Home » Forum » Help onverwachte gast aan tafel eet alleen halal wat zet ik haar voor

Help! Onverwachte gast aan tafel eet alleen halal. Wat zet ik haar voor?

Is een reisverzekering ook nodig in Nederland?

En kun je geld terugkrijgen bij annuleren door corona? Lees het hier!

41 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Dokter
Help! Onverwachte gast aan tafel eet alleen halal. Wat zet ik haar voor?

Hoi allemaal,

Mijn dochter komt zojuist thuis met een vriendinnetje dat bij ons blijft eten zodat ze samen straks naar sport kunnen. Echter, ik hoor net dat het meisje alleen halal eet. Ik heb geen halal vlees in huis. Wat kan ik haar voorzetten? Ik heb een vrij ruime basisvoorraad (pasta, rijst etc.). Volgens mij mag ze ook geen kaas en room, dus spaghetti carbonara valt af.

Mag vis eigenlijk wel? Ik heb zalm in huis... Verder sla, wortels, spruitjes, witlof... Wie heeft er een briljant idee?

Alvast bedankt!
Dokter

Caroro
Vraag het haar / vegetarisch

Als ze er al is: vraag het haar gewoon.
Vegetarisch moet ook gauw goed zijn, maar informeer inderdaad even of kaas, room, ei etc. kunnen.

bloemetje
hier

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/halal.aspx

Geen zorgen, gaat alleen om vlees.

AnneJ
rundergehakt

Rundergehakt door de pasta is meestal goed. Als deze mensen het goed vinden dat hun dochter bij jou verblijft zonder dat ze verder voedselinstructies aan jou geven dan zou ik er ook geen punt van maken maar alleen geen varkensvlees geven. En dat ook noemen tegen het kind. We hebben rundvlees in de pasta.

vlinder72
Iets vegetarisch

En anders snel naar de supermarkt om Halal vlees te halen.

Maar ik zou niet moeilijk doen en iets vegetarisch klaar maken.

Dorry1
omelet

Doe iets simpels met een omelet.Eitjes klutsen en klaar. Of gooi er wat kruiden doorhen.
En trouwens een spaghetti carbonara mag echt nooooit hahahaha, daar zit toch spek in? En spek is van een varken. Het grootste euvel is dat halal betekent; geen varkensvlees. En anders ritueel geslacht vlees. Room en kaas is iets uit de joodse keuken; kosher, daar mogen vlees en vis nooit met zuivel gemengd worden.

AnneJ
Je hebt zalm

Prima. Doe iets met zalm

Dees
Rekening houden met

Nou ja als je gewoon van plan was vlees met aardappelen en groente te koken dan maak je dat gewoon klaar, is het varkensvlees dan eet zij dus aardappelen met groente.

Als je van plan was iets met vlees er doorheen te doen te gaan maken dan let je op dat het geen varkensvlees is.

Rekening houden met iemand die komt eten is iets heel anders als alles op zijn kop gooien omdat iemand komt eten.

Katniss
Het is nog geen 15.00 uur

Tijd zat om nog even een halalbiefstuk te halen. Anders zou ik inderdaad gewoon vis doen. Het gaat erom dat je haar geen varken of verdoofd geslachte koe voorzet.

Dokter
Soms is het simpel ;-)

Jeuh wat zijn jullie snel zeg... Super!

Mijn carbonara recept bevat geen spek, alleen room, kaas en eieren vandaar dat ik dat als eerste bedacht. Maar navraag bij de dame in kwestie levert op dat kaas niet mag. Eieren wel (maar niet rauw, zei ze ;-)) En vis lust ze niet :-(

Dat ze geen varkensvlees mag was me al duidelijk maar omdat ze specifiek "halal" zei kreeg ik het even benauwd. Ze zegt zelf ook dat ze geen rundvlees mag, behalve als het halal geslacht is. Haar vader heeft inderdaad geen enkele instructie meegegeven maar ik loop liever geen risico. Ik ga voor spaghetti met spinazie en een gekookt ei. Kan ik me geen buil aan vallen denk ik.

Bedankt!

Lucerna
Lijkt me een prima oplossing, dokter

En anders inderdaad gewoon iets anders vegetarisch. Ik koop principieel geen halalvlees, dus een gast die halal eet, krijgt van mij überhaupt geen vlees :-)

Dokter
Lucerna

Nog los van het feit dat ik (thuis) aan het werk ben en de dames vroeg moeten eten ivm sport, heb ik daar persoonlijk ook moeite mee. Het is opgelost voor nu en in voorkomende gevallen weet ik nu wat wel en wat niet mag ;-).

