Home » Forum » Grillpan en rookontwikkeling

grillpan en rookontwikkeling

Is een reisverzekering ook nodig in Nederland?

En kun je geld terugkrijgen bij annuleren door corona? Lees het hier!

30 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Temet
grillpan en rookontwikkeling

Ik heb een grillpan die ik maar hoogst zelden gebruik. Laatst dan toch een keer, voor lams(gehakt)kebabjes. Die waren erg lekker. Minder blij was ik met de enorme rookontwikkeling, die niet alleen de keuken blauw zette (ondanks afzuigkap en open raam), maar ook een aantal rookmelders deed afgaan. We hebben de melder in de keuken al een tijd geleden gedemonteerd - je kon nog geen ei bakken of dat ding ging af - maar ditmaal gingen ook de melders op de overloop en boven af toen de keukendeur even open ging. Zoveel rook dus.

Wat deed ik fout?

Of deed ik niks fout en betekent het gebruik van een grillpan nou eenmaal altijd dat je keuken vol rook komt te staan? In dat laatste geval gaat dat ding denk ik een dezer dagen naar de kringloop ...

Groeten,

Temet

40er
Heb

Heb je de pan ingevet? Dat is nml vaak de reden van het roken.

Doenja
niet de pan

Je moet de pan niet invetten maar het vlees of de groente die je erin braadt. En dan nog krijg je best veel rook, een hele goede afzuigkap is een oplossing, of even de keukendeur dicht en daar een raam open?
Ik gebruik de grillpanof eigenlijk grillplaat in de oven die bij mij een afzuiging naar buiten heeft. Plaat heel goed heet laten worden in de oven, vlees erop. Na een poosje even omkeren, snel deurtje weer dicht en dan serveren. Dat serveren t liefst op een voorverwarmde schaal en dan de grillplaat direct afspoelen met water of buiten neerzetten.

wil40
Of niets.

Liever niets gebruiken qua boter of olie. Het vlees pas draaien als het vanzelf loslaat. De rook komt door het vet, vaak is het vlees van zichzelf al vet genoeg.

OND
Als er een "enorme rookontwikkeling" is, is er iets mis.

Een grillpan/braadpan wordt gebruikt met matige hitte, met de nadruk op "matige". Als de keuken "blauw gezet wordt" is het ding een ietsepietsie te heet.

Tango
Vuur te hoog

Ik heb zelf deze ervaring niet maar ken het wel van dochter als ze iets bakt. Die heeft altijd de kookplaat voluit staan want het moet vooral snel klaar zijn. En daarna staat inderdaad de keuken en daarmee ook de woonkamer blauw, want open keuken.
Soms zet ze dan zelf het raam open, meestal doe ik het maar.

Kenfan
Wat voor een grillplaat?

Bedoel je zo'n zware gietijzeren met ribbels of een lichtgewichtgeval zoals bijv die van IKEA? Die gietijzeren laat ik altijd eerst op temperatuur komen zodat hij gloeiend heet als ik het vlees erop leg, en daarna temper ik het vuur.

Temet
dank

Het is, om Kenfan te antwoorden, een gietijzeren, en ik liet m van tevoren goed heet worden. Nogmaals: het resultaat was uitstekend, althans wat betreft de smaak van het eten. Ik denk dat het probleem inderdaad is dat het vet dat uit het vlees loopt - zoals gezegd, het was lamsvlees, dus vrij vet - begint te walmen.

Ik denk dat de conclusie moet zijn dat als ik dit soort dingen wil grillen, ik het beter op een rooster in de oven kan doen (en dan niet vergeten een bak met een bodempje water onder het rooster te zetten, want anders valt het vet op de bodem van de oven en ook dat geeft veel rook ).

Dank voor de reacties, ik wacht nog even met de gang naar de kringloop maar experimenteer de volgende keer maar met iets dat minder vet is ...

