Home » Forum » Hoe trouwen

Hoe trouwen?

23 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Woopie
Hoe trouwen?

Hoi allemaal,

Wij hebben plannen om te gaan trouwen. Leuk: we zijn al meer dan 20 jaar samen en hebben 2 kinderen maar deze stap nooit gezet. Een datum hebben we (in principe) geprikt: mei volgend jaar. Maar nu? We komen er niet helemaal uit, of beter, we komen er helemaal niet uit.
Waar trouwen. En we willen ook graag een feest, maar hoe en waar? Het moet voor de kinderen (5 en 8) ook leuk zijn.
Dus: hoe zijn jullie getrouwd? Alle tips en ideeen zijn welkom. Wij wonen overigens zelf tussen Rotterdam en Dordrecht (voor eventuele concrete tips!).

Woopie

Linda99
Woopie

Zelf (nog) niet getrouwd maar wel wat trouwerijen meegemaakt. De eerste stap is denk ik bedenken hoe groot en hoe duur je het wil maken. Mijn neef is getrouwd op een kasteel met alles erop en eraan maar mijn broer is in het gemeentehuis getrouwd, receptie bij hem thuis en uit eten met alleen de familie.

Dus:
- budget
- trouwlocatie (gemeentehuis of alternatief)
- receptie wel of niet en locatie
- feest of besloten diner?

Er zijn volgens mij vrij veel sites waar je alles kunt plannen.

Succes in elk geval!

M Lavell
Goede morgen....

Zo begon het bij mij: Ik belde met het gemeentehuis. "Goedemorgen meneer de ambtenaar der burgelijke stand, ik wil trouwen, wat moet ik nu doen?
"Dan moet u een vent zoeken mevrouw"
;-)
Tot mijn verrassing volgde vervolgens: Informatie over ondertrouw. Dat is geen romantisch ritueel, maar een heus onderdeel van het beureaucratisch proces.
Wij hadden wel een datum. De verjaardag van manlief en dat viel dat jaar op een maandag. "Op maandag wordt er niet getrouwd in deze gemeente" deed de ambtenaar.
We zijn toen getrouwd in een naburige gemeente waar een vriendinnetje ook getrouwd was. Belangrijk voordeel daarvan: Recht tegenover het gemeentehuis, op bejaardenloopafstand, bevond zich een kroeg waar wij met de hoogbejaarden taart en koffie deden (de oma's wilden trouwens advocaat!). Dat was mooi, want het avondfeest zou het bejaarde deel van de familie niet trekken. Ook de piep jonge exemplaren van familie en vrienden konden hier wel meedoen, 's avonds toch wat minder.
Feestje deden we in de Koningszaal van Artis. Goed bereikbaar met openbaar vervoer, leuke zaal.
Wat er tegen viel: Het is ontiegelijk druk zo'n trouwfeest, zeker als je al lang bijelkaar bent. "Al je vrienden" die je samen al die tijd hebt verzamelt, komen én willen aandacht, bijpraten na al die tijd en meer. Dat is gruwelijk onmogelijk. Leg je daar bij neer.
Onze oplossing: Bij de deur stond een vriendje met een camera. Iedereen die binnenkwam werd gefotografeerd. Ze hadden allemaal iets bij zich met een wens voor ons daar op. Werkelijk waar, na het ontwikkelen zag ik mensen die ik op de avond zelf niet gezien had.
Wel leuk! Gastenboek is ook belangrijk (adressen vernieuwen).
Ik vond het zelf heel prettig om een pauze te hebben tussen het ochtendgebeuren (het trouwen en de koffie in de kroeg) en het feest. We hebben gewoon thuis wat gegeten en een hazenslaapje gedaan.
Concrete tips dus: check waar je kunt trouwen op de door jou gekozen dag. Sommige dagen zijn extra duur (dan wil iedereen, vrijdag bijvoorbeeld) en sommige gemeentes leveren de dienst op sommige weekdagen niet.
Hou rekening met oma of tante of dat andere familielid voor wie dit veel meer de mooiste dag uit het leven is dan voor jou. Verzin daar iets passends voor.
Hou rekening met jezelf: Je bent meer gastvrouw/gastheer dan prinses en prins. Een pauze in de dag is heerlijk.
En voor je kinderen stel ik me zo voor dat _zij_ juist de prinsen en prinsessen zijn die dag. Voor hun is het nog veel spannender.
Groet,
Miriam Lavell