Heb zo'n vermoeden dat dit meisje nog wel vaker over de vloer gaat komen ;-)

Willeke
Halal is meer

dan alleen geen varkensvlees.
Vlees gerelateerde zaken zitten in heel veel producten, ook waar je het niet verwacht. Bouillionblokjes bijvoorbeeld of chocola, vruchtensap (klaren/helder maken)

Maar ook eigenlijk alle andere voedingsmiddelen, en ook de stoffen die gebruikt worden om die voedingsmiddelen te produceren tot aan de bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden en dus mogelijk gegeten.

Dokter
Ja maar Willeke

Ik denk dat het onmogelijk is om op zo'n korte termijn voor een onverwachte gast aan tafel aan al die vereisten te voldoen. En ik denk ook niet dat iemand (haar ouders, zijzelf?) dat van mij zullen verwachten.

Ik doe mijn best zoveel mogelijk rekening met haar te houden en daar blijft het bij. En ik zal het er vandaag of morgen eens met haar moeder over hebben, die heeft vast wel tips hoe hiermee om te gaan.

Jaina
Zalm

Vis is prima. Dat kan je haar gerust geven. En anders inderdaad iets vegetarisch.

AnneJ
Precies

Ik kan me goed voorstellen dat sommigen heel precies zijn maar ik heb hier ook vriendjes over de vloer gehad die minder precies waren en anders kregen ze dat wel mee.
En die mochten ook terugkomen.:-)
Net als met kosher denk ik. Als het onder omstandigheden met kinderen een keertje niet perfect gaat is er ook geen man overboord.
Het zal per gezin verschillen.

Willeke
klopt

maar juist omdat er alleen over het vermijden van varkensvlees wordt gesproken wil ik aangeven dat het meer is dan alleen dat.

Pragmatische gelovigen zullen idd de regels zo makkelijk mogelijk inpassen in hun leven, de wat strengere kijken al wat verder en de orthodoxen zijn het strengst.

Het zelfde met vegetarisch: Kaas is niet vegetarisch, tenzij het er specifiek op staat. Dan nog kun je je afvragen of zuivel ooit vegetarisch kan zijn omdat je tenslotte altijd dierlijk restafval hebt (stieren heb je niet zo veel aan, daarom wordt de geboorte daarvan al beperkt door spermaselectie)

Dees
halal

ja je hebt gelijk, halal is niet puur vermijden van varkensvlees. Het dier mag niet moet ontpannen zijn en niet merken dat het geslacht wordt (mes niet zien, andere geslachte dieren niet zien) maar daar houdt het op met het positieve deel van het dier. Het dier mag niet verdoofd worden maar moet doodbloeden en tegelijk stikken doordat luchtpijp en slagader worden doorgesneden.

Voldoende reden dus om geen halal vlees te kopen. Nog meer reden om helemaal geen vlees te kopen.

Temet
rekkelijken en preciezen

Inderdaad heb je rekkelijken en preciezen. Ik heb wel eens moslimvrienden die onverwacht bleven eten niet-halal rundvlees voorgezet en die vonden het geen probleem - ik vroeg het van tevoren-, maar een vriendje van zoon weigerde de aangeboden kip toen ik aangaf dat die niet halal was.
Voor zover ik weet kan je je aan vis nooit een buil vallen, en is alles wat uit zee komt per definitie halal. Makkelijker dus dan de joodse regels die ook niet alle zeebeesten toelaten.

Waarom ze geen kaas zou mogen snap ik niet zo goed, of is dat vanwege het stremsel?

Ik begrijp dat ze geen vis lust. Je zou eventueel als je voorbereid wilt zijn op toekomstige bezoekjes een pak halal-diepvriesspul klaar kunnen leggen. Veel supermarkten hebben dat (merk Mekka Food, iha), en anders langs de Turkse super. Kebabjes of kipnuggets oid. Geen culinair hoogstandje maar handig voor achter de hand.

En snoep met gelatine is ook een dingetje waar sommige mensen wel en anderen geen punt van maken. Bij tractaties voor school let ik er tegenwoordig op.

groeten,

Temet

Noet
lusten

ze kan natuurlijk ook gewoon geen kaas lusten of allergisch zijn voor melk.

Moni
Ik zou de ouders vragen wat wel of niet kan

Dan heb je duidelijkheid.

Wel goed hoor, dat je deze moeite doet.
Iets in de vriezer is dan een erg praktische oplossing.
Hoewel bij ons dan gelijk alle kinderen die nuggets willen...... ;-)

Krullevaar
OT

In mijn vorige baan kwam ik als inkoper in slachterijen en het enige verschil met 'gewoon' slachten is dat er een man bijstond die een paar zinnen uit de Koran voorlas. Voor de rest maakte het geen verschil, dus de praktijk is toch wel anders dan de theorie.

