Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Een kat/kitten kopen

Ik weet dat er genoeg kattenfora zijn maar toch stel ik mijn vragen liever hier. Wij hebben namelijk besloten ons gezin uit te breiden met een kat. Het liefst een redelijk jonge kat zodat we er lang plezier van kunnen hebben. Ons eerste idee was het asiel bezoeken. Helaas hadden ze daar geen kat die voldeed aan onze wensen (jong, bij kinderen kunnen).
Via sites die bij andere asielen kijken kom ik er ook nog niet helemaal uit. Weinig aanbod op een redelijke afstand. Andere optie is een kitten bij een cattery. Maar dat is duur zeg! Kost al gauw 600 euro. En via MP zien we niet zitten.
Hoe zijn jullie aan jullie kat gekomen? Geduldig aanbod bij asiel gevolgd of dure kat bij fokker?


Tijgeroog

Tijgeroog

05-12-2013 om 22:55

Asiel

Zijn er geen andere asielen waar je kunt gaan kijken?

asiel

http://ikzoekbaas.dierenbescherming.nl/
Indertijd hebben we 2 katten uit het asiel gevonden op internet bij ons in de buurt. 9 maanden en 2 jaar oud. Ook geschikt voor kleine kinderen. Helaas zijn ze beiden alweer een tijdje overleden maar ze waren de maatjes van mijn kinderen toen ze klein waren.
Er zijn er misschien niet veel geschikt voor kinderen maar ze zijn er misschien wel als je goed zoekt.

wanda

wanda

06-12-2013 om 06:04

plaatselijk sufferdje

Ik heb wel mijn kat (toen kitten) uit een plaatselijk sufferdjes gehaald. Ik heb er zelf 25 gulden voor betaald. De moederkat was aan komen lopen bij een man en de kittens waren op zijn bed geboren.
Hij is er intussen niet meer maar het was een hele lieve, sociale kat.

Dus ik zou mp niet uitsluiten.

nathalie

nathalie

06-12-2013 om 07:50

even wachten

Ik zou even wachten tot jouw asiel of een asiel in je buurt iets heeft. Bedenk je wel dat als je een kitten neemt er nog niet alles gezegd kan worden over gedrag en karakter. Bij een ietsje oudere kat is dat al veel beter te zien is het een schootzitter, wil hij opgepakt worden of niet, gaat hij liefst zijn eigen gang of houdt hij van aandacht, graag de hele dag buiten of juist de hele dag achter de kachtel dat soort dingen.
Erg op leeftijd focussen lijkt me niet zo nodig want ook bij een kitten weet je niet hoe oud hij gaat worden. Een kitten dat met 14 jaar al 'op' is heb je uiteindelijk minder lang dan een kat van 2 jaar oud die 17 wordt.
Er zijn asiels die met een soort match programma werken (weet de naam even niet meer) misschien kun je daar eens kijken.
Wij zijn heel blij met onze (toen) 6-jarige knuffelkat uit het asiel!

even wachten

Neem een voorjaarspoesje, die zijn over het algemeen sterker en gezonder dan de najaarspoesjes.

Knurf

Knurf

06-12-2013 om 09:46

waarom geen marktplaats?

Alletwee mijn katten komen van Marktplaats. De ene als kitten, de andere als 1-jarige poes. Ze zijn superlief, zindelijk en gezond.

En anders inderdaad even wachten op het voorjaar, tot er ladingen nestjes bij de asiels worden gebracht.

Katniss

Katniss

06-12-2013 om 10:55

Asiel

Bij het Asiel Kennemerland hebben ze volgens mij dit jaar een aparte afdeling voor kittens omdat er (helaas) zoveel aanbod was. Wij hebben daar onze volwassen (6 jaar oude) kat vandaan. Onze kittens, waarvan er een helaas overleden is en de ander nu 1,5 jaar oud, komen van een Marktplaatsadres. Dat doe ik nooit meer! Het valt me nu pas op hoeveel narigheid er via Marktplaats gaat, broodfokpraktijken en mensen die 'ineens' allergisch blijken te zijn voor hun zwangere poes.
Nu we ervaring hebben met beide kan ik toch zeggen dat mijn voorkeur uit gaat naar een kitten. Onze volwassen poes heeft wat aparte gewoonten die ze heeft aangeleerd bij haar vorige baasje (die overleden is), en je moet maar net het geluk hebben dat je een kat treft die bij je gezin past. Ik heb het idee dat je kittens toch wat meer kunt 'vormen', hoewel de karakters van onze twee heel ver verschilden.

