Home » Forum » Hoe kom ik nu nog aan een eclipsbril

Hoe kom ik nu nog aan een eclipsbril?

73 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Anneque
Hoe kom ik nu nog aan een eclipsbril?

Ja, ik weet het, ben er erg laat mee. Hoe kom ik nu nog aan een (liever 3) eclipsbril(len)?

Ginny Twijfelvuur
Oef

Zijn ze op???? Balen zeg, ik heb er ook nog geen....

Ginny Twijfelvuur
Bij Pearl

Staat nog wel steeds op de site dat je een gratis brilletje kunt halen. Ben je daar al geweest?

Anneque
Pearl was dicht

En ik durfde er niet op te gokken. Heb er nu hier drie besteld:

http://www.3dstore.nl/index.php/cPath/29?osCsid=m4kvsapqspfkpnekf35ifbrco5

En ben dus vergeten er één voor mezelf te bestellen :-\ En mijn oudje uit '99 is ver over datum. Nou ja, zo mooi als toen wordt het toch niet ;-)

Ginny Twijfelvuur
Ook on hold nu

blijkbaar. Denk dat ik straks toch maar even naar de Pearl rijd....

Anneque
Verhip

Ik weet niet zeker of dat er net ook bij stond.....kan me niet herinneren dat ik dat gezien heb. Morgen ook maar ff naar Pearl voor de zekerheid.

Ginny Twijfelvuur
Had je ook nooit online moeten zetten :-)

Iedereen is natuurlijk als een gek gaan bestellen....

Anneque
Ja suf hè ;-)

Ik was nog nét op tijd (scheelde dus echt een paar minuten!). Heb net bevestiging dat ze verzonden zijn. Pearl hier had ze allang niet meer, ze kregen per filiaal 350 exemplaren en die waren zo weg.

Als je er nog geen hebt: om 12.00 kun je nog eens kijken bij de link die ik hierboven zette. Dan bekijken ze daar of er nog iets van de voorraad over is.

Ginny Twijfelvuur
Doe ik!

Bedankt!

Thursday Next
Hopelijk
Dorry1
Doet me denken

Doet me denken aan de zonsverduistering 15 jaar geleden. Opa bestookte ons dagenlang met de vraag of onze dochter van 3 maanden geen eclips brilletje nodig had. Want anders kreeg ze echt n oogbeschadiding hoor!!! Na telkens maar uitleggen dat t onzin was, wilde hij toch geen nee accepteren. Op de dag van de eclipse heeft ie t brilletje gewoon afgegeven....en wij hebben t maar schaapachtig in ontvangst genomen. Opa was toen 58.....

Jippox
klok/klepel

Dochter van 6 vertelde vandaag uit school dat ze ook echt een "eucalips-bril" moest hebben.
Whoeha, ik vond het te leuk klinken om te verbeteren ;-)

Angela67
3d bril

valt er nog wat te doen met de bioscoop 3D brillen die we hebben liggen? of zijn die helemaal niet gesschikt voor het doel . . . ?
ik kan heel uitgebreid gaan googelen (een eerste zoekactie leverde me geen antwoord op), maar misschien weet iemand het hier?
Alvast bedankt,
Angela

Jippox
Angela

Nee, die zijn zeker niet geschikt om mee in de zon te kijken!

Angela67
dnk

dan maar even zoeken naar de spulletjes van 1999 . . . het was toen weliswaar niet heel erg mooi weer in Noord-Frankrijk maar wat we er wel van meemaakten was heel indrukwekkend!
gr Angela

Anneque
Angela67

Toevallig, ik ben indertijd ook naar Noord-Frankrijk afgereisd :-). Inderdaad indrukwekkend hè!

Heb mijn bril uit die tijd gevonden en die is "over datum": de veiligheid is beslist niet meer gegarandeerd. Ik zou het er voor mezelf nog wel op wagen wellicht, maar voor mijn kinderen niet.
nee, je kunt echt geen zelf bedachte bescherming gebruiken:

http://www.kimbols.be/medisch/ooggezondheid/zonsverduistering/oogfonds-w...

Jippox
Grappig

Mijn man (toen nog vriend) en ik zijn in 1999 ook naar Noord Frankrijk geweest. Op de motor, tentje mee en gewoon ergens in een weiland gaan staan. Ene dag heen, volgende dag terug. Slopend, maar de moeite waard! Ik vond het heel bijzonder.

Puck
naar de bouwmarkt

Lasbril of lasglaasjes werkt ook

Lusithania
wat is er zo bijzonder aan een eclipsbril??

Ik weet het niet en heb er ook geen.

Anneque
Lusithania

Da's een bril waarmee je veilig de (gedeeltelijke) zonsverduistering kunt bekijken.

"Alleen totale zonsverduisteringen zijn met het blote oog waarneembaar. Voor gedeeltelijke of ringvormige zonsverduisteringen is een zonnefilter nodig, bijvoorbeeld een zogenaamd eclipsbrilletje.

