Home » Forum » Huishoudelijke hulp uren verdeling

Huishoudelijke hulp, uren verdeling

18 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Tijgeroog
Huishoudelijke hulp, uren verdeling

Ik ben sinds kort weer aan het werk, na lange tijd, en heb nu eindelijk een goede reden om een huishoudelijke hulp te zoeken. (Als huisvrouw was ik hopeloos mislukt ;-)) We hebben een organisatie gevonden die voor je zoekt en regelt enzo, en waar een vriend goede ervaringen heeft.
Maar nu... moeten we beslissen of we wekelijks (2 uur?) of om de week (4 uur) willen. Voor allebei kunnen we voordelen verzinnen (dat het fijn is als er elke week gezogen wordt. Of, dat als het om de week is, er in die 4 uur maar 1 keer gezogen wordt en dus meer tijd over blijft voor andere dingen).

Iemand ervaring met beiden? Of andere tips, bijvoorbeeld over hoe je afstemt wat er per keer gedaan wordt?

Pluk
3 uur

Drie uur per week, elke week. Ik stem niets af, ze heeft er veel meer kijk op dan ik dus doet gewoon haar ding. Ze strijkt ook de overhemden trouwens .

swaen
Ligt er aan

Hoe groot woon je? Hoeveel mensen heb je in je huishouden? Heb je jonge kinderen? Huisdieren? Wil je graag dat ze elke week iets extra’s doet? Wil je dat ze bedden verschoont etc?

Afhankelijk daarvan kun je een kleine inschatting maken of de uren uberhaubt toereikend zijn.

Ik heb beide varianten gehad. 4 uur was wel efficiënter maar ik ben een luie huisvrouw en deed zelf tussendoor niks om het bij te houden. Dan is om de week eigenlijk te weinig.

Iedere week vond ik beter. Zalig om wekelijks een schone badkamer te hebben. Heel af en toe deed ze iets extra’s als ramen lappen. Maar verder vooral de basis. Ik zorgde zelf dat het huis heel goed opgeruimd was, bedden waren verschoond en de vaatwasser leeg zodat zij zoveel mogelijk tijd had voor het echte werk.

Ik stem weinig af. Behalve als ik iets extra’s wil als een lapje door de koelkast ofzo.

Anonima
Hangt er van af

Heb jaren een zwart betaalde hulp gehad die 1x per 2 weken kwam, 3 uur. Heb nu een hulp via de gemeente (WMO), die komt elke week 2 uur. Dat is standaard, geen keuze. Ik vind dat mijn vorige hulp meer deed.. in die 2 uur krijg je ook geen hele eensgezinswoning schoon natuurlijk.

Zoals hierboven al gezegd; het hangt er vanaf wat je wilt laten doen. Moet ze ook bedden verschonen en strijken? Dat kost tijd. Gaat het alleen om het 'grote' schoonmaakwerk en houdt je tussendoor zelf bij? Dat is om de week genoeg. Houdt ook rekening met thuis zijn; vertrouw je haar/hem je huissleutel toe? Anders moet het ook logistiek nog passen.

Eva
Elke week

Ik zou elke week 2 uur doen.
Bij ons komt ze elke week 3 uur en in die tijd kan ze ons hele huis doen maar in 2 uur kan ze in elk geval wekelijks de woonkamer, keuken, badkamer en wc doen en misschien dan iedere week nog wat extra's, bijvoorbeeld iedere week een andere slaapkamer. Dan heb je in elk geval iedere week de belangrijkste dingen schoon. Anders moet je dat alsnog zelf doen want de wc en badkamer kunnen niet om de week.

Dees
Grotere dingen.

Mij lijkt huishoudelijke hulp juist fijn voor de rotklusjes. Een stofzuiger door het huis is er niet een van. Sanitair een goede beurt keuken dweilen en ramen zemen. Ik zou dus voor om de week gaan, die stofdoek en stofzuiger ros ik dan zelf wel door het huis. En de wc en badkamer kan in de andere week iets minder grondig.

Tijgeroog
Toelichting

Strijken hoeft niet, bedden verschonen heb ik niet aan gedacht.

