Home » Forum » Herintreden hoe en wat

Herintreden hoe en wat?

Dit wil je weten over zonbescherming!

Twee dermatologen geven alle ins en outs: lees het hier.

20 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Mama weer aan het werk?!
Herintreden hoe en wat?

Nu de kinderen wat ouder worden, wil ik weer aan het werk. Maar wat ga ik doen, eerst een opleiding, zo ja wat, in welke sector is de beste baangarantie, met welke functie's kan ik goed werk en gezin combineren? Maar de grote vraag, wat wil ik nou echt? Iets in de zorg, of iets met getallen?
Kortom een hoop vragen, maar waar begin ik?

Paula B
Bij jezelf!

Wat kun je, maar vooral: wat wíl je? Niet meteen beginnen te denken aan 'welke baan wil je', maar aan 'welke dingen vind je leuk om te doen'.

Zoek iets waar je Pret, Poen en Prestige uithaalt in de mix die voor jou goed werkt. Alleen jij kunt bepalen welke dingen jou die factoren brengen.

Dus: waar haal je voldoening uit? Gaat het je vooral om geld verdienen, om maatschappelijke waardering of om een plezierige tijdsinvulling? Wat zoek jíj in je werk? En hou 's een maandje bij welke complimenten je krijgt, en waar die over gaan. Dan merk je waar je goed in bent, en misschien blijken anderen je wel met andere dingen te complimenteren dan je zelf denkt.

Linda
Op jouw leeftijd

Natuurlijk 'baangarantie' is mooi meegenomen. Maar 'op jouw leeftijd' (ik neem aan dat je geen 25 meer bent), ben je ook op de leeftijd gekomen, dat je goed moet nadenken wat je zelf wilt.
Dingen die je leuk vindt, kosten minder moeite. Weer-naar-school is als je geen 18 meer bent, echt niet gemakkelijk.

Welke achtergrond heb je?
Wat was je laatste baan? welke opleiding heb je?
Waar heb je lol in, ben je goed in?

Mama weer aan h...
Vroeger...

inmiddels ben ik 36, maar tot mijn 25e heb ik altijd planning gedaan. Dat vond ik leuk en was ik goed in. Maar ja inmiddels zijn we 11 jaar verder en zou ik mijn goed kunnen plannen bijvoorbeeld willen combineren met een baan in de zorg, omdat ik inderdaad wat 'nuttigs' wil doen. Aan de andere kant heb ik altijd spijt gehad dat ik geen rechten ben gaan studeren, maar besef dat ik die droom moet laten varen, want dat is wel heel veel gevraagd.

Kaaskopje
Waar heb je voor geleerd?

Ben je in staat om een opleiding te doen naast je gezin? Hoeveel uur wil je werken, waar liggen je kwaliteiten? Wat valt anderen op aan jou? Hoe is je lichamelijke conditie en gezondheid?

Mijn tip is: staar je niet téveel blind op wat je leuk vindt. Dat is wel belangrijk, dus bij het solliciteren moet je natuurlijk wel letten of je het betreffende werk ziet zitten, maar soms moet je ook maar gewoon ergens beginnen en kijken of het wat voor je is. Solliciteren vanuit een baan gaat makkelijker dan vanuit de huiskamer, dus als je nu iets kunt vinden wat iets minder bij je past moet je dat zien als opstapje naar iets leukers.
Loop eens een uitzendbureau binnen en bespreek de mogelijkheden.

Mama weer aan h...
Ik zou wel een opleiding willen doen

bijvoorbeeld als dokterassistente, om uiteindelijk in een ziekenhuis te werken. Of 360 gr de andere kant op, een financiële/administratieve opleiding.

Misschien moet ik eerst maar eens een beroepskeuzetest gaan doen.