Dit ging dan om gevogelteslachterijen en Frankrijk.

bieb63
Ik denk

Dat als betreffende ouder bij zo'n (onverwacht) etentje, geen specifieke instructies geeft, hij/zij dat ook niet verwacht (en kan verwachten).
Iets logisch als geen varkensvlees, zou je kunnen bedenken, maar ik denk niet dat het verder moet gaan. Ander laat pa/moe hun kind niet zomaar bij jou eten. Lijkt mij.

Caesar
Willeke

"Vlees gerelateerde zaken zitten in heel veel producten, ook waar je het niet verwacht. Bouillionblokjes bijvoorbeeld"

In bouillon blokjes verwacht ik nou juist wel vlees gerelateerde zaken....

Temet
Moni (ot)

"Hoewel bij ons dan gelijk alle kinderen die nuggets willen...... ;-)"
Ja, dat zou hier ook gebeuren. Het is frustrerend, maar als ik blije gezichtjes aan tafel wil moet ik een paar van die gele krengen in de pan mikken. Rodebeuk heeft op dit forum ooit eens opgemerkt dat de waardering van kinderen voor het eten omgekeerd evenredig is aan de energie die je erin gestoken hebt. Ze had gelijk.

Groeten,

Temet

Willeke
ceasar

ook in groentebouillion, en verwacht je varkensvlees in de rundvleesbouillion?

Caesar
Willeke

Je had het over bouillonblokjes. Niet over groente bouillon of over varkensvlees.
Overigens verwacht ik van alles ik bouillonblokjes. Die gebruik ik dus ook niet.

+ Brunette +
Kaas en halal

Dat kaas niet halal is, heeft te maken met het stremsel dat traditioneel wordt gewonnen uit de lebmaag van nuchtere kalfjes. Er wordt steeds vaker vegetarisch stremsel gebruikt, kijk maar eens op de ingrediëntenlijst op de verpakking, ik meen dat onder andere Friesland-Campina tegenwoordig vegetarisch stremsel gebruikt.

P.S. Er bestaan groentebouillonblokjes en ook visbouillonblokjes. Op een goede lijst met E-nummers wordt aangegeven welke (mogelijk) dierlijk zijn. Over gelatine bestaan op moslimfora hele discussies.

porte
copy tekst. Zou het zo echt gaan

Voor de handel in vlees – met name voor de export – wordt er doorgaans wel gebruik gemaakt van bedwelming bij het slachten. Daarom heeft Stichting Halal Voeding en Voedsel (HVV) in het in het Overleg Orgaan van Dierenaangelegenheden van het Ministerie van LNV gepleit voor een reversibiliteit (omkeerbaarheid) van de bedwelming. Dit houdt in dat de bedwelming geen oorzaak moet zijn van de dood van het dier. Kortom: het dier mag niet door de bedwelming komen te overlijden. Een permanente controle door onafhankelijke moslimkeurmeesters op het reversibel bedwelmen is hierbij van wezenlijk belang.

Indien het dier door de bedwelming dood gaat is het vlees niet meer Halal, en dit zo belangrijk dat het slachtproces dagelijks bijgehouden en gecontroleerd moet worden. Het kan dus heel goed zijn (en dit is ook wat er in de werkelijkheid gebeurd!) dat er slachthuizen zijn waar men pretendeert Halal te slachten, maar waar in werkelijkheid niet Halal wordt geslacht. Ook al werken er moslimse slagers en voorsnijders; hun werk en religieuze identiteit garanderen niet dat er ook een supervisie en een garantie op het Halal slachten aanwezig is.

De betreffende moslimslachters zijn in dienst van het slachthuis, en zullen daarom niet gauw ingrijpen wanneer er iets fout gaat. Ze kunnen namelijk gemakkelijk ontslagen worden. Daarnaast kunnen de moslimslachters geen (volledig en betrouwbaar) toezicht houden op de bedwelming omdat zij ook fysiek bezig zijn met een ander onderdeel van het slachtproces.

En Allah weet het beter.

Niki73
Vreemd

Ik krijg heel regelmatig vriendjes over de vloer die halal eten. Ze eten geen varkenvlees (ik ook niet, makkelijk), maar verder doen zij noch hun ouders moeilijk. Ze wisten me zelfs te vertellen dat het geen probleem is als ze varkensvlees eten als ze niet kunnen weten dat het varkensvlees is (zoals filet americain waar de slager stiekem wat varken doorheen gedraaid heeft).
Als dit vriendinnetje moeilijk doet over melkproducten, zijn haar ouders wel heel strenge mensen. Ik kan haast niet geloven dat die hun dochter dan zomaar spontaan ergens laten eten.
Ik zou gewoon iets zonder varkensvlees klaarmaken en er verder geen woorden aan vuilmaken.

Thomas
Slim kind

Dat kind is gewoon slim. Ze lust geen kaas en melk en zegt dat het niet halal is!

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.