Home » Forum » Haag die helpt tegen geluid

Haag die helpt tegen geluid

44 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Tuintje
Haag die helpt tegen geluid

Wij zijn verhuisd naar een huis aan een tamelijk drukke weg. De tuin ligt grotendeels parallel aan deze weg en de vorige bewoners hebben zich niet druk gemaakt over inkijk vanaf die kant.
Het is een dorps-doorgangsweg (30 km zone) dus de hele dag komt er van alles langs, auto's, fietsen, voetgangers.
Wij willen dus meer privacy creëren en willen ook het geluid van de auto's enigszins dempen. We mogen géén schutting plaatsen van hoger dan 1 meter omdat dit allemaal als voortuin wordt gezien (rooilijnen van het huis etc.). Maar een heg mag wel.
Nu zat ik te denken aan een dichte coniferenhaag. Zou dat enigszins helpen, en zo ja, is er nog verschil in het type? Ik ben eigenlijk niet zo dol op coniferen, maar ik zie (nog) geen andere snelle oplossing. Als we coniferen hebben kan ik aan onze kant van de tuin er nog andere beplanting tegenaan zetten. Het moet dus een zekere hoogte hebben (ik wil 'm op 1,75 a 2 m houden) en een goede dichtheid en groenblijvend.

Tuintje
laurier

Of zou een laurierkers ook dicht genoeg zijn?

Drietje
Coniferen

Wij hebben een coniferenhaag aan de wegkant. Het werkt prima, maar of het geluid dempt weet ik niet, we hebben nooit anders gehad. Denk het niet. Je kunt er niet doorheen kijken. In de breedte neemt de haag wel een meter of twee in beslag. Als je te smal snoeit kun je er wel doorheen kijken. De onze zijn hoger dan twee meter en beschermen heel goed tegen inkijk, ook bijvoorbeeld vanuit de slaapkamers aan de overkant van de weg. Ik vind het zelf wel vrij lelijk, maar ze stonden er al toen we hier kwamen wonen en het werkt dus heel goed, het hele jaar door. Geen idee welke soort wij hebben.

Marjoleine64
Lage schutting met hogere heg?

Je zegt dat een schutting niet hoger dan 1 meter mag, dan zet je toch een stevige schutting of zelfs muurtje van 1 meter hoog? En dan een stevige (hogere) heg aan de tuinkant. Bedenk wel dat een snelgroeiende haag van conifeer of laurierkers ook vaak gesnoeid moet worden om in model gehouden te worden, 2 keer per jaar is echt wel nodig.

Lilian1
tuintje

zou zo'n geluidswerende kokoswal onderkant van een meter met daarboven bv klimop een oplossing zijn. Je hek is niet hoger dan een meter en de klimop groeit wel door als je er een rooster of zo op kan monteren.. Die kan ook tegen die kokoswand groeien.

Tuintje
1 m

Ik heb ook gedacht aan een geval van 1 m hoog met daarbovenop een rooster, maar ik denk eigenlijk dat de gemeente dat dan als te hoge schutting aanmerkt.?
Ja, conifeer moet gesnoeid worden. Maar een compact groeiende laurierkers zou ik gewoon kunnen laten uitgroeien (er is genoeg ruimte). Er kan inderdaad nog een schuttinkje bij, maar dan ben ik wel 2 keer aan het uitgeven natuurlijk. En een schuttinkje van 1 m is bij lange na niet hoog genoeg. Misschien dempt dat wel enigszins het geluid van banden? Maar qua hoogte, er moet iets hogers en dichters. Ik voel me af en toe net een toeristische attractie als ik in de tuin ben, sommige mensen gaan zelfs stilstaan op de stoep om eens uitgebreid te kijken (ik ga denk ik een centenpotje ophangen met het verzoek dan ook een bijdrage te leveren aan de verbouwingen).

V@@s
bamboe

Rijkswaterstaat doet testen met Bamboehagen, maar of je dat in je tuin wilt hebben?

http://www.bamboegeluidsscherm.nl/index.html

Tuintje
Bamboe

Ha, ik ben dol op bamboe. Maar 6 meter breed.... 😁
Er komt zeker bamboe in de tuin, maar dan als solitair.

