Home » Forum » Hoe en waarom koop je wat je koop

Hoe en waarom koop je wat je koop?

40 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Sinilind
Hoe en waarom koop je wat je koop?

Naar aanleiding van Wilgenkatje en haar draadje over speelgoed uit China: waarom koop je wat je koopt? En denk je ook (eventueel) na aan de gevolgen voor milieu, niet-democratische producenten, of laat je je leiden door je portemonnee?
Ik begin: ik probeer me steeds meer te beperken in wat ik koop. Ten eerste omdat ik duur woon en niet direct de mogelijkheid heb om te verhuizen naar iets goedkoper. Dat betekent dat ik op andere dingen moet bezuinigen.
Eten: in de supermarkt koop ik B-merken, probeer ik wel bio te kopen waar dierenwelzijn (melkproducten en eieren) in beeld is, ik ben minder kieskeurig voor andere producten (groeten bij voorbeeld) omdat een biologische variant vaak 2 keer duurder is. Wel let ik op afkomst, omdat ik het belachelijk vind om boontjes uit Senegal te eten of knoflook uit China.
Kleding: weinig, heb een hekel aan kleding shoppen. Ik probeer natuurlijk materiaal te kopen omdat mijn huid er gelukkiger van wordt maar ik let niet altijd bewust op waar kleding vandaan komt (en dan ben ik zeer onlogisch bezig, omdat ik dat wel doe met eten...) Ik koop wel redelijk vaak bij de kringloop.
Meubels en huishoudelijke spullen: tweede hands (Marktplaats, kringloop) en Ikea. Het eerste omdat het heel erg leuk is, tweede omdat het makkelijk is.
Vliegen is mijn "foute" hobby, ik doe het een paar keer per jaar, omdat ik dol ben op citytrips in Europa, met of zonder kinderen. Ik zou liever de trein nemen maar het is altijd ook bij vroegboeken, 2 a 3 keer duurder. Ik compenseer wel mijn CO2 uitstoot en boycott RyanAir omdat ik vind dat ze.hun medewerkers schandalig behandelen.
Kortom ik probeer vooral Niet te shoppen voor de leuk en na te denken. Niet altijd en niet altijd logisch. Maar ik ben lang iemand geweest die ongelukkige gevoelens wegshopte en dat doe ik niet meer.
Sini

Floria
Nodig

Ik koop eigenlijk alleen als iets nodig is.

Op herkomst of productiewijze let ik niet, wel op prijs.

AnneJ
Eurostar

https://www.hln.be/reizen/eurostar-rijdt-binnenkort-mogelijk-ook-naar-ro...

De Eurostar Amsterdam - Londen begint al bij een prijs van 40,- euro.

https://www.treinreiziger.nl/eurostar-de-nieuwe-concurrent-van-het-vlieg...

https://www.youtube.com/watch?v=PozPSHzFGRc

Ja, hier denk ik over na. Dochter wil ook graag een stedentripje met mij maken.
Ik ben niet zo mobiel en het lijkt mij echt een stuk handiger dan vliegen. Voor je het weet sta je op Trafalgar Square.

Overigens is Amsterdam - Parijs ook al lang heel goed te doen met de trein/Thalys.

Paul Haenen zeurt bij de mininsters om een 'Zuiderzeelijn' een snelle verbinding met Groningen en dan door naar Hamburg en Bremen.

Ad Hombre
Ik ben een beter mens dan jij

Laten we er gewoon eerlijk over zijn i.p.v. al dat gedoe.
Daar gaat het toch om?

Angela67
ad hombre

jij bent een eerlijker mens dan de meesten omdat je zegt wat je vindt. Maar het blijft natuurlijk 'vinden'. Ik vind (!) dat jij niet een slechter mens bent als je zegt dat het allemaal niet veel uitmaakt, maar ik hoop wel dat je ongelijk hebt en zolang ik optimistisch ben dat ik wel een verschil kan maken zal ik dat blijven proberen.
maar waarom voel jij meteen 'beter' of 'slechter'?

het is toch gewoon het uitgangspunt waarmee sinilind het draadje start: een bepaalde mate van bewustzijn bij aankopen en daarnaar handelen om iets te bereiken.