Even wachten

Ik sluit me aan bij vorige reacties: als je echt een kitten wil, kun je beter even wachten. Straks in het voorjaar heb je veel meer keus in jonge katjes en ze zijn over het algemeen sterker dan najaarskittens.

Overigens heb ik mijn kat (destijds 7 maanden) gewoon via MP gehaald. Je moet geluk hebben, maar er zitten heus ook betrouwbare aanbieders hoor! Ik zou alleen oppassen met zgn 'boerderijkatjes'. Die schijnen moeilijk tam gemaakt te kunnen worden.

Geduld

Een beetje geduld hebben, dit voorjaar worden er weer horden kittens geboren die een nieuw huis zoeken.

Ik heb raskatten en asielkatten. Asielkatten doe ik niet meer, toch vaak beestjes met een trauma en probleemgedrag. Raskatten zijn duur, maar je kunt wel al een deel van de karaktereigenschappen weten die typisch bij een ras horen. Wat dat betreft waren de raskatten een uitstekende keuze.

Maar het beste kijk je in het voorjaar op de briefjes bij de supermarkt. En dan kun je met wat geluk meermaals bij het nestje gaan kijken en weet je hoe de kat gesocialiseerd wordt/is. En dan kun je afspreken tot hoe lang het kitten bij de moeder blijft. Via marktplaats etc. gaan vaak kittens al met 5-8 weken bij de moeder weg, raskatten vaak rond de 14 weken. Mijn ervaring is dat een kitten beter wat langer bij de moeder blijft als die in een goede situatie zit (gewoon huisgezin waar fatsoenlijk met dieren wordt omgegaan).
De leukste kat kwam uit een slipnestje (een raskat die perongeluk bevrucht is) van een kennis van mijn moeder. We zijn er elke week wezen kijken en met 13 weken is hij naar ons huis gekomen.

Jaina

Jaina

06-12-2013 om 13:11

Wachten

Ik zou ook tot het voorjaar wachten want dan zijn er veel meer kittens en ook vaak gezonder/sterker dan najaarskittens.
En mocht je een kitten nemen dan zou ik kiezen voor een kitten die minimaal 12-14 weken oud is. Die paar extra weken maken op socialisatie gebied vaak echt een flink verschi (minder angstig, minder kans op neurotische gedragen)
Via marktplaats zou ik niet zo vlug doen. Daarmee moedig je mensen alleen maar om onverantwoordelijk om te gaan met hun katten door ze niet te laten steriliseren.

Ik zou dus kiezen voor het asiel of inderdaad voor een raskat. Dat is inderdaad een flinke investering dus ik kan me voorstellen dat je daar niet op zit te wachten. Tenzij je heel toevallig in je omgeving iemand weet die een kat kwijt wil.

Een kitten is overigens niet perse de beste keuze, een kat van 1 of 2 jaar kan soms zeker in een gezin met hele kleine kinderen prettiger zijn. Kittens kunnen ook angstig worden van te drukke en wilde kinderen. Hangt er natuurlijk van af hoe jullie kinderen zijn.

Alle katten die we hebben gehad kwamen uit het asiel of waren aanlopers en dat waren en zijn allemaal hele leuke katten.

Dalarna

Dalarna

06-12-2013 om 13:35

Jaina

De katten die niet afgehaald worden via marktplaats komen toch gewoon terecht in het asiel? Wat is het verschil?

Voor de duidelijkheid: ik vind het verschrikkelijk dat mensen altijd maar een nestje willen van een kat (zo leuk voor de kinderen, goed voor dat je ze laat steriliseren en meer van die onzin) maar mensen aan te raden iets uit het asiel te halen ipv marktplaats snap ik niet. Die van mp kunnen gewoon in huis zijn opgevoed, die van het asiel zitten dus al een poosje in het asiel...

