Home » Forum » Een inkijkje

Een inkijkje

43 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Jons
Een inkijkje

in het leven van een gezin in de startfase van de schuldhulpverlening;

we zijn nu een aantal maanden bezig met de schuldhulpverlening en het lijkt erop dat de Kredietbank nu eindelijk contact aan het opnemen is met de schuldeisers. Onder andere ook onze bank. Wij hebben daar 3 rekeningen, jonsman 1, jons 1 en gezamenlijk 1. Die van mij staat in het rood, die van jonsman is goed, daar ontvangen we ons maandgeld op en de gezamenlijke is ook goed, weliswaar met een heel klein saldo (15 euro), maar toch, evengoed positief. Nu bleek dat mijn rekening is geblokkeerd. Logisch, ze willen die roodstand wegwerken. Maar nu was ook de gezamenlijke rekening geblokkeerd. oh jee, daar ontvangen we de kinderbijslag op (en daar kijk ik al een maand of wat naar uit, schoenen voor de kinderen, wat rekeningen betalen, etc.).

Vanmiddag gebeld met de Postbank, wat de reden was voor de blokkering van de rekening; het antwoord was dat als iemand in de schuldsanering zit, hij alleen hun rekening mag gebruiken voor voedsel. Geen andere zaken. Ze hebben gezien dat ik daar wat andere dingen mee had betaald (telefoonrekening bijvoorbeeld) en daarop hebben ze hem geblokkeerd. Maar: wij moeten alles zelf betalen, behalve huur, zorgverzekering, g/l/w. Dat zou dus niet kunnen volgens hen. Bij het nakijken van de gegevens zag hij dat er vanaf jonsman ook rekeningen zijn betaald. Zijn reactie: oh, dan is die rekening nu ook geblokkeerd!
We zitten dus vast! Ik zat zoo in shock, ik kon niet eens meer nadenken. Jonsman gelukkig wel. Hij belde de Sociale verzekeringsbank met de vraag of wij de kinderbijslag ook op de rekening van een ander konden laten storten, het antwoord is ja. We gaan dus vanavond mijn stiefvader vragen of het op zijn rekening mag, dan halen we het wel contant bij hem op.
Alleen zal het dus wel weer niet voor extra'tjes zijn, want als de rekeningen niet ongeblokkeerd worden, weet ik niet waar we het maandgeld vandaan moeten halen. Dus maandag ook weer bellen emt de Kredietbank, of zij nog een oplossing weten!

ach, het zal allemaal uiteindelijk wel weer lukken op de een of andere manier, maar je wordt gewoon als mens op zo'n verschrikkelijk l*llige manier behandeld! Ik heb daar geen woorden voor.

Okay, lezers, ik moest even mijn frustratie van me af schrijven, de huilbui die ik op voelde komen, heb ik in kunnen houden (we hadden vier kleine toeschouwers op de vrijdagmiddag, die er klaar voor stonden om een uurtje naar de kermis te gaan - kado'tje van opa), maar ik denk dat ik die er vanavond onder de douche nog wel even uit laat knallen :-(

groetjes,
Jons

Minet
Pffff

Ongelooflijk! Wat een wereld kom je dan in terecht Jons....en wat voel je je dan klein :(
Sterkte!!!!
Minet

Sancy
Ach jons toch

het zal aan mijn gebrekkige kennis van WSNP liggen (gelukkig heb ik er niet mee te maken) maar is het niet zo dat als je in dat traject zit, de kredietbank jullie betalingen doet namens jullie? Ik bedoel, óf zij betalen de rekeningen en jij koopt eten, óf zij doen niets en jullie betalen alles?
Er is op het forum vast iemand die je hier wat meer over kan vertellen! sterkte intussen, maak je niet te sappel meid, het komt écht weer goed....

reina
Jeetje

Op dit soort gedoe zitten julli enou net helemaal niet te wachten. Knuffel!

