Home » Forum » De harde feiten hoe vaak eet het ouders online gezin vlees

De harde feiten, hoe vaak eet het Ouders Online gezin vlees?

74 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
IngridT
De harde feiten, hoe vaak eet het Ouders Online gezin vlees?

Naar aanleiding van de discussie bovenin deze rubriek ben ik wel benieuwd naar wat echte feiten..hoeveel vlees wordt er nou echt gegeten hier?

Laten we een gemiddelde week nemen.

Hoevaak eet je gemiddeld een (warme) maaltijd waar vlees in is verwerkt?

Idem voor vis?

Hoe vaak per week eet je gemiddeld volledig vlees & visloos?

En tot slot: als er vlees wordt gegeten, hoeveel is het dan? Een pond gehakt met zijn 4-en? Of een onsje spekblokjes?. Kun je een inschatting maken hoeveel (kilo?) vlees er in een gemiddelde week wordt geconsumeerd in je gezin? (en met hoeveel personen je bent?)

IngridT
Mijn eerlijke antwoorden:

1. 5 a 6 keer per week vlees
2. 1 a 2 keer per week vis
3. ongeveer eens in de 2 weken 'echt' vegetarisch.

Maar...de vleesconsumptie is redelijk matig. Zelden grote 'lappen' op het bord, vaak pasta met 'een beetje vlees' of iets met spekblokjes, en een pond (slagers!) gehakt daar kunnen best 8 ballen uit.

Ik denk dat er hier in de week in totaal ongeveer 2 tot 2 1/2 kilo vlees wordt geconsumeerd door in totaal 5 personen. En dat is dan inclusief vleeswaren voor op het brood (toch ook wel een ons of 4-5 per week in totaal)

Ingrid

Roosje Katoen
Ben benieuwd...

Wij eten nooit vlees.
We eten ongeveer 1 keer per week vis.
De rest van de week eten we vis- en vleesloos.
We eten wel veel kaas (koe of geit), regelmatig noten en heel af en toe een vleesvervanger, falafel of de vegetarische balletjes van de AH.

angel3
Hier

4 personen (basisschoolkinderen)

Als we vlees eten is het circa 300 ons voor 4 personen.
Ik denk dat we 4 keer per week gemiddeld vlees eten dus dat is: 1,2 kilo per week.
Daarbij dan nog 2 ons vleeswaren, laten we het afronden op 1,5 kilo per week.

Dan nog 1 keer vis (niet altijd) en een keer vleesloos, dan wel vleesvervanger of iets.

ishtar
5 personen

eten dagelijks vlees. Zo'n 4 ons per keer.
Soms vis, en dat is dan meer: 4 ons voor 2 personen, incl kop, graat en staart. De kinderen eten dan iets met kaassaus en 150 gr hamblokjes
Bij andijviestamppot en quiche is het vleesgebruik minder: ongeveer 250 gr spekjes of hamblokjes voor 5 personen (de quiche nog aangevuld met 150 gr kaas en 3 eieren)

tonny
Lijstje

wij eten behoorlijk traditioneel (dat verwachten jullie al van mij, dus ik vertel niks schokkends)
We zijn met drie personen.

Mijn eerlijke lijstje van deze week:
- maandag: bloemkool en drie biobraadworstjes (300 gr. vlees)
- dinsdag : macaroni carbonara met een pakje hamreepjes er doorheen (150 gram)
- woensdag: bruine bonen met biospekblokjes (150 gram)
- donderdag: rode kool met zweedse gehaktballetjes (300 gram)
- vrijdag: boerenkool met gelderse worst (250 gram)
- zaterdag: pannenkoeken met spek (150 gram) en kaas (100 gram)
- zondag: snijbonen en kipcordonbleu (300 gram)

Dus da's 483 gram vlees per persoon per week.
Maar er zijn ook zondiger weken als ik verpakkingen van twee stuks tref, lang niet alles is per drie verpakt. Dat wordt dan twee pakjes van twee. Vier dus. En dat vinden man en dochter heerlijk, zij zijn grotere vleeseters dan ik.
Maar goed, ik probeer wijs in te kopen.

tonny

EsmeePF
Veel

Eerlijk gezegd weet ik niet hoeveel, maar we eten in principe iedere dag vlees (inclusief vleeswaren op brood).
Natuurlijk, ook wel eens spekblokjes door de pastasaus ofzo, maar vaker "gewoon" vlees, meestal kalf.
Even nadenken hoor... met 6 personen, nou ja 5 dan want de jongste eet een stukje vlees van een van ons mee. Dus 5 personen, ongeveer een pondje bij de warme maaltijd, daarnaast vleeswaren op brood, zeg maar zo'n 3,5 tot 4 kilo per week.

