donderdag, dan heb ik meer tijd daarvoor.

Tine Winkel
hier

koop ik veel groentes die ook onderling te combineren zijn. Veel groentes zijn best lang houdbaar, dus dat lukt m.i. best voor een week. De kwetsbaarste groentes worden het eerst gegeten. En waar nodig gaan dingen (bv. vlees of vis) de vriezer in.

Ik bepaal nooit een menu voor een hele week. Wat ik op een dag wil koken, is van zoveel dingen afhankelijk (mijn energie, afspraken van man en kinderen die ook regelmatig nog kunnen wijzigen, waar we die dag zin in hebben, uitlopende werkafspraken etc.) dat ik daar bij mijn inkopen vrijwel geen rekening mee houd.
En voor ons een voordeel: de moestuin begint alweer te groeien, de eerste dingen zijn te oogsten, dus dat maakt t wat makkelijker om een week door te komen.

IngridT
Veel voorraad hebben

Veel voorraad hebben van allerhande houdbaar spul.

Vlees/kip/etc in de vriezer.

groente is echt geen probleem. Ongesneden prei, bospeen, ijsbergsla, kool, courgette, paprika,venkel, bloemkool, uien, tomaten, en nog veel meer zijn echt gemakkelijk een week houdbaar. Dingen als spinazie, raapstelen, of ander kwetsbaar spul eet je gewoin max een dag nadat je het gekocht hebt.

Ik plan meestal voir de eerste dagen na mijn ‘grote’ boodschappen wat specifieke maaltijden. Vis eet ik ook meestal vers.
Later in de week goochel ik er gewoon op los met wat er nog ligt. Word je ook vanzelf creatief mee. Of ik ga alsnog een keer extra naar de winkel als ik zin in iets specifieks heb...

Ingrid

Kaaskopje
Weekmenu

Dan zul je een weekmenu moeten samenstellen en kijken wat je verder nodig hebt op het gebied van wasmiddel, toiletartikelen, toiletpapier e.d..

Een aantal etenswaren zijn áltijd handig om in huis te hebben. Zelfs als je geen vast menu maakt, kun je daar dan toch iets mee op tafel toveren. Tomaten, komkommer, courgette, sla, prei, aardappelen, rijst, macaroni, bloem, een paar kruidenplanten, zoals basilicum, bieslook, maar ook bolletjes knoflook, uien natuurlijk. Verder is het handig om wat diepvries achter de hand te hebben, zoals bloemkoolroosjes (die waren afgelopen week iets voordeliger dan verse bloemkool).

Als je een flinke pan pastasaus maakt (vers is toch het lekkerst), kun je dat in porties delen en zo elke week een keer pasta eten. Ik ben de laatste tijd nogal fan van kookroom. Daar kun je héél simpel kaassaus mee maken. Niet bepaald calorie-arm, maar ach, een paar rondjes om het huis heen rennen en dat is ook weer weg. Bruine bonen zijn handig om op voorraad te hebben. Net als kokosmelk, pesto en tomatenblokjes in een pakje.

Kortom: haal basisproducten in huis waarmee je kunt variëren, zowel van de versafdeling als in potten en uit de diepvries en kijk daarnaast of er nog wensen binnen het gezin zijn, die je apart in kunt plannen.

Triva
schema

Ik denk dat zoiets alleen werkt als je een soort weekschema aanhoudt. Dus bijvoorbeeld:
Zaterdagochtend weekboodschappen

Zaterdag verse groente, aard, vlees
Zondag idem zaterdag
Maandag bami of nasi etc
Dinsdag ovenschotel
Woensdag pastagerecht
Donderdag aard, diepvriesgroente, vlees uit vriezer
Vrijdag brood met iets warms

Nogmaals, een voorbeeld dus maar door dit aan te passen aan wat handig is in jouw weekindeling is het makkelijker inkopen op die inkoopdag. Met diepvriesgroente, een broodje etc zou je het zelfs zonder extra keer boodschappen kunnen doen, dus alleen als je echt iets vergeten bent.