Jons
Sancy

nee hoor, bij ons is de afspraak dus dat zij de grote bedragen betalen (dus huur, zorgverzekering en gas/licht/water) en wij de rest van het maandgeld. De regeling is bij ons ook nog niet definitief, omdat de kredietbank nog bezig is om akkoord te bereiken met de schuldeisers. Maar volgens mij verandert er daarna ook niets, hoor. Wellicht dat we het anders moeten gaan regelen, maar dat horen vwe dan wel van de kredietbank.

bedankt voor het meeleven!
Jons

Sancy
Hm

dan hoop ik dat de kredietbank maandagmorgen direct de rekeningen laat deblokkeren voor jullie, op grond van die voorlopige afspraak. Staat die op paier, die afspraak?
En volgens mij heb jij een leuk weekend voor de boeg hoor, laat je niet uit het veld slaan!!!!

Madressilva
Jons

Met die kinderbijslag he, kun je dat nog wel regelen voor de eerst volgende betaaldatum? Dat is al best snel :-( Hoop voor je dat het lukt joh. En dat verhaal van de Postbank is wel heel vervelend...is jullie rekening al wel in behandeling bij een speciale afdeling? Dat ze dat zomaar kunnen doen?

Sterkte meissie, ik vind het zoo naar voor jullie.

mirreke
Jons, ik vond dit...

het is een quote uit een brief "Richtlijnen voor de wettelijke schuldsanering": "Blokkade bankrekening
Vanaf het moment dat uw bank hoort dat u bent toegelaten tot de wettelijke schuldsanering zal de bank mogelijk uw rekening blokkeren. Dit is een initiatief van de bank en niet van de bewindvoerder. Uw bewindvoerder kan de bank per fax verzoeken de rekening te deblokkeren. Doorgaans kunt u dan binnen 1 of 2 dagen weer over uw rekening beschikken.
Als er sprake was van een roodstand op uw rekening zal de bewindvoerder de bank verzoeken om deze schuld als vordering in te dienen. U kunt in de schuldsanering alleen over een rekening zonder roodstand beschikken. Als de bank de blokkade heeft opgeheven kunnen eventueel ook de betaalfaciliteiten zijn verminderd. U kunt dan bijvoorbeeld niet meer automatisch betalen. Houdt u hier rekening mee in verband met de betaling van uw vaste lasten.'

Ik neem aan dat de Kredietbank jullie bewindvoerder is/wordt? Dan maandag direct bellen, kun je eind van de week misschien al wel weer je betalingen doen en je geld weer ontvangen.
Overigens schijn je ook een nieuwe rekening bij een andere bank te mogen openen. Misschien kun je zoiets doen voor je kinderbijslag?
Wat een nare situatie joh, ik vind het zo erg en onmenselijk allemaal... Ik hoop voor jou op een weekend met nu eens positieve verrassingen en de kracht om het voor nu iig even opzij te kunnen zetten.
Oh ja, de hele brief met een beknopte uitleg van wat er allemaal te wachten staat als je in de WSNP zit staat hier: http://www.heijnebewindvoering.nl/downloads/Richtlijnen%20voor%20de%20we...

Kaaskopje
Wat een rare regel

Wij zitten ook bij de Postbank. Ook bij ons was voor en tijdens de WSNP een rekening geblokkeerd vanwege fikse roodstand, maar mijn rekening was nog te gebruiken en dat is al die jaren ook zo gebleven. Is dit weer iets nieuws? Vreselijk. Ik zou maar eens vragen bij de Kredietbank of dit wel mag en of ze eventueel willen bemiddelen. Laat je helpen!

Kaaskopje
Sancy

Je hebt gelijk, als je gebruik maakt van 'budgetbeheer' bij de kredietbank (dat wordt geadviseerd en ik kan het ook erg aanraden), worden alle vaste lasten en eventuele andere verplichtingen zoals de contributie voor de club van je kind voor je betaald. Als je in het traject van schuldhulp zit kun je de meest uitgebreide vorm krijgen. Dan betalen ze echt alles voor je, maar er zijn soms een paar uitzonderingen. Zo moesten wij de telefoonkosten van onze eigen rekening betalen. Dat wilde het bedrijf zo. Daarvoor werd geld op onze rekening gestort zodat we het konden betalen. Wij hadden gewoon nog de volledige beschikking over onze tweede rekening.

