Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Helena

Helena

21-08-2016 om 18:07

Eis van vrienden

In Trouw werd aan etiquette-expert Beatrijs Ritsema de volgende vraag gesteld: "Mijn partner en ik eten thuis biologisch (-dynamisch). Als we uit eten gaan, eten we ook het liefst voedsel zonder gif. Mag je dit ook vragen aan je vrienden als ze je uitnodigen voor een etentje bij hen thuis? Ik heb dat al een paar keer gevraagd en men vond het geen probleem, maar mijn partner vindt dat ongepast, omdat bio duurder is en je de mensen daarmee op kosten jaagt. Zij vindt wat wordt geserveerd minder belangrijk dan het gezellig samenzijn met vrienden. Zeggen dat je vegetarisch bent of een glutenallergie hebt, is volgens haar iets totaal anders dan zeggen dat je een allergie hebt voor gangbaar eten (niet bio). [...]"

Er volgden 100 ingezonden antwoorden, die ik niet allemaal heb doorgelezen, maar ben ik nou heel erg slecht als ik dit soort vrienden mijn gewone eten zou serveren en zeggen dat het biologisch is? Ikvind het nogal wat om dat te eisen van een gastheer.

Vesper Lynd

Vesper Lynd

21-08-2016 om 18:17

Hmm

Ik krijg zo weinig mensen te eten dat ik in dat geval waarschijnlijk wel een biologische kip in de oven zou gooien. Maar ik denk er het mijne van ;-)

Fransien

Fransien

21-08-2016 om 18:21

Allergie en lust-ik-niet

Een allergie, daar houd ik te allen tijde rekening mee. Ik wil graag dat iemand die bij mij komt eten lekker eet en er niet ziek van wordt.

Vegetarisch is een levensovertuiging, ik houd er rekening mee maar als het menu er onnodig ingewikkeld van wordt dan laat ik het vlees weg ipv er iets creatiefs van te maken zodat iedereen hetzelfde kan eten.
Ik heb een keer een vegetarier te eten gehad terwijl ik zelf kinderen heb met een koemelk- en soja-allergie en er ook iemand kwam met een glutenintolerantie. De vegetarier heeft een lekkere kaasburger gekregen terwijl de rest wel vlees kreeg.

Biologisch-dynamisch valt bij mij onder de noemer lust-ik-niet. Ik houd er rekening mee als dat makkelijk te doen valt, maar anders zet ik rustig een gezond bord eten voor, deels uit de moestuin van mijn ouders en deels uit de supermarkt. En als ik opmerkingen krijg over gifstoffen of over of de stalmest die mijn ouders gebruiken wel van biologische koeien is (anders is de groente alsnog besmet met weet ik het wat volgens een nogal fanatieke biologisch-dynamische vegetarier uit mijn kennissenkring) dan wordt die persoon niet nog eens uitgenodigd. En opmerkingen over een bord vol gifstoffen tijdens het eten zou ik enorm kwetsend vinden en reden om de vriendschap op een lager pitje te zetten.

Geen punt

Ik snap het probleem wel, maar je kunt natuurlijk wel vragen of het kan en als het niet kan toch het eten wel waarderen? Bovendien als je in de bio dynamische hoek zit heb je vaak ook vrienden die niet dagelijks in de snackbar zitten en misschien best bereid zijn ook eens wat te proberen.
En dat misschien nog wel leuk vinden ook. Je kunt ook dan je hulp met klaarmaken van het voedsel aanbieden.
Of zelf iets meebrengen?

Vesper Lynd

Vesper Lynd

21-08-2016 om 18:25

Konijn

Wat ik me ineens afvroeg. Stel dat je je konijn altijd biologisch groenvoer geeft maar wel laat inenten, kun je die dan voorschotelen aan de biologisch etende vriend?

onwaarheden vertellen

Ik zou er geen onwaarheden over vertellen.
Dan neem je het allemaal nog veel serieuzer dan de mensen zelf al doen. Ik zou zelf de vraag gewoon aannemen maar als ik dat niet zou doen dan mag iemand zelf beslissen of die dan nog wel wil komen eten.
Maar van mij hoeven we niet allemaal het zelfde menu te hebben. Ik frutsel er wel wat bij of af voor iedereen. Inderdaad gewend om met allergie, vegetariers en veganisten om te gaan en met de eigenaardige voedselkeuzes van de kinderen. Gewoon voedsel geen haute cuisine.

Ja hoor.