Daar kun jij het helemaal mee oneens zijn, dat is prima, maar het is niet aan jou gericht.

En zoals altijd op dit forum: als iemand een draadje begint loopt hij/zij altijd de kans dat er een reactie komt die je niet welgevallig is.

Maar om nou als flauwe Ad, regelmatige forumschrijver, weer effe lekker jouw standpunt naar binnen te fietsen vind ik eigenlijk beneden je waardigheid. Het zou me drie minuten zoeken kosten om precies je standpunten hierover op te zoeken en hier te kopiëren. Dan is jouw bijdrag ook veilig gesteld. Of misschien heb je de teksten gewoon klaar staan? Dat zou je meer sieren dan zo'n kleuteropmerking.

gr Angela

Hangkous
Zonder filosofie

Huismerken waar dat kan Amerken als ik dat nodig vind, zoals koffie en pasta. Huismerk spaghetti en koffie is niet ons idee van lekker, hagelslag en koek dan weer wel.
Ook schoonmaakmiddelen heb ik vaak van een Amerk, omdat ik wel goed maar niet gek ben. Als ik in de aanbieding bij de J.... voor 9 euro 6 kilo vaatwaspoeder kan kopen van een Amerk dan n neem ik geen huismerk van 7 euro voor 3 kilo. Sterker nog ik sla een grotere voorraad in.
Kleding voor mezelf vaak van binnen Europa. Voor de kinderen is het motto dat het moet passen en als het dan uit Bangladesh komt dan is dat maar zo. Het is al geproduceerd en hierheen verscheept dus dan kan het maar beter gedragen worden.
Vliegen niet maar gaan altijd met de vouwwagen erop uit.

Floria
Hangkous

Over koffie: heel grappig was dat schoonzus een keer vroeg welk merk koffie wij kochten, want die was zo lekker. Ik zei het goedkoopste non-merk van de Jumbo (maar ook wel eens de goedkoopste van de Aldi). Dat geloofde ze niet, want ze ging het daarna nog eens aan mijn man vragen.

Guera
Ehm

Ik lees veel etiketten en let dan op suikers of aspartaam ed.
Vlees altijd bio of vervanger. Groente waar ik zin in heb. Fruit idem. Behalve bananen ook bij. Heb ooit tv programma gezien en ik weet niet eens meer hoe of wat behalve dat dat bio moet zijn. Melk en yoghurt idem.
Schoonmaak middelen eco variant.
Kleding let ik op prijs. Spijkerbroek let ik op kwaliteit. Kan duur zijn. Koop er misschien 1 per 2 jaar. Schoenen koop ik amper.

Douchespul ed wat ik lekker vind maar geen scrubs meer ivm microplastic. Ben ooit begonnen me erin te verdiepen maar was zon gedoe dat werd me nog even te ingewikkeld. Vliegen doen we wel gemiddeld 1a 2 x per jaar.
Autorijden doe ik teveel.

Anemone
Gefileerd

Sinds we hier het programma Gefileerd hebben gekeken koop ik alleen nog maar vis met keurmerk, liefst uit de Noordzee. Vlees kocht ik sowieso al niet. Chocola koop ik Fairtrade, en verder let ik er niet zo op.... had wel twijfels bij een joggingbroek van 3 euro bij Zeeman, maar vrees dat wij rijke consumenten toch al die misstanden in ontwikkelingslanden niet kunnen tegengaan door niet te kopen.... moet je geen rijst meer kopen omdat daar zo weinig voor betaald wordt dat meisjes vanuit de rijstverwerking van ellende maar in de prostitutie gaan, zoals het programma suggereerde? Lastig hoor, het zet me in elk geval wel aan het denken...