Wat ik vooral vind is dat je je heel wat op de nek haalt want elke vergeten boodschap is dan een tegenvaller. Tegenwoordig kun je zo makkelijk op zondag en in de avond boodschappen doen dat het veel beter te combineren is met werk en huis dan vroeger. Twee keer in de week zou voor mij veel minder stresserig zijn dan 1x per week.

marie
Goed plannen

Waar loop je tegenaan precies?
Je vindt het niet erg nog wat fruit ed te kopen, dan kun je ook makkelijk nog wat verse groente bij halen. Dan kun je de rest vd ingrediënten toch al in huis hebben.

Wat je ook kunt doen is de eerste dagen na de boodschappen flink en extra koken, extra gerechten of extra porties. Dan kun je een diepvries vullen en heb je steeds maaltijden voor het eind vd boodschappenweek.

Ik herken het verder wel al hoeft het bij mij niet in één keer per week. Maar het loopt toch vast op niet genoeg planning. Een hele week vooruit betekent strak plannen. Als je tenminste niet ook veel overschotten wilt.

Tihama
Voorraad

Ik ga echt maar 1 keer per week. Ik heb overigens niet alleen op boodschappentijd bespaard, maar ook op kooktijd. Hoewel ik koken heel leuk vind en graag experimenteer, heb ik er niet altijd de tijd voor.

Ik heb geen weekschema. Wel ooit gehad, maar ik veranderde er toch steeds wat aan.

Mijn systeem:

1. Genoeg voorraad, voor alles, want ik vind het hoogst irritant om naar de winkel te moeten tussendoor. Ik heb een koelkast met groenteladen, daardoor kan mijn groente ook lang gebruikt worden. Ik schat dat ik ongeveer een maand vooruit kan voor we echt niets meer te eten hebben. Brood gaat ook in de diepvries.

2. Vlees in grote hoeveelheid verdelen in porties in de diepvries. Het is namelijk veel makkelijker om in een keer 4 kg riblappen te braden dan 8 keer een halve kg. Die riblappen gaan dan in porties in de diepvries. Dat betekent daarna dus 6 keer alleen een bakje riblappen uit de vriezer halen, want de eerste 2 porties gaan meteen in die week op. Voor gehaktballen heb ik jaren geleden een mooi recept hier op OOL gelezen om er meteen 20 te braden in de oven.
In de vriezer zit dus ook voorraad.

3. Heel veel kruiden en azijn en olie in huis.
Bij de aanleg van de nieuwe keuken heb ik een grote vensterbank laten maken voor het brede raam voor de kruiden. Die groeien vanzelf (okay, mijn man schijnt ze water te geven en nieuwe zaadjes te planten). Ik heb minstens 30 potjes met kruiden in huis. Gember kan prima vervangen worden door gembersiroop, rode pepers door tabasco etc. De smaak van gedroogde kruiden is weliswaar wat minder, maar hee, dat is het voordeel ten opzichte van extra boodschappen gaan doen.

4. Smulweb is your friend
Smulweb gebruik ik vaak als ik iets nieuws wil proberen. Ik tik dan een paar ingrediënten in en Smulweb komt met recepten. Dan is het dus belangrijk dat je veel kruiden in huis hebt want daarmee kun je vrijwel elk ingrediënt naar smaak maken. Ik luister ook niet altijd precies naar het recept: laatst stond ergens dat ik appelazijn moest gebruiken, maar die had ik niet. Dus ik heb gewone azijn gemixed met een beetje appelsap. Deed de truc.
Het mooie is ook dat je op deze manier je restjes mooi verwerkt tot een nieuw gerecht.

Ik heb nooit overschotten. Of ik maak er kliekjesdag van, of ik verzin iets nieuws in combinatie of het gaat de diepvries in.

