Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

ervaring natuurlijk haarverf?

Ik heb vorige week mijn haar met natuurlijk haarverf laten verven bij de kapper. Ik heb het altijd zelf geverfd met chemische verf. Bij de kapper zag ik al dat de verf niet goed gepakt had, maar nu een week later lijkt het bijna weer weg. Het dekt in elk geval niet mijn grijze haren.

Maar dit zou kunnen omdat ik een haarmasker had ingedaan voordat ik naar de kapper was geweest. Ik ben van plan om terug te gaan en te vragen of ze het nog een keer kunnen doen.

Heeft iemand goede ervaringen met natuurlijke haarverf? Het merk was Fuente. Als het niet dekt moet ik misschien toch weer chemische verf doen, maar het idee van natuurlijk haarverf spreekt me wel aan.

bibi63

bibi63

04-06-2014 om 15:57

Ervaring

Met Fuente. Pakt niet goed voor grijs. Waar ik wel goede ervaring mee heb is met hennaverf, maar wel heel belangrijk dat eerst je chemische verf er goed uit is, anders gaat het niet goed.
Gr. Bibi

zelf doen of kapper

Ja ik heb veel ervaring.
Inderdaad gaat het het beste als je haar goed schoon is, en er geen (resten van) verzorgingsproducten in zitten. Dus een haarmasker van te voren lijkt me helemaal uit den boze. Soms wordt aangeraden om een speciale shampoo van te voren te gebruiken, die jaar haar extra schoon maakt. (Maar ik zelf merk daar niet zo veel effect van.) Hangt er ook van af of je gewend bent om conditioner, gel e.d. te gebruiken, dat kan zich ophopen.
Ook is de combinatie met chemisch verven link, wat betreft (de onvoorspelbaarheid van) het resultaat (geblondeerd haar schijnt paars of groen te kunnen worden?). Dan is het verstandig om van te voren even een plukje te testen.
Wat dat betreft is het verstandig dat je het bij een kapper hebt laten doen, want als het goed is heeft die ook verstand van zulke "moeilijke gevallen".

Ik doe het bijna altijd zelf, gaat makkelijk, en dan kan het lekker lang intrekken (ik slaap er soms een nacht mee, als ik 's avonds laat geen zin heb om het uit te spoelen). Zelf doen is veel goedkoper dan de kapper, en heeft als voordeel dat je het langer kunt laten intrekken. Maar ik doe het al heel lang, heb tamelijk donker (wel steeds grijzer) haar, dus er kan bij mij niet veel misgaan. Heb je echter licht haar, of chemisch gekleurd/geblondeerd haar, dan kan een kapper verstandig zijn.

Een goede kapper gespecialiseerd in natuurlijke haarverf is Dianne te Mebel, Kapsalon Haar en Gezondheid in Amsterdam. Zij leidt ook andere kappers op, dus je kunt haar misschien ook advies vragen voor een kapper in een andere plaats. Zij verkoopt ook poeder om zelf te verven, en een starterspakket (wat duurder dan de merken uit de natuurwinkel). Haar specialiteit zijn subtiele kleurnuances (zij heeft keus uit heel veel kleuren, ook niet-rood-tinten) en moeilijke gevallen, die zij bijvoorbeeld aanpakt door tweemaal achter elkaar te verven, met twee verschillende tinten (bijv. eerst om het grijs goed te dekken, daarna voor de gewenste kleur).
http://www.instituuthaarengezondheid.nl/

Met zelf doen heb ik goede ervaring met de merken Logona (verkrijgbaar in bijv. Ekoplaza of de Natuurwinkel) of Lush. Lush verkoopt een soort groene "chocoladebrokken" (met cacaoboter) waarvan je met heet water een dikke vette pap maakt. Het is lastig uitspoelen/uitwassen, maar mijn haar wordt er heel mooi van, dikker. Lush heeft echter weinig tinten. Logona is poeder, in veel tinten verkrijgbaar, dat je met heet water aanmaakt.
Er zijn ook nog andere merken, maar daar vielen de kleuren mij wat van tegen.
Pas op, bij sommige winkels kun je ook iets kopen dat als natuurlijke haarverf verkocht wordt maar waar toch kwalijke chemicalieën in zitten.

