Home » Forum » Hoe krijg ik mijn boom dood

Hoe krijg ik mijn boom dood???.

Is een reisverzekering ook nodig in Nederland?

En kun je geld terugkrijgen bij annuleren door corona? Lees het hier!

63 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
sonj@
Hoe krijg ik mijn boom dood???.

Wij hebben een flinke boom in de voortuin staan, die helaas nog al wat licht wegneemt uit de woonkamer.
Nu zouden we graag de boom weg willen halen om die reden, maar van de gemeente krijgen we geen kapvergunning, omdat onze boom mee wordt gerekend in het "gemeente groen". Hmmm...
Nu dacht ik, kunnen we die boom niet dood maken? Roestige spijker heb ik weleens gehoord, round-up, chloor?? Wie heeft er een tip of is het onbegonnen werk?
groetjes, Sonja

even zo
Gaatje boren

round up er in. En dit zo nodig een paar maal herhalen heeft de heg van de buren het loodje doen leggen.

IngridT
Het werkt vast, round up

maar wat onsympathiekig vind ik het wel. Een gemeenteboom? (of nog erger, de heg van de buren??)

Enfin, je ziet maar...

Ingrid (een gemeenteboom op jouw grond? Vind ik sowieso raar.)

Tineke
Tsss

Ik vind het niet kunnen...een boom! Een levende boom! Die breng je toch niet moedwillig om het leven? Vind ik persoonlijk zelfs vele malen erger dan de kat van buren.

IngridT
Kaatje toch...

'Vind ik persoonlijk zelfs vele malen erger dan de kat van buren.'

Tsssssss! Meen je dat?????

Ingrid (katten en bomenliefhebber)

PS..had je laatst in een ander draadje gevraagd me nog eens te mailen. ik ben je adres kwijt!

sonj@
Ingridt gemeenteboom??.

Dan lees je niet goed of ik heb het onduidelijk neergezet. Het is een boom in onze tuin, een boom van onszelf dus. Die IK (+ huisgenoten uiteraard) graag weg willen hebben. De gemeente echter telt ONZE boom mee in HUN groenvoorziening. Waarom? Geen idee, maar het is dus gewoon onze boom

sonj@
Kaatje

ja een boom, heel wat anders vind ik dan wanneer ik zou vragen hoe ik ons konijntje om zou moeten brengen.
Tuurlijk is het een levend ding zo'n boom, maar als ik daardoor flink in het schemer zit in mijn huiskamer, daardoor vrij vroeg al lichten aan moet doen ... da's weer niet goed voor het milieu toch?! Nou, dan liever maar die boom weg.

IngridT
Okee sonja.

Om een of andere reden vind ik het dan minder erg. Als het je eigen boom is. Nog wel sneu voor de boom natuurlijk, maar dat mensen met grove verdelgingsmiddelen andermans bomen of struiken ter ziele helpen, dat gaat me echt te ver...

Ingrid

Laurien Witteman
Snoeien of knotten

Sonja,

Begin niet aan gif. Een flinke boom heeft flinke wortels en je weet echt niet hoe ver het gif zich verspreidt. Je mag van de gemeente de boom niet weghalen, maar je mag wel je boom snoeien. En knotten. Als je een beetje boomvriendelijk bent, dan knot je de boom vakkundig. Jij hebt je licht terug en de gemeente houdt de boom. Als je het echt slecht meent, dan knot je lekker in het verkeerde jaargetij en veel te vaak. Dan gaat de boom dood. Voila!

Laurien

sonj@
Ingridt

Haha, gelukkig dat je het nu minder erg vindt :-) En nee, ben inderdaad echt niet van plan om een boom bij de buren of van de gemeente om zeep te helpen

sonj@
Reactie

Al bedankt voor de tips, wat een snelle reacties. Dat met zout water vind ik een goed idee. Klinkt iets milieuvriendelijker dan round-up, maar zal het wel niet zijn evengoed :-)
Dat snoeien en dan net verkeerd is ook een goed idee. We gaan ons best doen!
groetjes, Sonja

Tineke
Ja, serieus (en ingrid!)

Ik ben helemaal niet zo'n milieufreak, maar bomen kappen en moedwillig om zeep helpen, doet me pijn. Ik begrijp echt niet dat andere mensen daar zo gevoelloos over kunnen zijn. Waarom zou een boom, vaak al zo'n oud leven, minder zijn dan een kat of konijn?
Maar goed, dat was de vraag helemaal niet.
(Ingrid, hier dus hetzelfde probleem...erg he?)