EsmeePF
Oh ja

en vis eten we nauwelijks, ik lust het namelijk niet.

rodebeuk
Keurig

randstad hoogopgeleide tweeverdieners met kinderen met het bijbehorende allergie'tje...;-)

Hoef ik verder niets meer te vertellen toch?

Nou vooruit. Oudste zoon eet altijd vegetarisch, daardoor wat veel kaas, maar drinkt weer geen melk. Jongste eet geen kaas, wel worst en vlees, en drinkt weer wel melk.

Avondeten is denk ik 3x echt vlees, 2x vegetarisch, 2x vis of weinig vlees.

Laatste tijd ook meer vleesbeleg, hebben ook een hele tijd helemaal vegetarisch gegeten.

Silone
Hmmm

Wij eten meer vlees dan gemiddeld hier denk ik. Hoewel...misschien wel weer minder dan de agv-eters. Als er los vlees bij de aardappels ligt dan minstens 100 gr pp denk ik, tenzij biefstukje. Meestal versnijdt ik vlees voor bij rijst, pasta oid. In een gemiddelde week eten we 1 a 2x vis, dag of 5 vlees. Puur vergetarisch zo eens per 2 weken. Semivegetarisch (flintertje gerookte zalm door de pasta bv) eens p/w.
Vleeswaren gebruiken we bijna niet. Misschien dat echtgenoot een onsje p/w wegwerkt? De rest van ons vindt vleeswaren niet zo. Als borrelhapje ben ik ook niet zo vlezig, we zijn wél erg van de kaas (in alle soorten).

krin
Bij benadering

1 x p.w. zonder vlees/vis, 1 of 2 x p.w. vis, en dus 4 of 5 x p.w. vlees. Van die vijf keer vlees per week gaat het minstens twee keer om een bakje spekjes of ham of andere worst en halen we nauwelijks een ons vlees voor drie pers. Als vlees een hoofdcomponent is, dan blijf ik meestal onder het ons p.p. Voor vis reken ik meer p.p.
Vleeswaren eten we nauwelijks. Aan zuivel: vrij veel kaas, twee liter melk, halfje yoghurt en hier en daar een kant en klaar toetje per week. Niet echt weinig dus.

Rieke
En wij

Met 4 personen eten wij gemiddeld 3 keer vlees (worst door de stamppot, gehaktcordonbleu, runderssaucijsje, kipdingetjes, gehakt, (in die orde moet je denken) Ik weet niet wat ik met een groot stuk vlees aanmoet eerlijk gezegd.
En dan nog 2 tot 3 keer per week vis, dat vinden wij allen het lekkerst, zalmfilet, pangafilet, tongetjes, visschotel van de visboer, haring, makreel, forel; we eten alles.
Maar vis is duur.
Verder vegetarische burgers, kaasdingen en gewoon helemaal geen vlees, of vleesvervangers in plaats daarvan; kikkererwten, bruine bonen ed.
Op brood heeft onze zoon graag gebraden gehakt en we eten wel eens kipfilet op brood, maar niet wekelijks.
En liever geen varkensvlees. En niet te veel roodvlees.
Hmm, klinkt heel verantwoord allemaal, maar in een restaurant wil ik ook wel een biefstukje eten en ook wel wild in het seizoen.
Verder zijn we laatste tijd wel meer bezig met ons eetgedrag eerlijk gezegd. Èn ik keek van de week naar Radar en zag daar ganzen en eenden volgepropt worden met een trechter, brr, dan wil ik spontaan nooit meer vlees, maar dat lukt me nooit. Dus ik probeer verantwoord vlees te eten, liefst van de slager en vis van de visboer.

staartmees
Geen vlees,

we eten twee à drie keer per week vis, verder vegetarisch (waarvan één à twee keer per week kaas).

