Home » Forum » Hoe werkt zoiets huis in de verkoop

Hoe werkt zoiets (huis in de verkoop)

10 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
steffie G
Hoe werkt zoiets (huis in de verkoop)

Hoi, we hebben de knoop doorgehakt en willen ons huis verkopen. Nu staat er knetterveel te koop hier in de buurt van dezelfde prijsklasse als die van ons (ongeveer 350.000 euro) We willen ons 2 jaar geven om te verkopen. Dus ik schakel een makelaar in... moet ik deze dan ook meteen betalen?? Ik heb een flauw vermoeden dat je pas bij verkoop een percentage betaald??? Maar stel we verkopen het niet in de 2 jaar die we hebben gegeven, hoe zit zoiets dan?
Natuurlijk moeten we informeren bij makelaars, maar de laatste jaren zijn er hier zoveel geweest met een huis in de verkoop dat er wel ervaringsdeskundigen aanwezig zijn. Alvast bedankt Steffie

Tinus_p
Heu

Als je 2(!) jaar de tijd neemt, waarom dan een makelaar zoeken? Begin eens met zelf een webstekje maken, of doe iets met makelaarsland.nl ofzo.

steffie G
Tja

hier staat al heel veel meer dan een jaar te koop... we wonen in een heel saai dorpje, waar je wel voor relatief weinig geld hele mooie huizen kunt kopen.2 jaar is niet overdreven ingeschat.Ik heb eens op de site gekeken van makelaarsland, bedankt voor de tip, zag dat er in deze regio (noorden) weinig huizenaanbod is.Heb ook meerdere sites bezocht van makelaars en het is me allemaal wel wat duidelijker geworden. Maar no cure- no pay schijnt normaal te zijn??(bij een normale makelaar) Groeten Steffie

mamavogel
Hier

Wij hebben twee makelaars laten kopen voor een intake gesprek. Daarbij vertellen ze je ook hoeveel je huis waard is. Daarna hebben we er een uitgekozen.
Vervolgens komt hij foto's maken voor funda de brochure en eventuele advertentie's.
Ook kunnen ze zeggen hoe lang de huizen in jullie buurt ongeveer te koop staan.
Als je huis verkocht is krijg je de rekening.
Als je je huis uit de verkoop haalt zonder dat het verkocht is betaal je op dat moment alle advertentie kosten plus een percentage van de kosten die ze eigenlijk zouden krijgen als je huis verkocht was. Hoeveel dat is weet ik niet. Dat zou je aan de makelaar moeten vragen.
Over de prijs van de makelaar is wel te onderhandelen.

margje van dijk
Een makelaar is geen tovenaar

Je betaalt pas als je verkocht hebt, en je betaalt inderdaad een percentage. Over dat percentage kun je onderhandelen.

Maar ik zou niet alleen naar het geld voor de makelaar kijken. Bedenk ook wat zo iemand voor je kan doen. Hij kan geen kopers jouw kant op leiden (dat is althans zeer betrekkelijk). Hij tipt uiteraard huis-zoekenden, maar iedere huiszoekende kijkt ook zelf wel op Funda dus daar kan een makelaar weinig aan verhelpen.

Wat ik zelf heel erg prettig vond: dat hij de bezichtigingen deed. Ik heb er 40 gehad. Ik moet er niet aan denken dat ik dat allemaal zelf had moeten rondleiden.

En hij blijft zakelijk, houdt het hoofd koel als het op onderhandelen aan komt. Ook dat is een kwaliteit waarin ik niet uitblink.

Ik zou het dus nooit zonder makelaar doen. Ons huidige huis hebben wij gekocht van mensen die het via makelaarsland deden en die leidden ons zelf rond. Ook tijdens het onderhandelingsproces moesten zij zelf alle beslissingen en strategieen kiezen. Ik weet bijna zeker dat dat zeer in ons voordeel is geweest. Op die manier heeft de makelaar zijn eigen courtage er ook al snel uit.

