Home » Forum » Hoe maak ik van mijn onhandige keukenkast iets handigs

Hoe maak ik van mijn onhandige keukenkast iets handigs

15 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Sinilind
Hoe maak ik van mijn onhandige keukenkast iets handigs

Dag allemaal,
In mijn huurhuis zit een standaard Bruijnzeel keuken, niets mis mee maar de kastjes onder het aanrecht zijn standaard kastjes met een plank. Ik heb veel verschillende pannen - een stuk of 12 - die ik allemaal gebruik (behalve mijn asperge pan maar die staat al in de schuur). Ik zoek een manier om het op te bergen zodat ik niet elke keer moet bukken of op mijn hurken moet staan voor de kast, de hele voorste stapel eraf halen, de onderste pan van de achterste stapel pakken en vervolgens alles weer in de kast doen. Het is geen wereldprobleem maar wel irritant. Heeft iemand DE tip om de kast (het is er maar een, helaas, de andere heb ik opgeofferd om een vaatwasser in te laten bouwen) in te richten?
Bedankt voor het meedenken.
Sini

Flavia
minder pannen

De meest makkelijke optie is gewoon minder pannen op voorraad te hebben en te gebruiken.

Hoe vaak heb je ze alle 12 tegelijk nodig? En heb je echt voor elk ding een andere pan nodig. Asperges doe ik in de hapjes pan bijvoorbeeld.

Ik heb 1 set van 3 formaten pannen, 2 koekepannen en een hapjes pan en in de berging een soeppan/stamppot voor 3 dagenpan/stoofpeertjes voor het hele jaarpan/appelmoesvor het hele jaarpan/ die leen ik uit aan iedereen die en grotere pan nodig heeftpan.

Lusithania
Zoiets?
wil40
Ideeën!

https://huisvlijt.com/2018/02/pannen-opbergen-kast-opties.html

Ik heb mijn pannen ook even geteld. 12 klonk veel...maar ik heb 11 kookpannen en 7 koekenpannen..
Ze zitten in twee pannenlades.
Ik zag op de link dat je losse uitschuifsystemen kunt kopen, dat ziet er handig uit. Pannen ophangen ziet er ook gezellig uit, maar lijkt me niet zo fris.

Sinilind
Niet 12 pannen tegelijkertijd Flavia ;-)

Maar ik heb er 12 dat ik allemaal elke week wel een keertje gebruik. Ze hebben allemaal hun eigen maat en functie: dikke bodem van gietijzer, vispan, kleine sauspan, grote koekenpan, wok, pan met stoominzet. Op mijn fornuis kunnen er 4 pannen en het gebeurt dikwijls dat alle vier de pitten in gebruik zijn. Ik wil niet de pannen ergens anders opbergen (zou in de schuur kunnen) en dan paar keer per week naar de schuur om de juiste pan te halen.
Ik vind de aangedragen oplossingen wel leuk eruitzien, bedankt. Ophangen is geen optie, er is geen ruimte behalve boven het fornuis, maar omdat er geen afzuigkap is zouden ze heel snel viezig worden.
Sini

Flavia
dat snap ik

maar heb je echt, heel erg echt zo veel verschillende pannen NODIG of is dat eigenlijk een luxe.

Voor een minimalist als ik vind ik het nogal veel namelijk. Mijn vis bak ik in een koekenpan, dat hoeft niet perse een vispan te zijn. Saus maak ik in een kleine pan, waar ik ook een klein beetje melk in opwarm of een klein beetje groente klaar maak.

Hangkous
Heb er 15

Die ook alle 15 met enige regelmaat gebruikt worden.
1wok
1 gietijzeren braadpan
2 geemailleerde braadpannen in 2 maten
2 koekenpannen
1 stomerset. (Pan voor water en een inzet met gaatjes om te stomen en een gladde inzet voir bain marie acties)
3 steelpannen in verschillende maten
5 kookpannen in verschillende maten
1 soeppan van 10 liter (ook gebruikt voor stamppot, grote hoeveelheden gekregen tomaten bereiden om te kunnen invriezen)
Een en ander is ontstaan doordat man en ik lang vrijgezel zijn geweest en ieder een eigen huishouden hadden voordat we gingen trouwen.
Met de komst van de kinderen, inmiddels pubers, is er geïnvesteerd in 2 wat grotere pannen en zijn de te kleine pannen even achterin geparkeerd maar worden toch nog wel eens gepakt.

Niet alles wordt meer precies vervangen als het stuk gaat of versleten is maar er komt een tijd dat we weer samen zijn en wie wat heeft bewaard hoeft niks nieuws te kopen.

Als enthousiaste hobbykok kijk ik niet op van iemand met 12 pannen. Zeker bij Sini kijk ik daar niet van op, dat zijn haar Franse roots. 😉🍜

Milcham
Natuurlijk heb je dat nodig!

Als je een beetje van koken houdt, zit je daar zo aan. Ik heb diverse maten pannen maar ook verschillende materialen. Ik ga niet wokken in de koekenpan en crèpes bakt man in een speciale pannenkoekenpan. We eten dit zo regelmatig dat deze aanschaf echt een aanwinst was.
Sini, ik zou voor een inzet ca halve plank gaan en zo meer aflegruimte creëren. Zo'n stang waar ze aanhangen ziet er leuk uit maar dan botsen je pannen tegen elkaar en beschadigen ze misschien. Koekepannen kan je ook nog aan de binnenkant van een kastdeurtje kwijt, zoals Ikea dat adverteert met deksels.

wil40
O gut.

De braadpannen had ik nog niet meegeteld. Eén van gietijzer en 2 emaille.
Nu zit ik op 21....
Geen Franse roots overigens.

Flavia
Maar

als je geen ruimte hebt om ze te bewaren zul je toch iets moeten.

wil40
Flavia.

Sini heeft wel ruimte, maar het is een onhandig zooitje in de kast:-)

Flavia
Wil

Dan heb dus eigenlijk geen ruimte voor de spullen die je hebt.

wil40
Is dat zo?

Ik ruim regelmatig mijn kastjes op, maak weer nette indelingen, verschuif wat, wissel wat om en alles staat weer prima. Bij één kast lukt dat niet zo. Die kast is te diep, achterin staan spullen waar ik moeilijk bij kan. Het zijn bakspullen. Dan moet eerst de braadslee eruit om daar bij te komen.
Onhandig, de kast is te diep, maar niet teveel spullen. Ik gebruik alles, wat ik teveel heb gaat naar de kringloop.
Die uittreklades lijkt mij dus ook wel wat.

Sinilind
Flavia

Ik minimaliseer op andere dingen (kleding, daar heb ik weinig van, geen typische parisienne qua dat betreft). Maar mijn pannen zijn me heilig! Als ik een grote vis klaarmaak moet het in een pan waar het beest lekker kan liggen, niet hetzelfde koekenpad waar ik in 2 eitjes of wat spek klaar maak. Mijn crepes maak ik in een echte crepière (hele dunne grote pan) dat verder voor niets anders geschikt is. Dus..
Ik ga naar die uittreklades kijken, heb net mijn kast uitgemeten.
Sini

Hangkous
Inderdaad Wil en Sini

De vis, het stoofvlees, het moet lekker liggen in de passende pan. Ik gebruik alles.
Mijn droomwens is een nieuwe keuken. Ik heb 4 kastjes met een 30 cm deurtje. 3 zijn ook maar 30 cm breed waarvan 2 naast elkaar. Daar wil ik een 60 cm kast daar kan veel meer in.
Maar eerst de lotto winnen..............