Tine Winkel
helaas

geluid zal er gewoon overheen komen. Pas bij een echt hoge wal/muur zal het geluid worden afgeschermd. Maar dat is echt ruimschoots hoger dan 1 a 2 meter. Tijdens mijn opleiding als akoestikus leerde ik dat de enige boom die verkeersgeluid tegenhoudt een slagboom is...

V@@s
Bamboe

Bamboe langs een snelweg moet natuurlijk een stuk meer geluid dempen dan langs een 30 km weg. Dus dan kun voor een smallere haag gaan.

Tuintje
Dat is het

Ik zet gewoon een slagboom voor de hele weg!!! 🤣

Temet
Tine (ot)

Een opleiding tot akoesticus, wat apart. Waar doet een mens zoiets?

Groeten,

Temet

Ava
Hop?

http://plantplezier.nl/tip/kale-schutting-snel-begroeid/

Ik hou zelf namelijk niet van coniferen en ikzelf zou bij wat er groeit rekening houden met teken en dergelijk. Alles wat snel groeit moet je ook jaarlijks flink (bij) snoeien. Er zijn vast ook planten die minder hard groeien, zoals een blauwe regen, maar dat gaat wel langzaam. Je kan ook kiezen voor een leiboom die je niet hoog opsnoeit, dat blijft dan een geleide struik.

Ava
of..

levende wilgentakken. dat is schutting en begroeiing ineen.

https://www.ikwoonfijn.nl/natuurlijke-tuinafscheiding-de-mogelijkheden-o...

Dendy Pearson
Zeker weten

Weet je zeker dat een haag hoger dan een meter wel mag? Dat is in onze gemeente namelijk niet zo. Toevallig zelf bij zoiets betrokken geweest.

Drietje
Wintergroen

Ik zou wel iets kiezen wat in de winter ook groen blijft. Het duurt anders tot ver in het voorjaar voordat je weer beschut zit.

Temet
niet alleen hoogte

Let ook even op of de gekozen plant/boom, als die eenmaal de hoogte ingeschoten is, van onderen niet kaal wordt. Dan heb je er namelijk nog niks aan.

Bedenk verder dat een haag vaak vrij breed wordt. Ik weet niet hoe groot de tuin is, maar dat is wel iets om rekening mee te houden.

Dicht en wintergroen is trouwens taxus. Wel giftig, maar mensen hebben iha toch niet de neiging eraan te knabbelen (paarden soms wel, en dat loopt niet goed af). Maar die worden volgens mij ook vrij breed, en ik weet niet hoe snel ze groeien. Je kan ze leuk in vorm snoeien, kan je een muur met kantelen om je tuin heenzetten, met op de hoeken een torentje :-)

Groeten,

Temet

Anke
Huis isoleren?

Als het een mogelijkheid is, zou ik je buitenmuur/muren isoleren. Dat levert veel meer voordelen op.

Tine Winkel
@Temet, opleiding akoestiek

Ik heb de opleiding in Antwerpen gedaan: https://www.ie-net.be/akoestiek44
Al weer een flink aantal jaren geleden. Was een pittige opleiding met verschillende specialisaties.

Yvan
...

Vraag: Haag die helpt tegen geluid (?)
Antwoord: geen enkele

Vraag: Wij willen dus meer privacy creëren (?)
Antwoord: zaai een voorlopige haag, bestaande uit 3 - 5 rijen mais of zonnebloemen in afwachting van een definitieve oplossing.

Tuintje
Muren

De muren van het huis zijn al geïsoleerd, en er komt nog beter glas in. Het gaat mij om de rust in de tuin en de inkijk.
Daarom zijn (lei)bomen niet de oplossing. Te weinig massa en niet wintergroen.
Ik heb tijdens het forenzen eens op diverse hagen gelet. Coniferen worden kennelijk ook vaak kaal (en ik vind ze niet mooi). Laurierkers is aan de onderkant nog wat open. Dat zou dus in combi met een dichte dempende schutting moeten. Is een optie.
Of 2 a 3 meter brede bamboe, er is wel ruimte voor. Die mais is ook wel een gaaf idee. Kan ik op een ander stukje wel proberen. Naast de a.s. pompoenen. En dan lekker oogsten. 🌽🍊🍴