De meeste plantaardige haarverf bestaat uit een poedermengsel afkomstig van allerlei planten, met een groot of kleiner deel henna er in.

De lichtere tinten zijn denk ik het moeilijkst, het gevoeligst, met licht haar kan het ook het snelste "mis" gaan (bijv. knalrood terwijl je dat niet wil).

Ik zou zeggen: gewoon doorgaan met experimenteren, overleggen met je eigen kapper, andere kapper proberen, of zelf doen.

Fuente ken ik niet. De website en de foto's zien er erg gelikt ("kunstmatige") uit. Ik kan geen ingredieëntenlijst vinden, ik ben benieuwd wat er allemaal in zit.

bibi63

bibi63

04-06-2014 om 21:03

Hennah

Ik heb juist begrepen (staat ook op de verpakking van thuishaarverf), dat je je haar juist NIET moet wassen. Ik vind dat ook altijd lastig (olie, gel, spray, dat beperkt de verfopname m.i.). Maar las laatst ook ergens dat dat is omdat je hoofdhuid (door niet eerste te wassen) een beetje beschermd is door haarvet/talg.
Bibi

bibi: wel wassen

Bibi, zoals gezegd heb ik geen ervaring met Fuente.
Maar bij alle echte plantaardige haarkleuring die ik heb gebruikt, bestaande uit 100% plantenpoeders, staat altijd dat je je haar eerst moet wassen, en dat je vooral haarverzorgingsmiddelen er uit moet wassen. En zeker geen conditioner, gel etc. gebruiken voor het kleuren. Anders pakt de kleuring niet.
Je gezicht/oren/'nek kun je juist wel met vette creme insmeren, om te zorgen dat er niet per ongeluk daar kleur komt (ik heb overigens nog nooit last gehad van kleurvlekken op mijn gezicht).
Het ene middel schrijft voor om het spul in droog haar te doen, het andere in nat haar, mijn ervaring is dat dat niet uitmaakt (maar ik zorg altijd dat ik diezelfde dat nog mijn haar goed had gewassen en er daarna niets in heb gedaan). Wel gebruik ik meer water bij het aanlengen als mijn haar droog is, anders wordt het te "korrelig" (en als het te nat is gaat het druipen).

links en prijzen

Logona:
http://www.logona.de/en/products/hair-colour/
Veel kleuren, ook lichte.
Ca. 15 Euro per pak, incl. handschoentjes en kapje. Bij kort haar kun je een half pak of zo gebruiken.
Te koop bij o.a. Ekoplaza en Natuurwinkel.

Lush:
https://www.lush.nl/shop/product/category/path/153/henna
Met een blok van 15,75 Euro kun je 2-3 keer kleuren bij halflang haar, dus dit is erg voordelig. Het is wel een vette zooi en gedoe om het uit te spoelen, je moet er van houden. Weinig kleuren, alleen donkere: bruin, roodbruin, zwart en rood.

Je kunt trouwens altijd kleuren zelf nog mengen.

poeder vs. creme

Van Logona gebruik ik altijd de poeder:
http://www.logona.de/en/products/hair-colour/powder/

Ik heb vroeger wel eens een natuurlijke kleurcreme gebruikt (van een ander merk). Dit lijkt makkelijker maar ik vond het eigenlijk niet zoveel uitmaken. Cremes zijn duurder. En die cremes waren veel meer gedoe met nog eerst het haar behandelen met ander spul of nabehandlen/fixeren.

Soms wordt geadviseerd om van te voren het haar met een speciale shampoo te wassen of te behandelen en het na het kleuren nog met speciaal spul na te spoelen of dit nog extra na te behandelen/fixeren.
Dit maakt het veel duurder, tijdrovender en bewerkelijker en bij mij werd het er niet veel mooier door.
Gewoon wassen, papje maken met de poeder, in het haar (laten) doen, laten intrekken, uitspoelen, levert bij mij goed resultaat en is veel minder gedoe. Met poeder was ik mijn haar dus niet eens nog een keer na, alleen uitspoelen.
Dit is ongetwijfeld per persoon anders en een kwestie van uitproberen.

hoofdhuid beschermen?!

Bibi, ik heb ook nog nooit gehoord/gelezen dat je bij plantaardig haarkleuren je hoofdhuid zou moeten beschermen. Integendeel, het doet mijn hoofdhuid juist goed: ik heb na de behandeling minder last van haaruitval, roos en vet haar.