Sydney
Veel tweedehands

Meubels en kleding vaak tweedehands, koelkast en wasmachine nieuw. Oude auto, maarvoor mijn werk pak ik fiets of OV. Eten en drinken zo veel mogelijk vers en scharrel. Vind vliegen eng, maar af en toe willen we naar een bestemming die lastig met OV te bereiken is.
Het huis is energielabel A, dus lage energierekening. Maar dat is niet onze verdienste, in de zin dat we daar niet bewust voor gekozen hebben.

Verder snap ik Ad wel, ik krijg nu ook de neiging om te vragen wat ik gewonnen heb ...

Lilian1
Eeehhh

Ik koop wat ik nodig heb, leuk vind of wil doen. Vliegen doen we 1x per jaar. Kleding niet echt veel omdat ik daar een hekel aan heb.

Ik let nu wat op de prijzen vanwege wat grote uitgaven.
Bij onze super heb je nu een koeling met 70 % korting op de datum van vandaag.
Dat is echt leuk. We eten dus vaak wat daarin ligt en maken nu dus andere maaltijden dan eerst.
Zo probeer je nog eens wat.

Flavia
Alles komt uit china

Ook delen van je voeding, zelfs als je het niet beseft. Het hoeft niet op de verpakking te staan want dat gaat alleen over het eind product.
Je medicatie, vitaminen en andere ingrediënten.

Tensy
China

Mijn zoon heeft een poos vakantiewerk gedaan bij een bedrijf in medische artikelen zoals verband, pleisters, gaasjes, etc etc. Ze waren toeleverancier van apotheken en drogisterijen. Zoonlief moest binnenkomende vrachten controleren en uitpakken en ook orders inpakken. En elke dag kwam er een oplegger vol met deze spullen. Uit China. Elke dag. Wij ‘gewone mensen’ hebben geen idee waar onze producten vandaan komen. Het is een nobel streven maar ik vraag me ondertussen af of we niet bepaalde bewuste keuzes maken terwijl die keuze misschien helemaal niet zo ‘goed’ is. En wat is goed?

skik
Je weet het niet

Best kans dat je H&Mmetje eerlijker is geproduceerd dan je Chanelletje. Grote bedrijven die goedkope kleding aanbieden liggen onder een vergrootglas, die moeten wel hun best doen om het zo netjes mogelijk te produceren. En als je denkt dat duur ook duurzaam en eerlijk is kom je van een koude kermis thuis. Ook Tommy Hilfiger laat zijn spul in lagelonenlanden maken. Zelfs als ze een fabriek uitkiezen waar de werknemers een fatsoenlijk loon en gezonde werkomstandigheden hebben kan het zijn dat de eigenaar de klus uitbesteedt aan een onderaannemer en het toch in een sweatshop wordt gemaakt.

Het schijnt inmiddels gebleken te zijn dat biologische landbouwproducten niet beter voor milieu, mens of dier zijn dan niet-biologisch. De hele agrarische sector is aan zulke strenge regels gebonden, mogen ook niet alles meer spuiten en sproeien. En in koeienmest zitten zware metalen. Lood om oud ijzer dus.

Ik koop geen vlees, wel eieren en zuivelproducten. Ik weet dat voor mijn geitenkaasje bokjes gedood worden, haantjes voor mijn eitjes, maar ik denk dan maar dat er voor mij geen koeien, varkens en kippen gemest en geslacht worden dus dat het wel scheelt om vegetarisch te eten.

Vliegen doe ik gemiddeld eens in de drie jaar. Ik hou er niet zo van, vindt het vaak niet praktisch en toen wij nog met zijn zessen op vakantie gingen was het gewoon te duur.

Ik heb besloten dat ik momenteel kleding en schoenen zat heb en dat mijn huis ook af is qua inrichting dus ik heb mezelf als voornemen gesteld dat ik heel 2020 niks koop. Da's de afgelopen 5 weken gelukt, nog 47 te gaan.

Ik heb niet de illusie dat ik echt duurzaam en fair kan consumeren maar probeer wel zoveel mogelijk mijn best te doen. Alle kleine beetjes helpen tenslotte.

skik

Wilgenkatje
'Waarom koop je wat je koopt'

Inmiddels koop ik niet zoveel meer, ik ben op de consuminder- en ontspulleeftijd beland. Geen beter mens Ad, welnee, het is gewoon de leeftijd. Maar ik maak me veel zorgen om de wereld. Helpt niks, ik weet het, maar bij vlagen stemt het me verdrietig als het lijkt of mensen er helemaal niet mee bezig zijn.

