Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Huis in verkoop; hoe/wat/welke verkopende makelaar?

Wij hebben net een nieuwbouwhuis gekocht, dat rondom bouwvak 2009 opgeleverd wordt.
Het is dus - zeker in deze onzekere tijden! - zaak dat ons huis zsm verkocht wordt, zelfs als dat betekent dat we nog even moeten huren.

We hebben ons huis door een drietal makelaars laten taxeren. Daar kwamen grote verschillen uit (tot een ton!). Een makelaar zat precies rond de prijs die wij in ons hoofd hadden (tussen 349.000-369.000 ondergrens 340.000) en ons ook reeel leek. Is vrij grote makelaar hier, kantoor midden in centrum (= veel langslopend publiek) en erg actief in zijn benadering. Bij 1e gesprek ivm vrijblijvende taxatie verkoopwaarde gaf hij aan dat de courtage 1,5% was. En dat dat niet onderhandelbaar was (maar we zijn er toen niet verder op ingegaan, omdat het toen vnl om de taxatie ging. Vermoed dat het wel degelijk bespreekbaar kan zijn).

Vrijdag kwam een andere makelaar (via onze hypotheekadviseur) kostenloos de taxatie voor de hypotheekofferte maken. Ook hij kwam op het bedrag dat wij in het hoofd hadden. Hij was erg positief, zei ons huis binnen 3-6 maanden zo verkocht te hebben. Dat zeggen makelaars natuurlijk altijd - dat realiseren we ons wel.
Maar erg ter zake kundig, prettig, en heel overtuigend. Dus een goede verkoper :wink: want we zijn prompt gaan overwegen om hem in te schakelen terwijl we toch best kritisch zijn. Zijn courtage is ook 1,5%, maar op mijn vraag gaf hij aan bereid te zijn te praten over een staffel.
Wij denken aan een staffel van bijvoorbeeld:
1,2% bij verkoopprijs onder 330.000
1,3% bij verkoopprijs onder 340.000
1,4% bij verkoopprijs onder 342.500
1,5% bij verkoopprijs tussen 342.500 en 345.000
1,6% bij verkoopprijs tussen 345.000 en 346.000 ... etc.

Ook heb ik gezegd dat we de mogelijkheid willen om, stel dat ons huis over een half jaar nog niet verkocht is, te zeggen 'even goede vrienden maar we geven het nu bij een ander in de verkoop'. Dat kon, dan wel tegen vergoeding van kosten drukwerk etc. wat op zo'n 550,- kwam. Kortom; prima verhaal. Echter; hij zit in een plaats zo'n half uur rijden hiervandaan, en bekijken van zijn website leert dat hij ook alleen huizen uit die plaats verkoopt, op 2 huizen na in aangrenzende plaats.
We staan erg in dubio wat nu wijsheid is.

Tijdens onze zoektocht naar een ander huis viel ons vaak op dat een huis door meerdere (2, soms zelfs wel 3) makelaars werd aangeboden. En vragen ons dus af, of dat een mogelijkheid zou zijn in dit geval. Beide makelaars opdracht geven, en dat natuurlijk wel helder melden. Degene die het huis verkoopt krijgt de courtage, de ander (lijkt me redelijk) slechts de gemaakte kosten van drukwerk, advertenties etc.

Kan dat? Wat zijn daarbij aandachtspunten? En is de genoemde staffel redelijk?
Zijn erg benieuwd naar jullie input, dan gaan we komende week eens kijken of we tot afspraken kunnen komen.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Tinus_p

Tinus_p

17-11-2008 om 09:34

Verschillende makelaars?

Mare:
"Tijdens onze zoektocht naar een ander huis viel ons vaak op dat een huis door meerdere (2, soms zelfs wel 3) makelaars werd aangeboden."
Zijn het echt verschillende makelaars die het aanbieden? Of zijn het vriendjes, die voor elkaar adverteren?

Je staffelt nogal gedetailleerd, mss handig om het om te zetten in concrete bedragen.

Jose van Polanen

Jose van Polanen

17-11-2008 om 19:15

Er blijft hier iets haken

"Hij was erg positief, zei ons huis binnen 3-6 maanden zo verkocht te hebben. Dat zeggen makelaars natuurlijk altijd - dat realiseren we ons wel." Hoe is de markt dan bij jullie? En hoe schatten andere makelaars die mogelijke verkoopsnelheid in? Ik heb de indruk dat de huizenmarkt de laatste weken nogal stil staat en vraag me af hoe lang dat gaat duren. Heb je een noodplan voor als de verkoop toch niet zo snel gaat?
groet,

Mare

Mare

17-11-2008 om 22:28 Topicstarter

Noodplan

Hoi Jose,

nou, de huizenmarkt in z'n algemeen is natuurlijk niet heel goed. Maar... hier (Amstelveen) loopt het nog steeds wel door, alleen zijn de enorme prijsstijgingen van de baan. Ook staan woningen gemiddeld langer te koop; van 1 maand naar nu toch wel 5-6 maanden.
Maar dat zijn gemiddelden natuurlijk; het ene huis wordt meteen verkocht en het andere staat een jaar te koop.

