Home » Forum » Huis tuin en keuken » Bungalow bouwen

Bungalow bouwen

27 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Bobette de Bouwer
Bungalow bouwen

Als het allemaal goed gaat hebben wij eerste keus in een eigenbouwproject. Dat houdt in dat wij zelf de maat en vorm van de kavel kunnen bepalen.
De plannen zijn nog in een prematuur stadium maar ik ben al volop aan het nadenken over de mogelijkheden.
Nu dus vooral over de maat en de vorm. Uiteraard komt er tzt een architect maar ik wil eerst helder hebben wat wij willlen en wat voor ons gaat werken.
Wij zijn actieve vijftigers die graag weekendjes weg gaan en lange vakanties in de planning hebben als we gepensioneerd zijn. De kinderen zijn de deur uit, kleinkinderen zijn er nog niet dus we hoeven daar geen rekening mee te houden.
We willen nog een keer een uitdaging aangaan en een bungalow bouwen waar we de rest van ons leven in hopen te wonen.
Wat zou een mooie maat zijn voor de bungalow en de grond erom heen? Vroeger zou ik zo groot mogelijk gaan want met kinderen heb je nooit genoeg ruimte. Maar nu denk ik na over hoe we dat gaan onderhouden en schoonmaken. We hebben allebei geen zin om heel veel uren te besteden aan de tuin of aan de schoonmaak. Aan de andere kant hou ik erg van ruimte en licht.
De keuken wil ik open met een eiland/bar naar de woonkamer. Dan een grote eettafel waar we lekker met z'n allen kunnen eten als de kinderen komen.
Manlief kijkt graag tv dus een fijne grote bank is een must. Ik wil een gezellig hoekje waar ik op m'n rust met een goed boek kan zitten. We willen niet naar elkaar moeten gaan zoeken maar ook zeker niet op elkaars lip zitten.
Wat zou, voor de woonkamer/keuken, een geschikt oppervlak zijn? In vierkante meters dus. En wat zou een handige vorm zijn, een rechthoek of juist vierkant? Iets anders?
Wie denkt mee 😊

Lilian1
Wij hebben vierkant en

Dat zou ik niet meer doen. Er is altijd een grote loze ruimte in het midden. Als ik nu mocht kiezen koos ik een Lvorm kamer of een rechthoek

Tuintje
een Z

Ik krijg in mijn (semi)bungalow een Z-vormige woonkamer. Zo zien we elkaar straks niet de hele tijd. De bank komt in de ene poot van de Z en de eettafel in de andere poot.
Onze keuken is niet open, vind ik zelf niet prettig. Maar er is wel een open doorgang direct naar de kamer. Nu zien we de afwas niet de hele dag staan, maar lopen er wel zo in.
Qua kavel: komt er ook een garage en een schuur op? Parkeerplaatsen?
Wij hebben een hele grote kavel, maar ik houd van tuinieren. Wat belangrijk is, is het uitzicht. Wij kijken nergens op uit (ja, op een bos) en dat is gratis "geleende" tuin.

Qua vloeroppervlak van het huis: ruimte went erg snel. Wij hebben 150m2 alleen beneden.

Tuintje
woonkamer

Wij hebben straks 58m2 woonkamer, dat is excl. keuken. Dat is goed te doen met zijn tweeën, niet een enorme balzaal, maar wel lekker ruim.

Flavia
Tuintje

Niet een balzaal! Mijn hele huis voor 2personen is 65m2 en dat is te groot voor ons. Het is destijds dan ook gebouwd als ruime gezinswoning.
Tijden veranderen, dat moge duidelijk zijn.

Wij willen naar 35-40m2 totaal.

Tuintje
Heu ja

Het went erg snel, die ruimte.. ik vind het heerlijk. Naar de brievenbus lopen is al een workout. Maar het is natuurlijk heel persoonlijk wat je wilt, ik voel me vrij met die ruimte om me heen.

Ad Hombre
Ruimte

Een kleinere woonkamer kan natuurlijk best. Ik heb een grote en dat is best fijn. Wij hebben het liefst een aparte keuken met ruimte voor een eettafel.

Bij een bungalow heb je weinig bergruimte, dus een flinke kelder lijkt mij dan het handigst. Alle troep uit de weg.