Ik heb zelden een meeëter en als daar ooit een biologisch minded gast tussen zit koop ik wel een biologisch stukje vlees en wat groente. Ik ben een gastvrij type.

Tonny

Tonny

21-08-2016 om 18:39

Heb de vraag ook gezien

In de krant, dus niet die 100 reacties op de website gelezen. Als wij gasten krijgen, houd ik rekening met wat zij graag eten. Biologisch-dynamisch - ik weet zo gauw niet waar ik dat hier zou moeten kopen, dus als wij gasten met die voorkeur zouden krijgen, zou ik vragen zelf wat mee te brengen.
Ik vind vraagsteller nogal rigide, stellend dat al het andere voedsel giftig is. Poe het is nogal wat. Dus er wordt ook biologisch-dynamische koffie met een idem dito koek verwacht?

Misschien handiger om de rollen om te draaien dan ;) wij eten wel bij hen!

Ja natuurlijk

houd ik daar rekening mee. Het zijn toch je vrienden!

Jaina

Jaina

21-08-2016 om 19:33

Ja en nee

In het kader van de gastvrijheid zou ik er rekening mee houden maar ik zou het vrij onbeschoft vinden van de gasten om zulke eisen te stellen. Ze zullen dus waarschijnlijk niet vlug weer worden uitgenodigd. Overigens eten wij zelf ook deels biologisch (dierlijke producten ) ,maar ik vind het niet netjes om eisen te stellen aan de gastheer als dat niet strikt noodzakelijk is. Alleen bij allergie of zwaarwegende levensovertuiging vind ik dat kunnen.

Nope

Ik had hem ook gelezen, deze vraag. Ik zou er genoegen in scheppen die mensen niet-biologisch eten voor te zetten en ze te vertellen dat het biologisch is. Vanwege dat overdreven gedoe over gif. Die mensen hebben waanideeën. Maar waarschijnlijk zouden dit mijn vrienden niet zijn en komen ze dus ook niet bij mij eten.

skik

nou

Zoiets vraag je niet aan je vrienden.

Als je ergens te eten bent uitgenodigd eet je wat de pot schaft, en ga je niet vooraf aanvullende eisen stellen (allergieën daargelaten, maar een goede vriend weet daar natuurlijk allang van en houdt er rekening mee).

Pug

Pug

21-08-2016 om 19:54

poeh

Ik ken geen mensen die zo eten of doen, maar ik zou er denk ik niet in mee gaan. Je eist toch ook geen fles wijn van minstens 100 euro bij het eten omdat je de rest niet te drinken vindt?

Het lijkt me sterk dat mensen die zich zo wentelen in hun biologische superioriteit dat niet ook op andere vlakken doen. Dus dan zou ik ze sowieso al niet uitnodigen.

Stickertje

Stickertje

21-08-2016 om 20:16

Hangt af van hun strengheid in de leer

Van goede vrienden weet je meer dan van vage kennissen. Als gastvrouw weet je dan ongeveer hoe streng deze mensen voor zichzelf zijn.
Als student heb ik voor een project ooit 2 weken bij een oom en tante ingewoond. Zij aten antroposofisch. Ik mocht daar dicht bij mijn project wonen, als ik de avondmaaltijd bereidde en een paar keer in de week in de avond op de kinderen paste. Natuurlijk hield ik toen rekening met hun eeteigenaardigheden en at zelf mee van de pompoensoep en smeerde sesampasta op mijn boterhammen.
Onze vroegere buren aten biologisch (volgens de buurvrouw). Ieder weekend werden er boodschappen gedaan in een supermark met ruime bioafdeling en gingen ze ook naar een boerderij voor de groenten en fruit. Toen hun dochter met de mijne bevriend raakte kreeg ik bij ophalen wel eens een kijkje in hun keuken. Daar zag ik dan dat de biologische groenten en vlees op smaak gebracht werden met een pakje nasikruiden van C.. de oosterse keuken thuis. Of er ging een saus uit een zakje van Kn.rr over de bloemkool. Na een poosje kwambjjrmeisje hier logeren voor 1 nacht en kreeg ik ook de vraag of ik met hun eetgewoonte rekening wilde houden.
Gezegd dat ik mijn best zou doen en zo vers mogelijk gegeten maar geen bio vlees gehaald. Voor iemand die het een zegt en het ander doet ga ik niet heel veel moeite doen.

