Home » Forum » Horror in de gft bak

Horror in de gft-bak

65 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Arawen
Horror in de gft-bak

Onze gemeente heeft in haar wijsheid besloten om over te gaan tot (nog verdere) afvalscheiding. We hebben er dus nu ook een aparte bak voor plastic bij.
Gevolg is dat de GFT-bak (gedeelde bak met ene helft groen en de andere helft restafval) nu 2 weken mag gaan staan stinken voordat ie geleegd wordt... Maar erger nog; toen ik van de week mijn bloemkoolresten wilde gaan weggooien en ik de klep open deed kwam ik een complete horror-film tegen. Het krioelde letterlijk van de maden. Die tegen de rand op kropen en bij de klep zaten, hooguit een paar centimeter van waar ik deze ontwetend had vastgepakt... brrrr...
Tja en wat nu? Afval eruit halen is geen optie (groen-helft zit aardig vol) en trouwens, dit zal vaker gaan voor komen vrees ik.. Iemand nog een aardig idee hoe ik van dit maden-paleis af kom, nu en in de toekomst?

groeten Arawen

mamsavan2
Begrijp...

ik het goed dat groen en grijs samen in 1 bak zit? hoe legen ze dat dan?
Hier wordt afwisselend de ene week de grijze en de andere week de gft geleegd. In de gft gaat hier geen vleesafval, geen last van maden. Bij het plasticafval geen verpakkingen waar vlees in gezeten heeft.
Voor nu... Als het echt nog te lang duurt, er toch maar uit halen.
mamsa

IngridT
Ach,

als je de deksel open laat kunnen ze er zo uit als ze vlieg zijn geworden. dat duurt maar even.

En in de toekomst iets voorzichtiger omgaan met vleesafval als je het risico op maden wilt verkleinen. Goed verpakken (in plastic bv) en bij warm weer liefst in de bak die zsm geleegd wordt.

Uit je bericht lees ik dat je er niet zoveel zin in hebt, maar het is best leuk om te zien hoe een made een vlieg wordt hoor..ook voor de kinderen....mijn vader had vroeger vaak maden om te vissen & als ie oteveel had had deden mijn broer en ik ze in een jampot oid en dan maar afwachten wat er gebeurde....

Ingrid

IngridT
Vloeg!?

'als ze vlieg zijn geworden bedoel ik natuurlijk...

Uit je bericht lees ik dat je er niet zoveel zin in hebt, maar het is best leuk om te zien hoe een made een vlieg wordt hoor..ook voor de kinderen....mijn vader had vroeger vaak maden om te vissen & als ie oteveel had had deden mijn broer en ik ze in een jampot oid en dan maar afwachten wat er gebeurde....

Ingrid

merel
Bijna nooit

Ik heb het een paar keer gehad, maar dat was met dank aan de mensen die onze poezen kwamen verzorgen. Zij gooiden het kattenvoer wat over was gewoon LOS in de kliko! Tja dat is vragen om maden. Zelf doe ik vleesafval in de vuilniszak en er gaan alleen maar dichtgeknoopte zakken in de grijze bak. Zelf dus nog nooit maden gecreerd zo. In de groene bak gaat alleen tuinafval en oude planten en bloemen enzo.
Tevens heb ik een plankje tussen de deksel liggen, zodat ie niet helemaal sluit, dan stinkt het allemaal niet zo.

Belle Époque
Plastic om vleesresten mag niet meer?

Dat maak ik uit het topic op. Eventueel een oude krant er dik omheen wikkelen? Of aluminiumfolie, of moet metaal ook apart? (ik heb ooit ergens gelogeerd waar het werkelijk zo streng gescheiden werd)
Brrr, het lijkt me inderdaad horror!

Belle Époque
Pelle, één woord:

HUIVER!!!

Kaaskopje
Arawen

GFT afval wordt hier al jaren per 2 weken geleegd, met in de zomer krioelende maden tot gevolg inderdaad. Zoveel mogelijk in kranten verpakken bij warm weer en op heet weer momenten als de zwarte bak het eerst geleegd wordt afval als vleesresten, etensresten, e.d. toch maar in die zwarte bak gooien, maar wel heel goed verpakt in kranten en een oud tasje of zoiets.
Ik zou graag willen dat wij een plastic afval bak kregen.

sus-anne
Spiritus

gooi een fles spiritus leeg in de GFT bak,deksel er op en binnen een paar uur zijn alle maden dood.
en verder,nooit vleesafval in de GFT bak.
overigens,hier wordt de GFT bak al jaaaaaaaaaaren om de week geleegd,en we hebben nooit maden .

Kaaskopje
Belle

Niet om de strenge juf uit te hangen, maar afval verpakken in aluminium is echt heel zinloos milieubelastend. De productie van aluminium is een aanslag op het milieu. Dus áls je het gebruikt kun je het m.i. beter beperken tot als je iets in de oven wilt maken. Ik ben niet zo'n milieu'freak' maar ik probeer aluminium echt uit mijn systeem te bannen.