Genista
Vooral gewoon doen wat je leuk vindt

Eén van de recentste trouwfeesten die ik meemaakte was oergezellig en bijzonder onconventioneel voor een trouwfeest: Het bruidspaar was eerder die week getrouwd op "het gratis moment", zonder dat er verder iemand bij was. Voor het echte feest hebben ze een strandje afgehuurd, een kampvuur gestookt en gezorgd voor veel lekker eten en drinken. Tot het ochtendgloren hebben we op het strand gezeten. Prima-de-luxe. Zorg dat het een feest is dat jullie en de kinderen leuk vinden. En ik sluit me aan bij Miriam, zelf spreek je nauwelijks iemand :-)

Marie L
Trouwen

Van harte gefeliciteerd! Wat ontzettend leuk om in het huwelijksbootje te stappen.

Dat jullie het lastig vinden een locatie te vinden, kan ik meer voorstellen. Er is ook zoveel mogelijk. Misschien is het handig om te laten weten wat jullie zelf leuk zouden vinden en of jullie een traditionele dag willen of juist iets aparts. Kijk eens op www.trouweninderegio.nl voor locaties in je omgeving.

Jullie kinderen zouden een rol kunnen spelen tijdens de ceremonie, b.v. het meetekenen van het trouwboekje, de ringen aangeven, voorlezen van de akte (mits de ambtenaar dit goed vindt natuurlijk). Ook kun je voor een kindvriendelijke locatie kiezen voor het feest, b.v. iets met een speeltuin of vermaak voor de kinderen (goochelaar o.i.d.). Je kunt natuurlijk iemand regelen die jullie kinderen en die van andere gasten onder zijn/haar hoede neemt.

Veel succes met de voorbereidingen!

Marie-Louise

Woopie
Praktisch weten we het wel

Hoi,

Alvast bedankt voor de reacties. Leuke reactie trouwens van de gemeente Miriam: je hebt inderdaad als eerste natuurlijk een man nodig ;-). Of een vrouw.
Linda: de praktische zaken weet ik wel (tenminste: ik heb gewoon een lijst uitgeprint van internet wat ik wanneer moet regelen). De bruidsjurk moest 12 maanden vantevoren zag ik overigens: dat ga ik niet meer redden... Ook dat ik dus de trouwlocatie en feestlocatie moet regelen (of: al had moeten regelen). En dat is juist het probleem; we komen daar niet uit. Trouwen in onze eigen gemeente valt voor ons af (Hendrik Ido Ambacht heeft m.i. een lelijk gemeentehuis).
Ik zoek het dus meer in de tips voor leuke locaties en leuke, aparte ideeen. Zoiets als het strandfeest waar Genista over schreef (maar dat durf ik eigenlijk vwb het weer niet aan).
Woopie

Genista
Twaalf maanden voor een trouwjurk?

Alsjeblieft hee, zo erg is het niet. Niet bij alle zaken in elk geval. Als je echt een echte trouwjurk wilt, kun je best nu nog gaan bestellen hoor. Ik heb de mijne destijds een half jaar van tevoren gekocht en was ruim op tijd. Vriendinnen met wie ik ben meegeweest konden hem ook nog wel 7 maanden van tevoren kopen en er zijn zelfs zaken waar ze van 3 maanden niet eens een probleem maken. Geen idee hoe graag je zo'n jurk wil, maar je kunt echt nog wel op jacht.
Hang jezelf niet teveel aan dat soort lijstjes op!

huismusje
Trouw in dordrecht!

