Home » Forum » De supermarkt

De supermarkt

65 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Alison
De supermarkt

Heerlijk stuk 😊

REPORTAGE BOODSCHAPPEN DOEN

Boodschappenbootcamp met Teun van de Keuken

Teun ‘De Keuringsdienst van Waarde’ van de Keuken schreef De supermarktsurvivalgids, waarin hij tips geeft om niet in alle trucs en verleidingen van de supermarkt te trappen. De Betrouwbare Mannetjes waagden zich tussen de schappen. Met Teun erbij.

https://www.volkskrant.nl/de-gids/boodschappenbootcamp-met-teun-van-de-k...

Heel interessant én leuk geschreven

Lente
Een leuk stuk maar de redactie zal er niet blij mee zijn

Het is niet de bedoeling om krantenartikelen te kopiëren en plakken. Dan krijgen ze problemen met de Volkskrant.

Kaaskopje
Teun

Ik hang altijd aan zijn lippen.

Zijn stokpaardje is dat je altijd moet kijken in welke volgorde de ingrediënten staan. Beloven ze rundvlees kroketten maar op één staat 40 % varkensvlees en daarna 15 % rundvlees, heeft de fabrikant gejokt. Bijvoorbeeld 😊

Temet
overigens

De kans dat je in kroketten 40% vlees van welke soort dan ook aantreft is nihil. Het belangrijkste ingrediënt is waarschijnlijk tarwebloem.

Ik herinner me nog dat in de mensa - we schrijven rond 1990 - op een gegeven moment nieuwe kroketten verkrijgbaar waren "10% vleeskroketten!". Die waren duurder dan de gewone kroketten. Wat te denken gaf over het percentage vlees in de goedkopere variant. .

Overigens is er wel vooruitgang. Ik zag vandaag dat de gekleurde hagelslag van meneer Heijn tegenwoordig 'gekleurde hagelslag' heet. Die heette vroeger 'vruchtenhagel' en het pak vermeldde destijds trots dat er echt vruchtensap in zat. Dat klopte ook: 1% appelsap meen ik. Het is ongetwijfeld mede aan Teun vd K te danken dat AH de verpakking heeft aangepast.

Groeten,

Temet

Kaaskopje
Temet

Het was ook maar een wild voorbeeld :-). Hij laat zien hoe je gefopt wordt en dat dus vrij makkelijk kunt ontdekken in de ingrediënten-opsomming. Wat er het meest in zit staat op nr. 1, dus dacht je een runderkroket te hebben, blijkt het eigenlijk een varkenskroket te zijn, waar een koe overheen gevlogen is.

Triva
Temet

Ik vermoed dat meneer Heijn de naam van het spul van meneer de Ruyter niet mag gebruiken. Dat spul heet wel vruchtenhagel.

Triva
Kaaskopje

Toon mij een verpakking van een runderkroket die uit meer varkensvlees bestaat....

Triva
Temet

Nee, ik had het fout, er blijkt een pak vruchtenhagel bij mij op tafel te staan van het merk van de Dirk ;)

wil40
Vleeskroket/rundvleeskroket.

In een rundvleeskroket zit rundvlees, al is dat maar weinig.
In een vleeskroket zit varkensvlees, lamsvlees en paardenvlees.

Mijn frietboer heeft mij dat ooit verteld, ik hoop dat ik hem kan vertrouwen:-)

Kenfan
Die pindakaas

steekt met kop en schouders boven allle andere pindasmeersels uit. Ik ben in het gelukkige bezit van een kelder, de vorige keer dat hij zwaar in de bonus was (2 halen, 1 betalen) heb ik dertig potten aan laten rukken in de verwachting dat ik het daarmee tot de volgende kortingsronde uit zou zingen. Niet dus.

