Home » Forum » Hoe zit het met jouw latte factor

Hoe zit het met jouw 'latte-factor'?

68 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Charis
Hoe zit het met jouw 'latte-factor'?

Vandaag een interessant artikel in de krant gelezen over de zogenaamde 'latte-factor'. Dit gaat kortgezegd over de kleine luxedingen die je je in je leven permitteert, maar waaraan je ongemerkt bij elkaar toch een aardig bedrag kwijt bent. Denk aan die beker koffie elke ochtend bij Starbucks, je lunch eten bij de deur, tijdschriften etc.

Het artikel gaat dan verder over hoe een dergelijk uitgavenpatroon mensen in de schulden kan brengen, maar ik ben vooral benieuwd wat jullie 'latte' is, zeg maar. Aan welke luxe besteed je geld, misschien wel meer dan je in eerste instantie dacht, maar wat je toch niet wilt missen?

Hier kom ik eigenlijk niet verder dan met enige regelmaat een terrasje pakken. Wat is het voor jullie?

Pandora
Lunch op het werk

Lunch in de kantine, toch al snel 5 euro per keer: lekkere verse soep, saladebar, bruin broodje, fruit of yoghurt na. Daar kan ik makkelijk wat op besparen als dat moet (bammetjes mee), maar ik wil het niet :-)

Nur
Genoeg

Op werkdagen lunchen buiten de deur, in de kantine of in een broodjeszaak of restaurant.
Op werkdagen inderdaad koffie halen bij de Starbucks.
In het weekend een stapel kranten kopen.
Af en toe buiten de deur ontbijten

Regelmatig uit eten 's avonds (wel minder dan vroeger)

Vaak naar de bioscoop/theater

Het kan echter financieel dus ik ga er niet mee stoppen. Toen we er financieel minder goed voorstonden deed ik het uiteraard niet.

Jippox
boeken

Verder geef ik voor mijzelf erg weinig geld uit. Maar boeken heb ik nooit genoeg. Ik wil niet eens bedenken hoeveel ik er aan uit geef...

Juno
Lippenstift en andere makeup

Lippenstift. Ik ben er echt dol op. Ik kan uren besteden aan reviews, welke kleuren je echt 'moet' hebben en dan komt nog het daadwerkelijke aanschaffen. Ik heb een mix van drogisterij en parfumerie maar ik geef er echt (te) veel geld aan uit.
Andere makeup vind ik ook heerlijk. Ik ben vrij basic/klassiek qua makeup maar lippenstift is wel een must. Vind ik.
Het gekke is dat is weer heel krenterig ben op andere gebieden.

tonny
wenskaarten

vind ik zo leuk om te kopen. Tikt aan, en lang niet iedereen waardeert kaarten in die mate. Maar ik doe het lekker toch.

Zo'n enorm American Cookie op het station. Snickers uit de automaat. Gelukkig ga ik niet vaker dan ongeveer eens per maand met de trein. Dan laat ik me ook verleiden tot een tijdschrift dat veel te duur is voor de inhoud.

Meisje Klein
de mijne

Lunchen op werk, uit eten gaan en vakanties

Tijgeroog
Niet

Saai he... Ik vind het vaak al snel te duur worden. Maar van het geld dat overblijft ga ik graag op vakantie. :-)

skik
Niks

Ik ben hartstikke low maintenance. Zeker aan al dingen waar ongemerkt je geld aan weglekt besteed ik geen geld. Aan min of meer noodzakelijke dingen zoals boodschappen, kleding, verzorging en interieur besteed ik ook niet zoveel, ik hoef geen luxe. Huismerk, uitverkoop en marktplaats. Het enige waar ik nog wel eens geld aan uitgeef terwijl ik het eigenlijk belachelijk duur vindt is concertkaartjes. Maar da's dan ook een ervaring voor het leven vind ik.

skik

Brianna F
tijdschriften

Als ik daar toch eens mee stop houd ik geld over.

Temet
Scrooge

Ik ben een soort Scrooge :-). Ik koop maar zelden eten en drinken onderweg, en als ik het wel doe dan zijn het meestal tamelijk goedkope broodjes, of een patatje. En niks Starbucks. Vanwege enerzijds het geld en anderzijds de calorieën.

Ik werk op een klein kantoor waar de lunchboodschappen gezamenlijk worden gedaan in die zin dat eens per week Albert komt voorrijden met twee kratten. Die kosten worden hoofdelijk omgeslagen dus in die zin betaal ik wel voor de snaai en de drank, maar persoonlijk geef ik daar buiten de deur weinig aan uit.

Ik leef sowieso nogal zuinig. Aard van het beestje. Aangezien die aard er fors aan heeft bijgedragen dat ik tot nu toe (klopt af) nog nooit geldzorgen heb gehad, hou ik het er maar in. En leef ik met het vrijwel permanentje stemmetje dat bij het zien van heel veel prijskaartjes fluistert "Wat! Zoveel? Zijn ze nou helemaal gek geworden!"