Temet
Rechten

Volgens mij is juist de rechtenstudie een studie die enorm veel tweede-kansers aantrekt. Toen ik begon, op mijn 18e, zaten voorin de collegezaal altijd twee grijze heren. Mannen die na hun Vut alsnog aan die studie waren begonnen die ze eigenlijk altijd al hadden willen doen. En er waren, vooral onder de deeltijders, heel veel mensen die niet meer zo piep waren. Vaak de beste en leukste studenten trouwens, want met ervaring en erg gemotiveerd (in plaats van 'ach ik ga rechten doen want daar kun je zoveel kanten mee op en ik moet toch wat')

Het kost best flink wat tijd en geld, en als je een baan wilt hebben kom je daar vast ook zonder die studie wel aan, maar ik wil alleen maar zeggen: die studie kan altijd nog, geen enkele reden om te zeggen dat je dat definitief zou moeten laten varen.

Groeten,

Temet

Polly Shearman
Ik ook en ik heb een plan

Ik wil heel graag gaan werken als mijn jongste op school zit, dat duurt nu dus nog precies 2 jaar.
Ik heb een heel plan. Mijn jongens schrijf ik eind van het jaar alsvast in op de BSO, want de wachttijd is gewoon lang hier.
En dan schrijf ik me het jaar er op in op een opleiding tot kraamverzorgende. Dan kan je leren en werken tegelijk en je opleiding word betaald door de zorginstantie. Als ik dan aan de beurt ben voor de opleiding zijn mijn kids aan de beurt voor de BSO en kan ik gelijk full-time werken en leren.
Mijn man werkt heel regelmatig dus ookal werk ik dan super onregematig kunnen we het gewoon redden met de bso als opvang.
Ik heb sinds ik dit plan heb gemaakt er zo;n zin in dat 2 jaar nog vreselijk lang duurt, zou liever morgen beginnen.....

groet, polly

Linda
Van alles

Nou, jij wilt nog alle kanten op ;-)
Denk het nog eens goed door voor jezelf. Misschien wel iets admnistratiefs op een advocatenkantoor? En dan in de avonduren rechten?

Mama weer aan h...
Linda

Misschien is dat wel de oplossing, alhoewel de zorg ook wel trekt. Ik heb voor mezelf besloten dat dit schooljaar is om na te denken, om dan volgend schooljaar eventueel met een opleiding te starten.

Polly Shearman
Pelle

Pelle, jou oude vak weer oppakken? heb je dan te veel extra scholing nodig? Ben je er te lang uit, of vind je dat misschien helemaal niet leuk meer?
Op klimmen als postbezorger? postbode coach?
Jij zou het ook heel goed doen als organizer! Jou huis is echt het toonbeeld van orde! Je mag dan alvast bij mij beginnen met je eerste stage, als je de koeien mee neemt! LOL
liefs polly

Mama weer aan h...
Jetteke

ik begrijp jouw insteek ook wel, maar nu heb ik nog de tijd om na te denken over wat ik graag zou willen. En laat ik dat nu héél lastig vinden, vreemd genoeg misschien?

liora
Praktisch bekijken en polly...

Hoi,

als insteek zou ik nu dat 'mama' even laten varen. Je bent een volwassen vrouw van (bijna) middelbare leeftijd en wil weer aan het werk. Niet een werkende mama maar een vrouw die werkt en ook moeder is (beetje professionele, volwassen toon dus). Als je graag de medisch-administratieve kant op wil, begin dan bij een ziekenhuis, en geef na een half jaar aan dat je een bepaalde opleiding wil doen. Grote kans dat je werkgever betaalt, en zo naar een paar jaar groei je dan vanzelf naar de baan die je wil.

En Polly, kan je niet volgend jaar al beginnen? Ik zou jou graag als kraamverzorgster willen namelijk (als het me nog lukt om zwanger te worden dan).

