Home » Forum » Hapjes op tafel

Hapjes op tafel

64 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
PDD-ertje
Hapjes op tafel

Geen idee bij welke rubriek dit hoort dus probeer het hier. Waar ik me de afgelopen dagen weer over verbaas en waarbij ik me afvraag hoe doen anderen dat nou..... Hapjes op tafel voor de grote mensen en binnen mum van tijd zijn de bakjes geplunderd door de kinderen ;-). Dat overkomt me regelmatig met verjaardagen en nu dus met de feestdagen. Meestal geef ik de kinderen van die kleine zakjes chips of een eigen bakje of bak met chips. Tegelijkertijd zet ik voor de volwassenen ook iets op tafel, nootjes, chips e.d.. Er vanuit gaande dat de kinderen hun eigen bakje/zakje hebben dus genoeg hebben. Maar iedere keer pakken ze alsnog de andere chips die op tafel staan en blijven er voor de grote mensen enkel nog een paar kruimels over.
Moet ik me hierbij neerleggen of zijn er andere ideeen? Vroeger, tsja weet ik me nog te herinneren dat wij niet zomaar van de tafel iets mochten pakken en dat was volgens mij voor de meeste kinderen zo. Maar nu mag het blijkbaar overal wel en pakken dus alle kinderen van de tafel. Dus mijn kinderen verbieden dat ze van tafel pakken zou kunnen maar is denk ik geen optie omdat de andere kinderen dan alsnog alles pakken en daar vind ik verbieden net iets te ver gaan.
Ben zo benieuwd hoe dat bij jullie gaat.......

Mamvantwee
Bij ons wordt er niet zomaar gepakt

Onze kinderen moeten eerst vragen of ze iets mogen pakken. Ik doe ook niet zo aan aparte bakjes voor de kinderen, ze eten in principe gewoon met alles mee. En na het derde stukje kaas of worst is het dus nee, en dat is duidelijk (al volgt er dan wel protest natuurlijk, maar nee is nee). Als er een feestje is en de volwassenen pakken regelmatig iets lekkers, dan mogen de kinderen natuurlijk ook wel wat vaker iets pakken, ik zeg dan minder snel nee. Maar de regel blijft dat ze het eerst vragen. Vind ik ook heel normaal.

groet, Mamvantwee

sus-anne
Hier ook

eerst vragen,dan pakken.en als ze een eigen bakje hebben ,mogen ze dat soms nog een beetje bijvullen en dan is het klaar.

Jet Burg
Oh

Hier zet ik ook alles op tafel en eten kinderen en volwassenen uit dezelfde bakken. Soms geef ik de kinderen een grote eigen bak waar ze met z'n allen uit eten.
Maar ik wist niet dat het een ergernis kon zijn dat kinderen op verjaardagen uit de "volwassen" bakken aten. Mijn kind mag van mij chips pakken, hij eet dat thuis amper, dus op verjaardagen maakt het mij niet uit.
Ik ga eens subtiel rondvragen hoe dat zit in mijn omgeving, ik verbaas mij er gewoon om. Ben benieuwd hoe dat zit bij mijn vrienden en familie...

Puck2
Jet

Maar er is verschil tussen mee-eten uit de grote bak en ongegeneerd binnen een paar minuten een grote bak chips wegsnaaien. Dat laatste zie ik namelijk wel eens gebeuren en dan heb ik zoiets van: hallo, mag het iets minder. Maar een kind dat gewoon normaal mee-eet vind ik zelf geen probleem.
Hier krijgen de kinderen trouwens wel vaak een eigen bakje maar dat is vooral praktisch. Scheelt namelijk een boel tussen alles door manouvreren, omgegooide glazen e.d.

Aïda
Ze mogen hier

Gewoon pakken van de tafel, maar ik let wel op dat ze niet alles weg graaien voor andere, daar heb ik zo'n hekel aan. Vroeger deden mijn neefjes dat dus altijd, die gingen op hun knieën bij de tafel zitten en binnen 5 minuten was alles op. Daar hou ik dus niet van, maar ze mogen zeker wel pakken.

Bij mijn schoonfamilie is het niet gebruikelijk dat de kinderen op een verjaardag ook een stukje taart krijgen. En ikzelf eet nooit taart maar daar neem ik dus wel een stukje en geef dat aan mijn kinderen.. En dat werd me de eerste paar keer niet in dank afgenomen, want andere kinderen gingen er ook om vragen. Maar waarom zouden de kinderen niet van al dat lekkers mogen?
Maar nogmaals wel binnen de perken.