Als oudere heb je ook veel plezier van een flinke garage zodat je auto of fiets beschut staat.

Op een bungalow kun je veel zonnepanelen kwijt dus dat zou ik ook gelijk doen.

Bobette
Gepuzzel

Druk aan het puzzelen maar ik vind het lastig.
Vierkant niet handig. Daar kan ik me wat bij voorstellen. Inderdaad, wat doe je met die ruimte in het midden?
Tuintje, wat ik wil kan. Ik kan de maat, de ligging, de indeling zelf bepalen. Ik denk dat de gemeente wil dat we het straatbeeld aanhouden. Dat zijn allemaal witte huizen. Min of meer vierkante bungalows en huizen van 2 verdiepingen met een aflopend dak. Dat zal ik nog wel horen.
Wat wel is dat het stuk wat mijn voorkeur heeft aan een kant grenst aan andere bebouwing. Dus er zijn drie kanten open. Een kant grenst aan een bestaande weg en de andere kant aan een nog aan te leggen nieuwe weg.
We hebben nu een stalling gehuurd waar de caravan in staat. Daar zouden we op onze grond en carport voor willen hebben. Manlief zou ook graag een garage willen maar ik zie even niet hoe je dat allebei een plek kunt geven.
Een kelder wil ik in ieder geval. Voor bergruimte maar vooral voor al die apparaten die je nodig hebt. Dingen als de zonneboiler en de warmtepomp. In de kelder wil ik ook de wasmachine en de droger zetten.
Ik puzzel door ;)

Tuintje
Caravan

Ik zou mijn caravan persoonlijk niet op eigen terrein stallen. Zo duur is een stalling niet en je zit er anders het hele jaar tegen aan te kijken. En de buren ook. Of je moet echt 3000m2 hebben, dus dat het niet uitmaakt om een hoek op te offeren? Ik zou dan eerder kiezen voor een autovoorziening. Wij hebben geen van beiden, alleen meerdere parkeerplekken.
Kun je "vrij uitzicht" kiezen?
Voor de woonkamer: als je niet alles in 1 keer overziet, is dat wel prettig. Zeker in een grotere ruimte. Maar ik heb geen idee van de a.s. vorm van je huis.

Bobette
Uitzicht

Het zijn niet alleen de kosten voor de caravanstalling maar ook het gemak. Als er niet weer iets veranderd gaan we over 6 jaar met pensioen. Dan willen we leven met het motto "mooi weer? Caravan inpakken en wegwezen" ;)
Dat gaat een stuk makkelijker als het ding in de tuin staat in plaats van dat er een afspraak gemaakt moet worden om hem op te halen. Nog er van afgezien dat het heen en weer rijden van en naar de stalling onhandig is.

Qua uitzicht kan ik kiezen voor de bestaande straat met huizen aan de overkant. Of uitzicht op een nog aan te leggen weg met ook uitzicht op de overburen of uitzicht op de buren aan het eind van onze tuin. De vierde optie heeft mijn voorkeur, die kant kijkt uit op een mooie oude heg met veel vogels er in. Daarachter liggen tuinen en dan huizen. Op die heg wil ik uitkijken vanuit de woonkamer.

Dat is ook de zuidkant dus als daar de woonkamer komt is die lekker zonnig. Uiteraard komt er ook zonwering ;)

Maar verder ligt nog alles open. Het klinkt geweldig als je bijna alles in je nieuwe huis zelf kunt bepalen maar er zijn zoveel opties dat kiezen echt een probleem is.

Als we wat verder zijn in het proces gaan we praten met een architect maar daar wil ik naar toe met duidelijke ideeën over wat wij willen. Ik heb gezien dat het anders iets wordt wat de architect wil.

Teuntje
Garage en carport

Mijn ouders woonden in een bungalow.
Garage aangebouwd aan de zijkant van het huis, garagedeur gelijk met de voorgevel, carport daar weer naast, tegen de zijrand van het perceel. Daarnaast een blinde muur van de buren dus die hadden daar geen last van.
De oprit was dus dubbelbreed. Er kon geparkeerd worden onder de carport (2 auto’s want lange garage en dus lange carport), voor de garage en voor de carport. Dus 4 auto’s. Bij jullie zou dat 3 auto’s en een caravan zijn. Die staat dan redelijk uit het zicht, geen last van.

wil40
De wasmachine en droger.