Nou hebben wij wat ze noemen een 'courant' huis waar veel vraag naar is. Maar.... er is een groot nieuwbouwproject dat net is opgeleverd. Veel mensen zijn daarheen verhuisd uit deze wijken. Niet van iedereen is het huis verkocht, en die zitten nu met dubbele lasten. Die huizen zie je per week in waarde dalen... Dus dat is niet heel gunstig.

Nou hebben wij op zich een jaar om ons huis te verkopen. Daarna beginnen die dubbele lasten te spelen. Ook dat kunnen we wel een poosje dragen hoor, maar ja, liever niet. Het 'extra' geld dat het ons kost steken we natuurlijk liever in ons nieuwe huis.

Vandaar ook die overweging om het eventueel bij 2 makelaars aan te bieden, des te meer kans, zeg maar. Maar nogmaals, ik weet niet of dat wel gedaan wordt. Jarenlang krijg ik 2 x dag de nieuwste huizen in m'n mailbox, en met enige regelmaat staat dan huis X er 2 of 3 keer in, onder elkaar, met 2 of 3 verschillende makelaars erbij.... Vandaar dus.

En echt noodplan, zoals gezegd, we hebben best wel de tijd. En mocht het langer duren dan een jaar, dan kunnen we nog wel een poosje magertjes door. Maar mocht het dan nog steeds niet verkocht zijn, dan is verhuren eventueel nog wel optie. Veel 'expats' hier, en veel vraag naar huizen die verhuurd worden. Wel gedoe, want toestemming geldverstrekker, en moet gemeubileerd.

Kortom; we willen alles op alles zetten om 'm via de makelaar zo snel mogelijk (althans, liefst pas over een half jaar of langer) en voor een zo goed mogelijke prijs te verkopen.

groet
Mare

Tinus_p

Tinus_p

18-11-2008 om 09:07

Zo werkt dat niet

Mare:
"Vandaar ook die overweging om het eventueel bij 2 makelaars aan te bieden, des te meer kans, zeg maar."
Zo werkt dat niet. Je kunt beter 1 actieve makelaar hebben, dan 2 luie. Als het maar op funda staat.

Wat natuurlijk de vraag oproept; waarom uberhaupt een makelaar? Je kunt via makelaarsland zelf je huis op funda zetten, en vervolgens zelf flink leuren met je huis.

amk

amk

18-11-2008 om 09:27

2 halen = 2 betalen

zelfs als ze helemaal niets gedaan hebben mogen beiden hun rekening bij jou indienen bij verkoop. Zelfs als de verkoop binnen 3 maanden na afloop van het contract heeft plaats gevonden. (Standaard bij NVM makelaars)

let dus heel goed op dit soort bepalingen.

groet,
Angela

Mare

Mare

18-11-2008 om 18:13 Topicstarter

Interessant emma!

En amk, dank voor je toevoeging dat 2 halen ook 2 betalen is - we realiseren ons wel dat dat voor de 'vaste lasten' geldt (komt op ca. 550/795 aan kosten) maar het zou goed zijn om nog eens flink door te vragen.

Vwb waarom via een makelaar? Tsja, in een 'normale' markt zouden we het zonder gedaan hebben, hebben we met huis hiervoor ook heel succesvol gedaan. Nu hadden we ons huis alvast via verschillende sites (oa Marktplaats, Speurders, maar ook via een site die gratis doorlinkt naar Funda.nl, Jaap.nl, Dimo.nl etc.) te koop gezet. Op dat moment was de koop van ons nieuwe huis nog niet helemaal rond, en we wilden graag ook eens inventariseren hoeveel belangstelling er was. Heel veel bekeken maar kopers... ho maar. De markt ligt echt behoorlijk stil.

Hoe jammer we het ook vinden van de duizenden euro's die we nu extra kwijt zijn, we denken wel dat de meerwaarde van een makelaar ligt in het juist binnenhalen van kijkers. Daarna zijn we er van overtuigd dat ons huis zichzelf wel verkoopt

Toch vind ik de door jullie gevonden formule interessant Emma, want ook wij hebben de indruk dat juist omdat het van een particulier is (en dit ook zichtbaar is door dat er geen makelaar bij staat) dit nog een extra drempel is.

We zoeken erg naar een formule waarbij we met 'beheersbare' kosten ons huis liefst binnen een half jaar verkocht hebben. Op dit moment durven we dat zelf niet aan - vandaar dus. Superjammer dat het niet een half jaar eerder was.... maar ja, toen hadden we ons droomhuis nog niet gevonden. Het is jammer, maar het is niet anders. Nu de schade maar zoveel mogelijk beperken denk ik.

Groet!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.