PDD-ertje
Het gaat me erom

dat het wat Jet ook al zegt vooral om het gegraai en dat er weinig over blijft voor anderen. De kinderen krijgen vaak dezelfde chips die ook op tafel staat. En ik vind het inderdaad erg makkelijk als ze een eigen bakje hebben. En het is zeker niet verboden dat ze wat van tafel pakken. Maar dan eten ze eerst hun eigen bakje leeg en graaien vervolgens in een record tempo een bakje van de tafel leeg. Volwassenen houden over het algemeen meer rekening met andere die ook wat willen. En ik zie bij kinderen (logisch hoor) dat ze daar geen oog voor hebben en alleen zelf zoveel mogelijk naar binnen werken :-).
Maar ik zie al dat ik dus in ieder geval tegen mijn eigen kinderen rustig kan zeggen dat ze zo wel genoeg hebben. Of van te voren al iets afspreken zoals ik zag van 3 stukjes pakken en dan is het wel genoeg.
Leuk jullie reacties al tot nu toe, maar blijf benieuwd....

Jet Burg
Oh, graaien vind ik ook niet goed hoor. en aïda...

Ja daar houd ik ook niet van hoor. Gelukkig heb ik dat nog nooit gezien van mijn kind. Ik snap dan eigenlijk ook niet dat die ouders dan niets zeggen tegen hun kinderen als ze zo graaien, of doen ze het zelf ook?
En Aïda, wat is het idee achter om de kinderen geen taart te geven van je schoonfamilie? Krijgen ze dan wat anders?

Guinevere
Regels vertellen

Maar het is toch niet zo moeilijk om bij het plaatsen van de diverse chipsbakken/bakjes te zeggen: "Jongens! Let even op! Déze grote bakken zijn voor de grote mensen, en jullie krijgen elk een eigen bakje. Doe er zuinig mee want op=op!". Natuurlijk zorg je er dan voor dat de kinderen er niet te bekaaid vanaf komen. En als er toastjes staan met kaas e.d., dan mogen ze natuurlijk daarvan wél meepakken.

Katrien
Hier omgekeerd

Nou, hier had ik het omgekeerde probleem op 1 januari. De familie kwam het nieuwe jaar vieren. Ik had voor de kinderen een bakje chips gezet op de kindertafel en voor de grote mensen waren er olijfjes, tomaatjes, enz. Zoals altijd eigenlijk.

Maar potdorie, de grote mensen graaiden allemaal in het chipsbakje van de kinderen. Ik heb echt op een gegeven moment moeten bijvullen want de chips was bijna op en de kinderen hadden er amper van gegeten.

Katrien

Vic
Katrien

Grote mensen hebben vaak ook liever chips hoor. Mij maak je niet blij met tomaten of olijven.

Katrien
Vic

Ja, dat heb ik nu wel gemerkt. Weet ik ook weer voor de volgende keer.

Katrien

M.
Mee eens pdd

PDD-ertje ik dacht al dat ik zo'n rare was maar gelukkig, er zijn er meer die zich er aan storen. Ik had eens op een verjaardag wat warme hapjes gemaakt. Wat minipizzaatjes en andere ovenhapjes voor de volwassenen. Die gingen op enkele borden rond in het gezelschap. Voor de kinderen (een stuk of 10 in alle leeftijden) had ik een grote bak bitterballen gebakken. Er duidelijk bij gezegd, kijk es jongens deze zijn voor jullie, neem ze lekker mee en geniet ervan. Déze hapjes zijn voor de grote mensen.

Wat gebeurt. De bitterballen zijn binnen 5 minuten op en de kinderen cirkelen als aasgieren rond de andere hapjes. Allemaal pakken ze één of meerdere hapjes en toen één van de dametjes met haar mond vol een nieuwe wilde pakken zei haar moeder eindelijk even wachten hoor je hebt je mond nog vol. Ik vraag me echt af waarom ze niet zegt afblijven, die hapjes waren niet voor jullie werd er net gezegd. Ik weet zeker dat het wel gehoord is door de volwassenen want ik heb zelfs daarna gevraagd vinden jullie het gek dat ik het zo doe? Nou het werd inderdaad wel een beetje gek gevonden! De kinderen lusten dit ook zo graag. Tja, toen wist ik het ook niet meer. Als de kinderen zoveel nemen van dat soort hapjes, dan is er toch geen lol meer aan, hoeveel moet ik dan wel niet inslaan/klaarmaken. Dat vind ik gewoon te gek. Als volwassene neem je af en toe zo'n ding. De kinderen proppen zich er mee vol, ik vind dat gewoon zonde. Wat is er dan mis met een bak bitterballen of chips.
Maar dit...Hoewel, als alle kinderen op hun knieeen bij de salontafel een hele maaltijd gaan wegwerken, nee daar stoor ik me echt aan, ook als het gewoon om chips gaat.