Jasmijn
Taxus

Ik heb een taxus in de tuin, mooi groen,zomer en winter, en wordt niet kaal aan de onderkant. In tegenstelling tot een conifeer die ik ook heb is deze ten alle tijde te snoeien en wordt niet bruin (mijn conifeer wel)

Yvan
Voor geluidsisolatie

moet u niet bij planten zijn. Die deugen daar gewoon niet voor.
Ook wat glas voor geluidsisolatie betreft moet u zich niet veel illusies maken. Voor kontaktgeluiden helpt het niks, voor door de lucht overgedragen geluiden helpt het wel flink, althans als u glas plaatst met een volkomen hermetisch afgesloten en gasgevulde ruimte tussen de panelen van minstens een cm of 10 - 15. Dan zit u al meteen in de categorie van glas voor opnamestudio's en zo, met navenante prijzen.

Ik ken maar een haag die werkelijk dicht groeit en ook in de winter groen blijft (als het niet te hard vriest): haagbeuk. Op voorwaarde dat de haag aangeplant wordt in een rij of drie, 20 cm tussen de rijen en de planten in de rij op 10 - 15cm van elkaar.
Zo'n haag groeit traag en moet regelmatig gesnoeid worden om ervoor te zorgen dat ze goed "groeit in de breedte": het "aftoppen" zorgt voor een uitbundige groei van zijtakken. Maak u evenwel geen illusies: eer u een haagbeukhaag hebt van 2m hoogte bent u al snel een jaar of 10 - 15 verder.

Een alternatief is wat ze hier "paplaurier" noemen: Prunus laurocerasus cv. Een snelgroeiende groene heester, die een zeer goed gesloten scherm vormt. Sommige cultivars zijn beter bestand tegen vorst dan andere, maar elk voordeel heb ze nadeel: hoe vorstbestendiger hoe trager groeiend. Erg vorstbestendig zijn de cv's "Caucasica" en "Herbergii". Als u de planten hoger dan ca. 1m wil laten groeien hebben ze een steunwerk nodig en minimaal drie snoeibeurten per jaar.

Tuintje
Taxus

Taxus groeit me te traag en lijkt me erg kostbaar als ik 'm van formaat koop. Ik moet iets van 40 meter doen... ik houd wel erg van taxus trouwens. Ik ga kijken naar de paplauriertjes!

Drietje
Coniferen

Onze coniferenhaag is wel helemaal dicht maar dan ook wel zo'n twee meter breed. Behoorlijke hap uit je tuin dus. Hij wordt ook niet of nauwelijks bruin hoor. Maar ik ben het wel met je eens, mooi is anders.

Lente
Ik zou gaan voor de bamboe

Die zou mij het meest bevallen.

En dan bij het planten al voorbereiden dat er nog een schutting tussenin moet gaan komen. Want als je haag er eenmaal staat, ziet niemand meer dat je er een geluidswerende schutting van 2 meter hoog tussen hebt staan. Aangenomen dat een hoge haag wel mag.

bertje1
bamboe

volgens mij zijn er bepaalde bamboe schermen die ook echt geluidsdempend werken. natuurlijk niet goedkoop maar dan heb je ook wat qua geluid en langdurig. Bomen houden niets tegen.

40er
Bamboe

Is horror om weer te verwijderen. De wortels groeien alle kanten op, waardoor het op andere plaatsen op komt (bij ons was het 5 meter verderop). Om het op 1 meter hoogte te houden mag je wel haast wekelijks snoeien. Bamboe is schitterend, maar 2 jaar na het verwijderen nog bezig geweest om alle opkomende bamboe weer te verwijderen.

Tuintje
Bamboe

Bamboe natuurlijk binnen een wortelbegrenzer plaatsen...

Yvan
Dat moet dan wel

een wortelbegrenzer zijn van minimaal 2m onder het maaiveld en liefst nog een metertje meer...

40er
Begrenzer

En geen naden of kieren in de begrenzer hebben, echt het komt er door heen!

Pagina's