Angela67

Angela67

21-08-2016 om 20:28

nee zeg ik zou niet durven

dat zou ik echt heel graag bij mezelf houden die overtuiging (en het ernaar leven). Dat zijn nu eenmaal consequenties die je moet aanvaarden als je voor een minderheidsstandpunt kiest. Ik vind het ook een veroordeling van je gastheer/gastvrouw, alsof zij niet goed genoeg koken en ongezond leven. En daarbij vind ik het erg overdreven om te denken dat je met 1 avond niet-bio-dynamisch eten ernstig gevaar loopt.
Als je zo streng in de leer bent dan moet je daar zeker niet met anderen over spreken.
gr Angela

bewust misleiden

vind ik heel raar. Als je niet weet hoe, of biologisch-dynamisch te duur of ingewikkeld vindt, dan stel je toch gewoon voor om uit eten te gaan, of bij bewuste vrienden te eten of hun eigen eten mee te laten nemen? Ik het eens met degene die zegt dat het gezelschap belangrijker is dan het eten. Niet biologisch serveren en beweren dat dat het wel is, vind ik een aparte manier van vriendschap.

Behalve allergieën zou ik zelf trouwens nooit wensen of eisen meegeven aan de kok, en zelf als gastvrouw zou ik proberen wel te koken naar believen van de gasten. Maar goed, ik houd wel van een uitdaging in de keuken, dat geldt natuurlijk niet voor iedereen.

Bio-logisch

Bio-logisch

22-08-2016 om 14:48

Helena

Maar zeg je nu dat biologisch eten zonder gif is? Want dan zou je je er eens beter in moeten verdiepen.

Je kunt aangeven dat je zelf biologisch eet dat kun je aangeven, of de mensen zich eraan houden is aan henzelf.

Lou

Lou

22-08-2016 om 15:13

Ik zie het niet voor me

Dus stel, een vriendin komt eten, ik vraag of ik nog ergens rekening mee moet houden (dat vraag ik eigenlijk altijd wel) en dan zegt ze: "ja, graag biologisch." Ik vind het echt een heel raar verzoek. Ik zou denk ik gaan lachen en zeggen: "Huh, je vraagt of ik biologisch wil koken? Ik bedoelde of je nog ergens allergisch voor was of iets niet lust of zo. Of bedoel je echt dat je het niet eet als het niet biologisch is??"

Ik eet trouwens best vaak biologisch maar ik kan me niet voorstellen dat je dat aan iemand gaat vragen bij wie je gaat eten. De maaltijd is dan namelijk meteen twee keer zo duur.

Helena

Helena

22-08-2016 om 19:35

Bio-logisch

Ik hoef me helemaal nergens in te verdiepen, want ik vind dat hele biologische gedoe alleen maar een marketingtruc en ik geloof zeker niet dat producten die in de supermarkt liggen met een stempeltje erop dat het biologisch is beter zijn dan andere producten.

Jij moet iets beter lezen, zodat je ziet dat ik iemand citeer die naar dagblad Trouw heeft geschreven.

Is het een kwestie van geloof?

Ik geloof ook niet in Sinterklaas. Toch doe ik van harte mee.:-)
Kan mij dat nou schelen als iemand daar gelukkig van wordt.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

22-08-2016 om 22:34

Goh Helena

Iets zegt mij dat jij weinig biologische vrienden hebt.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

22-08-2016 om 22:40

En als het nu macrobiotisch zou zijn

Of veganistisch?

Is het dan wel oké om dat te vragen als je ergens thuis uitgenodigd wordt?

Anders dan Helena, geloof ik wel in biologisch. Sterker nog ik heb het verschil tussen een bio-industrie boerderij en een biologische boerderij zelf meerdere malen met eigen ogen aanschouwen. Ik heb er dus geen enkel probleem mee om mijn gasten iets biologisch voor te zetten.
En ik had vroeger een studievriend die streng van de leer veganistisch was. Samen koken was dan wat ingewikkeld, maar dat probeerden we dan af en toe toch wel.

Ely

Ely

22-08-2016 om 23:24

Hahaha Ginny (ot)

Biologische vrienden :)) Aan wat voor kriteria moet je als mens voldoen om biologisch als stempel te mogen dragen? Onbespoten zijn? Nooit antibiotica toegediend gekregen? ;)

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

22-08-2016 om 23:41

Laat ik geheel aan jouw fantasie over

:-)

Chloe

Chloe

22-08-2016 om 23:53

ok dan

Ik ben vegetarier, de meeste vrienden weten dat wel en als ik voor het eerst bij mensen ga eten, zeg ik dat ook wel. En ik waardeer het heel erg als ze rekening houden met mij, dat vertel ik ze ook uitgebreid. Ik ben ook blij dat iedereen daar niet moeilijk over doet maar wie weet wat ze zeggen achter mijn rug om.