Ook zorgt de makelaar vervolgens voor het koopcontract en de hele afhandeling. Jij hoeft niet zelf op te letten of alles wel goed en op tijd gebeurt. Vond ik ook prettig.

Maar als jij gewend bent te verkopen, niet terugdeinst voor een beetje spanning en rationeel kunt blijven als je ook emotioneel betrokken bent, dan kun je het natuurlijk net zo goed via makelaarsland doen.

Margje

sharon*
Margje

'Jij hoeft niet zelf op te letten of alles wel goed en op tijd gebeurt. '

Hmm, niet mee eens ;) Mijn ervaring nu is dat je overal met je neus er bovenop moet zitten. Wij hebben zo veel slordigheden, nataltigheden en onverschilligheden meegemaakt met de aankoop van ons huidige huis. Ik kan er een boek over schrijven. Grootste fout lag weliswaar bij financieel adviseur en rare banken (hoewel onze aankoopmakelaar er ook een potje van heeft gemaakt) dat ik mijn vertrouwen heb verloren in dat hele wereldje van huizen kopen en verkopen.
Over het algemeen zal het wel goed gaan. Maar het kan geen kwaad om zelf alert te blijven.

margje van dijk
Ja sharon ;-)

Ik heb je relaas vanaf de zijlijn gevolgd, wat een drama.

Goed. Mijn ervaring is dus totaal anders. Onze makelaar dacht overal aan en we hoefden niets te doen en alles was op tijd en niets ging mis.

Ik vond dat zelf heel lekker. Ik denk dat je er ook bij professionals van uit mag gaan dat ze hun werk goed doen. Dat dat niet altijd het geval is maakt jouw verhaal wel duidelijk.

Maar hoewel ik ook wel verhalen van bv. tandartsen ken die er een potje van maken ben ik toch geneigd te denken dat mijn tandarts mij goed behandelt en goede service verleent.

Margje

sharon*
Margje

ik denk dat wij echt vette pech hebben gehad hoor en dat dit wel uitzonderlijk is.
De volgende keer (wat nou volgende keer, ik ga nooooit meer verhuizen !) vraag ik om getuigschriften :))

Tinus_p
Makelaars

Sharon:
"ik denk dat wij echt vette pech hebben gehad hoor en dat dit wel uitzonderlijk is."
Ja, maar tegelijk vond ik Margje wel erg optimistisch. Mijn ervaring met makelaars (twee keer een huis gekocht zonder makelaar van mensen die wel een makelaar hadden); De ene deed niet zoveel en liet t vooral aan de notaris over; de ander was een eikel -huis binnen 3 dagen gekocht en daarna 2 weken moeten wachten tot er een ondertekend koopcontract was.

Mamasan
Opletten

Ik heb zelf net mijn huis verkocht via Makelaarsland. Op zich geen onaardige formule, maar het is het nét niet. Je betaalt voor de plaatsing op Funda, onderhandelen en voor het papierwerk. De plaatsing op Funda was prima geregeld, maar van het 'onderhandelen' moet je je niet teveel voorstellen. Bij Makelaarsland zit toch gewoon een hele club veredelde telefonisten, die niet echt verstand hebben van (het verkopen van) huizen. Als je een incourant huis hebt, kun je het best een betrokken makelaar kiezen. Eentje die je ook direct belt als je een bieding hebt (en niet pas na het weekend), en die meedenkt over onderhandelingsstrategieën. Verder moet je heel goed opletten bij het opstellen van contracten door de makelaar. Bij mij had Makelaarsland het voorlopig koopcontract opgesteld, en de notaris alles overgenomen. Helaas heb ik daar zelf iets in over het hoofd gezien, waardoor ik de kopers (die wel een gehaaide makelaar hadden) nog een schadevergoeding heb moeten betalen vanwege het ontbreken van een energiecertificaat (waarvan dus mondeling was afgesproken dat dat achterwege zou blijven).

Onderwerp gesloten