Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Tutje

Tutje

04-04-2010 om 18:50

Eigen administratie bijhouden voor dummies

Sinds ongeveer 1 jaar leef ik gescheiden van mijn echtgenoot, onze scheiding is nog niet afgerond. Ik heb mij ten tijde van ons huwelijk nooit druk gemaakt over onze administratie (ja ik weet het, en ik schaam me diep...) dus tijdens mijn nieuwe leven alleen (of liever, als alleenstaande ouder) moest ik alles leren.
Nu heb ik snel geleerd te internet-bankieren en dergelijke, maar waar ik het meeste mee zit is het bijhouden van de administratie. Ex heeft een giga puinhoop achtergelaten c.q. van alles meegenomen, dus ik moest opnieuw beginnen. Maar wat moet ik nou bewaren? Iedere maandafrekening van de Nuon, om maar wat te noemen? Kijk, dat de jaaropgaves e.d. belangrijk zijn voor de belastingopgave, dat weet ik nou ook wel weer...) Maar voor de rest?? Wat bewaar je, en stop je dat in klappers per jaar of zo? Wie wil een 'administratie-dummie' les geven, zodat ik een overzichtelijk geheel kan creeeren?

groetjes Tutje

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Tihama

Tihama

04-04-2010 om 20:22

Klappers

Wij hebben hier ongeveer 20 klappers staan. En die dan weer met tabbladen verdeeld.
Dus:
-een klapper met salarisstroken, daarin ook de pensioenoverzichten en officiele brieven van het werk.
-een klapper met de electriciteitsoverzichten, de watermaatschappij, gemeentelijke lasten etc.
-Twee klappers met verzekeringen: vergoedingenoverzichten, gedeclareerde kosten.
-Een klapper met hypotheekgegevens: notarisakten, jaaroverzichten etc.
-Drie klappers met aankoopbonnen, handleidingen en garantiebewijzen.
-Een klapper met garagerekeningen van auto en motoren, vrijwaringsbewijzen van jaren etc.
-Een klapper met diploma's, getuigschriften etc.
-Twee klappers met rekeningafschriften per rekening onderverdeeld.
-Een klapper met de belastingaangiften van de afgelopen 20 jaar.

Wij zijn erg van de bewaarderige. Ik vind het ook leuk om mijn eerste contract van mijn eerste werkgever en mijn eerste loonstrook nog te hebben

Maar door die klappers met daarin weer tabbladen vinden we alles snel terug. Je kunt dus wel met minder toe, maar dit helpt ons goed.

Tihama

Klapper

waarom noem je een map niet gewoon een map, of een ringbandmap. Een klapper, waarom noem je zoiets een klapper ?

Femke:-)

Femke:-)

04-04-2010 om 21:30

Heey tutje

Ik weet niet waar je bankiert, maar als je toevallig bij de Rabobank bankiert, kun je vragen naar die mappen (A4) om je dagafschriften in op te bergen.

Ik gebruik die namelijk om mijn administratie in op te bergen. Ik heb een map voor mijn bankrekening, spaarrekeningen, salarisspecificaties, verzekeringen, belastingen, gemeentebelastingen, nou ja...je kunt voor elk iets een map nemen.
Deze mappen zijn van papier en je kunt heel makkelijk op de buitenkant erop schrijven wat er in gaat (met jaartal)

In de map van mijn bankrekeningen, dus dagafschriften, doe ik alle info (papieren) die betrekking hebben op wat er op een gegeven moment wordt geincasseerd. Bij mij wordt het merendeel geincasseerd, dus krijg weinig thuisgestuurd aan acceptgiro ed. Maar bv. als ik iets ergens bestel (neckermann, otto ed) dan gaan de rekeningen in de map van de bankafschriften.

Verder gaat alles in de andere (apartgemaakte) map.
In de map belastingen gaat alles wat betrekking heeft op de volgende belastingaangifte die gaat komen. Dat is heel handig. Je hebt dan in 1 keer alles bij de hand en geen stress als de aangifte ingevuld moet worden.

De mappen liggen bij mij in de kast op 1 stapel. Elk jaar maak ik van de meeste mappen een nieuwe en de gaan naar de zolder. Sommige gaan jaren mee, zoals die van de nutsbedrijven, verzekeringen...die geven maar 1x per jaar een afschrift. Die map hoeft dus niet elk jaar op nieuw gemaakt te worden.