Je moet oppassen voor broodfokkers maar dat probleem zie ik meer bij rasdieren en vooral ook hondjes (van die populaire kleintjes). Dat er genoeg oenen zijn die hun jonge poes zwanger laten worden snap ik maar dan nogmaals: er hoeft niets mis mee te zijn als je die van mp haalt.

Jaina

Jaina

06-12-2013 om 14:09

Dalarna

Mijn (ijdele) hoop is dat als het heel moeilijk zou zijn om nestjes kwijt te raken dat mensen dan eerder gaan nadenken en het nestje niet laten komen. De meeste mensen die hun katten een nestje laten krijgen willen hopelijk dat die kittens een fijn thuis krijgen en niet deze kittens naar het asiel brengen. Dus als ze geen mensen kunnen vinden die een kitten willen en ze de kittens noodgedwongen naar het asiel brengen ze hierdoor een volgende keer beter nadenken voordat ze deze keuze maken. Natuurlijk werkt het zo niet, er zullen altijd genoeg mensen zijn die de kittens willen en er zullen altijd genoeg mensen zijn die niet nadenken. Dus ja in de praktijk maakt het weinig uit. het is meer gevoelsmatig.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

06-12-2013 om 15:49

dierenarts

Of je belt een dierenarts of die een nestje weet. Maar ik zou idd even wachten tot het voorjaar. Dat duurt niet meer zo heel lang.

Kaaskopje

Kaaskopje

06-12-2013 om 16:37

Seizoen en uitstel

Wachten tot het voorjaar is onzin. Najaarskittens die meteen buiten moesten zien te overleven, ja díe hadden het moeilijk in de winter, maar dat zei niets over hun algemene gezondheid. Voorjaarskatten hadden het net zo zwaar gehad als ze spontaan in het winterseizoen gezet zouden worden.

En wat betreft uitstel vanwege het grote aanbod in de asiels volgend jaar... hmmmm, is dat niet een beetje lood om oud ijzer ten opzichte van poesjes in het najaar? Die moeten toch ook ergens heen? Of moeten die baasjes ze pas weg doen als het voorjaar is?

Kortom Picasso, als jullie nu een poesje willen, kun je er nu best een zoeken en in huis halen zonder je schuldig te voelen over de voorjaarsexplosie. Een katje die de hele winter bij jou thuis heeft gezeten is in de lente lekker gewend en al wat groter, dus dan is het ook al minder eng om hem of haar naar buiten te laten.

Voor een hond zou ik zéker niet op Marktplaats kijken, maar gewone huis tuin en keuken-katten zijn niet echt interessant voor de portemonnee van de fokker/eigenaar, dus daar zou je toch eens kunnen kijken. En als je een adresje niet vertrouwt kun je altijd nog nee zeggen.

Knurf

Knurf

06-12-2013 om 17:40

maar Kaaskopje

'En wat betreft uitstel vanwege het grote aanbod in de asiels volgend jaar... hmmmm, is dat niet een beetje lood om oud ijzer ten opzichte van poesjes in het najaar?'

Maar Picasso gaf toch al aan dat er helemaal geen geschikte kittens in het asiel waren nu?

Kaaskopje

Kaaskopje

06-12-2013 om 18:05

Ja, dat kan

maar als er kittens bij een particulier zijn, moet die er dan mee in zijn maag blijven zitten? Daar kan ze toch ook een poesje halen? Ik word een beetje iebel hoe bij dit soort draadjes altijd meteen met het asiel wordt gezwaaid. Als tip, prima, maar niet op de nogal dwingende toon zoals dat vaak gebeurt.

Élk al geboren poesje moet érgens onderdak krijgen, dus ook als dat poesje niet 'zielig' is, of in een uitpuilend asiel zit.

Knurf

Knurf

06-12-2013 om 18:20

oh, bedoel je dat

'maar als er kittens bij een particulier zijn, moet die er dan mee in zijn maag blijven zitten? Daar kan ze toch ook een poesje halen?'