Liora

Poezie
Onderaan beginnen

Ik heb een hbo-opleiding gedaan waarmee ik niet aan de slag kon komen. Daarna was het de grote vraag wat ik dan moest gaan doen. Na een aantal jaren nadenken ben ik naar een uitzendbureau gegaan en heb aangegeven dat ik bereid was om veel te doen maar niet... (dat is voor iedereen weer verschillend, dus vul maar in)
In een tijdsbestek van 3 jaar is mijn bruto uur inkomen iets meer dan verdubbeld, omdat ik heb kunnen laten zien dat ik meer kon dan alleen baliewerk.
Het voordeel hiervan is dat je erachter komt wat je nou eigenlijk wel en niet leuke werkzaamheden vind om te doen. En je hebt werkervaring opgedaan waardoor je cv wat aantrekkelijker overkomt.

Gr. Poezie.

Ellen Wouters
Nadenken over wat je wilt

"nu heb ik nog de tijd om na te denken over wat ik graag zou willen. En laat ik dat nu héél lastig vinden, vreemd genoeg misschien?"

Nee hoor, helemaal niet vreemd. Maar daarom is de insteek van Jetteke zinvol: al doende is het veel makkelijker erachter te komen wat je wilt. Op losvastbasis of als uitzendkracht beginnen en dan omhoogklimmen of aanvullend cursussen gaan doen is juist voor mensen die niet weten wat ze willen een heel goeie test.
Een beroep kiezen doe je op grond van veel meer dingen dan alleen de werkinhoud. Juist die andere dingen (solist of teamwerk, vaste of onregelmatige tijden, improviseren of projectmatig werken, eigen baas of onder een baas) ervaar je in de praktijk en dan kom je er ook achter wat je prettiger vindt.

Groet, Ellen

Linda
Juist liora

Als je weer aan het werk wil, moet je niet meer als 'mama' denken, maar als professional. Profileer je ook zo. Ik zit zelf nog wel eens aan de andere-kant-van-de-tafel en ontvang sollicitanten. In het eerste gesprek al beginnen over de kinderen valt lang niet altijd goed (en gebeurt veel).

Maar wellicht heb ik gemakkelijk praten, heb altijd gewoon doorgewerkt.

Polly Shearman
Liora

Ik heb naast mijn eigen kinderen nog 2 kinders in huis waar ik met liefde en plezier nog 2 jaar aan vast zit. Ik heb iets belooft die belofte kom ik na.
Ik kraam wel virtueel bij je hoor, dat mag vast wel zonder opleiding.

Mariola
Naschoolse opvang - tip

Hoi Mama weer aan het werk,

Ik weet niet hoeveel kinderen je hebt en hoe oud ze zijn, maar als ze nog op de basisschool zitten moet je misschien ook nu alvast gaan nadenken over opvang. Bij ons duurt het nl. heel erg lang om een plekje op de naschoolse opvang te bemachtigen en zeker als het gaat om meer kinderen tegelijk.
Ik weet niet of dit bij jou van toepassing is, maar als je hier bij ons twee of meer kinderen op een gewilde dag (maandag, dinsdag, donderdag) op de NSO wilt hebben ben je zo twee jaar verder voordat ze ook werkelijk allemaal geplaatst zijn. De wachtlijsten zijn nl. absurd lang! Misschien kun je ze alvast opgeven, ook al duurt het nog even voordat je ook werkelijk aan de slag gaat.

groetjes

Mariola

Helen
Budget (via gemeente)? begeleiding zoeken!

Hallo,

Ik heb niet het hele draadje gelezen maar hierbij een paar tips waar je misschien wat aan hebt. Wat ik er zo snel uithaal is dat je weer wat wil gaan doen maar niet weet wat. Mijn advies is om iemand te zoeken die je kan begeleiden in je orientatie, die met je meedenkt en de weg weet op de arbeidsmarkt.