Zoon had op weg van school nog een toetje opgepikt. Derhalve sloten wij gisteravond de maaltijd af met bananenSMAAKvla. Geen toppertje. Er is geloof ik ook frambozenSMAAKvla. Zal ook de invloed van van der Keuken cum sui zijn. (Dat cum sui werd door de storytelvoorlezeres uitgesproken als koemswie)

Kaaskopje
Mijn hemel

ik heb dacht ik duidelijk een onzinvoorbeeld gegeven. Gewoon om aan te geven hoe het werkt. Ik sloot af met 'Bijvoorbeeld' en en smiley die ik op de computer niet kan maken.

Kaaskopje
Kroketten

Mijn ouders maakten vroeger zelf kroketten. Een van de weinige dingen die mijn vader op het aanrecht wist klaar te spelen. Dan merk je pas goed het verschil tussen ambachtelijke kroketjes en fabrieketjes (nee dat woord bestaat niet echt).

Tine
grapje

Een vriendin van mij van vroeger die vegetarier was, maakte altijd het grapje dat ze rustig een kroket kon eten want daar zat toch geen vlees in. Niet dat zij dan de kroket dan wel at ...

OND
Iedereen weet toch

dat er in vleeskroketten weinig vlees zit, in garnaalkroketten weinig garnaal en en in kaaskroketten weinig kaas?
Het volstaat om het recept uit uw favoriete kookboek even te lezen/door te rekenen om dat te weten, toch?

OND
Wat is het probleem, Lente?

Er wordt gewoon gelinkt naar een artikel dat publiek toegankelijk is...

Vogel
Link

Ond, het probleem was dat er geen link stond maar dat het hele artikel gekopieerd was. Dat levert dus geen clicks op bij de Volkskrant.

OND
O

Dan is het natuurlijk wel iets problematischer.

Kaaskopje
Kroket

Ik heb weleens gehoord dat een kroket minder slecht voor de lijn is dan kaas. Helemaal als je hem niet frituurt, maar airfryert. Maar eerlijk is eerlijk, dan is het korstje best behelpen.

OND
Ik heb weleens gehoord

dat een kroket minder slecht voor de lijn is dan kaas. Vooral als je hem stiekem aan de hond voedert.
Maar niet elke hond lust die rommel.

Kaaskopje
OND

Hoezo rommel? Een goede kroket is helemaal niet slecht. Gewoon ragout met een gepaneerd jasje.

OND
Vertel mij wat

ik maak ze nog zelf. Maar het blijft rommel. Goed voor een keertje om de paar weken. Of om aan vierpoters te voederen als de diepvriezer moet ontdooid worden.

maria
Kroket

Nog nooit gemaakt, maar vast ook gezond te maken.
Maar de gemiddelde kroket is echt wel rommel Kaaskopje, lekker of niet.
Maar ragout kun je vast ook gezond en voedzaam maken, en ook paneren kun je minder ongezond doen. Maar gemiddelde paneerlaagje is verre van gezond.
Heb ooit bitterballen van een slager gehad die overheerlijk waren, zat echt veel vlees in.

Triva
Kaaskopje

Ja het was een voorbeeld maar dit kunnen ze nooit hebben gezegd. Je zou de moslims eens moeten horen als iets rundvleesblabla heet en er zou varkensvlees in zitten. Het ging er bij jou om dat iets met een bepaalde naam niet betekent dat er veel van in zit. Dus 'huppeldepupfruitsap' kan meer appel bevatten dan dat huppeldepupfruit.

Dat geldt dus niet voor rundvleeskroketten. Daar mag geen varkensvlees in zitten.

Kaaskopje
Triva

Als ik had geweten dat je het letterlijk zou nemen, zou ik de opsomming niet met varkensvlees gedaan hebben. Het was een onzinvoorbeeld.

Kaaskopje
Rommel

Net als met zoveel is het met kroketten ook 'met mate'. Aan de hond voeren zou ik dan weer absoluut niet doen. Honden, gemiddeld genomen, zijn geen varkens die je alles kunt voeren.

rutiel
Leuk

Leuk stukje, ik heb het met plezier gelezen. Dat van die eieren wist ik bijvoorbeeld niet, dat ze die bewust altijd op een onmogelijke plek zetten. Ik dacht dat er gewoon niet goed over nagedacht werd, maar het blijkt dus beleid te zijn.
En heerlijk, die reactie op "oma's vleesjus" ;)

OND
"Aan de hond voeren zou ik dan weer absoluut niet doen.