Ik lees dus ook nog even mee!

Beo
Nou ja

Je gaat toch niet voor de volwassenen andere hapjes maken dan voor de kinderen???
De kinderen opvoeden en niet alles laten opeten hoort erbij. Dus de pizza is voor iedereen, één tegelijk pakken, niet proppen, enzovoorts. En als de ouders er zelf niets van zeggen dan doe ik het wel. Want anders hebben mijn kinderen en ik minder :-)

Beo

sonj@
Ooit ...

was ik eens met de kinderen bij het dochtertje van een "vriendin" op visite. Mijn kinderen mogen thuis als er iets lekkers op tafel staat daar ook best van pakken, als ze maar niet gaan graaien en het netjes vragen. Daar op verjaardag stond ook het één en ander op tafel waar ze van mij dus ook van mochten pakken. Nou niet dus, mijn vriendin en haar zus maakten luid en duidelijk kenbaar dat dát niet de bedoeling was. Oké, dan niet.
Maar wat schetste mijn verbazing dat toen die vriendin een paar weken later bij mij op verjaardag was ... haar dochertje at achter elkaar alle worst en chips op. Als ik het bijvulde, at zij het op. Ik heb op een gegeven moment maar niet meer bijgevuld met een passende opmerking (nadat ik er al een keer wat van had gezegd)
Dat vond ik dus erg raar. Bij haar thuis was het ten stengste verboden, maar vervolgens laat ze het bij een ander wel volledig toe?
Ach, de vriendschap is verwaterd (niet daar door), dus er nu geen last meer van.

Clo
Hier

Gelukkig vraagt hier dochter nog in eigen huis netjes om nog een handje suikerpinda's of wat dan ook, ik vind het fijn als ze het netjes vragen en dan kan ik ook een beetje maat houden. Waar ik altijd zo vreselijk om moest lachen toen ze klein was: als ze over haar 'limiet' was en dus niets meer mocht ging ze altijd poeslief anderen bedienen in de hoop nog ergens een hapje mee te kunnen snaaien. Ik trapte daar natuurlijk niet in, maar oma's en opa's wel. Dus hoorde ik opeens naast me: "omaaaaa, hier heb ik nog een blokje kaas voor jou". :-)

mar
Bitterballen

Er is niets met bitterballen, maar er zijn ook kinderen die het niet lusten. Mijn dochter eet geen bitterballen, houdt ook niet echt van chips, maar een toastje met gerookte zalm of brie vindt ze wel lekker. En aangezien bitterballen niet in de categorie gezond vallen, doe ik er ook geen moeite voor om haar dat te leren eten.

Hier nooit speciale hapjes voor kinderen (maar op feestjes zijn het er doorgaans maximaal 4), maar ze kunnen gewoon meeëten van wat op tafel staat. Er mag niet ongelimiteerd gesnaaid worden, maar ik let er niet echt op. Lusten ze iets niet, dan hebben ze pech en eten ze maar een kaal stukje stokbrood.

joos
Hmm

ik heb meestal zoveel over dat ik blij ben als de kinderen na de chips overgaan op de hapjes. Hoef ik ze niet weg te gooien (de hapjes, niet de kinderen). Proppen is overigens niet toegestaan.

Mamvantwee
Thuis vragen ze ook netjes

Meestal dan...als we thuis zonder feest borrelhapjes hebben (zoals de afgelopen feestweek een keer of twee is voorgekomen), vragen de kinderen ook steeds of ze iets mogen pakken. Dus ook zonder drukke gezelschappen en vreemde ogen is dat normaal bij ons. We zijn echt niet zo streng dat ze op een rantsoen staan van maximaal 3 hapjes ofzo, maar we willen zelf een beetje in de gaten houden hoeveel er gegeten wordt: niet eens omdat wij zelf dan 'te weinig' zouden hebben, maar wel omdat:
- ik vind dat kinderen al gauw meer dan genoeg calorieën binnenkrijgen (en zeker de onze die alles lusten),
- het een vorm van zelfbeheersing is om niet alles in een recordtempo naar binnen te stouwen,
- ik het bij de opvoeding vind horen dat je rekening houdt met de anderen en dus wat overlaat voor de anderen
- ze van mij moeten leren dat een hapje iets is voor tussendoor en dat je je avondeten ook nog krijgt, dus matigen is het toverwoord.

