Home » Forum » Dieetvoer maken voor poezen

Dieetvoer maken voor poezen

Dit wil je weten over zonbescherming!

Twee dermatologen geven alle ins en outs: lees het hier.

18 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
pussycat
Dieetvoer maken voor poezen

Mijn ene poes is waarschijnlijk allergisch voor het voer wat ze krijgt. Ze heeft haar kopje kaal gekrabt (boven ogen en oren). Nu moeten we de komende 9 weken zelf voer maken, het moet gemaakt worden van rijst met konijn,hert,paard of struisvogel.. zulk soort vlees omdat dat bepaalde dingen niet heeft (ik geloof eiwitten) of omdat het niet bewerkt is ofzo, ben het even kwijt.
In ieder geval; we hebben stad en land afgelopen voor struisvogel biefstuk, omdat de dierenarts daar als eerste over begon. Maar dat was niet te vinden hier (omgeving Hilversum) en plots zagen we een slager met paardenvlees, dus we hebben paardenlappen meegenomen.
Enfin, heeft iemand hier ervaring mee? Ik heb het vlees in kleine stukjes gesneden en de poezen, die hadden de hele dag nog niets gehad, en hadden dus honger. De stukjes rauw vlees ging er goed in.
Vervolgens heb ik een beetje gebakken in een beetje olijfolie (op advies van de dierenarts) en gemengd met rijst. De poezen zijn weggelopen (maar ja, die hadden al een paar stukjes rauw op, dus de eerste honger was gestild) ik heb toch ook maar een klein bordje gemaakt met rauw paardenvlees en rijst. Een andere variant zou nog zijn dat ik het kook.
Heeft iemand ervaring hierin? Wat zou het beste aanslaan? (rauw, gekookt of gebakken en blijft dat wel lang genoeg goed, rauw vlees op een bordje?
ik heb het trouwens over poezen (2 stuks) want die ander heeft pech en moet nu maar even met de pot mee-eten, anders lukt het dieet niet (eliminatie dieet)
Graag wat ideeen en advies gevraagd

Goya
Barf

Je kunt eens googlen op barf voeding. of kijk eens gelukkigdier.nl , daar staan, geloof ik , ook recepten op, en op sommige sites kun je het kant en klaar bestellen. Wel erg duur trouwens.
Barf staat overigens voor bones and raw flesh.Je kunt ook tips vragen op een (jaja) Barf forum!!
Succes, Groetjes

Bastet
En

En op www.kattenplaza.nl staat oa een groot forum,waar je onder de afdeling voeding heel veel info en ervaringsdeskundigen vindt.Je kunt namelijk ook produkten kopen waar complete dieren zijn verwerkt,incl spier en botten,die verwerkt zijn tot een soort pate.Het is bij rauw voeren belangrijk dat de voeding volwaardig is,en daar horen spieren etc ook bij.Koken moet je niet doen,rijst is ook niet nodig,katten kunnen heel goed zonder granen.
Bastet

Mien*
Gewoon te koop

een van onze katten is ws ook allergisch voor rundereiwitten. ik heb, via de dierenarts droog -en natvoer van Royal canin sensitivity control, dit lijkt nu wel wat te helpen (mijn kat was aan de diarrhee) en vast goedkoper dan zelf vers koken (al is het niet goedkoop)

Informeer anders eens bij dierenartsen in de omgeving (of je eigen?)of die dit voer verkopen (is niet in de winkel te krijgen, alleen bij de DA)

Karin*
Royal canin

royal canin sensitivity is als eliminatiedieet soms niet streng genoeg. Daarom wordt er vaak aangeraden om zelf te koken.( Net even de kook erover is genoeg trouwens, eventueel malen als ze de stukjes te taai vinden)

Karin*
Link

Sensitivity nat voer bevat vlees en dierlijke bijproducten, dat kan dus vanalles zijn. En droogvoer bevat vis.Als je kat dat al eerder gegeten heeft kan hij daar ook een allergie voor opgebouwd hebben.
De link van RC:
http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:2wfq2eaTyH0J:www.royalcanin.nl...

