Home » Forum » Huis tuin en keuken » Fruitvliegjes 9

Fruitvliegjes

33 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Tango
Fruitvliegjes

Er is vast wel eens eerder een draadje over geweest. Maar ik heb het idee nog nooit zoveel last te hebben gehad van fruitvliegjes als dit jaar. Zijn er meer mensen die dit hebben? Bij mijn schoonmoeder zag ik het ook, die had druiven in de keuken staan, met massa's vliegjes.
Hier hoef je ook geen bananen op de fruitschaal te leggen, of tomaatjes in een bakje. En ook de vuilnisbak in de keuken moet ik om de haverklap legen als er maar iets van een fruitschil of rest in zit.
Ik word er echt niet goed van. Heeft iemand tips om van die beestjes af te komen?

Pirata
Azijn

Een bekertje frambozenazijn neerzetten. Met een minidrupje afwasmiddel om de oppervlaktespanning te verlagen.
En bij mij zitten ze alleen op overrijp fruit. Dus dat goed in de gaten houden.

IngridT
Ik heb een nieuwe hobby

Ik zuig ze op met de kruimeldief. Werkt als een tierelier. En gebruik ik dat onding ook nog eens ergens voor.

Ik had er ook vreselijk veel dit jaar. Maar nu doe ik iedere paar dagen even een kruimediefactie ( leg m bij t aanrecht, en zuig iedere keer als ik langsloop op wat ik zie) en sindsdien is het prima te doen. Enkel vliegje. Maar dat kan ik wel aan...

Ingrid

Lilian1
op t werk gehad

Echt honderden steeds, waar ze vandaan kwamen? Tot de t fruit binnen kwam en ze al uit de zak kwamen. Alles heb ik afgespoeld en daarna had ik steeds een spuitfles met schoonmaakmiddel (gewoon een planten spray zeg maar) en elke keer sprayde ik de wand waarop ze zaten in. Ik ving er echt wel 10 per x sprayen. Ook een glaasje met azijn met wat afwasmiddel en een glaasje met azijn en daarover huishoudfolie gespannen met gaatjes erin. Er zat na t weekend een hele laag in. En elke keer als we fruit maakten voor de groep meteen al t afval in een afgesloten zak in de buitencontainer en niet binnen.

Temet
hier niet

Ik klop nu hard en langdurig af, maar het valt hier juist enorm mee. Maar ik heb op meer plaatsen gelezen dat het dit jaar een ware plaag is, dus hebben we kennelijk geluk gehad.

Althans op fruitvliegjesgebied, want we hadden wel meer muggen dan eerdere jaren.

Groeten,

Temet

Vogel
Hou op!

Ik werd er gek van en krijg ze niet weg, ook niet met een val.
Dus nu staat de prullenbak voor groenafval in de tuin en bewaar ik ook het fruit buiten, al sinds juni voor mijn gevoel. Elke keer als ik weer fruit binnen haal heb ik direct weer vliegjes, en als ik de groencontainer open doe komen er wolken vliegjes uit.
Wat dat betreft verlang ik naar een flinke temperatuursdaling.

mijk
Ik bedenk net dat ik er nu wat aan wil doen.

We eten er gewoon te weinig feuit door. Ze gaan oik helemaal aan op koffieprut en ik vind de keuken gewoon vies nu. Ga zo maar een val knutselen...

Saar
Clean

Ja, ik houd mijn keuken de hele zomer super clean, heel irritant. Dus echt niets van etenswaar/kruimels vrij liggend.
Soms wil ik toch wat fruitschillen even laten liggen en dan dek ik het af met een bord.
Jammer, fruit/groente is zoveel lekkerder bewaard buiten koelkast, maar het gaat gewoon niet. En dan nog is het veel vliegjes vangen. (maar die paar zijn dan wel te vangen)

mijk
ik heb dus sinds 2 weken een puppy in huis

en de keuken leidt daaronder. Dat is aan de fruitvliegjesexplosie te zien...

Tango
Fruit

Ze komen ook inderdaad echt niet alleen op fruit af en al helemaal niet alleen op overrijp fruit. Van de week had ik bijna groene bananen waar ze massaal op zaten. Die heb ik dus maar in een keukenkastje gelegd. Maar gisteren trof ik ze ook op een leeg bakje yoghurt. Maakt dus niet uit wat voor eten je neer zet.
Een val maken ga ik ook proberen. Zou gewoon huishoudazijn ook helpen? Frambozenazijn is niet iets wat ik in huis heb, zou zelfs niet weten waar ik het moet kopen. Ik kan er wel wat sap van frambozen in doen want die heb ik wel staan.