Groeten,

Temet

Doenja
Hetelucht oven

Een hetelucht oven blaast de hetelucht ook de oven uit, de keuken in. Doe je daar die plaat in, dan krijg je ook de walm in je keuken. Je hebt vast ooit een keer iets laten aanbranden in de oven, rook je dat in de keuken?
Mijn oven voert de luchtjes via de rookgas afvoer naar buiten af en dan heb je dus geen last van walm of brandluchtjes. Sterker nog, aangebrand eten ruik je niet en resten op de bodem van de oven kun je het beste laten liggen. Dan verkolen ze, en met een plamuurmes of een staalborstel schraap je het een week later uit de oven en zuig je het op.
Vergeet je iets in de oven, dan vind je het enkele dagen later volledig verkoold terug. Ruimt wel makkelijk op, want het is in gewicht en volume ook heel erg afgenomen hahaha.
Ik heb zelf een gietijzeren grillpan met gietijzeren steel. Die laat ik in de hete oven gloeiend heet worden en dan het vlees of groentespies erop, ovendeurtje dicht en af en toe kijken. Er is voor mijn fornuis ook een gietijzeren grillplaat maar die heb ik (nog) niet. Dat werkt in principe hetzelfde.

Temet; grill op open vuur: BBQ dus. Dan heb je de rook niet binnen. En anders zit er niet veel anders op dan accepteren dat de grillpan rookt. Of experimenteren met een veel lagere temperatuur, en langer geduld hebben. Het moet vaak wat te snel in de keuken, daar wordt het echt niet lekkerder van.

OND
Als er blauwe walmen zijn

is. de. pan. gewoon. veel. te. heet!
Hoe moeilijk kan het zijn?

bieb63
ik met wok

Een wok (volgens mij van een pannenactie van een paar jaar geleden bij de AH) gaat enorm walmen. Gewoon altijd. Vreselijk. Ligt niet aan de hitte (begint al direct bij het verwarmen van het vet), is ook niet het vet wat walmt, maar de pan. Ligt dus volgens mij aan het (niet geschikte) laagje wat in de pan zit.

OND
Een wok

hoort om te beginnen al geen "laagje" te hebben...
Een wok met een laagje hoort wat mij betreft bij de fantasierijke rommel waar onwetenden zich aan laten vangen. Dat hoort in de categorie van de geglazuurde tajines en zo.

bieb63
Ond

Er zit ook helemaal geen zichtbaar laagje op. Het ziet eruit zoals de binnenzijde van een tefal pan (en de walmen niet).Dus Ik weet ook niet wat het is.

OND
Een "goed heet gestookte wok"

bereikt een temperatuur van ca. 230°C. Teflon is bestand tegen temperaturen tot 260°C.
Als je dan ook nog enige veiligheidsmarge in acht wil nemen, lijkt het me wel duidelijk dat een "tefalwok" een vreemd ding is. Maar het verkoopt.
Koken is geen wetenschap en sommige mensen nemen blijkbaar uitdrukkingen zoals "de pan gloeiend heet stoken", "de biefstuk dichtschroeien" enz. iets te letterlijk.
Je moet geen bevlogen biochemicus te zijn om te weten dat, als olie blauw walmt, ze aan het verbranden is. Je hoeft ook geen bevlogen toxicoloog te zijn om te weten dat de afbraakproducten daarvan niet echt gezond zijn. Hoe lekker de balletjes ook mogen smaken.
Ik heb leren koken van mijn moeder. Die gebruikte een stukje droog brood om te testen of de olie heet genoeg was. Walmende potten en pannen waren absoluut uit den boze.

bieb63
Beste OND

Je maakt er een heel verhaal van....... maar dat gaat helemaal niet over mijn pan en mijn manier van wokken....
Ik heb het er niet over dat mijn wokpan gaat walmen als de olie (te) loeiheet is, sterker nog ik gebruik vaak rijstolie en die heeft een veel hoger rookpunt. Het walmen begint (en nee, dat ligt niet aan de olie) zodra vanaf bijna het begin van het opwarmen.