Steeds meer gemeentes hebben potjes voor niet-uitkeringsgerechtigden (zgn nug-ers). Er is geen landelijk beleid maar elke gemeente kan zelf bepalen of ze iets voor herintreders doen. Informeer bij je gemeente of ze zo'n potje hebben en of ze jou kunnen financieel kunnen helpen met orienteren (en je iemand in de arm kan nemen). Een re-integratieadviseur of loopbaancoach kan je hier namelijk meehlpen.
Ook weer afhaneklijk van je gemeente of ze met vastgestelde bureaus samenwerken. Maar misschien hebben ze wel een persoongebonden budget (PGB) waar je zelf iemand voor in kan schakelen.'
Als je een uitkering hebt van UWV of Sociale dienst kun je sowieso om hulp (begeleiding) vragen.

Veel grote re-integratiebureaus zitten waarschijnlijk niet te wachten op een particulier die een traject in wil kopen maar er zijn ook veel kleine bureautjes waar je terecht kunt en die wel ingesteld zijn op particulieren of "kleinere" opdrachten waarbij je met een paar 100 euro klaar kunt zijn.

Ik werk zelf voor een dergelijk bureau en begin al allemaal leuke ideeen te krijgen hoe zoiets voor een groepje te organiseren (online, teleconferentie, op een centrale plaats op het land samenkomen..)Hoeft dan niet duur te zijn.

Uitzendbureaus langsgaan is zeker de moeite waard. Met een intercedent die voor je gaat, heb je goud in handen (en het is voor niets).Soms wel even doorbijten want ze zitten niet altijd op je te wachten..

Succes en plezier met orienteren!

Groet Helen

iris rijks
Wees realistisch

Leuk draadje, ik als full-time werken de moeder krijg bijna dagelijks de cv's te zien van dames die na een periode er uit te zijn geweest weer aan de slag willen. En ik zie vaak voor mijn gevoel bijna onrealiseerbare wensen. Je moet iets gaan doen wat je leuk lijkt, dus denk na over wat je gdaan hebt, wat je goed kan etc. zeker advies daarin is goed. Maar pas op voor de goed kunnen organiseren etc. CV's. En wees realistisch in wat je ziet zitten aan tijden en uren. Ook kinderen op basis school leeftijd worden ziek etc. Dus opvang is essentieel. En dat wordt zeker niet makkelijker met die fijne lange vakanties etc. Ik weet hier alles van, maar ben er inmiddels aan gewent (went eigenlijk nooit, je kind ergens te brengen als ze ziek zijn, maar is soms gewoon nodig als je werkt).

En als je gestopt bent omdat je gestopt bent omdat je graag zelf voor ze zorgt is mijn vooroordeel in ieder geval dat je het zeker niet makkelijker hebt als er eens een situatie voordoet. denk dus niet alleen over het werken, hoe en wat en de extra inkomsten na, maar ook hoe je de andere praktische zaken gaat invullen en wilt invullen. Tav opvang geldt ook het parttime werken dat dames die door gewerkt hebben vaak de woensdagen en vrijdagen al vrij hebben, dus een baan die die dagen vrij biedt vinden is lastiger. Bij ons hebben ook eigen mensen voorrang boven nieuwe medewerkers, neem ik gewoon niet aan met die wensen. Dus kijk of je misschien de vrijdag wel kunt werken ofzo. En realiseer je dat tot 15.00 uur werken heel mooi klinkt, maar dat dat heel lastig is. Je moet dan dingen laten liggen en ik zie regelmatig mensen daarop stranden die uiteindelijk beter af zijn met de rust van drie dagen na schoolse opvang ipv steeds op tijd thuis. Ook dat klinkt heel fijn, maar praktijk blijkt anders.

Heel veel succes met alle keuzes, en loop anders eens een uitzendbureau binnen voor advies tav mogelijkheden met je oude opleiding en werkervaring. Kan in deze arbeidsmarkt nog wel eens mee vallen hoor. Goede planners kan ik ook wel gebruiken:)

Onderwerp gesloten

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.