Bastet
Daarbij nogmaals

Je hoeft niks te koken voor een kat.Ooit een kat een muis zien koken?? Veel katten reageren overgevoelig op graan,en ook in Royal Canin zit graan.Maar voor veel dierenartsen is er geen leven zonder Royal Canin,terwijl er veel betere voedingen zijn,graanvrij,met veel hogere percentages vlees.
Bastet

pussycat
Eerst zelf maken

Het is voor de eerste 9 weken belangrijk om zelf het voer te maken omdat je dan zeker weet wat je gegeven hebt. Daarna, als duidelijk is of dit het is waardoor poes zoveel jeuk heeft, dan kan ik overgaan op voer wat ik gewoon in de winkel kan kopen.
Ik heb nu 3 versies gemaakt (om te testen wat ze het liefste willen) een deeltje gekookt, een deel gebakken in olie en een deeltje rauw.
De poes om wie het gaat ging net naar de gebakken versie, en volgens mij vind mijn andere poes, (die de pineut is en mee moet doen) rauw lekker.
Op zich vind ik het prima om rauw voer te geven, maar kan ik dat wel de hele dag zo open en bloot laten staan? Bederft dat niet sneller? Mijn poezen eten soms uren niet, en dan staat dat daar maar.
Oh en rijst moest ik erbij doen van de dierenarts, ik ga maar niet meteen alles anders doen dan dat hij geadviseerd heeft.

pussycat
Voer wat ik gewoon in de winkel kan kopen

ik bedoel dus bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak, het beestje moet dan dus speciaal dieetvoer hebben.

pussycat
Nog een andere vraag

Ik ga inderdaad vanavond eens uitgebreid dat andere forum bekijken. Maar heeft er iemand wel eens zijn kat/poes uitgelaten aan een riempje of is dat mission impossible? Poes zit namelijk al de hele tijd bij de deur en wil naar buiten, maar dat mag ze de komende 9 weken niet. Het zal wel wennen hoor, maar mijn dochter opperde dat ze haar wel uit wil laten, maar volgens mij gaat dat niet bij een kat of poes die dat niet gewend is.

Bastet
Appeltje

Kan prima,maar ik zou er dan wel bij blijven.
Bastet

ruja1
Hoe wij het doen

Onze kat heeft precies hetzelfde gehad als wat jij beschrijft. Het heeft ons dit jaar kapitalen gekost aan dierenartskosten.Zeker 600 euro. Het vermoeden was een voedselallergie of een vlooienallergie. Tegen vlooien is ze nu supergoed beschermd en wat betreft de voeding heeft ze een tijdlang zeer dure dieetvoeding gehad.

Toch zat het mij niet lekker, er zit zo'n grote belangenindustrie achter al die adviezen. Ik ben begonnen met het koken van koolvisfilet. Bij de Lidl koop ik vier blokjes van 100 gram voor 1,89. Zo'n blokje zet ik op met een beetje water. Kook erover, afgieten in een zeef en goed koud afspoelen. Ze vindt het heeeerlijk.Het zit al helemaal in mijn routine. Inmiddels geef ik het High premium droogvoer van de Lidl er ook bij. Ook een topper, voor maar 1,99 per 750 gram (kwam als beste uit een test, ik meen de consumentengids).

Verder houden wij haar nageltjes goed kort, heel belangrijk! En als ze nu een wondje heeft, ze vecht nog weleens met de buurkat, dan smeren we er een zalfje op en als ze wil blijven krabben krijgt ze een kapje om dat we nog hebben van de dierenarts (5 euro).Dan is het in een paar dagen over.

Kortom, laat je niet gek maken. Misschien kan jouw kat ook gewoon niet tegen jeuk!

Succes!

Groetjes Ruja

Manda Rijn
Ik deed

ik heb de draad niet gelezen dus wellicht overbodig.

Ik heb een korte tijd ook kattenvoer zelf moeten maken, dan kookte ik kleine stukjes kip (bij jou dus ander vlees) en gooide dan er de rijst bij die best wat langer doorgekookt mag worden. Daarna goed prakken zodat het een smakelijk hapje wordt. En de verhouding was ongeveer 1 deel rijst 2 delen vlees.

Dus niet bakken, gewoon koken.