Silone
Rieke

Ik heb het niet gezien (radar) maar vermoed dat het gaat om ganzenlever. Daarom een product wat ik nu echt nooit zou eten, terwijl ik toch niet zo kieskeurig ben verder.
Oh ik verheug me zo op de nieuwe keuken (ik zit al dágen in één grote stofzooi vanwege grootscheepse verbouwing. Dus als je me hoort tandenknarsen, ben ik niet boos, ik zit gewoon cement te vermalen). Iig gaat er straks wild op het menu staan. Als Margje nog op doorreis naar Friesland langs mijn woonplaats komt, mag ze gerust een stuk lam brengen ;-)

Hillary
Carnivoor als echtgenoot

Mijn echtgenoot is een ontzettende vleeseter. Sinds ik samenwoon met hem is het nooit meer voorgekomen dat er geen vlees (of vis) op tafel stond. Het wisselt dus wel per gezinslid:
Vraag 1: 5 a 6 keer/ 4 a 5 keer
Vraag 2: 1 a 2 keer
Vraag 3: echtgenoot nooit. Zelf eet ik eet ongeveer eens per week vleesloos. Als echtgenoot ivm werk 's avonds niet thuis eet (ca. 1x per maand) eten kinderen en ik ook vleesloos.
Vraag 3: Kinderen en ik ca. 100 gr. pp, echtgenoot ca. 250 gram.
Wij zijn met 4 personen. Ik probeer mijn kinderen wel aan mijn maten te laten wennen ipv die van mijn man. die is van huis uit verpest. Die doet ook driedubbel beleg op zijn brood en smeert op een dik met leverpastei besmeerde boterham ook nog eens een dikke laag frietsaus (en zijn superslanke zus doet dat ook). Mijn kinderen heb ik dat gewoonweg verboden ook al doet vader dat aan dezelfde tafel wel. Nooit commentaar op gehad trouwens.

ChrisH
Alle dagen vlees

Hier met twee volwassenen, een zoon van 5 die een slechte eter is en een dreumes, alle dagen vlees op tafel. Meestal kipfilet, gehakt, ongepaneerde schnitzel die ik zelf paneer, tartaartjes, af en toe een saucijsje. Aan vleeswaren ligt er alleen snijworst in de koelkast voor man.

Ik ga altijd uit van 300 gram voor 4 personen, maar de verpakkingen (zeker van kipfilet) werken niet altijd mee. Opgeteld dus ruim 2 kilo per week. Wat vis betreft, ik weet nooit wat voor vis ik moet nemen, vind het ook vrij duur meestal.

En wat zegt dit over ons? Dat we veel vlees eten en dat het eigenlijk best minder zou kunnen. Maar dat het me ontbreekt aan echt lekkere vegetarische recepten of visrecepten. Misschien toch eens op zoek gaan.

Chris

liora
Mijn inschatting

Hoi,

Wij eten denk ik 3 keer per week 's avonds vlees, 1x vis, en 3x vlees- en visloos.

Als we vlees eten schat ik in ongeveer 200-250 gram per keer. Ruime inschattig want ik heb de vleeswaren er meteen bij inbegrepen. Dus per week gemiddeld 650 gram denk ik en dan reken ik anderhalf persoon. Ikzelf (grote eter) en zoon van zes (kleine eter).

Liora

Jakiro
En hier

1) Wij eten denk ik 6 à 7 keer per week een warme maaltijd waarin vlees zit. Dat het niet 7x is, is omdat we soms patatjes halen, of een pizza waar toevallig geen vlees op zit, of een keer pannenkoeken.
2) Ongeveer 1x per week eten we vis, alleen dat is dan niet ipv vlees bij de warme maaltijd, maar bij de lunch in de vorm van haring, zalm, kibbeling, lekkerbek.
3) We eten nooit vis- of vleesloos
4) Ons gezin (2 volwassenen, 1 puber, 2 kleuters en 2x per week oma erbij) eten per maaltijd 6 stukken vlees. Ik zou niet weten hoeveel gram dat is, ik gok rond de 800 gram. Gehaktballen gaan van 750 gram, pasta's is met 1 pond gehakt. Favorieten voor een vleesmaaltijd zijn T-bones, biefstuk, sudderspeklapjes en varkensrollade.

Verder zijn we hier helemaal gek van grillworst met kaas, filet americain, rosbief en eten we regelmatig 's avonds (alleen de groteren dan) kippepootjes en vleugeltjes.

Mijn zoontje, van op een haar na 4,is overigens helemaal gek van shoarma en eet in z'n eentje een bakje shoarma van de shoarmatent op. Met zoveel overgave, genot en smaak dat ik gewoon vergeet om te eten, omdat ik "moet" blijven kijken. Alletwee de kleuters eten overigens hun vlees altijd helemaal op, terwijl de rest nog wel eens blijft liggen
Jakiro

Bastet
En hier

We eten hier meestal met zes man,en dan 5x per week vlees,1x vis,1x ei of bijvoorbeeld pannekoeken.
Ik maak gemiddeld anderhalf ons vlees per gezinslid.
Als we pasta eten minder,overigens,dan zit er hooguit anderhalf ons gehakt door de saus.
Groetjes,bastet