Daar zou ik liever een "washok" voor hebben en de apparaten niet in de kelder. Altijd sjouwen met wasmanden, trap op en trap af en was ophangen in een kelder lijkt me ook niets.

Een washok met ruimte om te hangen, vouwen en strijken. Lijkt me ideaal.

Heerlijk, je droomhuis bouwen, succes met puzzelen!

Flanagan
Bungalowpark

Een impressie van de bungalows op een bekend vakantiepark, kan je helpen met het krijgen van ideeën hoe het eruit komt te zien; wat je wel en juist niet wilt hebben.

Wij zijn van de grote hoekbanken afgestapt. De zithoek bestaat uit een twee tweezitsbanken en twee sofa’s. Alles op verschillende momenten gekocht, maar het past wel bij elkaar. Dus als de ene bank aan vervanging toe is, hoeft niet alles vervangen te worden.

Je man kijkt graag tv. Zit hij dan liever op een bank of in een fauteuil? Juist als je allebei gemakkelijk wilt zitten, zou ik eerder denken aan comfortabele fauteuil met goede rugleuning.
Ga bij de inrichting uit van wat voor jou het belangrijkst is, en denkt daarna pas aan de visite. Bij de grote groep eters, ga je gewoon uit eten.

Ik zou een serre of overdekte veranda wel fijn vinden; deur dicht als je licht en rust wilt terwijl je man tv kijkt. De veranda mag best aan de straatkant anders ga je je nog eenzaam voelen als niemand je groet.

Tijdens de vakantie hadden we een huis met inloopdouche. Dat vind ik toch fijner dan een ligbad.

Veel plezier met je zoektocht naar de ideale bungalow voor jullie.

Flanagan
Lichtkoepel

Ik vind een luchtkoepel niet mag ontbreken. Ik hou van het geluid van de regen en van de wetenschap dat het niet mee regen.

Ad Hombre
Stort

Een lichtkoepel is leuk, kan ook vlak met plat glas. Voor de was in de kelder kun je een stortkoker laten maken van de slaapkamer naar de kelder als die tenminste boven elkaar liggen. Is de was direct weg...

Ad Hombre
Garage

Om een of andere reden heb ik een zwak voor huizen waarin de garage onder het huis ligt met een afrit. Een caravan zal daar wel niet inpassen :-(

Een combinatie met een souterrain tweederde onder de grond is ook mooi, daar kun je je werk en machineruimtes dan ook in kwijt met de woon- en slaapfunctie op de begane grond.

Tuintje
Leeftijdbestendig

Omdat jullie geen 20 meer zijn zou ik ook denken aan leeftijdbestendigheid. Dus het washok gelijkvloers.

Slaapkamer op oost en keuken op west. Geen directe deur van de slaapkamer(s)naar het woongedeelte maar via een gang.
Een dubbele carport voor de caravan en auto. De voordeur op een logische plek.

Flanagan
Out of the box

Met een ondergrondse garage blijft de auto droog en warm/koel. Fijn voor in de winter. Ik weet alleen niet hoe dat zit met een besneeuwde inrit.
Maar met een kleine huislift kan je wel gemakkelijk de boodschappen uit de achterbak via de kelder en de lift naar de keuken brengen.
Met dezelfde lift kan je ook de schone was weer naar boven brengen.
Het mooie van een nieuw project is dat de vloeren nog gestort moeten worden.
Met een lift in huis, wordt je huis meer geld waard.

Oja, mocht je een open haard willen, denk dan aan een variant dat op gas brandt zodat je na afloop niet hoeft te wachten tot het afgekoeld is en je de aslade kan legen.

https://trapliftcentraal.nl/huislift/#kleine-compacte-huisliften

40er
Hier

Worden de laatste tijd veel schuurwoningen gebouwd. Vrij laag alles, ruim en licht. Ik vind het wel mooi.
Misschien is dat iets?

Ad Hombre
Flanagan

"Ik weet alleen niet hoe dat zit met een besneeuwde inrit."