IngridT
Hahaha Tihama

Ik typte onder het koken, dus met iets minder tijd en aandacht. Maar wij doen precies hetzelfde.....

Vooral de restjes in de groentelades leveren ( mbv vrije fantasie of wat creatief gegoogle) vaak de leukste nieuwe gerechten op.

Ingrid

Temet
Tihama

"Gember kan prima vervangen worden door gembersiroop, rode pepers door tabasco etc. De smaak van gedroogde kruiden is weliswaar wat minder, maar hee, dat is het voordeel ten opzichte van extra boodschappen gaan doen."

Gember kan je prima invriezen. Als ik verse gember koop (nee, ik vind niet dat je dat altijd kan vervangen door gembersiroop, maar dat hangt van het recept af) dan snij ik het in dikke plakken die in een zakje de vriezer in gaan. Zo heb ik altijd 'verse' gember op voorraad. De structuur verandert wel, maar omdat gember gewoonlijk geraspt of heel fijn gesneden in gerechten wordt verwerkt, heb ik daar in de praktijk geen last van.
Invriezen werkt trouwens ook prima met salamblad en djeroek poeroet-blaadjes, favorieten in de Indonesische keuken. En ook restjes kokosmelk gaan bij mij de vriezer in (we hebben een grote vriezer).

Rode peper kan je soms ook vervangen door sambal oelek, wat vrijwel eindeloos houdbaar is in de koelkast, de kleine rawitpepertjes liggen bij ons - je raad het - in de vriezer (naast de gember etc...), maar spaanse peper kan je ook prima drogen. Als je spaanse peper gewoon buiten de koelkast laat liggen droogt die gewoonlijk netjes in, en ook in gedroogde vorm is zoiets nog best te gebruiken. Wel fijner snijden, want harde stukken droge peper in het eten is niet echt lekker.

Groeten,

Temet

Flanagan
Wereldgerechten

Voor de laatste dagen in de week, wijk ik wel eens uit naar de wereldgerechten uit een pak, zoals paëlla met een blik Mexicaanse mis en kipfilet uit de diepvries.
Of fajita’s met paprika en uien en kip uit de diepvries.
Of burrito’s; pannenkoeken met een laag kant en klare bruine bonen mix uit zak.

Paddington
Zelf gekookte maaltijden in de vriezer

Sommige maaltijden zijn prima in te vriezen. Dus die maak ik in het groot.

Verder zijn er veel soorten groente ook prima in te vriezen, gesneden en zo eenvoudig te gebruiken. Daarnaast verschillende soorten gedroogde bonen die heel lang goed blijven. Maak anders een lekkere simpele curry met linzen, tomatenstukjes, courgette, kokosmelk, bouillon en kruiden. Courgette en tomaat blijven zeker een week goed in de koelkast. Beide kunnen ook prima worden ingevroren.

Bij mij is mijn vriezer mijn grote vriend bij het plannen van mijn weekmenu en het doen van weekboodschappen.

Temet
Paddington

Tomaat en courgette horen niet in de koelkast. En van courgette weet ik het niet, maar van tomaten gaat de smaak naar mijn idee ook serieus achteruit als je ze in de koelkast bewaart. Ik heb wel eens dat er van al gesneden tomaat en komkommer wat overblijft dat ik dan in de koelkast bewaar, maar daar knapt tomaat bepaald niet van op.

In het algemeen blijven ze ook buiten de koelkast wel een week goed.

Groeten,

Temet

Leanne
Alles-in-huis-recepten

Zelf vind ik het wel fijn om recepten te hebben waarvan je alles in huis kunt hebt als boodschappen doen een keer niet lukt. Boodschappen voor een hele week heb ik opgegeven... ik moest altijd wel voor iets lulligs alsnóg.