Ik geloof best dat de opwarming van de aarde maar ten dele ten laste van ons mensen gelegd hoeft te worden, dat er altijd (grote) schommelingen zijn geweest. Maar de hoeveelheid plastic die er nu is, dat is wel onze verantwoordelijkheid.
En dan word ik kwaad als een hele basisschoolpopulatie vanwege het slaan van de eerste paal van een weggooihelmpje uit de PRC wordt voorzien. En dat is niet het enige leuke prulletje dat hun huis binnenkomt.

Wilgenkatje
Hee Skik!

Strakke actie, heel 2020 geen kleding, schoenen en spullen voor het huis aanschaffen. Succes!

Sinilind
Interessant

Ik vind het gewoon een interessant onderwerp. Ik heb geenszins de illusie goed of beter te zijn dan een ander, het is een proces waarin ik zit en ik vraag me af of andere mensen er ook mee bezig zijn.
Sini

Dees
Hier

Oke etenswaren bij de picnic handig, betaalbaar je grijpt niet zomaar mis. Je moest eens weten hoe vaak we geen brood hadden als we bij de supermarkt boodschappen deden. We eten 5 keer vegetarisch in de week en 2 keer eten we wel vlees. Hoewel dat kan verschillen want soms eten we een hele week geen vlees. Kind eet wel dagelijks vleeswaren op brood.

Kleding zowel online als in de winkel. Ik heb een winkel waar ik graag mijn kleding haal deze winkel heeft ook een webshop. Voor onze zoon kopen we ook wel online vooral als er afgeprijst is. Tijdens onze vakantie kopen we het meeste kleding, vaak mooie aanbiedingen daar. Soms gaan we een middagje winkelen en kopen we kleding en nee niet ecologische kleding ofzo. We kopen ook weleens bij Primark.

Speelgoed koop ik meestal online, er zijn geen speelgoedwinkels in onze stad laatst wel een cadeautje gekocht bij de action. Zoon speelt graag met Lego dus ja dat kopen we online waar het het goedkoopste is.

Niki73
Wet van vraag en aanbod

Al lang geleden zei een vriend tegen mij: bij ALLES wat je koopt, breng je een stem uit: hier wil ik meer van. En van de rest wil ik dus minder.
Dus ik koop die goedkope joggingbroek niet, en ook geen appels uit Zuid-Amerika. Als die spullen slecht verkopen, wordt er vanzelf minder van ingevoerd. Ik koop zoveel mogelijk bio-eten, voor zover het betaalbaar is, maar vooral omdat het meestal neer smaak heeft. Kleding liefst van natuurlijke materialen, weer omdat dat prettiger draagt en langer mee gaat. Vliegen doe ik al een paar jaar niet meer, gaat prima.

Mams
Hier

Bij ons is prijs/ kwaliteit meestal de doorslaggevende factor. Zeker bij zaken als speelgoed, kleding etc. Dus soms bewust wat duurder omdat de kwaliteit beter is en soms lekker goedkoop omdat we dat prettig vinden.

Boodschappen meestal niet te uitbundig, maar dat heeft ook weer meer te maken met prijs/kwaliteit dan met allerlei hoogstaande principes.

We gaan zelden met het vliegtuig op vakantie, dat komt omdat we autovakanties met kamperen gewoon veel leuker vinden.

We rijden een SUV (omdat we dat leuk vinden, vooral met vakanties) maar letten wel altijd op dat we maximaal 100 rijden. Omdat daarboven het verbruik hoger wordt (ook weer een prijsgerelateerde keuze dus) maar ook omdat dit echt veel belastender is voor het milieu.

Al met al denk ik dat we hier meer prijsbewust zijn dan principieel als we iets kopen.