Muggen hebben we overigens dit jaar juist minder. Vaak slapen we van april t/m september onder een klamboe, maar dit jaar veel korter. Alleen midden in de zomer waren er wat, maar echt minder dan vorige zomers. En gelukkig hier ook weinig wespen.

Lilian1
ik gebruik gewone azijn

Meestal zet ik er een paar neer. op plaatsen waar ze snel omgestoten zouden kunnen worden met een stuk huishoudfolie erover met war gaatjes erin. En op andere plek dan bakje met azijn en drupje afwasmiddel.

Lilian1
mijk

Mijn keuken is juist superschoon zoals heel de benedenverdieping, omdat hij veel sliep en ik niet naar boven wilde gaan dan uit angst dat ie wat sloopte.....behalve de vloer met pupbeest die constant op en neer sjouwt. Die is niet schoon, ja 5 minuten.
En toch fruitvliegjes hier.... ik zet maar weer vallen. Fruit zoals nectarines en pruimen in de koelkast vind ik echt neit lekker. Ik ga wel vaker kleinere porties halen.

Saar
Azijn

Hoeft echt geen frambozenazijn te zijn hoor;)
Maar volgens mij helpt het wel om er net iets zoets ook in te doen. Gewoon een stukje fruit bijv is voldoende.

mijk
ik maak normaal mijn keuken altijd schoon met schoonmaakazijn

dus ik moet echt even switchen. Ze zijn dus ook dol op de koffiedrab uit het espressoapparaat maar dat kan ik nu echt niet missen ;)

OND
Fruitvliegjes

gedijen nu natuurlijk uitzonderlijk goed. Het is warm, fruit, groente en koffiedik beschimmelen terwijl je erbij staat.
Die krengen kunnen op de zenuwen werken, maar in elk geval verspreiden ze geen ziekten, wat u van uw parkiet, goudvis, hond of kat niet kan zeggen.
Ze komen af op rottigheid, op vrijwel alles wat aan het rotten is. De "vallen" (met azijn en zo) die hier aanbevolen worden zijn een beetje een tweesnijdend zwaard: ze werken te goed.
Ja hoor: ze trekken de fruitvliegjes in huis aan en doden die. Ze trekken ook de fruitvliegjes uit de wijde omgeving aan.
De soort Drosophila melanogaster lacht zich ondertussen te pletter met de inspanningen van de Homo sapiens sapiens...

Kaaskopje
Voordeel...

of nadeel? hmmm ;-), is dat ik die vliegjes pas zie als een ander heeft verteld dat ze er zijn. Ik heb ook al van alles geprobeerd, dus ook gewone azijn met afwasmiddel, van die speciale fruitvliegvangers in een klein potje e.d., maar dat hielp niet. Dit jaar heb ik de fles appelazijn in de strijd gegooid en warempel, dat werkte wél! Er lijkt dus wel degelijk verschil te zijn tussen gewoon en appel. Om eerlijk te zijn heb ik nog niet gemerkt dat de hele fruitvlieg-familie op bezoek komt als er zo'n bakje op het aanrecht staat. Ze zouden wel gek zijn!

De oorzaak van vliegjes lijkt hier voor een groot deel in de kruidenplanten in de vensterbank te zitten. Ze zijn er dol op.

Sally MacLennane
plantje

Ik heb er deze zomer ook veel last van, ze komen ook op koffieprut af...

Ik vond deze week een vleesetend plantje, volgens mij een soort zonnedauw, en sindsdien is het een stuk rustiger in de keuken!

Tango
Goed idee

Dat vind ik nou een goed idee, Sally, een vleesetend plantje. Ook handig tegen ander ongedierte denk ik. Ik ga eens bij het tuincentrum kijken.
Overigens helpt het wegleggen van het fruit in afgesloten kastjes en het regelmatig verschonen van de vuilnisbak binnen ook al een heel eind. Er zijn er al veel minder.

Pirata
Vuilnisbak

Vuilnisbak buiten zetten is nog veel fijner.