Wij zijn in dordrecht getrouwd. Heel mooi stadhuis.
En het feest hebben we in zwijndrecht bij de palm partyhouse gedaan.Een partycentrum waar echt heel veel kan. Het was op zich geen super locatie maar ze gingen wel met al onze wensen mee en de kids mochten echt heel veel. Heel vriendelijk personeel. We hebben daar gegeten en het feest gehouden. Tijdens het feest kregen we voor de kinderen 2 bowlingbanen tot onze beschikking.
Waardoor het voor de kids en tieners ook een heel geslaagd feest was.
Ik zou zeggen ga er eens praten.
Al zou ik wel snel zijn als je datum op een vrijdag is met alles te regelen.

gr huismuje

amk
Locatie probleem

een heel populaire locatie is vaak al een jaar of meer van te voren geboekt, zeker op populaire avonden als donderdag en vrijdag. En vaak zijn ze op maandagavond gesloten.

wil je 1 locatie of meerdere? Ik vond 1 locatie wel erg handig. Daar hebben we de hele familie naar toe laten gaan toen wij foto's gingen maken. Zij kregen toen taart en koffie. Het was ook een locatie waar kinderen heel lekker buiten konden rommelen. Veel familieleden zijn ook nog een strandwandeling gaan maken. (het was 24° die dag in September)

Het eten in buffetvorm is wel erg makkelijk, en je hebt de gelegenheid wat meer mensen te spreken, want die club is meestal wat compacter.

Wij zijn bewust 's middags getrouwd zodat we 's morgens niet hoefden te haasten. Familie verzamelde bij ons thuis, waar we broodjes en koffie hadden. Velen kwamen namelijk vanaf de andere kant van het land.
Opa's en Oma's van bijna 90 hebben bij mijn schoonouders even een dut gedaan tussendoor zodat ze de avondmaaltijd haalden en die zijn daarna lekker naar huis gegaan.

en niet te vergeten een goede ceremonimeester, zodat jij niet achter last minute beslissingen aan hoeft.

groet,
Angela

M Lavell
In het bootje

Al bij al heeft die dag ons 10.000 guldens (toen nog) lichter gemaakt. Laat trouwen heeft veel vrienden, lees veel drank/eten/grote zaal tot gevolg. Let wel: we hebben het feest zelf gecaterd en geen groots diner met de familie gedaan. Ik had schoenen van Jan Janssen, een jasje van Max Mara en een broek en een bloes van V&D. Man had iets van de Hij aan.
Ieder zijn meug natuurlijk, maar ook 'eenvoudig' kost een hele hoop centen. Voor je het weet zit je op een bedrag waarmee je ook met het hele gezin en de getuigen op een cruiseschip of zelfs op de Bahama's kunt trouwen. Dat is ook leuk. Het is jouw feestje. Blijf vergelijken en kiezen.
Groet,
Miriam Lavell

Manda Rijn
In 2010

hebben we laatst in een kwartiertje voor de buis al babbelend besloten, gewoon omdat we ook maar eens een feest moeten geven en het tijd is volgens onze dochter ;-)

Wij vieren onze verjaardagen nooit dus vandaar dat we ook eens wat terug moeten geven aan al die mensen waar we afgelopen 8 jaar taart en anders hebben weggepropt.
Heb nog gebeld naar een oud huis hier achter in de wijk (dan hadden we vanuit huis kunnen lopen) maar daar doen ze geen trouwerijen/voltrekkingen. Ik ga het nog een keer proberen tzt want het is zo dichtbij en het is in een park met speeltoestellen.

De receptie slaan we over, meteen vanuit voltrekking naar het strand. Eind van de zomer net als iedereen weer terug is van vakantie, de vrijdag of zaterdag bijvoorbeeld voor de scholen weer beginnen.

Op het strand dus een uitgebreide grill/barbecue cateraar, vooraf lekkere (borrel) hapjes, komt ook een stukje koreaans eten of barbecue, grote bruidstaart. Voor de kinderen hapjes.

Verder natuurlijk een springkasteel, wat voetballen. Een bandje is geregeld want we hebben 2 vrienden die een eigen band hebben.

Al met al zit ik nu op E 10.000 en dat vind ik te duur, moet hier en daar dus wat anders gaan verzinnen.

Manda Rijn
Nog even over die trouwjurk

en het is vast allemaal heel persoonlijk en ik bedoel het niet lullig maar ik wil absoluut geen stereotype trouwjurk die je 12 maanden van te voren MOET (? van wie, van de trouwpolitie ?) kopen, dan liever geen bruiloft ;-)

haha, ik in een (witte) trouwjurk. Zo'n jurk die overduidelijk alleen er voor is om in te trouwen, haha nooit !!