Hopelijk heb je hier iets aan?

Groetjes Femke

Brianna F

Brianna F

04-04-2010 om 22:01

Klapper ot

Ik antwoord even voor mijn beurt:

***Een klapper, waarom noem je zoiets een klapper***

Om dezelfde reden waarom jij het een map noemt, omdat je dat zo gewend bent. Is ook streekgebonden denk ik.
Ik weet niet beter dan het is een klapper waar je papieren in stopt.

Hier drie ordners

Eentje voor alles wat met het huis te maken heeft. Lokale belasting, telefoon, gas, water en licht, verzekeringen rondom het huis.
Eentje voor alles wat met geld te maken heeft. Inkomen, dingen die niet met het huis te maken hebben zoals ziektekostenverzekering.
Eentje voor de kinderdingen. Adreslijsten van school, wachtlijstbrieven en facturen van kinderopvang, officiele briefje waarin hun BSN-nummer werd gemeld, wijzigings/toekenningsbrief SVB kinderbijslag.

Als een map volraakt mest ik 'm uit. Op zolder heb ik ordners voor de dingen die we lang bewaren, zoals loonstrookjes. Die verhuizen dan naar boven.

Zo heb ik maar drie mappen beneden staan.

Verder hebben we boven dozen voor bonnetjes en drie tijdschriftcassettes voor garantiebewijzen en gebruiksaanwijzingen. Die loop ik ook regelmatig door om overbodig geworden zaken weg te gooien. Zo voorkom ik dichtslibben.

Leuk boek (wat ik nog ter harte moet nemen...): Aan de slag met de huishoudcoach.

Succes ermee.. het is zo'n lekker gevoel als alles in mappen zit,

ik ben zelf ook geen natuurlijke opruimer. Mijn algemene tip aan jou zou zijn om gewoon ergens te beginnen, niet te lang twijfelen. Gewoon voor alles een tabblad of ordner beginnen en gaandeweg ontwikkelt je systeem dan verder. Categorieën blijken niet handig of overlappen of kunnen weer weg.

Lol

nou een klapper is in mijn ogen iemand of iets wat in zijn handen staat te klappen.

Of iets van een klapinstrumentje, zo'n ding wat je wel eens ziet bij voetbalwedstrijden.

On topic

ik ben er niet goed meer in, vroeger wel .

Vroeger had ik alles in mappen/ordners, met tabbladen en voor elk jaar 1 of meerdere mappen. Dan had ik 1 uur per week een vaste afspraak met mezelf en dan deed ik mijn administratie.

Sinds ik een man heb met wie ik een huis heb gekocht zijn die dingen versnipperd geraakt.

Maar je moet even verzinnen welke groepjes te maken zijn.

Bijvoorbeeld:
Map A= huis
1. vaste lasten huis
2. verzekeringen huis
3. rekeningen van onderhoud/garanties cv ketel

map B = werk en inkomen

Map C = belasting

Noem maar op en dan ga je die mappen vullen en vind je vanzelf allerlei handige subcatergorieen.

Femke:-)

Femke:-)

04-04-2010 om 22:50

Nah

Gaan we elkaar nu aanspreken op hoe we dingen benoemen?? Wat flauw....we weten toch allemaal wat er bedoeld wordt?

Ik vond het zo vreemd nog niet hoor.

Tihama

Tihama

05-04-2010 om 13:16

Nee joh, izar

Je hebt ze ook niet nodig. Maar ik loop gewoon psychische schade op als ik ze weg zou gooien. Dus ik bewaar ze maar

Tihama

Lys Lionne

Lys Lionne

05-04-2010 om 20:35

Die mappen klappen bij mij om....(o.t)

Ook hier staan diverse ordners in de kast, maar die ondingen willen werkelijk nooit netjes in het gelid blijven staan. Ook een boekenstandaard die je half onder de mappen schuift biedt geen soelaas....iemand hier een handig idee? Ben altijd jaloers op die plaatjes in boeken waarin rijen ordners netjes op de plank staan

Tihama

Tihama

05-04-2010 om 20:47

Meer ordners,klappers, mappen

Hier staan ze namelijk vanzelf klem tussen de kastwanden)

Tihama

Lys

Als je ordners omklappen zitten ze waarschijnlijk niet vol genoeg
Een boekensteun helpt inderdaad niet, behalve als het een hele zware is. Ik zou er gewoon iets zwaars tegenaan zetten (een pot vol drop ofzo en anders die boekensteunen van Ikea (ben de naam even kwijt) die je om de plank heenschuift.