Als je bij Fuente je hoofdhuid zou moeten beschermen, dan vraag ik me af wat daar dan in zit...

Aan veel "natuurlijke" haarverf en zogenaamde henna schijnt wel degelijk PPD en ammonia e.d. te worden toegevoegd, dat irriterend kan zijn voor de hoofdhuid en waar sommige mensen zeer allergisch voor zijn (allergie kan ook opbouwen). In Logona zit geen PPD, ammonia e.d., alleen plantaardig poeder.

bibi63

bibi63

05-06-2014 om 21:41

Hennah

Ik bedoelde ook niet specifiek plantaardig spul, maar haarverf in het algemeen. Wat ik dan wel zou willen weten: is plantaardig spul goed grijsdekkend?
Bibi

Bibi: grijsdekking

Bibi, het resultaat van plantaardige haarverf is altijd een combinatie van je eigen haarkleur met de kleur van de verf. Hierdoor ziet het resultaat er "natuurlijk" (d.w.z. niet "geverfd") uit, omdat er natuurlijke schakeringen te zien zijn, net als bij ongeverfd haar. (Maar dan wel in een andere kleur natuurlijk.) Ik vind dit mooi, en ik vind dat egale, nadrukkelijk geverfde effect van chemische haarkleuring niet mooi. Maar het is dus wel anders.

De grijze haren worden dus lichter dan de niet-grijze haren, maar wel in dezelfde tint. Het kleurverschil is natuurlijk afhankelijk van hoe donker je niet-grijze haren zijn. Ik vind dit een mooi effect.

De dekking van verschillende kleuren/tinten is wel verschillend. Logona geeft hierover adviezen in de gebruiksaanwijzing. Als je je grijze haren wil verbergen, is de ene tint dus effectiever dan de andere. Ook belangrijk is of je wil dat de grijze haren meer goud/blond worden, of meer rood, of meer bruin.
Waar je voor moet oppassen is dat je grijze haren knalrood worden (bij een tint met veel rood er in), terwijl je dit niet wil. Maar er zijn ook veel bruine en goudblonde tinten, dan vermijd je dit.
Grijs haar zwart verven (met indigo) schijnt niet te kunnen, omdat het dan blauw of groen wordt. Dit staat zo uitgelegd in de gebruiksaanwijzing. Bij een klein percentage grijze haren kun je wel zwart bijmengen voor een donkerder effect. (Tegenwoordig wil ik niet meer zo heel donker haar, maar vroeger mengde ik altijd bijv, Mahoni met zwart. Er zaten toen vast ook wel grijze haren tussen en ik heb nooit gemerkt dat die blauw/groen werden trouwens.)
Wat ook schijnt te helpen, is eerst te verven met een goed dekkende tint en daarna met de gewenste tint. Maar dit doe ik nooit, ik kies altijd een vorm van roodbruin, want dat vind ik bij mij het mooist staan.

De plantaardige haarverf vormt als het ware een laagje om je haren heen, die deze kleurt, beschermt, verstevigt en glans en volume geeft. Het bleekt de haren nooit (nou ja, kamillethee kan een beetje bleken geloof ik).

Chemische haarverf kan inderdaad heel slecht voor je hoofdhuid en haren zijn (de een is er gevoeliger voor dan de ander), dus dat daar bescherming voor nodig is, begrijp ik.

en ja

Vroeger kleurde ik mijn haar met henna en andere plantaardige varianten omdat ik vond dat mijn haar dan mooier werd, maar tegenwoordig doe ik het vooral tegen de grijze haren... en dat helpt dus wel degelijk.

en...

het effect van plantaardig kleuren is dus wel minder sterk dan van "gewoon" (chemisch) kleuren, het is van smaak afhankelijk of je dit een voor- of nadeel vindt. En het kan zijn dat je de behandeling in het allereerste begin een keer moet herhalen, of wat vaker moet doen, voor een goed resultaat.

bibi63

bibi63

05-06-2014 om 23:32

Dan ga ik toch een plantaardig proberen

Want ik vind heel gedekt ook niet mooi en schakeringen juist wel. Ik kleur altijd met goud midden bruin of mokka e.d. , dus wat lichtere haren erdoor, zou een mooie optie zijn. Wel heb ik ooit eens gelezen dat je niet met hennah of ander plantaardig kan kleuren, voordat chemische haarverf er helemaal uit is. Ivm reactie van metalen ofzoiets Is dat zo?
Bibi

Bibi

Nee, ik geloof dat je niet hoeft te wachten tot de oude chemische haarkleuring er uit is, maar je moet wel voorzichtig zijn, c.q. je door een ervaren kapper laten adviseren.