Neu, ik ga gewoon wat shoppen en een leuke jurk kopen, ik denk dat de schoenen duurder zullen zijn ;-)

Woopie
Ha manda, die trouwjurk

Die wil ik ook niet hoor! Dat vind ik echt weggegooid geld. Het was maar even ter illustratie; het verbaasde mij dat je op dat moment al zou moeten gaan shoppen voor zoiets.
Nee, vwb kleding kom ik er wel uit denk ik. Maar de rest????
Suggesties blijven welkom!
Woopie

angel3
Tja wat wil je?

ik heb laatst 2 keer een soort picknick achtige bruiloft gehad overdag met uitgebreide lunch en kinderen waren welkom.

Erg leuk en ongedwongen.

Wijzelf hadden een boot afgehuurd waar we ook OP konden trouwen incl lunch en kinderen en fotoshoot op de boot. Duurde van circa 12 tot 17 uur.
Ikzelf had witte broek en soort topjeachtig ding. Ik was 4 maanden zwanger van nr 2.
Leuk detail was dat niemand vantevoren wist dat we zouden trouwen. Iedereen dacht dat het gewoon een gezellig 'feestje' was.
Ik denk dat wij 5000 euro kwijt waren.
Hele trouwen op bijzondere plek op zaterdag was nog het duurst (1000 euro)

suk6 met kiezen

pukkie74
Strandtent

Hier getrouwd in het stadhuis van Delft.(25 aug 2006) De gasten verzamelde bij de ceremoniemeester thuis vlakbij het centrum zodat iedereen erheen kon lopen.

Mijn man heeft zijn pak van zijn ouders gekregen en ik in een jurkje van vanilia(gewoon uit een kledingzaak) met schoenen uit de uitverkoop

We hadden ook nog een fotograaf erbij heel de dag en die heeft heel veel foto’s gemaakt voor 200 euro (was een amateur) maar heeft prachtige foto’s gemaakt

Wij in een geleende cabrio erheen met chauffeuse (was een verassing)
Na de ceremonie naar ons eigen huis broodje gegeten om vervolgens met de Party tram naar Scheveningen te gaan(De tram stopte voor de deur ideaal) was ook erg leuk voor de kinderen. Je mag zelf de route bepalen.

In de strandtent taart gegeten als verassing kwam de eigenaar met een bruidstaart (voor dezelfde prijs als de gewone taart die ik besteld had) Daarna met zijn allen in het zonnetje een barbecue buffet gegeten. Daarna weer met de taxi naar huis.
Wij wilde geen feest en vooral geen receptie(vreselijk vind ik die)

Dit alles bij elkaar kosten 1500 euro met een klein gezelschap. Wij wilden alleen mensen die iets speciaals voor ons betekenen. En er waren veel (kleine) kinderen (ook die van ons) en wij vonden dat die gewoon moesten kunnen spelen en rennen en dat kon prima op het strand.

Juliëtte
Kasteel van rhoon

Wij zijn getrouwd in het Kasteel van Rhoon. Een mooi klein kasteeltje met een mooie trouwzaal. Niet zo groot maar wij hadden ook een klein gezelschap.

Je kunt ervoor/erna ook kamers/zaaltjes huren zodat je met je eigen gezelschap kunt borrelen/eten. Zo hebben wij een High Tea laten serveren in een klein zaaltje. Vond men erg leuk en was erg lekker. Maar je kunt ook dineren in zo'n zaaltje.

Mijn zus heeft haar diner/feest gegeven in Alfred's Diner in Alphen ad Rijn. Is wat uit de buurt wellicht maar zeker een aanrader. Ook zij had voor het diner een aparte kamer/zaal gereserveerd zodat ze met alle daggasten in alle rust en privacy konden eten (en de te vroege gasten dus ergens anders werden opgevangen --> niets zo vervelend als dat jij nog aan het diner zit en de 1e gasten staan al wachtend te loeren totdat je klaar bent).

Maar idd de hamvraag: wat wil je zelf ?? Alleen met familie en goede vrienden of juist een mega-iets. Als je dat weet kun je veel concreter zoeken naar grote of juist kleinere lokaties en invulling vd dag.

Wij hebben eerst bepaald waar we wilden trouwen, dat toen gereserveerd en daarna pas de dag er om heen gepland. Dit omdat we qua tijdstip vd huwelijksvoltrekking niet zo heel veel keuze hadden op de dag die wij perse wilden.