Jasmijn
mijn lijstje

Hier mijn lijstje; misschien is het de leeftijd, maar ik ben ook al aan het consuminderen geslagen. Mijn huis is ingericht, dus daar heb ik eigenlijk weinig tot niets meer voor nodig. Ik ben niet zo van iedere keer iets nieuws, mijn spullen vind ik nog steeds heel leuk. Mijn kledingkast heb ik laatst uitgemest en dan kom je weer leuke spullen onderop tegen die weer leuk zijn om te dragen. Koop zelden tot nooit kleding en als ik het koop doe ik het op een tweedehands kledingmarkt. Ik vind het leuk omdat het dan goedkoop is en we hebben een gezellige middag. (1x per jaar meestal) Heel soms wel eens een shirtje bij de H&M, maar meestal wacht ik op de kledingmarkt. Ik heb inmiddels wel voldoende kleding en volg niet echt de mode. Draag veel basics. Maar, als ik een trouwerij heb o.i.d. dan ga ik wel eens een leuk jurkje halen, alhoewel ik de laatste keer iets leuks kon lenen van een vriendin (en andersom leent zij ook wel eens van mij)
Vliegen doen we ongeveer 1x per 3 jaar, ik vind bestemmingen in nederland ook leuk, we gaan wel vaak met de trein naar het strand in Nederland en hebben dan een hele dag een vakantie gevoel, zeker als we mazzel hebben met het weer.
Vlees en vis en melk/yogurtl koop ik niet, ben voor 90% veganistisch, maar soms koop ik wel eens mozarella of feta. Ik heb het gevoel dat het gezond is, het scheelt geld en ik vind het fijn dat ik dan niet meedoe aan het dierenleed in de slachterijen

zebra
weinig behoefte

aan het kopen van allerlei spullen, dat wil niet zeggen dat ik niks koop voor in huis maar niet regelmatig. Er wordt wel veel uitgegeven aan boodschappen maar we zijn geen mensen die in het weekend de deur uitgaan om van alles te ondernemen. Dus in het weekend dan wel graag een glas wijn en iets lekkers erbij.
Mijn man neemt makkelijk de auto, ikzelf fiets liever. Op vakantie gaan doen we weinig, we zijn graag thuis. Maar als we gaan, dan is het meestal binnen Nederland en met de auto. Vroeger hebben we wel vliegvakanties gehad maar daar hebben we nu geen behoefte meer aan.
Kleding koop ik wel als ik het nodig vind of als ik iets echt heel leuk vind. Maar het is niet zo dat ik elke maand geld uitgeef aan kleding.

Alkes
let wel beetje op

We eten wel vlees maar niet dagelijks en vrijwel altijd alleen kip (biologisch). Ik koop nog wel biologische groenten. Maar ik koop vooral niet meer dan nodig. We eten heel vaak pasta's, currys en andere eenpansgerechten. Wat over is, vries ik in en dat wordt op een later moment gegeten. Ik doe ook bijna dagelijks boodschappen - fiets vanuit werk bijna langs de AH - dus ik kan ook redelijk goed inschatten wat ik nodig heb.
Ik koop teveel kleding. Wel kleding die niet na drie keer wassen uit elkaar valt (geen Primark of Zara), wat ik niet meer draag geef ik weg. Maar ik vind wel dat ik moet minderen met kleding kopen.
Meubels/lampen/ etc koop ik vrijwel altijd tweedehands (ik denk dat alleen de Ikea bedden en boekenkasten nieuw zijn). Verder geef ik redelijk veel geld uit aan dingen als film, toneel en concerten en ik ga ook geregeld uit eten.
Ik vlieg nog wel, maar ik maak wel altijd een afweging. Ik ga niet voor een weekendje naar Rome of Berlijn vliegen.

Ad Hombre
Wereldverbetering

Ik ben geen groot voorstander van de nanny state, maar het is duidelijk dat dit soort zaken alleen significant kunnen worden bijgestuurd door de overheid. Als je geen grootschalige imports uit China wilt pas dan de wetgeving aan. Hef meer invoerrechten of zo. Elkaar een schuldcomplex aanpraten is onzinnig en je bent er nooit klaar mee.