Er zit eigenlijk altijd electrische verwarming in zo'n inrit. Ik heb inmiddels al een paar huizen met zo'n ding bekeken.

Triva
Grappig

Waarom zou je een bungalow bouwen met kelder? Kun je er net zo goed een verdieping op zetten. Bouw je een bungalow voor de toekomst of zie je jezelf altijd die trap op en afgaan?

Tuintje
Inspiratie opdoen

Kijk eens op Funda naar recente bungalows. Je kunt dat gemakkelijk instellen door te filteren.
Kijk dan wat je wel en niet mooi vindt aan de indelingen. Dit kan flink helpen om je een beter idee te geven van wat je wel en niet zelf zou willen.
Ik vind een lift in een bungalow nogal vergezocht. Alleen omdat je een kelder wilt?

Doenja
illusie

Als je zelf er houdt van de bouwstijl die bungalows met zich meebrengt, dan moet je inderdaad voor een bungalow gaan. Maar een bungalow is mijns inziens minder in trek voor eventuele andere bewoners dan een huis met een ruime begane grond en een bovenverdieping. Ik ken genoeg mensen die ruim na hun 80e nog boven slapen. Het moment dat iemand niet meer naar boven kan, is vaak het moment dat veel andere functies uitvallen om zelfstandig wonen nog mogelijk te maken. Ik zou kiezen voor een woning die een kamer extra op de begane grond heeft zoals een kamer achter het huis die uitkijkt op de tuin en dan toch een bovenverdieping. Dan heb je een levensloopbestendige woning die heel divers bewoond kan worden. Die extra kamer aan het huis kan jullie toekomstige slaapkamer worden (denk dan ook aan een douche met ingebouwd zitje, wastafel en wc), maar ook als kantoor, praktijk aan huis, speelkamer, muziekkamer. Je bouwt niet alleen een huis voor jezelf maar ooit wordt het toch verkocht en dan bereik je een grotere doelgroep.
En over de tip van een gashaard; ik zou juist kiezen voor een mooie schouw met een haard met een glazendeur. Dan kun je toch naar bed en brandt het haardvuur daar rustig en veilig door. Ik heb hele mooie varianten gezien die niet onderdoen voor een echte open haard.

Ginny Twijfelvuur
Omdat Triva

Je dan woont en leeft op de begane grond.
De kelder kun je buiten gebruik stellen als je wat slechter ter been wordt.

Daarom zou ik ook niet kiezen voor een wasruimte in de kelder. Als je iets niet wil is het gesleep met wasmanden op de trap.

Ik ben in een bungalow opgegroeid, en mijn ouders hadden een garage die een halve verdieping lager lag. Dat scheelt uitgraven. Geen kelder dus, want dat is relatief vrij duur.

Ik zou gaan voor badkamer en slaapkamer (naast keuken en woonkamer) op de begane grond en bergruimtes en logeerruimtes ect. in kelder of 1e verdieping (als het bestemmingsplan dit tenminste toelaat).
Dan heb je maximaal leefgemak omdat je je leven dan zo kunt inrichten dat je nooit de trap op moet. Wasruimte zou ik combineren met een bijkeuken.

Persoonlijk zou ik liever kiezen voor een grote keuken ipv een megawoonkamer.

Flavia
Niet alleen indeling ook bouwmaterialen

Je moet nu ook over de te gebruiken bouwmaterialen nadenken. Ga je voor innovatieve milieuvriendelijke materialen of ga je voor de klassieke milieu belasting.
Hetzelfde voor je installaties, gescheiden waterstromen, een composttoilet, gedeeltelijke eigen waterzuivering etc.

Dit is het moment om dat verschil te kunnen maken.

Dat zijn ook dingen waar je architect rekening moet gaan houden.

Bobette de Bouwer
Sorry

voor de late reactie en allemaal bedankt voor de hulp.

Ik wil bouwen volgens de trias energetica en de trias materialica/pecunia. Ja, je leert heel wat van al dat gesurf.
De trias energetica begint met allereerst te zorgen dat je zo min mogelijk verbruikt want wat je niet verbruikt kost je ook niks. Dus ervoor zorgen dat de woning supergoed geïsoleerd is en zoveel mogelijk zon=warmte+licht kan binnenkomen. Wat je dan nog aan energie nodig hebt probeer je zo efficiënt mogelijk te gebruiken.
Nu zijn er tegenwoordig veel opties. Een zonneboiler, zonnepanelen, een warmtepomp en bijvoorbeeld oom de zaken die Flavia noemt.