Als je het zelf wil doen, wordt aangeraden om eerst een lokje op een onopvallende plaats te proberen, en te kijken hoe dat bevalt.

Als je bruin wil met gouden haren erdoor, dan kun je Logona Nussbraun-Kastanie/Walnutbrown proberen (die namen en vertalingen zijn nogal verwarrend, want "chestnutbrown" is "Maronenbraun", en dat heeft een meer rode tint).
Maar misschien is dit nog te bruin/rood voor jou?
Ik had deze laatst gedaan, en mijn 6-jarige zoon zei daarna steeds "oh mamma je hebt gouden haren!". Dat zijn dus de grijze haren... Maar als geheel is het bruin met een rood-gouden tint.
Het kan zijn dat deze het grijs niet genoeg dekt, Maronenbraun dekt beter. Nou ja, lees de brochure, daarin staat veel uitgelegd.

Hier kun je de brochure en het kleurschema downloaden:
http://www.logona.de/fileadmin/content/downloads/pdf/PHF_Broschuere_EN.pdf

Dit schrijft Logona over de combinatie met chemisch kleuren:

In principle, LOGONA Hair Colors can be used on hair already colored by chemical methods. However, combining chemical and natural coloring methods can produce undesirable color results. To avoid this, we STRONGLY recommend that you perform a strand test prior to coloration.
We also recommend that you treat your hair with LOGONA Color Plus before coloring.

kleur-recepten

Hier een lange lijst met recepten voor allerlei verschillende kleurnuances, veel keus:

http://www.instituuthaarengezondheid.nl/recepten

De inwerktijd is in deze recepten niet zo lang.
Thuis laat ik het poedermengsel juist heel lang inwerken (voor thuis maakt dat toch niet uit, ik doe ondertussen andere dingen, heb mijn haar goed afgedekt met kapje en een handdoek als muts). Voor licht haar is te lang laten inwerken echter gevaarlijk.

Kapper in de buurt van Leidschendam-Voorburg?

Ik denk er al een tijdje over om mijn haar te verven maar hou idd niet van die geheel egale hoofden. Dus natuurlijke verf. Maar voor zo'n eerste keer wil ik graag naar een goede kapper. Wie weet er eentje inde omgeving van Leidschendam-voorburg? Liefst uit eigen ervaring natuurlijk!

Fiorucci

Fiorucci

11-06-2014 om 17:09

Weimarstraat Den Haag

www.haarzuiver.nl

Lina

Lina

06-10-2014 om 09:28

Natuurlijke haarverf

Al jaren heb ik zeer goede ervaring met 100% HERBALINDUS VALLEY-8 kruiden haarkleuring !Dekt perfect grijs haar. zie www.wondercosmetica.nl

Lina

Lina

11-10-2014 om 21:56

Natuurlijke Kruidenhaarkleuring

Weimarstraat42-A Den Haag zit Huis van Groen-groene kapper Rene. Hij gebruikt GEL POWER Indus Valley Kruidenhaarkleuring . Het zijn kruiden , die gemengd worden met sinaasappelgel. Het is een unieke haarkleuring!

+ Brunette +

+ Brunette +

22-10-2014 om 20:12

Haar niet wassen bij chemische verf

Mijn kapper raadt me inderdaad ook aan mijn haar niet kort van tevoren te wassen als ik een verfbeurt wil, dan irriteert het minder.

Evelien

Evelien

05-11-2014 om 13:21

Natuurlijke haarkleuring

Ik gebruik al een tijdje ColourWell. Het dekt prima mijn grijze haren. Zelfs de zwarte kleur dekt goed, heb van verschillende andere merken de zwarte kleur geprobeert maar deze dekken niet goed. Ik was mijn haren wel met een siliconenvrije shampoo dat schijnt beter te zijn voor de dekking.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.