Kaaskopje
Ik lees net wat mirreke schreef

en inderdaad ze heeft gelijk, de bewindvoerder kan meer voor je doen in dit geval. Zij of hij is er ook om jullie bij te staan.

Elisa Gemani
Wsnp

Ik zit nu 13 maanden in de WSNP. Er zijn twee mogelijkheden: met budgetbeheer, dan beheert de bewindvoerder je rekening en je inkomsten en uitgaven. Je krijgt dan een weekgeld waarvan je moet rondkomen. Ik heb geen budgetbeheer, dus ik heb nog steeds de verantwoordelijkheid over mijn rekening en het regelen van mijn financiele zaakjes. Ik heb een vrij te laten bedrag dat ik per maand kan besteden aan levensonderhoud. Dat is normaal gesproken voor mij en mijn zoontje zo'n 170 euro per maand. Helaas zijn er gigantische problemen met een aantal instanties (UWV en Belastingdienst), waar ik al ruim een halfjaar mee bezig ben en waardoor ik nu al vier maanden moet rondkomen van 50 euro per maand... De bewindvoerder heeft in dezen geen hulpverlenende functie, slechts een controlerende. Tja, ik hou me maar voor dat het goed komt maar het eerste jaar WSNP is dus vies tegengevallen. Kunnen de komende twee jaar alleen nog maar meevallen;-) Het is en blijft erg afhankelijk van het feit of je een goede bewindvoerder hebt getroffen, of hij/zij goed bereikbaar is en of je er een goede communicatie mee hebt. Die van mij is maar zo-zo (had al een klacht doen toekomen aan de Rechter-Commissaris) maar ik heb geen energie meer om er verder werk van te maken. De schuldhulpverlening is een tweede kans, een uitweg om in relatief korte tijd uit de schulden te komen. Maar het is en blijft een zware weg. Volhouden hoor! Iedere dag is er een! En blijf je bewindvoerder achter de broek aan zitten; je betaalt hem tenslotte voor zijn werk...

Elisa Gemani
Rekening

Nog even over die rekening: ik moest mijn oude (Postbank)rekening opzeggen bij toelating WSNP en een nieuwe rekening openen waarop ik ook niet meer rood kan staan en waarop je geen krediet (uiteraard) kan opnemen. Zodra ik wel rood kom te staan door omstandigheden wordt de rekening geblokkeerd totdat er weer voldoende saldo op staat. Dat betekent dus dat er niets meer wordt afgeschreven en dat je niets meer kunt opnemen. In het geval van budgetbeheer zal je bewindvoerder de rekening moeten laten deblokkeren geloof ik.

liora
Jons en elisa

Hoi Jons,

Jeetje wat balen zeg!!! Klinkt echt heel stressvol.

En Elisa, rondkomen van 170 euro per maand met zoon, is dat voor boodschappen en kleding? Ik kan me daar helemaal niks bij voorstellen. Kan je eens uitleggen hoe je dat doet?
Ben oprecht benieuwd, kunnen we wellicht allemaal wel wat van leren.

Liora

Elisa Gemani
Liora

Dat bedrag is voor alles: boodschappen, kleding, uitjes, strippenkaarten, de kat, cadeautjes, noem het maar op. Je mag een zeer klein bedrag per maand opzij zetten voor vakantie/onverwachte uitgaven maar dat lukt me dus nauwelijks, zeker nu niet. Je wordt vanzelf creatief hoor;-) En ik was al gewend om van weinig rond te komen. Gewoon drie keer nadenken voordat je je centjes uitgeeft, als het even kan tweedehands kopen en gewoon niks extra's voor jezelf zodat je je kind nog eens op een ijsje kan trakteren. En alle hulp die je krijgt met beide handen aannemen! Ik heb vooral geleerd om eerlijk over mijn situatie te zijn en me niet te schamen. Veel ouders op school weten het en dus krijg ik gelukkig nog wel eens wat kleding voor mijn zoontje, en daar ben ik heel dankbaar voor. Mijn zoontje van zeven is ook op de hoogte van het feit dat we nu eenmaal weinig geld hebben en kan ook uitstekend met geld omgaan;-) Hij weet dat hij niet hoeft te zeuren om bepaalde dingen. Ach, het is vervelend maar er zijn ergere dingen, toch?