Wat niet wil zeggen dat ik nooit wat voor mezelf of mijn naasten aan leukigheidjes uitgeef, zo erg is het nou ook weer niet.

Groeten,

Temet

Angela67
museumwinkels

't is maar goed dat ik niet zo vaak naar een museum ga, maar ik word in een museumwinkel altijd erg hebberig. Boeken, kaarten, soms een 'hebbedingetje', kadootjes . . . Ik hoop altijd maar dat ik veel jarigen kan verzinnen zodat ik daar allemaal dingen mag kopen.
gr Angela

Tine Winkel
geen idee

zoals sommige mensen een gat in de hand hebben, heb ik een hand van beton. ik heb gewoon moeite mijn geld uit te geven. Ik denk al snel dat het thuis goedkoper is of ik vraag me af of ik iets wel echt nodig heb. Maar goed, als ik dan toch iets moet noemen: een kop koffie of thee in de bieb of in het zwembad (als de kinderen zwemmen en ik gelukkig niet mee hoef het water in). Maar met één keer per maand zal ik, door dat weg te laten, niet direct miljonair gaan worden voorlopig.

Fenix78
Ik koop

eigenlijk bijna nooit koffie of thee buiten de deur, of tijdschriften e.d.
Wat ik mezelf wel een enkel keertje per jaar toesta is hebbedingetjes bij de Action halen. Dus niet eens persé omdat ik ze nodig heb, maar gewoon omdat ik ze leuk vind. Afgelopen week nog gedaan, heerlijke geurkaarsjes gekocht. Niet nodig, wel heerlijk om te ruiken. ; )

Nur
Lees hier nog meer

Boeken koop ik ook heel veel al probeer ik me wel wat in te houden. Niet vanwege het geld (ik koop vaak in de uitverkoop) maar vanwege ruimte gebrek.
En inderdaad kom ik soms bij van die cadeau winkels met de bedoeling iets voor een ander te kopen en dan neem ik voor mezelf ook wat mee.
En ik sta mezelf elke twee jaar een nieuwe mooie telefoon toe. Al kan ik best met een ouder model toe.

Yeti
hier ook niet

Ik neem brood mee naar mijn werk, boeken leen ik in de bieb, pizza maken we zelf, tijdschriften lees ik ook in de bieb, ik gebruik geen make up,ik houd niet van beeldjes of snuisterijen in de kamer. Bloemen worden door de katten aangevreten of omgegooid, dus die haal ik ook niet meer.

Mijntje
ook boeken

Ook een zwak voor boeken, meer dan ik kan lezen en ook al heb ik niet genoeg kastruimte. En kinderboeken, ik moet geen kinderboekenwinkel binnenlopen :-)

Ginny Twijfelvuur
Mijn Lattefactor?

Nou die is hoog. Geen idee wat ik eraan uitgeef. En eigenlijk wil ik dat ook niet weten.

Maar lunchen tussen de middag, terrasje pakken, hebbedingetjes (zeker die museumshop!), film, hapje eten. We doen dat regelmatig, zeker ik.
We kunnen het missen, en dat is maar goed ook want ik zou er niet goed zonder kunnen ben ik bang.

Hortensia
aiii

Knutsel- en tekenartikelen... Heb mezelf inmiddels op nul gezet wegens gevulde kasten. Maar heel soms slipt er zomaar opeens toch weer eentje binnen, gek hè...!

Barvaux
ojee dat had ik niet moeten lezen

.... ik was nooit op het idee gekomen dat ik dingen in een museumwinkel als kadootje zou kunnen kopen. Snel vergeten want dat kan wel eens een goed excuus kopen. Verder heb ik weinig Lattefactoren, ik ben al blij als ik in de luxe Lidl die wij hebben een heerlijk ham/kaascroissantje of rozijnenvierkantding koop en dan zit ik nog onder de euro en dat doen we vooral als we een dagje weg gaan (geocachen, museum etc) dus je bent dan toch al goedkoop uit.

In de meivakantie heb ik een keer in het museum met de jongens wat gegeten en mijn man ook (ander museum) en dat was toch wel een traktatie.

Tanja
Nagellak

Ik koop het nog maar weinig omdat het budget het niet meer altijd toelaat, maar dat is iets waar ik geen genoeg van krijg. Gewone goedkope flesjes van maximaal 3.50 euro. En als ik niet kan kiezen neem ik er 2.
Kom ik thuis, kan ik weer niet kiezen welke ik op zal doen en doe ik ze allebei op soms. Echt heel sneu als ik dit zo lees en ik heb het al vanaf mn 12e levensjaar denk ik.