Bastet
Niet koken,gewoon rauw

Nee manda,niet koken,gewoon rauw!:)Het zijn geen baby;s maar katten,die ingesteld zijn op rauw.Rijst heeft een kat ook niet nodig.

pussycat
Valt me tot nu toe mee

ik heb gisteren dus echt een 3 gangendiner geserveerd ;-) en de gebakken variant (even een minuutje gebakken ongeveer) werd als eerste gegeten. Daarna de rest ook wel hoor. Ik vind het toch wel prettiger om het gebakken te geven, lijkt me net iets langer houdbaar dan rauw, of is dat mijn eigen fantasie ;-). Ik had van de week al een hele grote bak rijst gekookt (we gingen zelf toch ook rijst eten) dus die staat in de koelkast.
Vanochtend even 100 gram paardenvlees gebakken (ik had gisteren al een kilo in kleine stukjes gesneden en per 100 gram verpakt en in de vriezer gelegd, en een paar zakjes in de koelkast) dus het was een klusje van ongeveer 2 minuten. Een minuutje bakken toen toch verdubbeld met rijst, dus het was 80 gram vlees, en dus 80 gram rijst erbij (op het barf forum geven ze ook vaak rijst erbij en het moest van de dierenarts) even in de blender en er werd meteen van gegeten. De poezen vinden dit lekker!
Ik moet me nu 9 weken even aan dit eenzijdige dieet houden, maar denk dat ik het daarna ook zelf ga blijven maken hoor, probeer het wel met iets van koolvis ofzo, eens kijken of ze daar tegen kan. (heb inderdaad ook geen zin om mega duur voer te kopen, en zo ontzettend veel werk is zelf maken eigenlijk ook niet merk ik nu)
Maar hoe hou je de nageltjes kort? Doe je dat zelf, met een speciaal tangetje?
Ik moet zeggen, ik ben op zich tevreden over mijn dierenarts hoor, ik had eergisteren een consult van zeker een half uur, heb nog pillen meegekregen ook (poes gaat toch nog 2 weken aan de prednison, daarom moet het dieet 2 weken langer duren) en was slechts 50 euro kwijt (ook nog een injectie prednison zat daarbij)
Oh ik hoop zo dat dit werken gaat, eergisteren had ze echt het stukje tussen oor en oog tot bloedens toe open gekrabt, nu ziet het er beter uit, maar ja...ze is aan die prednison he.

krin
Katten en granen

Katachtigen in het wild krijgen granen binnen doordat hun prooien granen eten. Ze hebben er niet veel van nodig, maar ze kunnen er best tegen en het levert ook iets extra's naast de basis van vlees.
Zo legde mijn dierenarts het uit toen hij mij adviseerde voor mijn kat met maagontsteking rijst en witvis te koken in bouillon. Even de staafmixer erop en klaar, en ze vond het heerlijk.

Bastet
Katten en graan

Als een kat een muis eet die toevallig graan heeft gegeten,zal de kat dat voorverteerd binnen krijgen.Anders is het een belasting van met name zijn alvleesklier.Het levert inderdaad iets extra's op,namelijk calorieen....overigens eet een kat van nature ook geen vis.

ruja1
Kattenpedicure

Wij gingen eens in de zoveel tijd met de kat naar de dierenarts om haar nageltjes te laten knippen, tot zij zelf zei dat het helemaal niet moeilijk is. Ze deed het voor en toen hebben we bij haar een speciaal schaartje gekocht en als je het met zijn tweeen doet is het inderdaad niet moeilijk. De een neemt de kat in de houdgreep en de ander knipt, waarbij het schaartje zo is gemaakt dat je niet in het pootje kan knippen of iets anders engs doet.

Wat betreft het koken van de koolvisfilet, ik weet niet waarom, maar ze vindt het gekookt gewoon veel lekkerder?

En zielig he, zo'n kat aan de prednison. Bij ons was haar koppie zo ontstoken toen we aankwamen bij de dierenarts dat we bang waren uit de ouderlijke macht ontzet te worden :) Gelukkig is het nu weer goed. En het lijkt of wondjes nu ook veel sneller genezen nu ze geen blikvoer meer krijgt. Nu moet ze nog afleren niet steeds met de buurkat te vechten.

Ik wens je veel succes met jouw kat, dat gaat vast goed komen, aan de zorg kan het niet liggen.

Groetjes Ruja

Onderwerp gesloten

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.