Dat hele 'ali express probleem' komt doordat het goedkoper is om iets kleins in China te bestellen dan het te kopen op de hoek. Dat is natuurlijk een absurde situatie die schadelijk is voor ons op meerdere niveaus, niet alleen milieutechnisch. Eerlijke handel met China gaan we toch nooit krijgen nog afgezien van het feit dat het een reeel risico is om de halve wereldproductie in een regio te concentreren. Dat gaan we nog zien met die viruscrisis.

Kijk bijvoorbeeld eens naar het plastic zakken probleem. Geneuzel over hoe slecht wegwerpplastic wel niet is genoeg, maar een simpele regel die gratis zakjes verbiedt en het hele probleem lost zichzelf op.

Wel graag zinnige oplossingen en niet je eigen bevolking voor honderden miljarden (nee, geen tikfout!) op kosten jagen om van het gas af te gaan terwijl net over de grens in Duitsland mensen nog steeds subsidie krijgen om *aan het gas* te gaan (pun not intended) met dezelfded motivering, omdat het beter voor het milieu is!

Dendy Pearson
Niet meer

Wij ontspullen/consuminderen ook. Misschien komt het omdat we geen kleine kinderen meer hebben en daarom bijvoorbeeld geen speelgoed meer kopen. Maar ik heb nooit plastic rommel bij Action gekocht, het speelgoed wat wij hadden was van goede kwaliteit. De moeder van mijn man had er wel altijd een handje van om elke keer wat mee te nemen van zulke winkels.
De inrichting van ons huis is prima en kan nog jaren mee. Ik koop wel graag een mooie bos bloemen.
Mijn man is nogal handig, dus apparatuur wat kapot is kan hij vaak gewoon repareren.
Boodschappen doe ik dagelijks, AH om de hoek. Daar let ik vooral op de prijs. En ik koop wat ik nodig heb, gooi dus vrijwel niks weg.
Ik doe alles op de fiets, heb geen rijbewijs. Mijn man rijdt wel auto, maar erg weinig. Werk is vlakbij. Afgelopen jaar heeft de auto 3500 km gelopen😃 De auto is inmiddels ook ruim 18 jaar en doet het nog prima.
Vliegen doen wij niet. Mijn man durft niet en daarbij hebben we ook twee honden die meegaan als we weggaan. De ene hond is hoogbejaard en de ander heeft epilepsie, die brengen we niet naar pension. Wij gaan altijd in Nederland op vakantie.
Het enige waar ik me wel aan te buiten ga zijn legpuzzels. Ik heb het liefst nieuwe, ik hou van de geur als zo’n doos open gaat. Na het leggen verkoop ik ze vaak door.

Al met al zijn wij dus geen big spenders. Maar dat komt denk ik meer door de omstandigheden dan uit principe.

skik
Schuldcomplex aanpraten?

Ik doe de dingen die ik doe omdat ik denk dat het iets helpt, niet om iemand anders een schuldcomplex aan te praten. En bijvoorbeeld mezelf voornemen om een jaar geen kleding en schoenen te kopen is vrij makkelijk omdat ik me realiseerde dat ik echt genoeg heb. Verder is het heel relaxed om niks meer te willen op dat gebied, niet 's avonds op de bank het aanbod van kledingwinkels op m'n laptop bekijken en later proberen de advertenties die je daarna overal te zien krijgt te negeren.

skik

Angela67
ad hombre

Hoe verhoudt zich je pleidooi tot je stemgedrag? Niet om je confidenties te ontlokken, maar je zegt eufemistisch niet voor een nanny state te zijn.
Is er een partij die qua verzorgingsstaat niet al te socialistisch is voor jouw smaak (want volgens mij zit daar jouw pijnpunt, als ik me goed herinner) maar wel voldoende mondiaal bewustzijn heeft om de Nederlandse maatschappij te duwen in een correcte richting wat betreft verspilling, milieubewustzijn en natuurbehoud ten gunste van onze levensduur? Is er een groene/rechtse partij in Nederland, en zo nee, zou daar animo voor zijn? En ben je dus ook vóór Europa en Europese aanpak op dit front?