AnneJ
loten

Grofweg 5000,- euro aan loten in mijn leven gekocht, staatsloterij en postcodeloterij. Vroeger was het wat anders, maar veel van die dingen zijn opgegaan in de postcodeloterij.
Postcodeloterij ben ik nu wel gestopt. Weer op mijn afschrift: 'gefeliciteerd, u hebt gewonnen!' en dan een tientje of zo.
Maar ik haal nog wel elke maand een vijfde staatslot XL. Voor je weet maar nooit.:-)

MoederMop
Latte natuurlijk

Een eind fietsen: per 30 km wordt er wel een restaurant aangedaan, met latte en wat lekkers.
Boodschappen doen in de dichtbijzijnste supermarkt en niet op de prijs letten.
Boeken, heel veel boeken.
Sinds kort: Blendle, on-line tijdschriften lezen, vroeger deed ik dat alleen bij de kapper.
Kapper, ik kleur mijn haar.
Hooibollen en kruidenhooi voor mijn cavia's. Gewoon hooi kan ook, maar kruidenhooi ruikt zo lekker en het is leuk om ze te zien spelen met de hooibol.

Waar ik relatief weinig geld aan uitgeef: make-up, kleding, electronica (doe al heel lang met mijn mobieltje en manlief ook) en geen auto.

Waar ik wel geld aan zou moeten besteden, maar wat te laks in ben: binnenshuis het huis bijhouden. De muren moeten nodig een verfje en diverse onderdelen van het huis moeten opgeknapt.

mijk
verse bloemen!!!!

Maken me heel blij en geef ik te feel aan uit

Kaaskopje
De hond

Voor mijzelf geef ik amper geld uit. Nou niet jokken... koek en ijsjes zijn wel lekker, maar dat haal ik uit de supermarkt en niet bij een ijszaak of luxe bakker. En oh ja... ik 'moet' elke dag yoghurt en muesli. Het is een verslaving.

Bij mijn vorige werk nam ik wel regelmatig iets van de catering. Meestal soep, maar soms ook een visje. Omdat ik naar het werk toe echt lekker brood meenam, had ik ook niet zo de behoefte om dat in te ruilen voor broodjes van 'de zaak'.

Voor de honden ben ik wel geneigd zomaar eens wat lekkers te halen. Dus dát en de yoghurt/muesli zou je onder de latte-factor kunnen scharen.

Marea
Brood

Lekker brood. We hebben vier kinderen en met zes mensen thuis gaat er veel brood doorheen. Maar we kopen lekker brood, ook bij AH hoor, maar niet een goedkoop heel bruin voor 1,50. Heb net heerlijk brood bij Dirk van de Broek ontdekt dat een stuk goedkoper is. Maar op brood zouden we kunnen besparen.
Verder kaas. We houden allemaal niet van kaas, yoghurt, melk etc, alleen van extra belegen kaas. En dat is best duur, maar we eten dat om toch wat uit die voedingsgroep binnen te krijgen.

Minna
Weinig

Weinig aan de kleine dingen tussendoor. Ik vind het al snel zonde van het geld. Dat geldt in elk geval voor bloemen, tijdschriften en tussendoortjes/koffie onderweg. Aan hebbedingetjes geef ik helemaal niets uit.

Ik ben dan wel weer bereid te investeren in dingen die langer meegaan. Voor een goede laptop geef ik gerust een paar honderd euro extra uit.

Mijn latte-factor zit denk ik in het af en toe de auto pakken terwijl het ook met de fiets zou kunnen en het bij het boodschappen doen niet echt op prijzen letten.

Yeti
Dat brood he

Ik schrik altijd als ik de prijzen van de bakker hoor. Bijna 3 euro voor zes bruine bolletjes, terwijl ik er bij de Appie tien heb voor der helft. Maar er zit wel verschil in voedingswaarde, denk ik. Laatst had ik een bruin brood bij de Hoogvliet, en na de lunch met vier boterhammen met kaas had ik toch nog steeds trek. En om nou acht boterhammen mee te nemen voor de lunch ...

Kaaskopje
Ja precies Yeti

Wij hebben een bakker in de wijk en die maakt reclame met 'aanbieding: altijd 3 broden voor 6,60. Aangezien ik de enige ben die bruiner dan wit brood lust, vind ik het zonde om 2,20 uit te geven voor witbrood. Voor een mooi brood met zaden heb ik dat en meer dan wel weer over. Zelf bakken is alleen voordeliger. Omdat ik maar 15 euro voor de (tweedehands) broodbakmachine heb betaald, zijn de kosten er allang uit. Hopelijk houdt hij het nog lang vol:-).
Voorbeeld: witbrood: meel 20 cent, scheutje boter, 9 gram zout en suiker en een zakje gist van ongeveer 23 cent. Een beetje meer suiker en rozijnen erbij: rozijnenbrood voor weinig. Zelfgebakken bruinbrood met (pompoenpit) meel van AH: een euro per brood. Je haalt er minder boterhammen uit dan uit winkelbrood, maar dan nog is het voordelig.

Temet
over brood

Voor wie er een in de buurt heeft zitten: La Place heeft goed brood. En die in Amsterdam - maar ik neem aan de andere ook - verkopen 3 broden voor 4 euro, wat echt een koopje is.

Groeten,

Temet

Kaaskopje
Inderdaad niet duur Temet

Maar om daar speciaal voor naar de stad te gaan,daar ben ik dan weer een beetje te lui voor:-).

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.