Tango
Buiten

Pirata, we hebben ook een vuilnisbak buiten maar ik vind het vervelend om tijdens het koken e.d. steeds naar buiten te lopen om iets weg te gooien. Buiten gaan wel het meeste etensafval etc. en binnen vaak meer droog afval, maar er wil wel eens een klokhuis, bananenschil of pruimenpit in deze bak terecht komen, of koffiepads. Dat trekt dan natuurlijk direct fruitvliegjes aan.

Pirata
tijdens het koken

Tijdens het koken heb ik 2 bakjes staan: één voor het groenafval en één voor het restafval. Als al het eten in de pannen zit, dan gooi ik het afval daarna in één keer buiten weg.
Sowieso doe ik dat in elk seizoen, omdat ik een ontzettende hekel heb aan een stinkende afvalbak in de keuken. Voor mij ook geen inbouwafvalbakken in het keukenkastje.

Inanna
vleesetende plant

Wij hebben in de keuken ook een vleesetend plantje staan, gekocht bij de IKEA, Grönskan heet hij, maar de fruitvliegjes negeren ons arme, hongerige plantje.

Pirata
Inanna

Misschien houdt deze meer van mensenvlees? 😁🍗

Inanna
zou dat het zijn Pirata?

Misschien had ik ons plantje geen Audrey II moeten noemen ;)

Maar serieus, we voeren regelmatig gewone vliegen die we vangen, maar ik kocht hem met het idee dat het ons fruitvliegenprobleem wellicht onder controle zou houden, maar die komen er niet eens bij in de buurt.

OND
Die "Grönskan" van de ikea

is gewoon de Venus vliegenval, Dionaea muscipula. Verre familie van de ronde zonnedauw en een beetje een sukkeltje.
Een leuk plantje, maar weinig effectief: het verteren van een prooi duurt een dag of tien en de vangbladeren sterven af nadat ze een vlieg of 5-6 verteerd hebben.
De plantjes in leven houden is verre van simpel: ze vereisen een stikstofarme bodem (ga daar maar eens naar op zoek in het potgrondassortiment van de lokale groenboer...).

Fruitvliegen lachen trouwens met die Ikea-degeneraten: iets of wat een fruitvlieg kent een generatietijd van een dag of 10 - 12 en elke fruitvliegmama heeft een 400 - 500 nakomelingen.
Zo snel kan je de Grönskan's niet aanslepen :-)

Ad Hombre
Paraplu

Zoek eens op ali express op food Umbrella, die gebruien ze in Azië veel om voedsel te beschermen tegen ongedierte.

OND
Je kan er heel veel wegvangen

met een aangepaste "wespenval". U weet wel een plastic fles die doorgesneden wordt, waarna het bovenste deel omgekeerd op het onderste gezet wordt en in de fles wat suikerwater oid gedaan wordt.
Een fruitvliegenval kan je op dezelfde manier maken met een fles met een kleinere opening, vb. een afwasmiddelfles of zo'n spuitflesje van contactlenzenvloeistof waarvan de opening net iets groter gemaakt wordt. Maar er blijft natuurlijk altijd het risico, dat je er zo meer aantrekt dan je weg vangt...
Het ergste leed is nu in elk geval zo goed als geleden: eens de luchtvochtigheid weer wat toeneemt is er de jaarlijkse terugkeer van de schimmel Entomophthora muscae, die weer miljarden slachtoffers zal vergen onder de zespotigen.
Voor als u het zich zou afvragen: ja, dat is "het beestje" dat ook verantwoordelijk is voor die vreemde, aan het raam klevende dode vliegen, omgeven door zo'n wazige vlek, in het najaar.

Vogel
Paraplu

Handig Ad. Zo komen de vliegjes niet op mijn fruit, maar gaan ze met zijn allen op die paraplu zitten. Ben ik nog die zwermen in mijn keuken niet kwijt.

Ad Hombre
Vogel

Als ze geen fruit eten gaan ze zich ook niet vermeerderen. Die beesten hebben toch een levenscyclus van een dag of zo? Dus volgens mij helpt het wel degelijk.

Vogel
Ad

Kom je ze even toespreken dan dat ze iets verkeerd doen?

Ad Hombre
Vogel

Hoezo, heb je mijn suggestie geprobeerd dan?

Trouwens, ik heb het even opgezocht en de lifecycle is 7 tot 10 dagen. Dus het duurt misschien even voordat het werkt ;-)

Pagina's