En ja, op plaatjes lijkt het altijd zo mooi, dan neem ik me ook altijd weer voor om een Echt Georganiseerd Huishouden te beginnen, maar ik faal telkens weer...

Groeten,

Temet

jippa

jippa

06-04-2010 om 12:37

Klappers & mappen

Waarom noemen jullie klappers niet gewoon ordners)

Bij mij vallen ze ook om, dus zet ik ze om en om (ene met de rug naar achteren en de volgende met de rug naar voren). Staat niet zo netjes als op de plaatjes, maar werkt wel.

Ik heb ook een la waar ik eerst alles inknikker voordat ik alles uitzoek. Dat hoort denk ik ook niet, maar je raakt ook niets kwijt

Verder is het hier zo dat man en ik grotendeels een eigen administratie hebben. Dat is zo gegroeid.
Als de belastingformulieren moeten worden ingevuld komen we dus elk met onze eigen stapel aanzetten.

Voor bewaren zijn er simpele regels, maar ik bewaar wel wat extra, zoals idd mijn eerste salarisstrookjes uit sentimentele overwegingen. Dat waren nog eens tijden!

Marleen

Marleen

06-04-2010 om 21:11

Mijn indeling en tip

Hoi. Ik heb een map privé met daarin achter tabs: Menzis, belasting, nota's / bonnen die bewaard moeten bijv. ivm garantie, oxxio, studiefinanciering, auto, overige verzekeringen, en overige. Helemaal voorin de map heb ik mijn testament gedaan. Dan map huis met tabs ziggo, hypotheek, verzekeringen, nota's/bonnen, en vast nog iets. En een map bedrijf, ik heb een eigen bedrijf. Ook daarin tabs belasting, verzekeringen, nota's, en nog wat. Mocht je een keer hulp willen bij het ordenen van je administratie dan hebben zowel maatschappelijk werk als Humanitas daar mensen voor, kan handig zijn om je op weg te helpen! Ik heb een keer een serie voor ETV gemaakt over o.a. bijhouden van je administratie, staat nog wel op internet, 'Uit de geldzorgen'. Succes! Marleen

Tutje

Tutje

07-04-2010 om 14:16

Maar wat moet je nou bewaren?

OK,OK... alles in klappers/multomappen/ringbanden met een tab-systeem, dus... Ik was al met zoiets begonnen en van jullie leer ik dat de meeste mensen het zo doen.
Zit ik nog met 1 nog niet beantwoorde vraag; wat moet je nou bewaren?? Die klappers (niet nader genoemd) lopen zo vol, wanneer ik alle maandafrekening van de Nuon/Tele 2/ etc etc moet bewaren. Dus; wat moet je perse bewaren en wat mag weg? Wat, behalve natuurlijk de jaaropgaves van salaris e.d., is er nog meer belangrijk ivm de belastingaangifte (heb koopwoning)?
Overigens, dames (denk ik), het is absoluut aan te raden om te leren hoe de administratie bij jullie thuis in elkaar zit en hoe je moet internet-bankieren, wanneer je dat nog nooit gedaan hebt... Navraag bij (vrouwelijke) collega's leerde mij dat er nog heel veel mensen zijn die niet weten hoe dat moet ('dat doet hij altijd') en als je dan heel plotseling alleen komt te staan (en het 'hem' niet meer kunt vragen), dan heb je wel een probleem... Weet althans waar de inloggegevens zijn! Dat heb ik door schade en schande geleerd....

groetjes Tutje

Vera*

Vera*

07-04-2010 om 17:45

Internetbankieren ot

Hier ben ik degene die het geld telt......
Als ik er niet ben kan mijn man niets. Hij weet alle codes voor de verschillende rekeningen niet en alleen mijn bankpasje is aangemeld voor internetbankieren. Hij is hier de gemakzuchtige.

Agchie

Agchie

07-04-2010 om 19:57

Net anders

Wij zijn indertijd begonnen met mappen per onderwerp, maar dat liep gigantisch uit de klauw....uiteindelijk hadden we een stuk of twintig mappen staan !
We zijn toen overgestapt op een ander systeem: mappen per jaar. We hebben nu twee mappen nodig, waarin we de hele administratie van een jaar hebben zitten. Op elk tabblad hebben we het juiste onderwerp staan. Na vijf jaar gaan we de mappen van door en gooien die dingen weg die niet meer relevant zijn, de overige dingen bewaren we.
We hebben nu in ieder geval niet meer eindeloze omvallende rijen mappen staan, maar slechts 2 per jaar.....