zomaar wat politieke beschouwingen op de zondagochtend . .

gr Angela

Angela67
ps

en wat vind je van de uitspraak: wat je stemt ben je zelf? Dus als jij niet stemt voor milieumaatregelen vanuit de overheid omdat je toch liever stemt voor je eigen portemonee, denk je dat er dan iets verandert? of wacht je totdat die anderen het voor jou inregelen zodat je er dan op kan stemmen?
gr Angela

Hangkous
Steun de kleine middenstand

Hier in het dorp verdwijnt de ene winkel na de andere. Om de winkeliers hier te steunen ga ik wel altijd kijken of ik de spullen die ik wil aanschaffen in een winkel kan krijgen pas als dat niet lukt bestel ik online.
Helaas moet dat steeds vaker. Schoenenwinkels heeft Hangkousendorp al niet meer.
Dat ik voor mijn hobby materiaal dan 5 tot 50 cent duurder uit ben dan online vind ik niet erg.

Floria
wat haal je daar dan?

Ik haal altijd alleen maar dingen bij ketens. Etos en zo.

Kleren doe ik half online, maar zeker nooit bij een zelfstandig winkeltje. Vind dat zo vreselijk, ben je de enige die binnen is en dan laten ze je niet met rust.

Rosie
consuminderen

Ik consuminder. Vroeger uit idealisme, tegenwoordig uit noodzaak. Om die reden rij ik ook geen auto meer, het werd te duur. Groente en fruit koop ik "naar de seizoenen". Niet biologisch, dat kan ik me niet veroorloven. Vlees is dan ook zelden scharrelvlees maar ik ben flexitariër en als ik vlees eet, is het een klein stukje. Kleding koop ik alleen als ik het echt nodig heb. Ik kijk ook bij de kringloop waar ik al vaker verrassend leuke dingen ben tegengekomen.

Ik koop ook wel online. Ik had vorig jaar een nieuwe printer en ook een nieuw wasrek nodig en die krijg ik echt niet mee op de fiets. Maar ik had ook een soort brace nodig die hier in Nederland over de 20 euro was en bij Ali 1,50 incl. verzending. Dan hoef ik niet lang na te denken. Ze zijn niet mooi, maar ze doen wat ze moeten doen.

Waar het vandaag komt kan ik me dus helaas niet altijd mee bezig houden. Bij groente en fruit let ik er wel op, dan eet ik liefst volgens de seizoenen, maar als ik een winterjas nodig heb (met nadruk op "nodig heb") controleer ik echt niet waar die vandaan kom, maar let ik op zowel kwaliteit als (vooral) prijs.

Al in de 20e eeuw heb ik leren consuminderen, toen uit idealisme. Men verklaarde me massaal voor gek. Maar ik was die impulsaankopen zo verschrikkelijk zat en ik had ondanks een goed inkomen elke keer aan het eind van mijn geld nog een stuk maand over. Ik ben om me heen gaan kijken en zag hoeveel nutteloze troep ik eigenlijk had.

Als ik nu door een leuke winkel ga en al die leuke dingen zie, denk ik bij mezelf: ik heb al een fruitschaal/kastje/beeldje/klokje/lijstje/kledingstuk/etcetera. En aan de moeite die ik moet doen om spullen die overbodig zijn bij de stort (want geen auto) of de kringloop (want steeds strengere eisen bij de inname) te krijgen als ik er op uitgekeken ben.

Mijn laatste vakantie was een vliegvakantie. Als ik terug reken, denk ik dat ik eens per 8 jaar een vliegretour heb gehad. Vind ik netjes.

Ik ben zeker geen heilige. Soms zwicht ik echt wel eens voor iets dat ik eigenlijk helemaal niet nodig heb. Maar ik leer nog steeds ;-) en ik probeer me, binnen de grenzen van mijn budget, bewust te blijven van wat ik koop en waarom.

Pagina's