Home » Forum » Branddeken wie heeft er zoiets en werkt het

Branddeken? wie heeft er zoiets en werkt het?

Heeft je baby moeite met doorslapen?

Met deze tips heb je gauw weer een fijne dromer in huis!

20 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Guinevere
Branddeken? wie heeft er zoiets en werkt het?

Zojuist kregen we bij de collecte van de Brandwondenstichting een kaartje waarmee je een branddeken kunt bestellen. Lijkt me een stuk praktischer dan zo'n brandblusser (tenminste opbergtechnisch gezien). Maar werkt zo'n ding nou goed? Heeft iemand hier er ooit een brandje mee geblust?
Ik moet bekennen dat ik hier erg weinig blusmaterialen heb behalve kraanwater en zand uit de zandbak...

mijk
Voordeel van en brand deken

is onder meer dat je er ook een mens mee kan blussen. Of jezelf mee kan beschermen als er brand is. Heb vorig jaar is een demonstratie van de brandweer gezien en dat was wel imponerend. Hij werd daar erg gepromoot dus ik denk ook al een jaar. Eigenlijk moeten we...

Mijk

Lynna
Werkt prima!

Op de bhv cursus die ik jaarlijks moet doen, werd hij een paar jaar geleden warm aanbevolen. Brandje ermee blussen is heel simpel. Je gooit gewoon die deken erover heen, wrijft eroverheen en dan doven die vlammen. Veel praktischer dan een brandblusser die je eerst moet bestuderen om te zien of die werkt. En die je elk jaar moet laten controleren.

Ik zou hem kopen!

Margriet*
He lynna

Het is wel iets meer dan een deken erover gooien heb ik met de bhv geleerd. Je moet ook goed instoppen (niet op tillen!) weet je nog? En dan pas de vlammen doven door middel van strijken. Anders komt er nog zuurstof bij!
Ik heb niet zo'n ding maar van de werking ben ik overtuigd door een bhv cursus.

Guinevere
Dus...

Dus eigenlijk moet ik er zeker 2 nemen, één beneden en één boven. Hebben die dingen allemaal dezelfde afmeting? Is er een minimum? Andere zaken om op te letten?

Sancy
Toevallig

kreeg ik er vandaag 1 op mijn werk kado, vanwege een verplichte veiligheidscursus.

Mickey
Heb er een

Gekocht bij Kwantum. Blokker heeft ze geloof ik ook. Ze hebben een bepaalde afmeting (10 m2 ofzo? ben te lui om te gaan kijken), zitten in een hoes en daar hangen 2 linten uit. Die hoes hang je ergens op (in de keuken bijvoorbeeld) op een goed bereikbare plek.
Als bv. de vlam in de pan vliegt, ga je naar dat ding toe, geeft een ruk aan die 2 linten en dan heb je meteen de deken op de juiste manier in je handen. Je hoeft hem dus niet eerst helemaal uit te gaan vouwen.
Zover ik weet is-ie na gebruik bij brand niet meer bruikbaar dus dan moet je een nieuwe kopen.
(De onze ligt ondanks goede voornemens nog steeds in de meterkast, moet hem toch eens op een logische plek ophangen...)

Mickey
Oja guinevere

Zoals Pelle al liet zien, het is dus niet te vergelijken met een brandblusser, het zijn 2 verschillende dingen voor een verschillend doel (enige overeenkomst: je bestrijdt er vuur mee).

Andere vraag: hebben jullie rookmelders hangen???? Je kent hopelijk dat reclamefilmpje (wat ik trouwens niet helemaal realistisch vind): binnen 1 minuut staat een brandende kamer vol gloeiendhete giftige gassen, daar kom je niet meer levend uit tenzij je op tijd bent gewaarschuwd door een rookmelder. Aanschaffen die dingen, en niet vergeten op te hangen (elke verdieping eentje) en de batterijen op tijd te vervangen.

Genista
Wij hebben er ook eentje

Alleen zou je er eens mee moeten oefenen als je het goed deed, en dat hebben we (nog) niet gedaan. Hij hangt wel grijpklaar.

Guinevere
Prijs en kwaliteitsverschillen?

Zitten er nog prijs en kwaliteitsverschillen in die dekens? Die van de brandwondenstichting komt op 18,-. Maar ik begreep dat ze ook in de bouwmarkt liggen?