moedervan
Hier herkenbaar

lieve jons,

ik herken het allemaal zo,ik weet nog op de dag vn vandaag dat ook mijn rekeningen geblokkeerd waren,
je bewindvoerder is de enige die daar wat aan kan doen,vecht ervoor..het gaat je lukken en weet je waarom ik dat weet...
ik ben bijna klaar..nog een maand en dan mag ik een schone lei ontvangen.
ik heb gevochten,drie jaren lang..rondkomen met weekgeld van 70 euro.en alles er van moeten kopen,..drie kinderen..met verjaardagen niets exstra krijgen..sint niet vieren enz enz maar echt jons...het begin is zo moeilijk...maar geloof me...als het allemaal een beetje gaat lopen krijg je een beetje rust..
geloof in jezelf,vind de kracht om elke dag af te tellen van de drie jaar..
ik wens je heel veel kracht en mocht je specifieke vragen hebben dan mag je me mailen..ik ben lid van een wsnp groep en kan je op veel vragen antwoord geven..mocht je me willen mailen laat het maar even weten

kracht en liefs van moedervan

lieuwkje2
Rek. veranderen van kinderbijslag

sDat kan heel snel hoor. Dat kun je op de site doorgeven en binnen een week was dat bij mij veranderd. Dus als je het nu doet kan het voor volgende week klaar zijn.
Enne, ik hoop dat het allemaal heel snel goedkomt bij jullie.
Groeten Lieuwkje.

mijk
Elisa

Kunnen we concreet ergens mee helpen? Iets nodig of een paar ijzig beleefde maar toch boze brievben voor je sturen. Jons heeft geloof ik hier al een leuk ondersteuningsteam gevonden, misschien helpt jou dat ook.

Mijk

Mirak
Mijk

Dat is in het verleden al wel gebeurd.

mijk
Mooi,

niet door mij natuurlijk (heb een ol luwe periode achter de rug). Misschien had ik het aanbod persoonlijker meoten houden ;)

Elisa Gemani
Mijk

Dank je wel voor je lieve aanbod;-) Gelukkig kan ik terecht bij buren en de kerk voor eten/voedselpakket, dus we zingen het nog (net) wel even uit totdat dat v#@!$! UWV eindelijk eens over de brug komt met mijn uitkering... En ik draai mijn hand niet meer om voor bezwaarschriften, klachtenprocedures en een advocaat inschakelen; tja, je leert er wel een heleboel van;-)

Jons
Update hoofd

Hallo lieverds,

Ik heb vandaag de uitslag van mijn MRI gekregen (MRI was 3 weken terug) en omdat ik door het akkefietje met de bank nogal wat hoofdpijn had, ging ik me toch zorgen maken (tja). Nu belde de arts, alles ziet er prima uit!
De aneurysma die ze geopereerd hebben zijn dicht, en die ze niet konden doen omdat ze te klein waren, zijn onveranderd klein! Ik hoef pas over 2 jaar weer terug voor een nieuwe MRI... YES.
Vandaag is ook onze trouwdag (2 jaar terug) en ondanks dat we ons geen kado'tjes konden veroorloven voor elkaar, was dit bericht toch wel een mooi kado!

Jullie leven zo mee met onze slechte tijden, dat goed nieuws ook wel terecht mag, he?

De kinderbijslag wordt op de rekening van mijn stiefvader gestort en hij zorgt dat het bij ons terecht komt. Over de blokkade van de rekeningen zou de kredietbank terugbellen, maar dat hebben ze helaas (weer eens) nog niet gedaan. Nog maar even afwachten dus.

groetjes,
Jons

Mickey
Jons

Dat is supernieuws! Je gezondheid is toch het allerbelangrijkst he.
Nu die bankrekeningen nog... wat een gedoe, een mens zou van minder hoofdpijn krijgen :-(.
Sterkte met alles, enne, gefeliciteerd met jullie 'papieren' huwelijk! :-)

Liefs, Mick

Genista
Bijzonder cadeau

Dat is een bijzonder cadeau voor je papieren huwelijk, zo'n goede uitslag. Gefeliciteerd, met jullie trouwdag (met terugwerkende kracht) en met die uitslag.
Hou vol met die kredietbank en de andere banken!