Guinevere
Gewoon snoeien

Kun je 'm niet gewoon flink snoeien tot een acceptabele afmeting? Bijvoorbeeld aan de onderkant meerdere takken weghalen, zodat je wél licht in de kamer hebt.
Goh, ik heb juist bomen neergezet om de zon uit de kamer te houden in de zomer. Scheelt me een zonnescherm en in de winter zijn ze toch kaal.

marie
Beeldbepalend groen

Hallo
Ik denk dat de gemeente bedoeld dat de boom valt onder "beeldbepalend groen". Dat is wat anders dan dat ze vinden dat de boom in gemeentegrond staat. Ik neem aan dat de boom echt wel in je eigen voortuin staat en toch stiekem niet in een strookje grond wat eigenlijk gemeentegrond is, maar wat ooit stilzwijgend bij de tuin getrokken is?
Wij hebben trouwens ook wel eens een boom die op onze erfscheiding achter stond een "handje geholpen". De buurvrouw vond hem prachtig en wij vonden de boom alleen maar vervelend. Hield veel licht weg en echt het hele jaar vielen er blaadjes uit, het hele jaar bende achter huis.
Dus heeft mijn man toen het herfst werd laag bij de grond een paar gaatjes geboord en daar met een dikke injectiespuit pure roundup in gespoten.
En ach, wat jammer nou in het voorjaar kwamen er geen blaadjes meer aan de boom, dus ja toen moest de boom wel gekapt worden.
Dus als je zeker weet dat de boom van jullie is. In de herfst als de boom toch al kaal is: gaatjes rondom boren vlak bij de grond en dan roundup er in.
succes

marie
Controle

Hallo
Houd er wel rekening mee dat je controle kunt krijgen van de gemeente!
Zij weten nu immers dat je wilt gaan kappen.
Beter is wellicht om de gemeente te vragen wat er wel voor mogelijkheden zijn. Grote snoeibeurt ofzo.
succes

M Lavell
Tikkeltje bizar

Weet je zeker dat het de gemeente zelf was die op het idee kwam dat deze boom bij het te bewaren groen hoort? Het kan ook je buurman, of iemand van eindje verderop zijn die bezwaar heeft gemaakt, waarna de gemeente met dat betoog heeft ingestemd.
Reken maar dat deze bomenliefhebber je haarscherp in de gaten zal houden.
Snoeien lijkt mij de meest eenvoudige en afdoende oplossing. Inderdaad, maak er maar een knotwilg van. Doe geen zout of gif. Je vergiftigt je tuin, terwijl het helemaal niet zeker is dat de boom dood gaat. Ik zal het je sterker vertellen: mijn kastanje is een paar jaar geleden geveld wegens kastanjeziekte (en dat natuurlijk buiten het snoeiseizoen). Tot op het maaiveld afgezaagd. Maar hij leeft nog. Al heeft ie zijn heil aan de andere kant van de weg gezocht.
Mijn prunus, keurig op het juiste moment gesnoeid door een vakman, heeft de snoeibeurt niet overleefd. Je weet het soms niet, met die bomen.
Groet,
Miriam Lavell

sonj@
Tja ...

Om Op Marie haar reactie te antwoorden: de boom staat echt in onze eigen tuin, niet op een stukje erfpacht. Ooit als klein boompje gepland door de vorige eigenaren, nu flink uitgegroeit en in té klein voortuintje (met stoep tussen onze tuin en gemeentetuin). Maar misschien bedoelen ze inderdaad beelpbepalend groen.
En Miriam, ik weet het eigenlijk niet zeker of het inderdaad van de gemeente zelf afkomstig is, of dat een buurman o.i.d. bezwaar heeft gemaakt. Da's een goeie, maar kom ik waarschijnlijk niet achter.
We gaan daarom toch eerst maar eens flink snoeien en dan kijken of dat bevalt of dat ie het niet overleeft.
groetjes, Sonja

reina
Kaatje

Ik snap wel wat je bedoelt! Hier moeten komend jaar 3 bomen (populieren) gekapt worden, omdat ze te oud worden en er steeds meer takken naar beneden vallen, wordt gevaarlijk, maar het gaat me echt aan het hart!