Fiorucci
Elke twee weken

Mijn gft bak wordt maar een keer per twee weken geleegd, en door schade en schande wijs geworden gaat in mijn gft bak alleen tuinafval,aardappelschillen en kattegrit. Geen maden meer!

skik
Vlees in de biobak

Toen wij nog vlees aten en ik wel eens restjes/afsnijdseltjes had, vroor ik dat altijd in tot de biobakophaaldag. Vlak voordat ik de bak buiten zette even de restjes uit de vriezer erbij. Nooit last van maden gehad,

Totdat ik in een hele hete zomer thuis beviel van mijn dochter en mijn moeder de placenta in de biobak mikte, die pas 9 dagen later geleegd zou worden.....

skik

Belle Époque
Kaaskopje en skik

Kaaskopje, ja, je hebt gelijk *schaam*.
Skik, dat van dat invriezen is niet eens een gek idee! Bedankt voor de tip!

+ Brunette +
De ultieme oplossing ter voorkoming van maden.

Word vegetariër!

merel
Gft bak daar mag toch geen vlees in?

De naam zegt het al, groente-, fruit- en tuinafval. Daar mag helemaal geen vlees in en maden komen niet van groente, fruit en tuinafval. Dan is het probleem toch opgelost? Ikzelf heb een prullenbak in de keuken (met zakjes erin) en daarin gaat ook het vleesafval. Vervolgens gaan de dichtgeknoopte zakjes in de grijze bak. Los in de tuin liggen dan wel in een hoek die zakken voor plasticafval, staat eigenlijk best slordig, ik heb er iedere maand wel een stuk of 5, ik sorteer heel fanatiek, want ik heb nog maar een kwart grijze kliko vol als deze geleegd wordt om de week. Maar ja, ik zit nu eigenlijk ook weer niet te wachten op nóg een extra container voor het plastic, maar rommelig staat het dus wel. Ik vermoed dat daar van de zomer wel maden in gaan komen (van bijv. de plastic bakjes waar gehakt in zat) maar goed, die plastic-afval-zakken zitten goed dichtgeknoopt.

Merel
Andere link:

Ik had deze link gelezen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Groente-,_fruit-_en_tuinafval

en ik vind het eigenlijk wel logisch. Zeker gezien de NAAM van de bak :-)

marie
Nieuw systeem

Hallo
Sinds deze week zijn wij - op proef - over op een nieuw systeem, waarbij elke rolemmer om de drie weken wordt geleegd: blauw, groen, grijs.
De blauwe was eerst voor papier, sinds een tijdje papier + plastic en nu mag/moet er nog veel in.
We hadden een kleine groene, die in de winter om de week en in de zomermaanden elke week werd geleegd, maar nu dus een grote, die elke 3 weken wordt geleegd.
En dan nog een grote grijze voor de rest (ook elke 3 weken).
Hier kun je lezen wat wij nu waar in moeten doen:
http://www.hvcinzameling.nl/download/?id=17677110&download=1
Dat gaan wij dus nooit redden met de blauwe, aangezien wij met een "ja/nee" sticker de emmer al vol hebben in drie weken. De zakken met plastic zette ik er altijd al naast. Nu mogen ook de sap-/melkpakken erin, dat wordt stampen.
Vleesafval doe ik trouwens nooit in de groene rolemmer. Altijd in de grijze. En daar doe ik eigenlijk ook nooit 'los' afval in, altijd in een vuilniszak.
Groetjes

Merel
Je hebt niet goed gelezen pelle

Dit staat er:
Een kolom wat wel mag en daaronder een lijstje wat niet mag, daarin staat het vlees vis en de botten en graten dus...dat is geen gft afval volgens deze site.

De volgende producten mogen in gft afval terechtkomen:

schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen
resten van gekookt eten
pinda- en notendoppen
plantaardige olie en gestold vet
theezakjes en filters met koffiedik
brood en kaaskorsten (zonder plastic)
onkruid, klein snoeiafval, gemaaid gras en bladeren
snijbloemen en kamerplanten (zonder pot en aarde)
kattenbakkorrels met milieukeur

De volgende afvalproducten zijn géén gft en mogen over het algemeen daar ook niet in terechtkomen:

vlees- en visresten (inclusief graten, schelpen en botjes)
as uit asbak en open haard
peuken en eierschalen
vogelkooizand
mest van kleine huisdieren
(volle) stofzuigerzakken
honden- en kattenharen
luiers (zie opmerking hieronder)
melk- en vruchtensappakken
hout en dikke takken
zand
kattenbakkorrels zonder milieukeur

Rosase
Vlees mag wel

maar echt hoogwaardige compost geeft het niet. Als je thuis composteert is het nooit de bedoeling dat je er vlees in gooit. Een grote composteerinstallatie kan wat meer hebben en heeft een beter geregeld proces, dus daar loopt de vertering vaak wat beter en wordt het warmer zodat evt. ziektekiemen makkelijker in de kiem gesmoord worden, maar echt optimaal is het niet dat vlees in de compost.

Voor Arawen zou ik zeggen: nu is het een kwestie van damagecontrol, dus toch maar die fles chloor of spiritus gebruiken?