Kaaskopje

Kaaskopje

23-08-2016 om 01:03

Marketing

Ik geloof ook, net als Helena, dat een heleboel van het biologische aanbod een kwestie van 'u vraagt en wij doen of wij fatsoenlijk draaien' is. Ik denk ook dat je niet anders kunt verwachten. Het aantal inwoners van Nederland en andere landen is veel te groot om via biologisch boeren te bevoorraden. Hoe groter de vraag wordt, hoe meer men toch naar productieverhogende maatregelen zal moeten grijpen en dan wil ik nog wel eens zien hoe eerlijk biologisch er dan nog gewerkt kan worden. Ik heb het nu over groente. Maar goed, wat de vraag betreft, hangt het heel erg af van of wij ons biologisch eten kunnen veroorloven. Anders zou ik denk ik voorstellen om bij de vrienden te eten en de kosten te delen. Zij weten precies waar ze wat moeten halen tenslotte. Hele goede vrienden zouden wij uiteraard kennen, waardoor de vraag niet helemaal uit de lucht zou komen vallen. Ik zou het vervelend vinden als het als eis wordt gebracht.

Je kunt het ook zo duur maken als je wilt. Ik zou dan denk ik op de vegetarische toer gaan. Zonder vlees is het meteen een stuk minder duur. Ik kan pompoensoep of uiensoep maken en héérlijke quiches bakken.:-)

Vesper Lynd

Vesper Lynd

23-08-2016 om 08:11

Sticker

Er zijn wel landen waarde standaard biostickers op het fruit plakken. Dat verkoopt beter en ze kunnen er dan meer voor vragen. Er wordt maar weinig gecontroleerd of er voldaan wordt aan de eisen voor biologisch voedsel. Ik heb even geen artikel, maar dit heb ik gehoord van een fruitboer.

Emmawee

Emmawee

23-08-2016 om 08:29

Maar... met je vrienden heb je toch meestal contact??

Als vrienden iets vragen, kun je toch gewoon iets terug vragen?
Zoiets als: hoe belangrijk vind je dat? Gaat het alleen om het vlees of meer? Ik ben dit niet gewend, heb je tips?
Je kunt ook dingen zeggen tegen vrienden, zoals: ik vind het best lastig, of: ik hou graag rekening met je, maar alles biologisch halen is voor mij wel wat ingewikkeld.
Vrienden die eisen zijn geen vrienden. Met je vrienden kun je gewoon in overleg tot een oplossing komen.
Groeten, Maw.

Ely

Ely

23-08-2016 om 08:58

On topic

Ik vind kaaskopjes suggestie wel een goeie: een heerlijke pompoensoep met brood en entourage, lekker vega, leuk eten Hmmmm nu al zin in hahaha

Ik bespeur bij mezelf dat ik voor de vega's apart koken heel vanzelfsprekend vind (ben zelf een zeer gematigd vleeseter) en dat ik wat sceptisch ben naar de biologisch medemensch die zou claimen dat al het niet-bio voedsel gif is. Zeker dat gif aspect vind ik fascinerend. Maar dat is eigenlijk alleen maar een goede reden om ze te eten te vragen, geeft vast een goed gesprek :)))

nou ja ontopic?

Volgens mij reageert vrijwel niemand ontopic. De enige vraag die de startster volgens mij heeft gesteld is : maar ben ik nou heel erg slecht als ik dit soort vrienden mijn gewone eten zou serveren en zeggen dat het biologisch is?

Taruh

Taruh

23-08-2016 om 09:14

bio is niet biologisch dynamisch

Biologisch dynamisch vind je niet in de gewone supermarkt. Het is echt stukken duurder en veel beperkter assortiment. Er zijn maar 122 boeren in NL die zo telen.

Bij BD wordt ook rekening gehouden met kosmische invloeden. Het is de vrije school onder de boeren. (Boeren volgens Rudolf Steiner)

En nee, deze vraag zou ik terug kaatsen met: dan komen we wel bij jullie eten, dit kan ik niet voor elkaar krijgen.

Reageer op dit bericht

Als je wilt reageren moet je eerst inloggen of je aanmelden.

Aanmelden