Dan komt de trias materialica/pecunia aan de beurt. Die komt in mijn opvatting neer op het zo doelmatig uitgeven van je geld. Je kunt wel een dure installatie nemen maar rendeert die? Haal je ooit je geld eruit? Natuurlijk is dat een vrij smalle opvatting want ik vind het milieu belangrijk maar mijn beurs net iets belangrijker. Ook omdat ik wil proberen om met zo min mogelijk hypotheek te eindigen.

Een gasaansluiting krijgen we niet meer maar ik denk dat we de verwarming redelijk kunnen dekken met vloerverwarming, een warmtewisselaar en een elektrische haard. Die laatste is omdat ik al heel lang een open haard wil vanwege de gezellige sfeer. Maar een open haard is qua milieu en mijn astma niet haalbaar dus dan maar een elektrische. Gas krijgen we dus niet meer. Sinds 1 juli jl. mag er geen gasaansluiting meer nieuw gemaakt worden.

Het warme tapwater heb ik nog niet helemaal uitgezocht. Het schijnt lastig te zijn om genoeg tapwater op de goede temperatuur te krijgen zodat je een heel bad kunt vullen en/of kunt douchen.

Het koken gaat weer op inductie dus elektriciteit en de verlichting wordt helemaal led dus heel zuinig. Ik ben nog aan het onderzoeken of en hoe je betaalbaar energie kunt opslaan want zonnepanelen "maken" stroom als die het minst nodig is.

Over "grijs" water ben ik erg aan het twijfelen. In principe kun je de wasmachine vullen, de toiletten doorspoelen en de planten sproeien met afvalwater uit bad/douche en/of regenwater. Maar water is goedkoop, loont zich dat dan? Al is in dit geval het milieu wel een argument want als we het opvangen hoef ik niet meer zo'n slecht geweten te hebben als ik in bad ga ;)

Teuntje, daar was ik nog niet op gekomen. De carport naast de garage. Zo logisch eigenlijk ook. Dan zie ik de carport extra diep voor me zodat de caravan helemaal achter door kan staan zodat vooraan plaats is voor de fietsen bijvoorbeeld. Nu zijn het nog 2 auto's maar op termijn denk ik dat het nog maar eentje is omdat ze dan niet meer nodig zijn voor het woonwerkverkeer. Handig idee, die gaat op het lijstje.

Maar het idee van Ad Hombre en Ginny is ook leuk. Een halve kelder dus half onder het maaiveld, half erboven. Dat ziet er speels uit, denk ik. De carport voor de caravan kan dan toch ergens aan een zijkant. De auto staat dan in de kelder en een liftje voor de boodschappen lijkt me wel makkelijk. Helaas ook veel te duur. Ik heb eens gegoogeld maar voor een kleine lift maat boodschappenkrat, ben je toch al zo'n 5000 euro kwijt.

Het idee achter de wasmachine en droger in de kelder is dat dan alle apparaten bij elkaar staan. Dat lijkt me praktisch qua aansluitingen maar die apparaten genereren ook warmte dus als ik daar een droogrek zet, is de was zo droog. Maar ook omdat ik daar dan alle spullen die met de was te maken hebben kwijt kan. Strijkplank, bakken met vuile was, manden met strijkgoed. De bijkeuken wil ik gebruiken als zij-ingang dus dan staan die wasspullen zo in het zicht. Al is een bijkeuken in 2 gedeelten natuurlijk ook een optie. Een deel waar je binnen komt met de boodschappen of de honden en een deel voor de was.

Die waskoker is trouwens een geweldig idee. Die komt er zeker in als het de kelder wordt.
Het klopt, als je oud en krakkemikkig bent is die keldertrap misschien een onneembare hindernis. Al kan dat natuurlijk nog twintig jaar of meer duren en dan moeten we ook nog allebei even krakkemikkig zijn. Ik weet niet of dat een goed argument is.