Op feestjes verbaas ik me ook vaak over het gedrag van ouders en kinderen. Want dat kinderen aanvallen op bak chips zit vast ergens in de genen (calorierijk voedsel willen we graag hebben), maar ook ouders kunnen er wat van vind ik!

groet, Mamvantwee

emma43
Lastig

Wij hebben een hele veelzijdige famlie,dus ik heb hele verschillende ervaringen.
De vrouw van de vader van mijn man heeft altijd hele luxe hapjes,erg pittig en absoluut niet aantrekkelijk voor kinderen.Zelfs niet voor alle volwassenen.Na de nieuwjaar maakte man zelf de opmerking dat het weer erg attent was dat er ook aan de kidneren was gedacht,echt er was niet een eens zakje chips voor de kinderen,die overigens niet in de buurt van de tafel mogen komen.Dat is niet leuk!!!!
Dan hebben we inderdaad een nichtje die op haar knietjes aan tafel gaat zitten en heel de tafel leegschraapt,is ook niet leuk.
Ik heb trouwens oo keens spiesje voor de kinderen op tafel gezet en die hadden de volwassen ook in no time op.Ik zet bij een kinderverjaardag ook een schaal snoep naast de taart,datvinden volwassen ook lekker!!!!
Nu zorg i kgewoon dat er altijd chips en nootjes op tafel staan.En met de warme hapjes ga ik rond.Zo heeft iederen wat.Later komen de toastjes en de kaasjes,dat is dan weer wat lastig.Ik vraag altijd of de volwassenen de kinderen willen helpen.Er zijn inderdaad ouders die een middagje weg zijn en te druk zijn met kletsen,even de kidneren laten gaan,maar dan is er meestal wel een oma die zich geroepen voelt om te helpen.Tja en op is op......en als niemand meer zin heeft in de brie omdat die platgeknepen,dan is dat jammer hoor.
tja en ik heb ook liever dat bij een ander mijn kinderen niet zelf pakken van tafel,maar als ik andere kinderen het wel zien doen,dan laat ik het gaan.
Maar ik vind het sneu dat er hapjes op tafel komen ,waar kinderen niet van mogen hebben.
Als ik bij mijn schoonvader een kind verlangend naar de tafel zie kijken,vraag ik of ze iets lusten en dan pak ik gewoon.Maakt niet uit of het een kind van mij of nichtje neefje is,ik vind het niet kunnen.Is toch niet meer van deze tijd???

IngridT
Wat raar...

Dat de gastvrouw bedenkt wat de kinderen 'moeten' eten, en wat de grote mensen. Wat voor gedachte zit daar achter?

Mogen de volwassenen geen chips? En geen bitterballen? En de kinderen geen toostje met franse kaas?

Hier krijgt het junior spul ook wel eens 'apart' iets te snacken (als ze bv in de speelkamer zitten met een DVD'tje of zo terwijl de volwassenen in de woonkamer zijn) maar er is absoluut geen scheiding tussen wie wat mag eten.

Ingrid (dol op chips en bitterballen. Maar dochter van 8 heeft liever gerookte zalm)

Guinevere
Katrien

In jouw geval zou je de volwassenen een eigen klein bakje kunnen geven, en de kinderen mogen dan uit de grote bak, hahaha, ik zie het al voor me!

Guinevere
Iedereen hetzelfde

Ik snap ook niet waarom er voor kinderen en volwassenen verschillende soorten hapjes moeten zijn. Een volwassene kan inderdaad gek zijn op die bitterballen, terwijl een peuter liever een toastje met brie heeft.
Ik maak het inderdaad wel af en toe mee dat ik ergens kom en dat er niets is dat de kinderen lusten (alleen maar kaasdomino's, knaloranje siroop en harde mocca's oid). Geen probleem, want meestal heb ik dan nog een zakje chips en pakje wicky van huis meegenomen. Voor het geval dat. Ik kan niet verwachten dat iedereen weet wat mijn kinderen lusten en dat dan ook speciaal gaan kopen.

branca2
Bij ons

Geen aparte kinder hapjes gewoon alles voor iedereen.
Ik zet meestal een schaal met snoepjes neer en chips en hapjes en iedreen pakt maar. De kinderen krijgen ook een zakje chips en ze kijken maar wie wat pakt.

Mijn ervaring is wel als kinderen thuis weinig krijgen aan snoep of lekkers dat die kids vaak heeeel vaaak wat pakken.2 kinderen van mijn schoonzusje hingen gewoon boven de chips schaal zowat kwijlend te (vr)eten toen heb ik wel gezegd nou als jullie die schaal nou houden zet ik even een andere voor de andere visite neer want ik vind het niet zo fris wat jullie doen.