Mickey
Lijstjes en tijden

Ik zou me ook niet teveel aan lijstjes vasthouden hoor. Er kan vaak een heleboel. Toen man en ik eenmaal besloten hadden dat we trouwen wilden, hadden we echt geen zin om een heel jaar te wachten. En hee, in 3 maanden was alles in kannen en kruiken. Moet ik er wel bij zeggen dat we mazzel hadden met de locatie: we belden wat zaaltjes in de omgeving af en bij het zaaltje dat het uiteindelijk geworden is, had toevallig 10 minuten eerder iemand afgebeld voor 'onze' avond :-)

Verder ligt het er denk ik maar aan hoe officieel en professioneel je het allemaal wilt. Wij hadden bv. geen bruidsfotograaf maar een oom die voor ons foto's maakte, geen bandje maar een vriend die tegen kleine vergoeding wel als DJ de avond wilde verzorgen (hij had zelf installatie en platen) en reden gewoon in onze (weliswaar blinkend gepoetste en van mooi boeket voorziene) auto.
Vrij eenvoudig zaaltje, simpel diner, wat hapjes op de avond zelf, ik geloof dat we in totaal voor iets van 3500 gulden klaar waren :-)

Mickey
Oja, nog wat dingen

Nog even vermelden, ik zag laatst in de bieb een pas nieuw boekje, waar ook heel veel leuke en aparte tips in staan, + allerlei websites, adressen etc. Het heet: "Ja, ik wil! Maar wel op mijn manier" en is geschreven door Yvette van der Meer. Misschien heb je er wat aan.

Je vroeg nog naar tips voor kinderen. Ik heb een keer een bruiloft meegemaakt waarbij het feest gevierd werd op een grote boerderij. Ruimte genoeg dus om te spelen, er was o.a. een flink springkussen afgehuurd voor de aanwezige kinderen en die hebben zich dan ook allemaal uitstekend vermaakt.

Maylise
Wat je wilt

Met een bruiloft kan alles wat je wil en ook hoe duur je wilt. Aan locaties kan ik je niet helpen tenzij je toevallig in zuid Frankrijk wil trouwen want daar ben ik getrouwd :)

Maar ik denk dat je moet inventariseren wat je precies wilt en hoeveel je daar voor uit wilt geven. Of misschien is het handiger eerst het budget vast te stellen :)
En dan maak je daarna een lijst met wensen in volgorde van belangrijkheid.
Ik heb trouwens mijn jurk (een echte bruidsjapon maar wel ivoorkleurig want wit vond ik als moeder van twee kinderen niet echt gepast :)) 5 maanden van te voren gekocht en dat kon prima al moest mijn bruidsboetiek de jurk in mijn maat uit een ander filiaal laten halen maar dat was binnen drie weken geregelt. Toen heb ik er nog iets aan laten vermaken maar al met al hing de jurk twee maanden voordat ik ging trouwen in de kast.
Ik had een tweeling (kleuters toen) uit een eerdere relatie en die mochten ook een rol spelen tijdens de ceremonie. Mijn zoontje was ringendrager in zo'n schattig page pakje en mijn dochter was bloemenmeisje en mocht dus met bloemetjes strooien.
Er waren nog meer kinderen en tijdens het eten hadden we een speciale hoek met een aparte tafel voor de kinderen en twee ingehuurde meisjes die toezicht hielden op de kinderen. Er was ook speelgoed en toen de kinderen klaar waren met eten gingen ze verderop spelen en spelletjes doen die voor hun georganiseerd werden.

Ik vind persoonlijk trouwens bruiloften waarbij een deel van de gasten maar voor de halve dag wordt uitgenodigd nooit zo leuk. Ik voel me altijd wat beledigd als ik zo'n uitnodiging krijg :) Zo van ik ben goed genoeg om op de receptie te komen maar tijdens het eten mag ik er niet bij zijn. Vind ik niet leuk. Ik heb trouwens het idee dat het een typisch Nederlandse gewoonte is maar misschien vergis ik me.

Maylise

dirksmama
Tussen rotterdam en dordrecht

Daar valt heel wat te trouwen.