Tuintje en Flanagan, ik ben inderdaad al druk met rondkijken naar hoe andere bungalows er uit zien. Onder meer op Funda maar aan vakantiebungalows had ik nog niet gedacht. Dat is een goed idee.

Qua banken. We hebben net een nieuwe besteld dus die zal nog een aantal jaren in de nieuwe bungalow staan maar een losse comfortabele fauteuil is zeker fijn. Zal mijn wederhelft tegen die tijd voorstellen een sta-op-stoel te nemen ;)

Het hele huis zal gemaakt zijn op ons tweeën. Ik ga ook geen rekening houden met verkoopbaarheid. Na ons zoeken de kinderen dat maar uit. Ik wil een huis wat voor ONS fijn is. Daar hoort voor mij een grote tafel bij omdat ik dan lekker de ruimte heb om te rommelen en niet meteen alles hoef op te ruimen als we gaan eten. Zolang de kinderen er nog allemaal aan passen eten we thuis en anders wordt het inderdaad een restaurant. Ben ik ook meteen van de rommel af ;)

Een inloopdouche komt er in ieder geval want man wil alleen douchen en ik douche graag 's ochtends. Maar een bad komt er zeker ook. Niks zo ontspannend als uren in bad liggen met een glaasje van het een of ander en een stapel tijdschriften. Of gewoon lekker niks. Al zit ik te denken dat een tv in de badkamer een leuk idee is. In de keuken komt er ook weer eentje. Dat heb ik in een vorig huis gehad. Kost qua aanleg vrijwel niks extra als je nieuw bouwt en is makkelijk en fijn.

Toevallig zag ik vanmiddag een foto van een douche met een lichtkoepel er boven. Dat zag er heel gaaf uit. Ook weer eentje voor op het ideeënlijstje.

Een van mijn ideeën is om, bijna, geen binnenmuren en -deuren te gebruiken. Alleen in de hal en bijkeuken een scheidingsmuur met deur zodat de honden niet zo maar de straat op kunnen rennen en muren en deuren in de toiletten. Voor de overige ruimtes denk ik aan op maat gemaakte kasten als afscheiding.

Als voorbeeld de slaap-, kleed-, badkamer. Ik wil om astmatechnische redenen geen kledingkasten op de slaapkamer. Dan zie ik een kastenwand in het midden van de slaapkamer voor me waar je aan allebei de kanten langs kunt lopen. Daarin zit dan aan de slaapkant een tv want dat wil man graag. Aan de andere kant komen dan rekken en planken voor de kleren. Dan nog een kastenwand als scheiding tussen kleedruimte en badkamer. Aan de badkamerkant liggen daar dan de handdoeken enzo. Aan de ene kant van al die ruimtes is de buitenmuur, de andere kant is open. Daar komt dan ook weer een kastenwand waar je aan elke kant om heen kunt lopen. De hele benedenverdieping is dus eigenlijk één grote open ruimte met de verschillende functies gescheiden door een kastenwand.

De privacy vind ik geen punt. Dat huis is voor man, mezelf en de honden. Als er gasten zijn gaan we toch niet douchen/in bad/naar bed. We hebben sowieso niet vaak bezoek en dan nog meestal de kinderen.

De ramen wil ik zo plaatsen dat we geen inkijk hebben op de slaap- en badkamer dus van de buren hebben we ook geen last.

Er werd ook nog geschreven over wel of niet een bungalow. Ik ben nog steeds aan het wachten op bericht van de gemeente over de mogelijkheden maar ik ga er van uit dat er een bungalow moet komen. Gezien de woningen in de omgeving zal dat een blokachtig model zijn in het wit. Wie weet krijgen we toch meer vrijheid maar deze gemeente kennende zal dat wel niet. Ik krijg nu al hoofdpijn bij de gedachte aan de strijd met de welstand. Die hebben ons al eerder bij de bouw van een huis flink dwars gezeten. Maar goed, daar is niks aan te doen.

Lente
Over tv aansluitingen

Je kunt prima draadloos tv ontvangen overal in huis, bijvoorbeeld op tablet of pc.
Extra aansluitingen betekenen ook extra tv’s. Lijkt me niet passen bij je ‘triassen’ .