Tuurlijk! Dat zou zelfs beter zijn, dan hoeven die kittens niet eerst afgedankt te worden in een asiel.

Stichting

In Zeeland bestaat stichting Scheldekat, zij plaatsen kittens nadat die zijn gesocialiseerd in een pleeggezin, ik weet niet waar je woont, maar misschien zit er ook zo iets in de buurt bij jou?

Wij hebben een boerderijkat, we waren daar op vakantie toen ze daar aan kwam lopen, niemand wist van welke boerderij ze kwam, een van de vele in de buurt, het was ook niet bekend hoe oud ze was, waarschijnlijk een week of acht. Met toestemming van de boerin waar wij verbleven hebben we haar meegenomen, ze had wormen en vlooien maar verder gezond. We hebben haar nog steeds het is een leuke kat, maar geen knuffelaar, alleen als het haar uitkomt. Ze kan niet mauwen, ze mekkert of piept nog als een kitten, volgens ons heeft ze dat nooit geleerd.

Het oudste kind tolereert ze nu omdat die haar eten geeft, de jongste moet ze niet, maar ze zal nooit uithalen. Overigens was de kat er eerder dan de kinderen.

Dalarna

Dalarna

06-12-2013 om 22:14

Jaina

Dus we zouden het moeten verbieden om een kitten bij iemand thuis op te halen en allemaal verplicht moeten worden om een jonge kat uit een asiel te halen (die daar al verpest is na wellicht een goede socialisatie in het marktplaatsgezin) omdat jij denkt dat het marktplaatsgezin het de volgende keer wel uit zijn hoofd zal laten om de poes zwanger te laten worden?

Tja zo werkt het gewoon niet, dat is mij wel duidelijk geworden! Mensen willen gewoon een nestje want dat is zo leuk. Van tevoren mensen zoeken die die kittens willen doet niemand.

Picasso

Picasso

07-12-2013 om 09:27 Topicstarter

Reactie

Bedankt voor alle reacties. Het hoeft niet perse een kitten te zijn maar liever wel een jonge kat die indien nodig nog een beetje op te voeden is. Een asiel heeft toch mijn voorkeur en vandaag gaan we bij een andere kijken.
Een raskat vind ik toch te duur en kittens plaatsen ze liever niet alleen werd me door een fokker al verteld.

Knurf

Knurf

07-12-2013 om 11:55

leuk!

'Een asiel heeft toch mijn voorkeur en vandaag gaan we bij een andere kijken.'

Hopelijk heb je een klik met een katje straks. Dat is toch het allerbelangrijkste, ongeacht waar het dier vandaan komt!

Kaaskopje

Kaaskopje

07-12-2013 om 12:36

Dat bedoel ik

Hopelijk heb je een klik met een katje straks. Dat is toch het allerbelangrijkste, ongeacht waar het dier vandaan komt!--

Precies! Met onze op straat gevonden hondje klikt het ook geweldig goed. En ook de zwerfkatten die wij hebben, vinden het hier wel goed denk ik, net als de kat die uit een nestje van onszelf komt. Dat vonden wij een leuke ervaring voor de kinderen. (Daarna ging moederpoes onder het mes.) Je moet doen wat goed voelt voor jezelf.

Wij hebben de ervaring dat het geen garantie op een goede klik geeft als een dier direct bij mensen vandaan komt, of uit een asiel. Het blijft levende 'waar', zonder compleet vooruit te schrijven gebruiksaanwijzing.

