Home » Forum » Geen tulband meer

Geen tulband meer?

38 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Temet
Geen tulband meer?

Voor mij horen er in elk geval twee dingen bij het kerstontbijt:stol en moskovische tulband. Die tulband kocht ik de laatste jaren steeds bij AH:niet zo geweldig als die we vroeger thuis bij de bakker haalden, maar goed genoeg. Dit jaar had ik bij Lidl al geen tulband gezien, maar daar vind ik ze toch niet zo lekker dus dat interesseerde me niet. Maar inmiddels is me gebleken dat er bij twee AH's en bij de Jumbo bij ons in de buurt ook geen tulband is. Niet op, gewoon zo te zien nooit geweest. Heb ik iets gemist en is de (moskovische) tulband stilletjes afgeschaft? Overal of alleen Amsterdam? Of is dit gewoon stom toeval?

Groeten,

Temet

Flavia
Plus

bij de Plus hebben ze ze nog wel.

Jacquel
Wel gezien bij de Spar

in Leiden

Flavia
AHH

Hij staat nog wel op de website van AH

Lilian1
toevallig gezien bij de aldi

Ik kende het niet, het voelde als heel zachte cake dus er 1 meegenomen

Dorry1
Plus of zelf bakken?

Ik zag ze bij de Plus vandaag. Of je bakt er zelf een of heb de vorm niet? Ikzelf heb laatst n Elzasser Kugelhopf gemaakt en dat was zoveel lekkerder! Met gist dus duurt wat langer maar om te smullen.

Temet
Dorry

Zelf bakken komt om diverse redenen heel slecht uit. Heb er nu via internet eentje bij een bakker besteld, die kan dan maandag worden gehaald. Eens proeven of die veel beter is dan die van Ap.

Groeten,

Temet

Triva
Grappig

Mijn man heeft precies hetzelfde en hier lag er een hele stapel bij de.... AH!

40er
Je bent niet de enige

https://www.brendakookt.nl/2016/12/22/moskovische-tulband/

Bij haar Facebook bericht staat er boven, kerst zonder tulband dat kan toch niet.

Kaaskopje
Och jee

nu voel ik me een barbaar! Ik heb vandaag gezegd dat ik het niet zo nodig vind, omdat we al zoveel hebben. Voor het eerst geen tulband... Wat nog wel gehaald wordt is duivekater.

Mijn oom was vroeger bakkersknecht. Met een bakkerbakfiets (groot ding) de deuren langs. Hij verkocht eierbrood op die kar en oom en tante hadden dat zelf ook in huis met feestdagen. Daar is duivekater een bleke Bet bij (tenminste... zoals ik mij herinner). Is eierbrood nog steeds te koop?

40er
Eierbrood

Da's toch brioche? Deeg met ei zeg maar.

Flavia
Heel Holland Bakt

Uit zijn ze nog steeds niet. Zie de huidige aflevering van Heel Holland Bakt.

mijk
Ik had er dus nog nooit van gehoord

Voor dit bericht tulband bij het ontbijt.. en nu zit ik dus hhb te kijken en ben ik me dus hevig aan het afvragen of dit regionaal is ofzo...

Mijk

Triva
Flavia

Nee, zij bakten brood in een tulbandvorm. Je kunt ook cake bakken in een tulbandvorm maar een moskovische tulband is wéér wat anders.

Triva
Oja

Mijn man eet dus echt cake met boter erop bij het ontbijt. Ik eet het zonder boter erop. Vandaag had hij het er nog over dat hij duivekater miste. Ik dacht dat hij ook al alcohol bij het ontbijt wilde. Hij komt overigens uit enkhuizen.

mijk
In de introductie werd de cake

Bij het ontbijt als traditioneel benoemd...

Mijk

Triva
ja ok

maar ze bakten een brood, geen moskovisch gebak

Kaaskopje
Tulband

Ik ken het van mijn jeugd. Ik heb altijd gedacht dat mijn ouders het ook van huis uit kenden, maar wie weet hebben ze het toch pas opgepikt toen ze eenmaal in Noord Holland woonden. Zo ben ik ook opgegroeid met matzes bij Pasen.