Guinevere
Fundering

Hmmm, als die boom zó dicht op het huis staat....is er dan geen risico dat ie met zijn wortels de fundering aantast? Lijkt me een héle goede reden voor een kapvergunning.

n@nny
Preventie

Sonja, het is zeker niet jullie schuld (boom is door vorige eigenaar geplant) maar ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom mensen niet even nadenken hoe groot een boom kan worden voordat ze hem in hun voortuin gaan neerzetten.
Ik zie het echt zo vaak: van die bomen die dan na een paar jaar weer gekapt worden "want hij neemt toch wel veel licht weg". Nou ja, het is een beetje OT, maar daar kan ik me dus aan ergeren.
Verder zou ik het inderdaad, zoals al eerder in dit draadje gesuggereerd, zo milieuvriendelijk mogelijk oplossen. Elk gif dat je deze boom toedient, komt in je grond (en dus in je andere planten) terecht.
n@nny

nanooky
Wat is round up?

Ik heb echt nog nooit van dat spul gehoord, vandaar mijn vraag?

gr.
Nanooky

amk
Het is

officieel een onkruidverdelgingsmiddel. Maar het is niet zo heel erg selectief. Dus alles gaat er van plat. En het is erg lang werkend.

Kari1
Onkruid

Voor mij heb je gelijk Sonja. Ik zou ook niet in het donker willen zitten vanwege een steeds groter groeiende boom, dan heeft-ie pech. Waarom zou je een boom waar je last van krijgt niet mogen verwijderen en wel onkruid mogen uitrukken en veel te groot groeiende pollen plant drastisch mogen aanpakken? Is een brandnetel minder levend dan een boom? Maakt het uit dat die boom ouder is? Behoeft jong leven geen bescherming? Daar kun je een leuke boom over opzetten (;-)) maar het lijkt mij subjectief sentiment.
In de gemiddelde Nederlandse tuin is "de natuur" al ver te zoeken. Er wordt gecultiveerd naar wens. En Sonja's boom is er nu aan toe om te worden weggecultiveerd.
Ik zou idd geen gif e.d. nemen; beperk je tot de boom.
Kari

Temet
Ter ontmoediging

... vertel ik even het verhaal dat ik jaren geleden hoorde van een vriendin. Haar moeder had last van een boom (de preciese details weet ik niet meer) en probeerde van alles: bleekwater, grote spijkers erin, en de hemel mag weten wat nog meer voor martelingen. Overigens vermoedelijk geen Roundup. Jarenlang probeerde ze de boom om te leggen, maar tevergeefs.

Toen ging ze verhuizen. En rond die tijd ging de boom dood ;-)

Groeten,

Temet

sonj@
Reactie

Bedankt voor al jullie tips / adviezen en commentaar :-) Sinilind ook dank aan je vader voor de tips over het zout. We gaan eerst proberen te snoeien en hopen dat ie daardaar het loodje legt en anders met de tips van Sinilinds vader aan de gang.
Kari1 bedankt voor je prachtige reactie! Zo had ik het nog niet bekeken.
En Temet, die boom was waarschijnlijk zeer verdrietig om het vertrek van je moeder ☺
groetjes, Sonja

Temet
Nog een uit de oude doos

Vroeger in onze woonplaats gold dat voor het kappen van een boom alleen een kapvergunning was als de boom boven een bepaalde hoogte uitkwam. Boven die hoogte mocht kappen niet (behalve dus met vergunning). Snoeien wel. Een buurtbewoner snoeide zijn boom eerst tot onder de bewuste hoogte, en heeft 'm nadien vergunningsvrij gekapt.

Zoek de regels in jouw gemeente eens na, zou ik zeggen.

Groeten,

Temet

M Lavell
Waarom? daarom, punt

Kari:"Waarom zou je een boom waar je last van krijgt niet mogen verwijderen en wel onkruid mogen uitrukken en veel te groot groeiende pollen plant drastisch mogen aanpakken? Is een brandnetel minder levend dan een boom? Maakt het uit dat die boom ouder is?"
Nergens staat dat je het hoeft te begrijpen, of dat je het er mee eens moet zijn. Je hoeft het alleen maar op te volgen. Heel moeilijk te begrijpen is het verschil tussen onkruid en een boom niet. Onkruid verdwijnt elk jaar vanzelf weer. Een boom gaat met de jaren vanzelf tot het straatbeeld en uitzicht horen.
Het is niet voor niks dat een kapvergunning vereist is voor bomen vanaf een bepaalde dikte, dus de duur van het bestaan van de boom.
Wil je volledige zeggenschap houden over je eigen boom, dan moet je zorgen dat ie niet te bepalend wordt in het straatbeeld en dus regelmatig flink snoeien.
Overigens is de praktijk dat de meeste gemeenten een kapvergunning verlenen, tenzij er bezwaar komt. Dat bezwaar komt meestal van dorps- of stadsgezichtbeschermers in hart en nieren.
Groet,
Miriam Lavell