Ik zoek het nu dus maar in de basisingrediënten die ik altijd in huis heb. Zo heb ik 's winters altijd zo'n zakje zuurkool liggen. Met een blikje ananas, spekjes (lang houdbaar) en aardappelen (ook altijd standaard in huis) heb je een complete maaltijd achter de hand.
Met pasta en diepvriesspinazie, blikje tonijn, groente zoals tomaten, courgette, is ook altijd makkelijk te variëren. Is al voorbijgekomen: wraps, ook handig om standaard in huis te hebben omdat er altijd wel iets overblijft wat daarmee gevuld kan worden. En ingrediënten om soep mee te maken. Dat soort recepten zijn goud waard in een druk huishouden en ben ik dus altijd naar op zoek. :)

Paddington
@Temet

Bij verdwijnen dat soort groentes dezelfde dag nog in de vriezer. Wellicht heb je gelijk en is het lekkerder om het buiten de koelkast te bewaren. Mijn tante gaf altijd aan: kijk hoe het in de supermarkt ligt. Haal je het uit de koeling, dan in de koeling anders er buiten.

Tihama
Eieren

Ik heb nog niet zolang geleden geleerd dat die bewaartruc voor eieren niet klopt. Eieren verliezen vooral hun bewaartermijn door temperatuurwisselingen. Dat veroorzaakt namelijk condens en dat schijnt dus fout te zijn. Daarom worden eieren in de supermarkt niet koel bewaard. Ze blijven echter wel langer vers in de koelkast. Dus thuis moeten ze wel in de koelkast.

Yvan
Boodschappen doen voor een week is niet zo moeilijk.

De vraag is wat je ervoor over hebt, m.a.w. hoeveel inspanning mag het kosten?
Als het over eten gaat moet er een beetje gepland worden. Sommige mensen doen dat al uit zichzelf, anderen vinden het een zware belasting en werken liever op basis van "de inspiratie van het moment". Er is in deze geen goed of fout antwoord: het is maar hoe je er zelf mee omgaat/tegenaan kijkt.

In elk geval: nog gauw even om melk kan u zich makkelijk besparen: UHT-melk blijft maanden goed.
Ongesneden brood blijft langer goed dan gesneden brood.
Zwaarder, minder "luchtig" brood blijft langer goed dan de hedendaagse, blijkbaar populaire sponzen.
In het algemeen geldt voor voedingswaar dat ze langer goed blijft, gegeven gelijke omstandigheden, naarmate de massadichtheid groter is en het aan de omgeving blootgesteld oppervlak kleiner*. Meteen ook de verklaring waarom biefstuk langer goed blijft dan gehakte biefstuk en knolselder langer dan groene selder.

Zo ongeveer alles wat je in een huishouden nodig hebt voor de was en de plas en de persoonlijke hygiene, bewaart minstens een jaar: toiletpapier, waspoeder, wasverzachter, vaatwastabletten, douchegel, champoo, deodorant, maandverband, tampons, pampers...
Blikconserven bewaren minstens drie jaar. Glasconserven minstens een jaar tot twee jaar, afhankelijk van waar en hoe ze bewaard worden (koel, donker, constante temperatuur).

Bij verse voedingswaren geldt * ook: compacte, "zware" groenten zoals kolen en knolselder bewaren langer dan vb. sperziebonen of krulsla. Groente en fruit worden onbruikbaar omwille van drie redenen: door "rotting" en aantasting (door schimmels, bacteriën, gisten, insecten), door vochtverlies en door smaakverlies. In beide eerste gevallen is de kans daarop kleiner ... naarmate de massadichtheid groter is en het blootgesteld volume kleiner.
Sommige soorten groente (de slasoorten, maar ook vb. sperziebonen, peulen,...) kan je wat langer goed houden door ze, in een licht vochtige doek gewikkeld, in de groentelade van de koelkast te bewaren. Het werd hier al vermeld voor ijsbergsla, maar het geldt voor tal van andere slasoorten, met uitzondering van de gewone kropsla.
Sla (elke soort) die een beetje begint te verwelken is overigens nog perfect bruikbaar om te stoven/te bakken. De smaak komt in de buurt van stoofandijvie. Ik eet het erg graag, maar wie ben ik?
Sommige andere groenten, vb. groene selder, kan je weken goed houden door een dun plakje van de onderkant af te snijden en de plant in een vaas te zetten (jawel en ze zal opnieuw wortelen).