Honden, gemiddeld genomen, zijn geen varkens die je alles kunt voeren.".

Nee weet ik: niet gezond. Daarom voeder ik ze aan de hond van de buren :-))). Grapje.

Wat dat gehalte runds- en varkensvlees betreft: het gebeurt, dat rundsvlees "aangelengd" word met varkensvlees, schapenvlees, kip, paard... en dat vlees gebruikt wordt dat niet op het etiket vermeld wordt. Je moet al erg wereldvreemd zijn om dat niet te weten...

En in België (en het zal in Nederland niet anders zijn) hebben we een klein veterinair-boekhoudkundig probleempje: het valt blijkbaar niet te achterhalen waar de karkassen van noodslachtingen heen zijn, ondanks het feit dat elk slachtdier al van bij de geboorte geregistreerd wordt. Of moet worden.
Karkassen van noodslachtingen worden uiteraard niet toegelaten in de voedselketen, maar waar ze wel heen gaan? Dat is nogal onduidelijk...
Smakelijk!

wil40
Noodslachting.

Als een veehouder vraagt om een noodslachting komt eerst de dierenarts het dier keuren. Is het gezond dan komt het in principe gewoon in de voedselketen.
Is het dier ziek dan gaat het naar een destructiebedrijf. Niks engs of onduidelijk aan.

OND
Dus bij jullie worden enkele levende dieren gekeurd?

Men een glazen bol of een piskijker, dan... Iedereen weet dat dat prima instrumenten zijn om gezondheid vast te stellen. Voor wie enkel geruststelling zoekt zal dat wel voldoende zijn. En de veeartsen-keurders kunnen vertrekken uit de slachthuizen: een fikse besparing.
Toch wel iets "engs of onduidelijk" hoor: als niet kan nagegaan worden wat er met het karkas gebeurd is en dat is precies het probleem.

wil40
Nee.

Ieder karkas krijgt een nummer. Alle eigenaars staan geregistreerd.

Dus dubbele keuring bij noodslachting en speciale richtlijnen voor het vervoer.
Misschien blijft het voor jou onduidelijk en nee, ik behoef geen geruststelling.
Weten is genoeg.

AnneJ
Niet alles geloven

Inderdaad. Er zal beslist van alles mooier voorgesteld worden dan het is en misleiding geloof ik ook zeker.
Maar hier zijn de eieren niet verstopt hoor. je loopt zo tegen het vak aan als je van het brood afkomt. en het brood is weer, na het vlees/beleg, en daarvoor groente en fruit.
We lezen vanwege allergie gelukkig allang etiketten en er gaat ook altijd een briefje mee, op volgorde van het pad, zodat je niet snel afgeleid bent.

En hier staan ook de merken op ooghoogte, dan weet je dat je ook even boven en beneden moet kijken.

We beginnen altijd bij de groenten. Altijd bij het aanbiedingenvak. Maar ook dan moet je even kijken of het wel een echte goede aanbieding is. Ook al zegt het aanbieding. Dus dan is het zaak om toch even door te lopen en de rest te bekijken.

idem bij het vlees. het vak zegt: aanbieding, maar er ligt toch beter en goedkoper vlees in het normale vak.

in het aanbiedenvak ligt dan waar ze van af willen, denk ik dan maar.

Het was toch wel een stuk eenvoudiger toen je nog gewoon bij de slager, de bakker, de groenteboer je bestelling deed. Alleen wat langer wachten soms.:-)
Maar geen gedoe met zegeltjes, acties, kortingen enzovoort. Overbodige onzin, maar je bent weer een dief van je portemonnee als je het niet doet. Wat een gedoe zeg.

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.