Anne Carin

Anne Carin

07-12-2013 om 13:07

Ik ben voor asielkatten

Ik ben een groot voorstander van asielkatten. Er is een gigantisch kattenoverschot in nederland, alle asiels zitten vol en we houden dat met z'n allen in stand door voor de leuke kittens te kiezen en niet voor een (iets) oudere kat uit een asiel. Ook in asiels zitten katten die nog niet zo oud zijn en als je een kat neemt van 2-7 jaar kun je er toch gauw nog zo'n 10 jaar plezier van hebben. Er zitten ook echt wel katten tussen die vriendelijk, gezellig en handtam zijn maar die worden vaak ook als eerste geplaatst. De moeilijkere of oudere katten blijven natuurlijk het langst zitten. Al onze katten kwamen uit het asiel. Ik ben een groot kattenliefhebber en het geeft mij een goed gevoel dat ik zo'n asieldier een thuis kan bieden. De 1e kat gehaald in 1989 en net een goeie maand geleden nr 5. Een heel lief vriendelijk poesje van 5 jaar oud, komt graag op schoot, makkelijk op te tillen, niet bang dus had ook bij jongere kinderen geplaatst kunnen worden. Ze zijn er echt wel!
Ik zou, als ik jou was, met de asiels bij jou in de buurt contact opnemen, er zit vast ergens zo'n kat ook voor jou! Veel asiels hebben een site waar de dieren op staan en je kunt ook kijken op ikzoekbaas.nl. Succes!

Voordeel van asielkatten

Ze zijn gecontroleerd door een dierenarts, ingeent en gechipped.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

07-12-2013 om 14:27

Hier

Op de website van het asiel hier wordt duidelijk aangegeven dat er nog genoeg jonge katten zijn. Het merendeel hiervan verblijft in gastgezinnen. Dat zal toch niets unieks zijn neem ik aan.
Ik zou eens bellen met de asiels in de buurt en vragen hoe of wat.

nathalie

nathalie

07-12-2013 om 14:32

Helemaal eens met Anne Carin en Jasam

En ik moest een beetje lachen om je opmerking dat je een jonge kat nog een beetje kan opvoeden. Of een kat opvoedbaar is ligt vooral aan het karakter van de kat en minder aan de leeftijd. Er zijn kittens die in huis geboren zijn en toch nooit opgetild zullen willen worden, die altijd op het aanrecht zullen blijven springen etc. Een kat is geen hond.
Dat vond ik zelf juist het voordeel van onze asielkat, het karakter was duidelijk (ze worden daar best goed geobserveerd) en we wisten dat dat bij ons zou passen.
Onze kat is een heerlijke knuffelkont maar uiteraard op z'n kats ook lekker eigenwijs en daar valt door ons niet aan op te voeden, en dat komt niet omdat hij 6 was toen we hem kregen maar omdat het een kat is.

Knurf

Knurf

07-12-2013 om 15:14

wat opvoeden betreft

De kat die ik kreeg toen ze 1 jaar oud was, hoefde alleen maar 'nee' te horen om ergens vanaf te blijven. Ik was verrukt!
Inmiddels zijn we vier jaar verder, en is haar uitstekende opvoeding helemaal teniet gedaan doordat ze snel door had dat mijn 'nee' niet gevolgd werd door ... wat dan ook. Nu doet 'nee' dus echt helemaal niks meer.

Ik ben te soft

Katniss

Katniss

07-12-2013 om 15:32

Onze poes

Onze overleden poes hebben we als kitten van 12 weken gekregen. Haar broer bleek een goed opvoedbaar watje, maar poes was van het type onopvoedbaar en zou als mens zeker een etiketje gekregen hebben.) Zelfs als je de plantenspuit op op volle sterkte in haar snoet spoot bleef ze onverstoord aan je meubels krabben. Als ze op het aanrecht zat en ik kwam met strenge stem: 'Wat doe jij nou! Errrraf!', dan keek ze me aan met een blik van 'nou, ik maak eerst dit even af'. Ze verzon ondeugende acties waarvan ik me echt afvroeg hoe ze erbij kwam.
De poezebeesten die ik nu heb zijn goed opgevoed en luisteren naar wat ik zeg. Ze weten dat ze niet op het aanrecht mogen, en als ze dat een keer vergeten en ik betrap ze, zijn ze er binnen een seconde weer vanaf. Ik heb dus best wel overwicht

Knurf

Knurf

07-12-2013 om 16:00

oh heerlijk

'dan keek ze me aan met een blik van 'nou, ik maak eerst dit even af'.'

LOL!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.