Home » Forum » Hangkasten onder schuin dak

Hangkasten onder schuin dak

12 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Lies
Hangkasten onder schuin dak

hoi
wij slapen op zolder, waarbij de kledingkasten onder een schuin dak moeten staan. We hebben 2 jaar geleden bij de gamma een stel planken gehaald wat ze normaal gebruiken als legplanken systeem voor achter de (standaard en erg dure) schuifdeuren. Het blijkt erg gammel te zijn.
Voordeel is wel dat de achterkant open is: kunnen we achter de kast, onder het schuine wand gedeelte nog onze plastic bakken met kerstspullen enzo zetten waar we dan bij kunnen. anders is het loze ruimte en komen we 'rommelruimte' te kort.

Helaas zal het zal niet lang meer duren of de plankenboel stort in.

We zitten nu te kijken hoe we dit moeten oplossen. de max hoogte is 1.70 omdat anders de kast midden in de kamer staat, en we willen wel erg graag allebei een hanggedeelte willen. Dit maakt een ikea-oplossing niet mogelijk.

we zitten te twijfelen tussen
- Kewlox kasten op wielen
- timmerman laten komen om iets te bouwen (dat gaat veel kosten ben ik bang?!)
- dochter maar naar zolder laten verhuizen en wij op haar ruime kamer met rechte wanden (maar eigenlijk hebben we dat liever niet).

Hebben jullie nog ideeen, of wat zouden jullie doen? wat zijn jullie ervaringen met Kewlox?

Lies

M Lavell
Oplossing met wat je al hebt

Lies:"Voordeel is wel dat de achterkant open is:"
Daarom is het gammel. Ik zou die kasten van een mdf of triplex achterwandje voorzien. Dat hoeft niet over de hele lengte. Je kunt de onderste plank of twee planken zonder achterwand laten, waardoor je toch nog bij de kerstspullen kunt. De Ivar van Ikea gebruikt een kruis van ijzer als stevigheid achter. Op het plaatje http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/S49824326 is ie aan de onderkant gemonteerd, maar je kunt hem ook aan de bovenkant monteren. Die kruizen kun je los kopen bij de klantenservice van Ikea.
Zo'n kruis én de kast op twee punten aan de schuine wand vastzetten, zou het gammele op moeten lossen.
Groet,
Miriam Lavell

Lies
Mirjam

hoi Mirjam,

planken als achterwand zou helpen wat stevigheid betreft maar de verbindingen tussen de diverse planken is ook erg gammel: de verbindingen blijven niet goed zitten waardoor planken loslaten.

lies

ingmyr
Zelf maken

Hoi Lies,

Wij hebben op onze slaapkamer ook een schuin gedeelte en hier zelf 10 jr gelden een kast gemaakt en die staat als een huis hoor. Hij is 4 Louvre deuren breed en diep 2.50 meter.
Allereerst hebben we precies in het midden een stevige van MDF hout een tussenschot gemaakt die stevig vast zit aan een balk die onder het dak loopt, daarna onderaan deze ook vast gemaakt aan de vloer. In het rechter gedeelte bovenin een plank van links naar rechts met daar boven op zelfgemaakte schuif mandjes.
Hieronder een stang van de ene kant naar de ander voor de hang kleding hierachter heb ik een houten rek gezet waar bijv, de schoenen op kunnen of andere dingen. In de linker kast gedeelte zijn 4 planken gemaakt die allemaal net zo diep zijn als de kast ( behalve de onderste) dit alles ook van MDF en flink vast geschroefd met haken. Bij een plank weer 2 schuif mandjes gemaakt onder een plank voor de sokken en ondergoed. onderin deze kast staat al sinds jaar en dag de kerstspullen en de kinderen mogen dit er op hun buik uit halen 1x per jaar.
Wil best een foto ervan maken hoor dan moet je even een mailadres op geven.

gr ingmyr

swaen
Rolkasten

hallo Lies,

Wij slapen ook op zolder met schuine wanden. Mijn handige vader heeft precies op maat kasten van MDF gemaakt die er precies inpassen. Die kasten staan op zwenkwielen waardoor je ze naar je toe kunt trekken. Ik heb hang- en legkasten. Supermakkelijk! Zelfs in de kamer van mijn dochter waar de hoogte op de schuine delen maar 1.50 is heb ik van deze kasten. Gewoon geschilderd met de roller en als handvat keukendeurhandgrepen er op gezet in de hele breedte (kun je er nog iets aan hangen). Helemaal niet duur ook. Ik geloof dat ik aan hout 200 euro kwijt was voor 5 kasten. Hoop alleen dat je over een handig iemand in de buurt beschikt...

Groet Swaen

Puck
Bij de bouwmarkten

Bij diverse bouwmarkten verkopen ze zelfbouw-schuifdeurkasten. Kan je helemaal op je eigen maat laten zagen. Ze zijn ook te koop voor schuine wanden.

lies
Dank

bedankt voor jullie reacties!

zelf maken zou ik erg graag willen maar wij zijn wat dat betreft niet handig.