Tineke
Geen vlees

Geen vlees, maar niet zozeer voor het milieu of die zielige beestjes, maar gewoon omdat ik het een te ranzig idee vind, dat je bereidt en eet was geleefd heeft en doodgemaakt is. (en ik draag ook geen leren schoenen)
Maar met een met forse melkallergie in het gezin en een ander met peulvruchtenallergie, doen we weinig aan vervanging. Kaasconsumptie is voor drie personen 400 gram per week. Wel wordt hier veel brood, groente en fruit gegeten, plus eitjes van oma's kippen. En natuurlijk multivitaminen. ;)

amk
1 ouder en 1 kleuter

Hoevaak eet je gemiddeld een (warme) maaltijd waar vlees in is verwerkt? 2x vlees, (100-150g / 2 personen)
2x vis (volgens het groene lijstje van de viswijzer, dus daar ging mijn tonijn.......)
rest vegetarisch, kan zijn met vleesvervanger kan ook zonder, kan ook met kaas, net wat het receptenboek mij bij het plannen aan inspiratie biedt. Daarentegen serveer ik als groente vaak ook een groente burger.

Idem voor vis? Volgens de viswijzer.

Hoe vaak per week eet je gemiddeld volledig vlees & visloos? Wij eten bijna geen vleeswaar. Er is eko-smeerpate maar met 1 pakje doen we 2 weken. dus naast de maaltijden komt er niet veel vlees binnen.

Ik denk dat in mijn gezin: 1 volwassene en 1 (zeer goed etende) kleuter er totaal per week zo'n 350 g vlees gebruikt wordt. 1 hamburger delen we. Pasta met kip maak ik voor 3 dagen tegelijk.

Manda Rijn
Veel vlees

elke dag, savonds voor 3 personen mooie stukjes vlees, 350 a 400 gram gehakt door de pastasaus (verse tomaten etc), bio chipolata worstjes 2 stuks per persoon, elk een hele entrecote etc.

de gewichten weet ik even zo niet maar zeker wel bij elkaar 2 kilo per week.

Yta Chalne
Om de dag

Momenteel ben ik niet zo dol op vlees, maar ik heb met de internist afgesproken dat ik minstens om de dag vlees eet. Dat doen we dus. Maar twee ons gehakt door de saus, of een beetje kip, dat werk. Of af en toe een flinke biefstuk, maar dan kijk ik niet op een onsje meer. Jongste (4) heeft sinds kort vlees ontdekt en krijgt het wat vaker (de biochipolataworstjes van AH zijn erg geslaagd)
Vis: 1x per week, ongeveer. In de zomer veel vaker, in de winter wat minder. De rest van de tijd eten we geen aparte vleesvervangers. Wel eieren en kaas. Weinig bonen etc., dat is wel erg zwaar voedsel. Van vegagerechten als 'laat drie paprika's en twee winterwortels sudderen en serveer het met zilvervliesrijst' moet ik trouwens echt niks hebben, daar ben ik op grootgebracht en ik vind er niks aan. Zilvervliesrijst hoef ik bijvoorbeeld nooit te eten van mezelf ;-) Dus gebruiken we veel (Indiase, Surinaamse, Indische) kruiden, waardoor je echt geen vlees mist. Als je veel agv eet zul je het vast eerder missen (want dan mis je een vaste maaltijdcomponent)

groene specht
1 x in de 2 weken

Wij (2 V en 2 K) eten gemiddeld ongeveer 1 x in de 2 weken (Demeter)vlees, 1 x per week vis en de rest van de week vega-vleesvervangers, bonen, eieren, kaas + noten, tahoe (1 x per week) en tempeh (1 x per week).
Sinds de vleeswijzer bestaat eten we minder kaas, want dat blijkt volgens die wijzer ook behoorlijk milieubelastend te zijn, en we volgen ook de viswijzer.
Als er vlees op tafel komt, is dat meestal gehakt (half pond). We eten vrijwel nooit de combi aardappels-groente-vervanger, meestal rijst of volkorenpasta met 2 of 3 groenten (waaronder we ook piepers rekenen) en een eiwitbron. Meestal gerechten uit het Midden-Oosten of verre Oosten.