Vlees is een wat heikele zaak: je kan vlees enkele dagen langer bewaren door het ondergedompeld in olie te bewaren in de koelkast wordt gezegd, maar ik zeg dat met het grootst mogelijke voorbehoud: bacteriologisch is het een no-no en ik zou het zelf nooit doen.

En voor de rest: de diepvriezer hè. Daarover zijn er al tal van tips.

Yvan
Temet: één woord: theezeefje (thee-ei? hoe noemen jullie dat?)

"Wel fijner snijden, want harde stukken droge peper in het eten is niet echt lekker."

AnneJ
Vlees

Je kunt ook voor een paar dagen tegelijk vlees bakken omdat het anders toch niet zo goed blijft. Paar koekepannen erbij en nadat het allemaal goed doorgebakken is samen nog even in de grote juspan.
Soms zet ik die dan even weg omdat het wel erg verleidelijk is, vooral voor zoon, en dan is je vlees ineens op. En inderdaad onder de jus kun je het ook buiten de koelkast goed bewaren.

Jasmijn
mijn tips en je moet het een beetje oefenen, gaat steeds beter

Ik ben hier een jaar of 3 geleden mee begonnen en het lukt inmiddels prima!
Ik haal iedere maandag alle boodschappen (=mijn vrije dag) dus meestal maak ik op zondagavond of maandagochtend het boodschappenlijstje.
De eerste keren was ik hier uren mee bezig (echt) maar geef niet op, nu ben ik in een kwartiertje klaar. In het begin vergat ik ook vaak iets en moest ik nog een keer, maar ook dat is verleden tijd.
Tips: ik heb mijn receptjes op de computer uitgetypt en op een a4-tje uitgeprint (handig voor mezelf om op ideetjes te komen, handig voor mijn kinderen omdat ik ze dan ook wel eens kan laten koken) Alle ingrediënten staan er ook bij. (daar gaat het voornamelijk om voor mij) Tevens heb ik een uitprintbare boodschappenlijst gemaakt in excel (2 op 1 a4 tje) en die print ik eens in de zoveel tijd uit, zodat er een stapeltje ligt.
De kinderen weten ook dat als ze de pindakaas opmaken, dat ze dan even een kruisje achter 'pindakaas' moeten zetten. Zo met alles wat opgaat. Natuurlijk staat niet de hele winkelvoorraad op die lijst maar wel de dingen die wij vaak gebruiken met hier en daar witregels om zelf wat op te schrijven, het staat meteen ook op volgorde van de winkel.
Dit kost een keertje veel tijd om te maken, maar daarna scheelt het erg veel tijd.

Ik begin dus met het sorteren van mijn a4 tjes, kies 5 leuke recepten uit voor die week (2 dagen laat ik open voor wat spontane verzinsels) ik kruis aan op mijn boodschappenlijst wat ik nodig heb voor die recepten, dat is wat loopwerk door de keuken om te checken wat ik al heb voor die recepten en de rest koop ik bij. De rest, kruiden, tandpasta, shampoo, pindakaas, is als het goed is, gedurende de week al door ons aangekruisd/ingevuld. Qua bederf heb ik nooit ergens last van, heel soms eens een zakje nattige rucola, maar dan heb ik dat receptje te laat gemaakt, meestal kijk ik wel even wat ik het eerste wil opmaken. Eigenlijk houdt alles het wel een weekje vol in de koelkast en vriezer voor sommige dingen. Champignons zijn soms wat bruinig (maar dan is dat vaak nog ouder dan 1 week, maar die bak ik dan gauw, je ziet er toch niets van, ze worden tijdens het bakken ook bruin)
Eigenlijk bak ik nooit dingen van te voren om later op te warmen, ik vind vers maken/eten toch het lekkerste en dat gaat prima met de inkopen zoals ik het doe.