Voor de wet:

In Rotterdam: Diergaarde Blijdorp, Natuurhistorisch Museum
In Rotterdam Zuid: d'Oliphant, Feyenoordstadion (maasgebouw)
IJsselmonde: Het Koetshuis
Iets buiten Rotterdam:
Oudheidskamer Ridderkerk
Kasteel van Rhoon
Kerkje van Kijfhoek (daar kun je voor de wet trouwen en in overleg met de kerkenraad ook voor de kerk)

Mooie kerken zat in de regio, heel speciaal is natuurlijk het houten Noorse kerkje onder de Euromast.

En zalen zijn er ook heel wat. Wel leuk is in Hendrik Ido Ambacht, restaurant Indonesia, De Theetuin in Rijsoord, Palm Party House in Ambacht, Kasteel van Rhoon (duur), Huys ten Donck in Ridderkerk (helemaal duur!)

Mariska S.
Trouwen in en rondom dordt

Hoi Woopie! Gefeliciteerd met je aanstaand huwelijk! Ik heb nog wel wat tips - ik heb niet alles gelezen dus misschien staan ze er wel tussen...

Ik tik net een heel stuk over de Statenzaal in 't Hof in Dordrecht, lees ik op internet dat daar vanaf vandaag niet meer getrouwd kan worden, handig...

Een feestzaal dan misschien: partycentrum Remon in Schelluinen (vlak bij Gorinchem). Er zijn heel sfeervol ingerichte zalen, en wij waren destijds (2004) tevreden over de verzorging daar. Ze hebben een site, http://www.remonpartycentrum.nl/ Gegeten hebben we in Rasa Senang in Dordrecht, een Indonesisch restaurant.

Wat die trouwjurk betreft, ik snap die 12 maanden wel hoor... Totaal bedoel ik. Je gaat zoeken, eens passen, en als je dan uiteindelijk je jurk hebt gevonden moet hij soms uit het buitenland komen (zoals bij mij). Wachten, wachten, en als hij dan binnenkomt weer passen en vermaken. Dan nog de laatste pas voor de bruiloft, hm, tja, het zou wel zo lang kúnnen duren.

O ja, nog een tip: radarstoomboot de Majesteit. Ligt naast Tropicana in Rotterdam, is erg leuk! Ik kan natuurlijk niet in je portemonnee kijken, maar je weet maar nooit hè? Veel plezier met de voorbereidingen!
Groetjes, Mariska

Luna
Nog een ander idee

Heb niet alle berichtjes gelezen, dus weet niet of het al genoemd is, maar dit is hoe wij getrouwd zijn (met dochter van op dat moment 4,5 jaar erbij).

Getrouwd in Dordrecht, mooie locatie.
Daarna naar een kampeerboerderij in Maassluis gereden. Dan heb je wel een soort doe-het-zelf bruiloft en dat moet je willen natuurlijk. Wij hebben de dag voor de bruiloft alles naar Maassluis gebracht (drinken, hapjes enz). Ook het eten voor 's avonds, een compleet verzorgde BBQ van de slager. De ruimte een beetje leuk aangekleed en, ook belangrijk, de bedden alvast opgemaakt. We hebben een supergezellige trouwdag. Lekker relaxed en het idee dat docher gewoon naar bed kon als ze echt moe werd was heerlijk. Zo hebben wij een feestje kunnen houden zonder iemand met haar naar huis te moeten sturen. Uiteindelijk heeft ze tot kwart voor 2 mee gefeest :-) Samen met ons zijn veel vrienden blijven slapen. De volgende ochtend met zijn allen ontbeten en opgeruimd. Ik zou het zo weer zo doen als ik het over moest doen.

Luna

*Diana*
Locaties

Ik vond het leuk om een trouw-locatie te kiezen waar je emer kunt dan alleen trouwen. Dingen in jouw regio ken ik niet zo, maar wij zijn in de Tuinen van Appeltern getrouwd, m'n nicht in het Openlucht museum in Arnhem. Je kunt daar dan trouwen, maar ook je gasten zich wat laten vermaken, je receptie en diner orgniseren.
toen we op zoek waren naar een locatie hebben we ook bijvoorbeeld een museum en een stoomgemaal en een kasteel gevonden waar je kunt trouwen. En in Rotterdam kun je trouwens in Blijdorp trouwen.
Als je op de websites van de gemeentes gaat zoeken kun je vaak wel de bijzondere locaties vinden.

En m'n jurk: die had ik in 5 maanden.

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.