Home » Forum » Huis verkopen makelaar

Huis verkopen, makelaar

6 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Verkoper
Huis verkopen, makelaar

Nu mijn beide ouders zijn overleden, is het tijd om het huis te verkopen. Wat zijn vragen die je kan stellen als er een makelaar voor een eerste gesprek komt? Wat voor informatie is belangrijk? Ik heb namelijk nog nooit een huis verkocht en het voelt heel onwennig.
Het huis staat in een regio waar overboden wordt, moet ik daar nog rekening mee houden?
Alvast bedankt voor jullie tips.

Fransien
realistische prijs

Vraag meerdere makelaars om te komen kijken, vraag naar wat er moet gebeuren om het huis goed te kunnen verkopen en wat ze denken dat een realistische prijs is.
Sommige makelaars vinden goed schoon en goed opgeruimd en flink wat kasten in de opslag voldoende, sommigen willen dat je een complete metamorfose doet en huisraad huurt.
De ene is ook pessimistischer over de prijs dan de andere, bij ons was er een makelaar die meer dan een ton lager schatten dan wij er voor wilden hebben en anderhalve ton dan we er voor gekregen hebben. Dat was in een regio waar niet overboden werd. Ze durfden wel te garanderen dat het huis binnen een maand weg zou zijn.
En ga met iemand in zee die je vertrouwt.

Biebel
bereid je voor

Het zal wellicht niet de leukste tijd zijn, als je beide ouders overleden zijn - sterkte daarmee. En (het is een vooroordeel, dat besef ik me), het zou zomaar kunnen dat het huis niet voldoet aan de standaard VT-wonen/Funda inrichting. Vroeger was dat een goede reden voor een makelaar om de prijs laag te zetten, of je eerst te laten verbouwen. Als je echter toch al in een populaire regio woont, zal dat momenteel wel meevallen.

Wat je wel kunt doen: schoonmaken en opruimen. Heel veel opruimen. Hoe naar en vervelend ook, dat huis moet toch leeg. En alles wat je doet voordat de makelaars komen, helpt hen om de prijs zo goed mogelijk te bepalen. Dus maak het leeg. Gooi de papieren weg, kasten zo leeg mogelijk en overbodig meubilair alvast afvoeren. De ene makelaar wil een leeg huis verkopen, de ander wil liever dat er wat meubels in staan, zodat je kunt zien wat de verhoudingen zijn. En luchten - ook dat is een vooroordeel - want elk huis van oudere mensen die helaas overleden waren dat ik ooit bekeken heb, had een spruitjeslucht, alleen weg te halen met veel luchten.

Dan: vraag rond naar ervaringen met makelaars. Ik vond zelf het beste criterium, dat een makelaar er een is, waar je zelf ook een huis van zou willen kopen.
Dingen die belangrijk zijn om te weten te komen in het gesprek, behalve een prijsschatting:
* wat is hun prijsstrategie. Denken ze aan een bieden vanaf prijs, of een vraagprijs, waaromheen de kijkers mogen bieden
* wat doen ze met bezoeken. Leiden zij rond of moet je dat zelf doen, doen ze een open dag/avond voor alle belangstellenden of plannen ze afspraken
* wat is hun voorstel om met bieden te doen. Er zijn openbare biedingen (die gaan online), of geven ze kijkers de kans "om te bieden tot een bepaalde dag/tijd, om dan de aanbiedingen te vergelijken". Of doen ze het per bieder: als iemand een bod doet, dan met jullie in overleg. Als jullie niet accepteren, dan de volgende bieder.
* Wat vragen ze, en wat doen ze ervoor. Alleen NVM makelaars mogen op Funda. Anderen via een omweg, maar dan is je huis minder zichtbaar. Maken zij foto's en plattegronden, nemen ze een stylist mee naar het maken van foto's die ervoor zorgt dat het nog beter zichtbaar is.
* wat doen ze nog meer. De meesten zullen je wel helpen met het opmaken van het verkoopcontract, maar wat doen ze nog meer. Denk bv aan het hebben van een lijst met mogelijke geïnteresseerden, social media die ze inzetten enz.
* En, omdat het huis van je ouders is, je bent niet volledig op de hoogte van de bouwkundige staat. Je hebt er tenslotte niet gewoond. Hoe wil de makelaar daarmee omgaan, om te voorkomen dat je achteraf een "had het maar gezegd dat de ... het niet doet" verwijt krijgt.

Als laatste, misschien nog wel meest belangrijke: wat is je gevoel bij de makelaar. Vertrouw je hem/haar om voor jou een kostbaar bezit te verkopen en het proces op goede wijze te laten verlopen.

Sterkte en succes!

Verkoper
Tips

Bedankt voor de tips.
Met mijn zus ben ik al flink aan het ruimen geweest.
Als eerste hebben we de tuin gedaan, nieuwe bloeiende plantjes erin zodat die al wat gegroeid zijn tegen de tijd dat er foto’s gemaakt worden.
Zolder en eerste verdieping gaan ook goed. De kelder is leeg.
Het belangrijkste is de woonkamer opruimen en stylingset.
Vrijdag zijn er afspraken met makelaars die komen kijken. Maar nu heb ik meer een idee waar ik het over kan hebben.

Lente
Bouwkundige keuring

Als het een oud huis is, zou je zelf al een bouwkundige keuring kunnen laten maken. Dat schept duidelijkheid en heb je er alles aan gedaan om open te communiceren over de bouwkundige staat. Dat scheelt weer wachten in het verkoopproces op de bouwkundige keuring die de kopers laten doen.

Sawo
gevoel en lokale bekendheid

Ik had 3 makelaars uitgenodigd uit de omgeving. De eerste woonde in het dorp zelf had bijna alle huizen in de wijk verkocht dus kende ook echt de gebreken.
De 2e is nog gekomen had ook voordelen namelijk mooiere website. Maar de 3e heb ik afgebeld. Gevoel bij de 1e was zo goed en na aanbevelingen van de buren ben ik met hem in zee gehad. Geen seconde spijt van gehad.

Wel opgeruimd en wit geverfd. Vooral niet teveel kosten maken want vaak wordt alles toch gestript.

Maar onze makelaar gaf daar ook hele goede tips voor.

succes in de moeilijke tijd
Saar

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.