En voor de toekomst: vlees goed verpakken, kliko uit de zon houden en inhoud zo droog mogelijk houden (dus deksel stukje open, niet te ver ivm invliegen van insecten) en wat kranten oid op de bodem.

Rosase
Link pelle

In de link van pelle zie ik trouwens ook niet staan dat vlees niet.

Quote:

In de gft-bak

De volgende afvalproducten mogen in de gft-bak:
schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen;
resten van gekookt eten;
vlees- en visresten (inclusief graten, schelpen en botjes);
pinda- en notendoppen en eierschalen;
plantaardige olie en gestold vet;
theezakjes en filters met koffiedik;
brood en kaaskorsten (zonder plastic);
onkruid, klein snoeiafval, gemaaid gras en bladeren;
snijbloemen en kamerplanten;
mest van kleine huisdieren met stro.

Merel
Rijksoverheid en wikipedia

In de link die ik aangaf van wikipedia staat dat het niet mag, in de link van pelle, van de rijksoverheid staat dat het wel mag.
Ik denk zelf dat je de link van de rijksoverheid moet aanhouden, die lijkt me officieler, maar die had ik (nog) niet gezien toen ik mijn eerste berichtje daarover stuurde. Ik blijf er trouwens wel bij dat ik het persoonlijk niet onder gft afval vind vallen, maar ja...wie ben ik :-)

Hierbij nog eens beide linkjes:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Groente-,_fruit-_en_tuinafval
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoord...

Vic
Blegh!

Toen ik net mijn grijze bak open deed, kwamen er ongeveer 20.000 fruitvliegjes uit. Beter dan krioelende maden, maar toch ook best smerig ;-( Gelukkig wordt hij morgen geleegd.

Tirza G.
Nou

Gut, dan zal ik wel een viespeuk wezen maar ik geef daar dus helemaal niks om. Ik heb een lange voortuin, de bakken staan voorin (dus niet tegen het huis aan), maar wel gewoon aan het paadje waar we langslopen als we weggaan. Als ik maden zie, zet ik de bak even open. Duurt nog geen uur en dan zijn ze allemaal weg. Opgegeten door de vogeltjes. Jammie.
Chloor of spiritus in de bak lijkt me bijzonder onnodig, kom op zeg. Het is gewoon het begin van het natuurlijke verteringsproces.

Tirza

Kaaskopje
Pelle

Ik gebruik eigenlijk heel weinig chloor, inderdaad omdat het niet goed voor het milieu is, maar soms moet het toch even gek genoeg:-) Ik heb het dus wel in huis, maar kan er makkelijk twee jaar mee toe volgens mij.

Kaaskopje
Vic

De fruitvliegjes waren eerst maden...

Kaaskopje
Schoonmaakabonnement

Ik heb een tijdje een schoonmaakabonnement voor de gft bak gehad. Bezuinigingen dwongen mij dit weer op te zeggen. Ik vond het wel lekker fris. Zijn er meer die dat hebben?

Kaaskopje
Fruitvliegjes

Tirza geeft aan dat ze de maden en vliegjes voor lief neemt. Ik op zich ook, maar ik heb in de zomer wel heel erg last van fruitvliegjes in huis. Hoe voorkom ik dat dan? Hoe ver moet ik die gft bak van huis zetten om ze niet binnen te krijgen?

Merel
Nee geen schoonmaakabonnement

Als je dus alleen maar groen afval in de bak gooit wordt ie helemaal niet zo smerig. Ik heb dat ding nog nooit schoongemaakt volgens mij. Hij is helemaal niet zo vies. (beetje zand en gras hangt er aan de zijkant)

rodebeuk
Wat wij met die maden hebben gedaan

foto maken, naar de gemeenteraad sturen. Even laten sudderen, niet omroeren en floep! De raad heeft het tweewekelijkse ophalen terug laten draaien. Wethouder op het matje geroepen, nu komen ze weer iedere week. Nauwe stadswijk dus je zat echt met je neus in de maden.

Waren natuurlijk niet de enigen die op dit idee gekomen waren.. vermoed ik...

Temet
Fruitvliegjes 2

Lieve mensen, de fruitvlieg kent een levenscyclus die wel wat lijkt op die van de gewone vlieg. Ook fruitvliegjes geven maden. Hele kleintjes weliswaar, maar ze krioelen ook.

Ik weet dit, omdat er een tijd is geweest dat ook in Amsterdam het gft apart werd opgehaald, en ook de mensen die geen tuin en soms (zoals ik) helemaal geen buitenruimte hadden een gft-bakje kregen. Dat ding stond in mijn keuken te stinken en fruitvliegjes te produceren. Tot ik op een dag, nadat ik de spuitbus op die beesten had gezet, bedacht dat de spuitbus het milieu vermoedelijk meer schade toebracht dan het gft-afval aan profijt opleverde.

Gelukkig kennen we hier inmiddels nog maar drie soorten afval: glas, papier, en rest :-)

Groeten,

Temet

Temet
Overigens

Mijn gft-verdriet is twee huizen terug. Het huis daarna had een tuin en toen had ik een composthoop. Geen fruitvliegmaden meer gezien, wel wormen en slakken.

Groeten,

Temet

Pagina's

Onderwerp gesloten