Jackie
laat maar bieb

Volgens OND doe je het toch altijd fout ;)

OND
Mijn excuses dat ik er een heel verhaal van maak.

Ik hou het kort: u hebt blijkbaar een onbruikbare pan. Waarom gooit u die dan niet gewoon weg?

Jackie: wou u ook nog iets inhoudelijke inbrengen of blijft het bij die sneer van dertien in een dozijn?

wil40
Bieb.

Was je de wok met de hand af en...geen afwasmiddel?

OND
Rijstolie heeft

overigens een rookpunt van rond de 250°C.
Dat "veel hoger rookpunt" is een fabeltje: "iets hoger" is meer op zijn plaats.
(het "rookpunt" is de temperatuur waarbij olie begint te verbranden/ontbinden)
Enkele rookpunten van vaak gebruikte oliën hier:https://nl.wikipedia.org/wiki/Rookpunt.

bieb63
OND (en Wil)

Je wil graag het laatste woord, maar dat is in deze niet zo relevant. Rijstolie of ander soortige olie: de pan begint al te walmen voordat überhaupt de olie echt heet is. En ja, ik kan hem weggooien (goh.... dat ik daar nog niet op gekomen was....), maar de vraag was meer: hoe komt dat?

wil40
En Wil.....?

Welk antwoord was voor mij?

Yanea
OND

Misschien is de pan niet onbruikbaar, maar doet TS iets niet goed. Als TS daar achter kan komen, hoeft ze de pan niet weg te gooien. Dat is veel duurzamer dan jouw 'oplossing'.

bieb63
Sorry Wil....

Was reactie op jou vergeten... ;-)
Ik was dergelijke pannen met de hand met vaatwasmiddel. En goed spoelen uiteraard. Maar met al mijn andere wokken en koekenpannen geeft dat geen walm resultaat.

tamani
Inbranden

Een gietijzeren pan moet voor het eerste gebruik (en iedere keer als je hem met zeep afwast) goed worden ingebrand. Google het beste voor een handleiding. Daarna met matige hitte gebruiken en vooral goed voorverwarmen zodat die door en door warm is. Ik laat die van mij zeker zo 5 minuten op het vuur. En vervolgens alleen met heet water en borstel of spons schoonmaken.

OND
Bieb

Hebt u destijds voor het eerste gebruik het smeuige laagje paraffine/stearine/roestwerend vet grondig verwijderd?

bieb63
OND en Tamani

Het is geen gietijzeren pan, gewoon een wok met anti-aanbaklaag zoals ze meestal zijn.

En OND uiteraard eerst afgewassen, maar ik neem aan dat dat niet met schuursponzen moet....

OND
Over een wok met antiaanbaklaag heb ik het al gehad.

Gewoon weggooien is mijn advies. Tenzij u nog een functie ziet voor het ding als schotelantenne, richtmicrofoon of primaire spiegel in een newtontelescoop.
U kan die nog grondig proberen reinigen hè. Dat is niet eens zo moeilijk, maar het gaat u meer kosten dan een nieuwe en dan bestaat nog steeds de mogelijkheid dat het probleem daarmee niet opgelost is.

OND
"Inbranden"

Ik begrijp niet waarom mensen zich nog de ellende van gietijzeren potten en pannen op de hals willen halen...
Dan heb ik het wel over echte, pure gietijzeren potten en pannen. Geëmailleerde gietijzeren potten en pannen, genre Le Creuset is een ander verhaal. Hopelijk haalt niemand het in zijn hoofd die "in te branden"...

bieb63
OND

Weggooien is een open deur. Gaat wrs ook gebeuren.
Rest mijn vraag wat er met deze, niet goedkope pan, aan de hand kan zijn.....

OND
Wel Bieb

Dat vraag ik me ook af...
Ik heb het lijstje afgegaan van wat er zoal mis zou kunnen zijn en ik kom op niks uit.

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.