Bij het waarnemen van een zonsverduistering moet goed opgelet worden voor de ogen. Recht in de zon kijken kan het netvlies onherstelbaar beschadigen, met blijvende blindheid of slechtziendheid tot gevolg. Het verraderlijke is dat dit niet gevoeld wordt; het netvlies bezit namelijk geen pijngevoelige zenuwen. Traditionele beschermingsmiddelen, zoals een zonnebril, een beroet glas, fotonegatieven enz. zijn absoluut onveilig. Alleen een speciaal hiervoor ontworpen eclipsbril of een lasbril met minimaal factor 14 bieden voldoende bescherming. Niet alleen het zichtbare licht, maar ook de ultraviolette en infrarode stralen van het zonlicht bedreigen de ogen, zodat ook wanneer door een filter naar de zon gekeken kan worden zonder verblind te raken, oogschade kan ontstaan. Zolang er een deel van de zonneschijf zichtbaar is, hoe klein ook, moet de eclips- of lasbril gebruikt worden. Alleen wanneer de zon volledig door de maan bedekt is, kan de zonsverduistering zonder gevaar met het blote oog waargenomen worden."
(Wikipedia)

Jippox
Nou

Er is op zich niets bijzonders aan een eclipsbril, alleen is hij gemaakt van een dermate goede filter dat je er mee in de zon kunt kijken zonder je ogen te beschadigen. Dat moet je zonder zo'n bril echt niet doen.

Dus als je naar een (gedeeltelijke) zonsverduistering wilt kijken, dan moet je wel zorgen dat je zo'n bril hebt, want dat sta je wel langer dan heel eventjes recht in de zon te turen.

Angela67
tell it to your kids

aangezien het vrijdagochtend is en beide kinderen op school zitten ga ik ze op het hart drukken om niet in die zon te kijken.
ik print Anneques stukkie effe uit . . .
gr Angela

Barvaux
angela

Geef ze een vergiet mee!

Anneque
Ja doe dat

Ik had er met de juf van mijn dochter over, en die bleek te denken dat je ook gewoon door een cd'tje kon kijken. Je kunt er niet vanuit gaan dat iedereen de gevaren kent, dus licht je kids voor. Dat niet hele schoolpleinen straks door een cd'tje of gewone zonnebril staan te turen :-(

Er is ook een andere manier om toch goed te zien wat er gebeurt:
"5. Indirect kijken

Een andere manier om de zonsverduistering veilig te bekijken of te fotograferen, is indirect waarnemen. Het eenvoudigst is met een stuk karton met een kleine, ronde opening erin. Houd het karton ongeveer een meter boven de grond of voor een muur. Eventueel kun je een wit laken voor de muur spannen of op de grond leggen. Het zonlicht valt door het gaatje in het karton op de grond of op de muur. Daarop zie je dan de zonsverduistering. Indirect waarnemen moet je binnen doen, omdat buiten zoveel omgevingslicht is dat het zonnebeeld rond blijft."

http://www.gezondheidsnet.nl/goed-zien/oogbescherming-bij-een-zonsverdui...

Angela67
vergiet?

zie titel

Barvaux
haha angela

Daar hoopte ik al op... google?

http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/2256011/2015/03/1...

In 1999 heb ik het ook met een vergiet gedaan (ik heb hier een boze zestienjarige die toen keurig ik bed lag).

Ginny Twijfelvuur
Mag lasbril wel?

Dat was vorige keer ook de tip. Maar nu lees ik daar wat verschillende dingen over.

SamS
Alleen

Lasbril mag alleen als hij kleur 14 of 15 heeft. Andere glazen houden niet genoeg van de schadelijke straling tegen.

IngridT
Anneque..

Dat heet een camera obscura. Doen wij as vrijdag ook op de school waar ik kes geef, maar dan wel een vrij professionele versie. Werkt als een tierelier.

Overigens heeft mijn middelbare school 500 eclipsbrilketjes geregeld zodat de leerlingen in 2 of 3 shifts veilig kunnen kijken. Nu maar hopen op mooi weer. T ziet er niet echt heel veelbelovend uit....

+ Brunette +
Gewoon niet te lang turen

Van de vorige verduistering herinner ik me dat ik helemaal voorbereid op mijn balkon stond. Nou, ik voelde niet te behoefte om secondenlang naar de zon te staren. Even naar boven kijken en goh inderdaad, er is een hap uit de zon. Vijf of tien minuten weer eventjes kijken en gunst, de hap is nog groter. Enzovoorts. Kan volgens mij best met een gewone zonnebril.

dc
als je tijd hebt (en karton)

http://www.timeanddate.com/eclipse/make-pinhole-projector.html

Voor degenen die hun bril niet op tijd in huis hebben.

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.