Mickey
Dat is trouwens...

... ook wel ironisch, net rond je papieren huwelijk die papieren zooi die zo tegen zit :-)
Zet um op!

MariaV
Jons, niet afwachten!

Ben je gek Jons, je gaat de kredietbank gewoon elke dag bellen (of twee keer)! Als je zo terughoudend blijft, vinden zij het ook wel best. Maak ze heel duidelijk dat je nu niets kunt! Als je vriendelijk blijft en je vraag steeds weer netjes maar stug blijft herhalen (broken record), dan moeten ze je op eeen gegeven moment helpen, al was het maar om van je af te zijn.
Sterkte,
Maria

Sancy
Ook

namens sancyman, sancykinderen en mij: nog van harte met elkaar!!!!

Sancy
Ehm jons?

Ben je al van de schrik bekomen? ;-)

Jons
Lief, lief Ouders Online legioen!

Wat een enorme verrassing was dat, en Sancy, ik begin er nu net een beetje van te bekomen! Dit hadden we echt niet verwacht of durven dromen. Wat een ontzettend mooi en groot gebaar was dat. Daarnaast nog wat dozen met levensmiddelen, jongens het komt zooo goed terecht!
Ook de gulle gevers van andere zaken (kinderspullen, boeken, noem maar op, het is zo ontzettend welkom, hier!

Een update over onze situatie, wij worden nu inderdaad omgezet naar volledig budgetbeheer :(
Dat houdt in dat we niets meer zelf mogen bepalen, we krijgen een weekgeld (niet meer maandelijks) om onze boodschappen van te doen en alle rekeningen moeten naar de Kredietbank. Die regelen de betaling. Heb ik een week iets meer rekeningen, dan gaat dat van het leefgeld af. Door de Postbank worden we behandeld alsof we in de schulden zijn gekomen door verslavingen of crimineel gedrag. En tja, die kun je natuurlijk niet vertrouwen met maandgeld, dan is het na 2 dagen natuurlijk al op.... Waar ze zich mee bemoeien! Dat is toch tussen de kredietbank en ons? Nou nee dus. Je voelt je dan weer even heel erg klein en in een hoek gedrukt.

Gelukkig zijn er dan de reacties van mensen zoals jullie, waardoor we ons weer wat beter voelen. Zo slecht kunnen we toch niet zijn, als er zoveel lieve mensen zich om ons bekommeren? ;-)

dank je wel is eigenlijk te weinig, maar ik weet niet hoe ik het anders moet zeggen. Dus: Dank je wel!!!

liefs,
Jons

wendelien
Oh jons

"Gelukkig zijn er dan de reacties van mensen zoals jullie, waardoor we ons weer wat beter voelen. Zo slecht kunnen we toch niet zijn, als er zoveel lieve mensen zich om ons bekommeren? ;-) "
Gelukkig dat je er een emoticon achter zet, want anders ging ik me nog meer zorgen om jullie maken! Ik vind dit weer van een verbijsterend Kafkaiaans gehalte met Catch 22 op de koop toe. Als je eens tijd hebt, zou je dit aan de Nationale Ombudsman moeten voorleggen - want het is ongelofelijk. En schrijf er dan meteen een roman over - er is vast een markt voor. Liefs en laat je er niet onder krijgen hoor! w

Hetty,*
Jons

Hè bah wat een nog nare situatie, voorzover het al niet naar was natuurlijk :-(
Heb je mijn envelop inmiddels ook ontvangen? Ik ben een beetje bang dat hij kwijtraakt bij de post, vandaar de vraag.
Groetjes Hetty,*

Pagina's

Onderwerp gesloten