Agchie

Bewaren

Eindafrekeningen van energie/gas leveranciers.
Salarisstroken van de laatste 5 jaar. En jaaropgaven van ong de laatste 5 jaar.
Belastingopgaven en aanslagen van de laatste 5 jaar.
Verzekeringspapieren.(oa ziektekostenverzekering)
Bankafschriften van 2 jaar.
En we hebben een doos voor de bonnen van dingen waar garantie opzit en gebruiksaanwijzingen.

jes

jes

08-04-2010 om 18:34

Jeetje pelle

wat heb jij een gedegen administratie!!! pff

Mathilde

Mathilde

09-04-2010 om 12:33

En hier

Ik gebruik per jaar twee ordners, eentje voor mijn zaak en eentje voor het huishouden. Daarbij horen twee verschillende bankrekeningen. Alle bonnen en facturen gaan op volgorde achter elk rekeningafschrift. Bovenop ligt een tabblad en daarop gaan de jaaroverzichten.
Garantiebewijzen gaan in een hangmap (ik schrijf er de aankoopdatum op, dan kan ik het betalingsbewijs zo terugvinden). De kinderen hebben ook elk een hangmap (haha) met correspondentie van school enz. Voor zaken als ziektekosten en autoverzekering heb ik ook aparte hangmappen.
Als ik een nieuw afschrift binnen krijg, kan ik dus ordenen (tot die tijd gooi ik facturen en bonnen in een bakje). Twee keer per jaar maak ik een Excel-overzicht van mijn zakelijke rekening. Van de huishoudelijke rekening doe ik dat maandelijks. Als de boekhouder het afgelopen jaar heeft afgehandeld, gooi ik de inhoud van de oudste ordner weg. In totaal staan er dus nooit meer dan 15 jaargangen administratie.
Ik heb ook een prive-rekening waarvan ik mijn eigen dingen betaal (hobby's, kleding). Die loop ik jaarlijks na op zakelijke uitgaven (vrijwel nooit iets) en dan stop ik ze in een doorzichtmap bij mijn zakelijke rekening. De bonnen gooi ik dan weg (behalve de zakelijke, die gaan achter een apart tabblad als 'kas' bij de contante bonnen).
Mijn ordners vallen trouwens nooit om, ook niet als er niks in zit . Het zijn van die dingen met een harde plastic of kartonnen kaft en binnen zit een ijzeren geval dat je kunt openklappen en met zo'n aandrukding erbij (geen idee hoe het heet haha).
O ja, ik vind het ook wel handig om in een laatje allerlei dingen bij elkaar te hebben zoals een nietmachine, plakbandroller, schaar, gaatjestang enz. En ik heb een laatje met pennen, papier, enveloppen en postzegels. Ik noem mezelf altijd een overgeorganiseerde chaoot .

Hillary

Hillary

09-04-2010 om 12:57

Wow

Geweldig, ik ben jaloers op Pelle. Wij zijn chaoten, dus sinds een aantal jaren hebben we een nieuw motto, we gooien gelijk maar alles weg, want we raken het toch kwijt. Doen we een dure aankoop en vragen ze of we er een extra verzekering bij willen, "neer hoor, wij raken toch alles kwijt" antwoorden we dan. Gebruiksaanwijzingen van apparaten, na installatie gelijk weg, kun je toch weer op internet vinden als je ze nodig hebt. Dagafschriften van banken, ook weg, vind je ook weer op internet. Alleen de jaaropgaven van de belastingdiensten bewaren we in een map voor de aangifte.

memmie

memmie

12-04-2010 om 17:18

Salarisstrookjes bewaren

Ookal lijkt het genoeg om je jaar opgaven te hebben wel je salaris strookjes bewaren.

Als je je baan verliest en een ww uitkering gaat aan vragen vraggen ze na de laatste zoveel strookjes

Als je een lening bij de bank gaat aan vragen willen ze ook de laaste loonstrookjes zien

teminste dat hebben ze bij mij toen wel gedaan.....wel jaren terug maar neem aan dat dat nog steeds zo is

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.