M Lavell
1,30 mtr

Temet:"Vroeger in onze woonplaats gold dat voor het kappen van een boom alleen een kapvergunning was als de boom boven een bepaalde hoogte uitkwam."
En nu, meestal, is een kapvergunning noodzakelijk als een boom gemeten op 1,30 vanaf het maaiveld een bepaalde omtrek heeft. De meeste gemeenten hebben in het apv aanvullende regels om te voorkomen dat de boom eerst tot 1.30 wordt terug gesnoeid, waarna hij alsnog kan worden omgehaald. Sommige gemeenten verbieden trouwens ook het veranderen van de kroon van de boom of het permanent veranderen van het aanbeeld van de boom. In die gevallen kun je ook niet zomaar een knotwilg van de boom maken.
Sonja, het is misschien zinnig om toch even de gemeente te vragen wat het probleem precies is. Je kunt ook nog bezwaar tegen het besluit aantekenen en je eigen motieven/belangen beter onder woorden brengen.
Groet,
Miriam Lavell

Onyx
Ehm...bijna dode boom bij de buren...

Mijn buren zijn met een meerjarenplan bezig om hun 15 meter hoge berk in hun voortuin om zeep te brengen. Zo'n 3 jaar geleden maakten ze een ring van 5 cm breed in de bast. Ik mag melden dat er nu alleen nog een kale stam met wat hoofdtakken staat.
Dit is voor mij als buurvrouw een zenuwslopend proces! Bij iedere storm waaiden er dode takken af. De brandweer heeft er al eens hoofdschuddend naar staan kijken en mijn zwager de hovenier schat het afsterfproces nog op een jaar, hooguit. De hemel mag weten welke kant dat gevaarte straks op zal vallen, maar ik zit in ieder geval in de gevarenzone.
Dus Sonj@ , denk ook alsjeblieft aan het welzijn van de omwonenden!
Onyx

Kari1
Diep

"Nergens staat dat je het hoeft te begrijpen, of dat je het er mee eens moet zijn. Je hoeft het alleen maar op te volgen."
Ha nee, ik heb het niet over wat een gemeente als regeltje meent te moeten stellen, ik heb het over de die-hie-pere filosofie. To cultivate or not to cultivate. Bescherming van al wat leeft.
"Onkruid verdwijnt elk jaar vanzelf weer." Ach, als dat eens waar was! Wat zou mij dat een gewroet in de prut schelen om mijn tuintje er een béétje te laten uitzien alsof wij nette mensen zijn, en niet jaarlijks meer en meer overwoekerd te laten zijn door allerhande steeds groter wordend ondefinieerbaar groen. Onkruid verstopt zich 's winters goed, maar vanzelf verdwijnen heb ik helaas nog niet mogen meemaken.
Over de definitie van onkruid is overigens ook te filosoferen. Mijn moeder (tuinvrouw, itt tot haar dochter) vindt vergeet-me-nietjes, vanwege hun woeker-gedrag, onkruid en rukt ze uit. Toch staan ze in het tuincentrum te koop als leuk plantje voor in de tuin. Wij hebben een tijdje plantjes in de tuin gehad (en vraag me niet naar de naam), waarvan mijn schoonvader (tuinman) zei: die moejje weghalen, onkruid! Neuh, ik vond ze wel leuk...
Als je zegt: onkruid is dat wat groeit waar het volgens de cultiveerder niet (meer) moet groeien, dan is Sonja's boom daarmee binnen die defitie komen te vallen. ;-)
Kari

ishtar
Kari en kapvergunning

mijn definitie van onkruid: onkruid is dat wat ik niet in mijn tuin wil hebben;-) Momenteel valt daar ook een lijsterbes onder, alleen plukt dat wat lastig...
Kapvergunning: er zijn een aantal gemeentes die werken met een zgn bomenlijst. Staat je boom daar niet op, mag je m kappen, zonder vergunning. Staat ie er wel op kun je alsnog vergunning aanvragen.

Pagina's

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.