Kaaskopje
40'er

Mijn geheugen kan het fout hebben, maar het zag er niet uit als brioche, maar misschien is het wel hetzelfde.

40er
Kaaskopje

Hier noemen ze brioche nml eierbrood, vandaar

Matzes met Pasen was (is) hier ook traditie hoor.
Niet uitgebreid koken, maar een luxe broodmaaltijd, met veel eieren. En daarna naar het paasvuur.

Temet
regio

Ik zag dat op de site van AH de moskovische tulband een Noord-Hollandse traktatie wordt genoemd. Nooit geweten (maar ik ben inderdaad opgegroeid in die hoek).

Groeten,

Temet

Bosbes
die ga ik tweede kerstdag maken

Ik ga op tweede kerstdag een Moskovische tulband maken, lijkt me leuk, gewoon voor ons gezin. Nooit gedaan, maar recepten uit mijn boek van Cees Holtkamp zijn eigenlijk altijd een succes.

Vandaag eerst amandelbonbons, morgen nog gevulde sinaasappels. De rest doet familie.

mijk
Heb er hier in groningen nog nooit een gezien

Maar de kniepertjes en rolletjes staan hier nu tot aan het plafond van de supermarkt gestapeld!

Mijk

Kaaskopje
40er

Ik heb bij AH een brioche in een broodvorm ipv de ronde vorm met "krullen" gekocht. Dat had ik niet eerder gezien. Dus ik ga straks proeven of het bekend smaakt.

Casje
En duivekater dan?

Moscovische tulband is hier in Castricum volop te koop bij AH. Maar ik koop hem liever bij de banketbakker. Net als duivekater. Dat hoort voor mij nog veel meer bij kerst. Vroeger kocht een oom van mijaltijd duivekaters voor de hele familie en bracht die vlak voor de kerst.

Wie van jullie eet ook duivekater?

Dorry1
Ook niet

Duivekater hoort ook niet bij onze kersttraditie. Kerststol is wat men hier eet. Heb t wel laatst gekregen van een klant uit Purmerend, en voor mij smaakte het naar suikerbrood. Dat is ook n typische brabantse lekkernij.

Casje
Suikerbrood?

Suikerbrood hebben wij hier ook wel, maar dat vind ik echt vies. Mierzoet. Ik dacht alleen dat suikerbrood juist typisch Fries is?

Lilian1
Kerststol

Kerststol idd dat eten we hier ook ,al van vroeger uit.. Net een plakje op,Haha. Suikerbrood hebben we ook in huis. Voor straks bij de lunch.
Vroeger hadden we thuis ook van die witte eierkoekjes, wat knapperig van buiten en zacht van binnen. Ik heb ze nog wel eens gekocht maar nu is het meer een zacht zompig iets. Zelf maken was ook geen succes. Ook te melig.

Triva
Suikerbrood vs klontjesmik

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Fries_suikerbrood

Typisch brabants zou ik suikerbrood niet noemen.

Duivekater is typisch voor de zaanstreek. Moskovische tulband voor kop van NH.

Temet
Aha

Zo leert men elke dag weer wat. Ik ben opgegroeid in Alkmaar. Eerder Noordkop dan Zaanstreek dus, en inderdaad nooit duivekater met Kerst.

De tulband die ik besteld had viel trouwens wat tegen. Volgend jaar maar proberen zelf te bakken als Ap m dan weer niet verkoopt.

Groeten,

Temet

Inanna
worstebroodjes

Eigenlijk met name iets voor na de nachtmis, maar aangezien ik daar al heel lang niet meer heen ga, eten we ze nu gewoon op kerstavond.
Wel de goede van de bakker, niet die slappe aftreksel uit de supermarkt, die vind ik echt niet lekker.

Kerststol heb ik ook altijd in huis, ik wist niet dat dat streekgebonden was. Mijn gezin loopt er alleen niet warm voor, dus ik tegen de tijd dat ik me in mijn eentje door de hele stol heb opgegeten ben ik er ook wel voor een jaar klaar mee.

Ik kan me niet herinneren ooit tulband te hebben gegeten en een duivekater ken ik pas een paar jaar, die doken ineens op bij de AH. Ik vind het smaken naar krentenbrood.

Pagina's