Maar nogmaals, heb geduld en geef niet direct op, het begin is even lastig maar daarna gaat het steeds beter.

Wat gaat er mis bij jou dat het niet lukt? Wat vergeet je bijv. vaak?

Krisje
Tihama

Mag ik het recept van 20 gehaktballen uit de oven? Ik heb gezocht maar kan het niet vinden!

Mari39
Jasmijn

Wauw, zo gestructureerd boodschapoen doen. Ik ga het ook zo eens proberen.

Tihama
Braadslede

De voornaamste truc is de Ikea ovenslede met rooster Koncis. Dat is een ovenschaal met een uitneembaar rooster. Die tip heb ik ook van het forum.

Daarop kun je de gehaktballen op het rek leggen en het vet druipt in de schaal.
Dat het gebruik ik dan later wel weer bij de jus.

Het grote voordeel vind ik dat ik geen uit elkaar vallende of aangebrande ballen heb. Ik hoef er niet bij te blijven. Geen gespetter in de pan. Ik hoef maar 1 keer al het werk te doen. En ik heb ook al geen olie of boter nodig.

2,4 kg rundergehakt.
4 eieren
Ketchup
Ketjap
Chilisaus
Paneermeel
Gehaktkruiden ( zelf mixen naar smaak: gelijke delen zout, peper, nootmuskaat, paprika,gember, koriander, knoflookpoeder en uienpoeder: van deze mix gebruik je ongeveer 4 eetlepels voor deze 2,4 kg gehakt). Kruiden uit een mixpotje kunnen ook prima maar dan krijg je wel meer zout binnen.

De ketchup, ketjap, chilisaus en paneermeel gooi ik over het gehakt. Ik weet niet precies hoeveel van alles.

Kneden van het gehakt met alle ingredienten. Het gehakt moet stevig genoeg aanvoelen om er hele ballen van te kunnen maken. Dus niet te zacht en niet te droog.

Dan het gehakt als een platte laag in de ovenschaal. Dan verdeel ik die rechthoek grof in 20 delen.
Schaaltje vullen met paneermeel
1 hap gehakt draaien tot bal en ronddraaien in paneermeel. Leg de bal op het rooster. Herhaal dit 19 keer.
Plaats het rooster in de schaal ( die is nu leeg want alle gehakt ligt nu in ballen op het rooster)

Plaats de ovenschaal op de middenstand in de oven. Zet de oven op 30 minuten 200 graden.
Daarna haal je de schaal eruit. Draai de ballen om.
Zet dan de oven nog 15 minuten op 200 graden.

Haal dan de schaal uit de oven.

Pak een aantal plastic bakjes. Verdeel de ballen over de bakjes. Haal dan het rooster uit de ovenschaal. Schep het uitgelekte vet uit de schaal en verdeel dit ook over de bakjes.

Dat kan daarna in porties in de diepvries.

Die Ikeaschaal is niet per se nodig maar wel verdraaid handig.
Meer dan 20 krijg je er trouwens niet in.

Pirata
Alle gehaktballen

Ik maak al.mijn gehaktballen in de oven. In een gewone ovenschaal. Lekker lui en ze blijven heel. Ik gooi ze er zonder vet in en ze garen in eigen vocht/vet.
Dat ze niet uit elkaar vallen is wel fijn omdat mijn gehaktballen voor meer dan de helft uit groente bestaan. Dus ze zijn nogal wiebelig. Ik gebruik 400 gram gemengde (wok)groente die ik hak en meng met kruiden en 250 g gwhakt en wat paneermeel oid. Daar maak ik kleine ballen van en die blijven mooi heel in de oven. Zo komen wij nog aan veel groente, zeker als.je de ballen daarna serveert met verse tomatensaus.