Puck2
1x1 of 1.8x1.8

De blusdekens van 1x1 m zijn vooral geschikt voor vlam in de pan etc. Ze zijn te klein voor het afdekken van mensen die om wat voor reden ook vlam hebben gevat, daarvoor kan je beter een blusdeken van 1,8x1,8 m gebruiken.

branca2
Wij hebben

bij de kids er een bij hun bed liggen met lichtgevend plakband erop in geval van nood kunnen ze hem zo pakken.
we hebben 2 houtkachels en bij elke kachel ligt er een.
en in onze slaapkamer hebben we er een dus dat wordt vechten in geval van nood

Puck2
Pelle

Kan best dat die van de brandwondenstichting 1x1 is, maar dat zegt op zich toch niet zoveel. Ben met je eens dat het impliceert dat het voor mensen gebruikt kan worden maar ze zijn gewoon te klein om een volwassene in te wikkelen. De informatie die ik gegeven heb is afkomstig uit de gebruiksaanwijzing van onze 1x1 blusdeken die in de keuken hangt en is tevens wat Puckman op zijn bedrijfshulpverleningscursus heeft geleerd.

Mare
En even belangrijke tip ...

.. net geleerd op de BHV-cursus; als je de deken gebruikt om een brandend mens te blussen; NOOIT van beneden naar boven!
Dus als die ergens op het lijf brand dan op de grond neerleggen (of gooien als hij/zij in paniek is) en de deken erover heen vanaf de nek naar beneden. Nooit van onderen naar boven, dan duw je nl de vlammen en de hitte naar het gezicht omhoog en kun je onbedoeld ervoor zorgen dat iemand stikt, of luchtwegen verbrand. Om niet te spreken van gevolgen voor brandwonden gezicht!

Overigens heb ik 'm ook meteen aangeschaft voor thuis. Hij hangt nu in de keuken, ik heb m'n meiden ook meteen instructie gegeven. Bij BLokker gekocht overigens.

En ja we hebben nu ook rookmelders!

Jippie
Poederblusser

"Door alles wat ik gelezen en gezien heb (ik heb me erin verdiept) heb ik en een blusdeken besteld voor in de keuken (wordt geplaats op de muur direct achter degenen die voor het fornuis staat - is het duidelijk?) en een poederblusser."

Een poederblusser werkt inderdaad fantastisch voor het blussen van een brandje, maar daarna kan je wel al je elektrische apparatuur weggooien. Het poeder is zo fijn dat het overal komt (vandaag nog 2 poederblussers leeggespoten!) en bestaat voor een groot deel uit zouten. Die corroderen je printplaatjes binnen een half jaar aan gort. Verzekeringsmaatschappijen weten dat ook: na een brand krijg je snel je geld uitgekeerd, maar dan moet je vaak wel tekenen dat je geen aanspraak maakt op restschade. Als je dan na een half jaar al je keukenapparatuur, je tv, stereo en DVD weg kan gooien, zit je met de gebakken peren. Dan kan je misschien beter die brand maar laten uitfikken! :-)

Mickey
Poeder, blusdeken en afmetingen

*ARGH*, dat had natuurlijk 1 m2 moeten zijn en niet 10. Het was laat, mag dat als excuus gelden? :-)

Wat Mare zegt heb ik ook geleerd op BHV: zorg dat de vlammen niet richting iemands hoofd kunnen gaan.

En dat van die poederblussers klopt ook (volgens dezelfde cursus). Je hele apparatuur gaat aan gort, en niet alleen in de ruimte waar het brandje woedde.

Damajo@
Demo

Pak de deken zo vast dat je handen achter de doek vallen, anders ben je zelf ook nog de sigaar..

Hier een filmje, alleen dat die man nadien die deken nog even goed om de vuurkorf doet, kweetniet of ik dat zou doen, hmm...:$
http://nl.youtube.com/watch?v=DCJehWjiuuU&NR=1

Mickey
Ja

Zo heb ik dat ook geleerd Damajo. Hij sluit de zuurstof nog even extra goed af, prima juist.

Damajo@
Mickey

Bedankt voor de tip, ga ik dat ook doen mocht ik aan de beurt zijn.
Onze BHV instructeur heeft daar blijkbaar een steekje laten vallen.Ik zal mijn collega's ook meteen even inlichten :)

Damajo

Guinevere
8 euro

Ha, ik zie net in de folder van de Marskramer dat ze in de aanbieding liggen voor 8 euro! 1.10 bij 1.10 trouwens. Ik ga mijn man er morgen even langs sturen. Scheelt maar liefs 10 euro met die van de brandwondenstichting.

Onderwerp gesloten

Begrijpend lezen: zo wordt het weer leuk

Lees hier tips voor thuis om je kind erbij te helpen.