Maar voor de rest pak en eet maar voor iedereen.

Maylise
Alles op tafel

Als wij gasten hebben dan zet ik meestal de hapjes op tafel en dan kan iedereen gewoon pakken waar ze zin in hebben. Dat geldt ook voor de kinderen. Ik heb ook geen aparte hapjes voor de kinderen. Ik zorg wel dat er van alles en nog wat is (waaronder ook chips en snoep naast de wat meer luxe hapjes) maar niks is speciaal voor de kinderen.
Overigens heb ik nog nooit mee gemaakt dat de kinderen alles op aten en er dan niks overbleef. Ik zit na afloop van feestjes altijd nog dagen met allerlei restjes.

Maylise

Roosje Katoen
Alles voor iedereen

In mijn vriendenkring is het gebruikelijk om zoveel mogelijk lekkere hapjes voor te schotelen, waarbij het gezelschap zich meestal rond de keukentafel groepeert om alles lekker op te eten. Kinderen mogen natuurlijk ook alles eten, maar graaien niet. Daar wordt gewoon wat van gezegd. Ik vind het juist leuk om een feestje te geven waarbij er voor iedereen genoeg lekkers te eten en drinken is. De meeste kinderen die ik ken lusten ook graag 'volwassen' hapjes, dus die hoeven echt niet achteraf met een bak chips te gaan zitten.

Julia64
Net als cobi

Ook hier wel zakjes chips of zoutjes, en ook maak ik "kindvriendelijke" hapjes als knakworstjes in bladerdeeg of mini-pizzaatjes, omdat mijn ervaring is dat kinderen dat nou eenmaal vaak liever hebben dan stokbrood met tapenade, tonijnsalade oid.
Maar iedereen neemt maar lekker wat hij of zij wil, ik let daar niet op.
Taart geef ik ook alleen als ze erom vragen, zelfde ervaring als Cobi.Ik bak of haal meestal muffins voor de kinderen.

lied
Ik snap het wel

Hier staat van alles op tafel wat ook voor iedereen bedoelt is, maar idd er zijn kinderen die niet 'normaal' kunnen eten en in de bakken graaien en tot overmaat van ramp eten wat al in hun mond is geweest terug leggen. Waar ik me het meest aan erger zijn in dat geval de ouders. De kinderen kan ik het niet kwalijk nemen, het is voor hun een soort walhalla aan eten. De ouders horen het in de gaten te houden. Hier gebeurt het met regelmaat dat kinderen om taart vragen (waar ouders bij staan) en ik het steevast in de vuilnisbak kan gooien omdat ze het toch niet opeten. Daarom vraag ik niet meer aan de kinderen of ze gebak willen. Ze krijgen hier allemaal eigen zakjes chips en er wordt rondgegaan met de bak met snoep. Als ik zie dat er een kind iets op tafel heel erg lekker vind, zet ik een bakje daarvan bij de kinderen neer. Ik zie ook vaak dat kleine kinderen b.v. hun eigen toastjes op mogen smeren, met de nodige knoeiboel erbij.
Onze eigen kinderen moeten idd altijd vragen of ze iets mogen pakken en dan mogen ze dat niet continu, het is aan mij om ze te leren dat dat niet netjes is.
Groetjes Lied.

Silone
Hmmm

Ik vind dat wij die tijd van aparte kinderbakjes nu wel gehad hebben hoor. Ik heb altijd grote schalen op tafel staan en als daar kinderhandjes in zitten te graaien, dan vraag ik ze vriendelijk en beleefd of ze even met de schaal willen rondgaan. Zo krijgt iedereen zijn deel. De kinderen hebben geen zin om de hele tijd rond te delen, dus qua 'eerlijke' verdeling zit dat wel snor denk ik (en zo erg let ik daar trouwens ook niet op. Ik vind kletsen gezelliger dan eten of opletten of de één niet meer krijgt dan de ander).
Is die paprikachips en borrelnootjes (shanghai, please) echt zo'n mannending?

swaen
Hier de volwassenen niet te houden!

Bijna ieder feestje maak ik voor de kinderen mijn inmiddels befaamde Kwik Kwek en Knakworsten. 3x raden wie zich hier als idioten op storten: de zogenaamde grote mensen. Maakt niet uit in welke hoeveelheden die op tafel komen. Ze vechten er om en als de kinderen net ff niet op zaten te letten hebben ze het gemist. Zal wel een hoop zeggen over mijn familie en vrienden....

Tirza G.
Swaen

kom maar door met het recept van die Kwik-Kwek-knakworsten.

Tirza

Pagina's

Onderwerp gesloten