Krisje
Nog nooit

heb ik gehaktballen in de oven gemaakt, maar ik ga het zeker doen! Dank voor het recept!

Yaron
Pirata

Dat lijkt mij wel wat gehaktballen met groente, hoeveel haal je uit de hoeveelheid die jij beschrijft en hoelang en op welke temperatuur in de oven?

Sowieso leuk om weer eens wat anders te proberen, ik vind gehaktballen maken wel leuk, maar het braden vind ik niks aan. Dus de volgende keer maar in de oven.

Boodschappen voor de hele week, waar dit draadje over gaat, lukt mij helaas niet. Te weinig ruimte in de koelkast en vriezer en ook te weinig ruimte in de winkelkar. Die zit echt helemaal volgestouwd als ik boodschappen doe, twee boodschappenkratten, naast de kratten alles vol en dan nog zo'n grote tas aan de buitenkant van de kar. Voor verse groente, fruit en vlees/vis ga ik in ieder geval nog een keer naar de supermarkt of als het uitkomt naar de markt. Deze week zelfs twee keer extra. Moet daarbij wel zeggen dat we met z'n zessen zijn, waarvan twee hongerige pubers.

Pirata
Yaron

Het is een kwestie van proberen. Ik begon eerst met 1/3 (kant en klare) champignon-wokgroente en 2/3 gehakt. Maar inmiddels zijn we er zo aan gewend dat de verhouding nu ongeveer is omgedraaid. Er moet echt best veel paneermeel of polenta oid door om het vocht op te vangen. Evt. een ei want ze zijn echt slapper.
Van 250 a 300 gr gehakt en 400 gr groente heb ikeen schaal vol balletjes van 3 cm doorsnede. Een forse lasagneschaal. Soms krijgen we ze niet eens op met 4 man.
Mijn kinderen zijn gewend aan mijn groenteballen, het kan zijn dat sommigen het niet vlezig of compact genoeg vinden natuurlijk.
Ik doe ze een half uurtje in de oven denk ik, tot ze mooi zijn. Niet te heet, circa 160 graden hetelucht. Neem zelfs de moeite niet ze te draaien.

Alkes
Wow

In een volgend leven wil ik ook zo gestructureerd gaan leven. Ik heb maar vier avonden waar ik voor boodschappen moet zorgen (de andere drie zijn kinderen bij hun vader en ben ik bij vriend), maar dat lukt al niet met 1 keer. Gelukkig ligt de AH op route van werk naar huis. Maar ik zou het best anders willen doen.

Dorry1
Oven oven oven

Ik braad al jaren mijn gehaktballen in de oven. Ik gebruik geen speciaal recept. Maak telkens iets anders. Die groenteballen klinken zeker interessant. Maar de basis, echt lekker gehakt, is t allerbelangrijkste. Ik doe alles in de oven. Heb dan ook n superfornuis ( die wiens naam niet genoemd mag worden) en t koken is zo makkelijk! Gooi er wat in en met de timer aan kan ik met de voetjes omhoog. Asperges in de oven. Soep. Puree. Fricandeau. Gebakken aardappels. Boontjes. Curry. Alles. Sinds ik t zo doe is koken zoveel relaxter! En wat over is in de vriezer en bij geen tijd gooi ik dat...ja je raad het al...in de oven.

Vogel
Bezorgen

Als je voor de hele week boodschappen wilt doen omdat boodschappen doen te veel tijd kost, waarom laat je dan niet bezorgen? Er rijdt hier een bezorgdienst met zo’n elektrisch vrachtwagentje, daar zijn de booschappen goedkoper dan bij een A-merk supermarkt. Scheelt mij een hoop tijd.

Pagina's