Vaste kast klinkt leuk maar dan benut je de ruimte er achter niet en dat is juist zo ideaal voor dingen die je niet vaak nodig hebt: kerst- en sinterklaas spullen, zomerkleding als het winter is, dat soort dingen.

Het lijkt me het meest ideaal om inderdaad van die rolkasten te hebben, die je zo wegtrekt zodat je de (schuine) ruimte er achter nog kunt benutten.Die Kewlox kasten hebben dat: de goede hoogte, hanggedeelte en dan ook nog met wielen er onder. alleen relatief duur. Toch zit ik te twijfelen, zelf maken zou moeten kunnen, alleen die deurtjes lijken me lastig om goed te krijgen. We hebben helaas geen handig type die ons zou kunnen helpen.

Puck, de zelfbouw schuifdeurkasten daar hebben we nu de legplanken juist van. We wilden tzt daar schuifdeuren voor kopen maar moesten er nog voor sparen: die schuifdeuren zijn ontzettend duur! en nu de kwaliteit van die legplanken zo beroerd zijn, hebben we besloten om daar van af te zien, waardeloze kwaliteit.

Lies

Rafelkap
Kewlox

Mijn ouders hebben een paar kewlox kasten en zijn er heel tevreden over. Mijn vader kon het zelfs in elkaar zetten! :-)
Al met al lijkt me een zelfgebouwde kast goedkoper en praktischer, met een schuine wand heb je achter zo'n kewloxkastje weer loze ruimte? Wij hebben op zolder ook een schuine wand, maar geen legplanken (niet nodig), een eenvoudige rails boven en onder en op maat gezaagde planken. Van gewoon mdf en mooi donkerrood geschilderd.

Anonix
Bijna 20..

..Kewlox elementen hier in huis. Ik vind het ideale kasten! Er kan enorm veel (zo is ons bed van Kewloxkasten gemaakt ;)), dus als je in de buurt van Nieuwegein woont zou ik zeker eens gaan kijken of ze iets voor jullie schuine kamer kunnen betekenen.

De kasten zijn makkelijk in elkaar te zetten (de eerste moet je met handleiding doen, maar daarna zijn ze allemaal het zelfde.. ik kan het inmiddels met mijn ogen dicht ;)).

Kari1
Kwaliteit

Lies, als ik het zo lees zit de slechte kwaliteit van je plankensysteem niet zozeer in het materiaal zelf maar vooral in de constructie. Ik ben het met Mirjam eens. Als je een versteving aanbrengt bij de achterkant dan is het al een stuk minder gammel. Dat gammele komt omdat je kast niet van zichzelf netjes een rechthoek blijft maar een parallellogram kan vormen.
"maar de verbindingen tussen de diverse planken is ook erg gammel: de verbindingen blijven niet goed zitten waardoor planken loslaten.", ja maar dat gebeurt meestal omdat de constructie niet deugt en niet omdat die verbindingen niet deugen. Kijk maar naar legkasten (boekenkasten, keukenkasten) met zij- en achterwanden, daar rusten de planken vaak los op pinnetjes en dat is stevig genoeg.
Voorkomen dat je kast gaat parallellogrammen doe je dus met een (gedeeltelijke) achterwand, met een kruis, door een of meer zijwanden aan een balk vast te maken etc.
Kari

Puck
Geen probleem met kwaliteit

Wij hebben niet het interieur van die zelfbouwkasten, we hebben gewoon zelf planken op maat gemaakt en die aan zo'n verticaal railsysteem aan de achterwand bevestigd. De wanden en de kastdeuren heb ik geen enkele klacht over de kwaliteit: ze zijn van onder tot boven over de gehele hoogte van de kamer (2.44) en ze blijven ook nu na jaren nog keurig in de rails lopen en de deuren en wanden zakken ook niet krom o.i.d.
Ik denk dat ik wel met KAri eens ben: de manier van monteren is wel van belang voor dfe stevigheid van de constructie. En tja duur.... als je zo'n zelfbouwkast duur vind zou ik Kewlox al helemaal buiten beeld laten.

M Lavell
Lies, zie kari

Lies:"planken als achterwand zou helpen wat stevigheid betreft maar de verbindingen tussen de diverse planken is ook erg gammel"
Die verbinding hoort niks meer te hoven doen dan die plank omhoog te houden. Het zijn pinnetjes van niks. Maar omdat de kast geen achterwand heeft, moeten die pinnetjes nu ook het verband in de kast houden. Dat werkt niet. Breng het verband aan met zo'n kruis of met een stuk mdf of triplex.
Ik wil niet dwingelanderig doen, maar ik vrees dat je om de verkeerde redenen uitziet naar iets 'heel nieuws'. Dat gaat het het walhalla niet worden en het is duur. Ik begrijp dat je tevreden bent met de kast die je hebt. Alleen de constructie is een probleem. De oplossing voor die constructie is eenvoudig. Je hoeft er niet zoveel voor te kopen dus je bent al snel goedkoper uit. Kun je verder met sparen voor schuifdeuren.
Groet,
Miriam Lavell

Onderwerp gesloten