wendelien
Verschilt per seizoen

Toen jongste een aantal jaren terug besloot geen dode (of levende) dieren meer te eten, zijn we daarmee akkoord gegaan onder de voorwaarde dat hij in het weekend wel mee zou eten van de (ooit blije) kip en een visgerecht. Dit vanwege de groei. Zijn deeltijdvegetarisme kwam tot een eind, maar met het doordeweek vlees- en visloos koken ben ik doorgegaan, want ik vind dat zelf veel lekkerder.
Wel eten we 's winters gemiddeld eenmaal per twee weken een rookworst en een handje spekblokjes bij de boerenkoolstamppot (waar zelfs belegen kaas doorheen gaat) en heel af en toe erwtensoep met de full monty.
Dus: in het weekend meestal een verantwoorde scharrelkip (1100 gram bruto), vis (500 gr), ong. eens per 2 maanden zelfgemaakte lasagne met gehaktsaus (veel saus, relatief weinig rundergehakt), heel af en toe "wild" (haas, wilde eend etc.) of iets van merguez. Een scharrelslager heb ik hier nog niet gevonden, wel een goeie poelier.
Door de week dus meestal curryachtige gerechten waarbij de groente centraal staat. Maak tegenwoordig ook dankbaar gebruik van De Dikke Vegetariër (erg goede index).
De heren eten verder ook regelmatig vleesbeleg (2 ons per week voor 3 man), ik houd het op kaas. Met ons vieren verwerken we ongeveer 3 liter melk, 1 liter yoghurt en ca. 400 gram kaas per week. En ja, we zijn idd grote eters (maar ook fanatieke sporters).

Rieke
Silone

Ja inderdaad, dat vergat ik erbij te zetten; het ging om foie gras en de dure restaurants in A'dam die allemaal hun ganzenpatè betrekken van boerderijen met biologisch verantwoorde, niet trechtergevoede ganzen. Niet dus. Echt zo zielig om te zien.

janitha
Als dochter van een jager...

ben ik als echter carnivoor opgegroeid. Hier elke dag vis of vlees of gevogelte. Vis bij de viswinkel, vlees vaak bij de slager. Broodbeleg: weinig vlees. Gevogelte: van de jager, mijn vader dus.

Janitha

liora
Silone en rieke

Het ging om eendenlever!

Rieke
Liora

Ja, je hebt gelijk, ik heb nog even op de site van radar gekeken. Maar dit gebeurd toch ook met ganzen? Is eend een nog 'lekkerder' delicatesse? Bah, buiten dat het pure dierenmishandeling is lijkt het me ook nog heel smerig, orgaanvlees.
Ooit mocht ik eten in de Librije met een gezelschap, daar probeerde de chef het me aan te praten, maar blij dat ik geweigerd heb....

Mayte*
En hier

Hier 4-5x vegetarisch en 2-3x vlees of vis per week.

Totaal voor 3 personen, baby telt nog niet mee: ongeveer 1 kilo vlees (inclusief vleeswaren).

Af en toe maak ik een grote pan hachee waar dan wel 500 gram runderlappen in gaat. Maar dat is hooguit 1x per maand.

Alle gerechten waarin ik het vlees kan vervangen, hebben inmiddels een vegetarische variant gekregen hier in huis. Dus bahmi wordt met tahoe of quorn gemaakt, chili met nepgehakt, rode pastasaus idem. En het grappige is dat mijn man, die liefst elke dag vlees eet, dit helemaal niet merkt. Hij is hooguit verbaasd als ik het hem achteraf meld.

Tink
En hier

Zes personen (kleinste is net 2 dus die eet nog niet veel). We eten ongeveer 5x per week vlees, het streven is 2x per week vis maar dat halen we niet altijd. Eigenlijk nooit vegetarisch en ook zelden alleen ei ofzo bij de maaltijd. Heel af en toe eten we iets van tofu (van die gekruide tofublokjes bijvoorbeeld).
Wel is de hoeveelheid vlees altijd beperkt. Ik koop nog steeds de standaard pakjes van de supermarkt :) en daar zit vaak ongeveer 300-350 gram in, daar doen we dan met 6 man van. (Bij vis dito trouwens.)
In de lasagne gaat een pakje rundergehakt van 250 gram. Bij bv. boerenkool 1 rookworst, daar doe ik dan wel weer spekjes doorheen dus dat is p.p. weer wat extra.
Vleeswaar op brood, ik denk 2-3 ons per week. Man en oudste eten erg graag kaas op brood, de andere kinderen vooral vaak pindakaas en smeerworst. Ikzelf wissel het wat af, ik mag niet veel eiwit per dag hebben dus dan is de vlees/kaas/vis consumptie wat beperkt :). En wat warme maaltijden betreft doet de rest van het gezin daar dus eigenlijk in mee.

Pagina's

Onderwerp gesloten

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.