Alles wat met schoonmaken te maken heeft vind ik rotklusjes, dus ook met die stofzuiger door het huis. Ik heb wel wat leukers te doen. :-) En ik hoef niet in een steriel huis te wonen, dat hebben we nu ook niet.

Dank alvast voor de reacties.

Triva
Tja

Je kunt daar pas antwoord op geven als je zegt wat ze moet doen en hoe vaak. Waar ik mij altijd wel over verbaas is dat als je een werkster hebt je dingen veel vaker laat doen dan als je het zelf zou doen. Wordt het dan opeens zoveel viezer?

AnneJ
Prioriteiten Triva

Je hebt in een gezin vaak honderd-en-een dingen om te doen, dat concurreert met het schoonhouden van je huis. De werkster houdt zich daar niet mee bezig en raakt daardoor ook niet afgeleid van de schoonmaaktaken.

Dus misschien zou je het wel graag schoner willen hebben, maar andere zaken zijn harder nodig. Bijvoorbeeld helpen met de surprise van je kind op school. Koken voor het kerstdiner. Thuis nog even doorwerken omdat de Kerst eraan komt en dan zijn veel mensen weg en krijg je niets meer rond dat klaar moet zijn voor de jaarwisseling.
Extra bijeenkomsten, borrels en vieringen, van de muziekschool, werk en school. En als je ziet dat je, ondanks strak plannen, niet toekomst aan de basale zorg, dan huur je een werkster in, als je daar de financiële ruimte voor hebt.

Zus
ik heb elke week

Zoals in de titel: elke week 2 uur, omdat ik juist de basisdingen, die saaie ellende die elke keer moet, verschrikkelijk vind om zelf te doen. Dus ben erg tevreden met wekelijks. Wij hebben het ook via een bureau die dat allemaal regelt, erg fijn.

Zus
Triva

Het wordt niet ineens viezer, maar het was dus eigenlijk te vies en als het dan eindelijk wekelijks gedaan wordt, is het voortaan normaal schoon.

Lou
Kijk het even aan

Ik zou even aankijken hoe het bevalt van beide kanten. Je kunt het altijd weer veranderen. Hoeveel uur heeft ze nodig voor welke taken en is het dan allemaal schoon genoeg naar je zin of heeft ze dan eigenlijk te snel gewerkt?

Het aantal uren is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je huis en wat je gedaan wilt hebben. Ik zou persoonlijk niet elke week de badkamer blinkend schoon hoeven hebben, en ik heb daarbij ook zelf nog wel tijd om het een en ander te doen dus wij vinden juist om de week wel prettig (en dan hebben we naar ons idee nog steeds altijd een blinkend schone badkamer).

Tijgeroog
Bedankt

Net met m’n man even alles bekeken, en zojuist de aanvraag verstuurd, voor eens in de 2 weken. Jullie zijn verdeeld, net als wij, dus we gaan het eerst zo eens proberen.

Triva
Annej

Elke week de badkamer blinkend schoon? Wie doet dat nu nog? Volgens mij vergeet je dan de tijdrovende klussen die echt minder vaak moeten gebeuren die je dan alsnog zelf moet doen.

Dees
Triva

Blinkend niet maar de wasbak, douche en toilet wel. Vloer dweilen we om de week en eens in de 3/4 weken doe ik ook de tegeltjes van de muren.

iris
en de robotstofzuiger

En koop die robotstofzuiger uit dat andere draadje, die kan je dagelijks laten stofzuigen (ergens in de nacht laten werken, hij maakt weinig herrie) dan kom je iedere ochtend in een schone benedenverdieping en kan de schoonmaakster zich bezig houden met andere klussen.

Tensy
Jaaaaa de robotstofzuiger!

De sint heeft bij ons de robotstofzuiger gebracht en wauw wat fijn! T is nog nooit zo schoon geweest. We hebben n hond met lange haren en een kat en ook al maak ik iedere dag t borsteltje schoon, dan is t nog fijner dan zelf zuigen. Ook t bakje moet ik elke dag legen maar er komt ook heel veel zand hier binnen. Nu is tijd over om andere dingen aan te pakken. Wel ff de kerstverlichting snoeren beter wegstoppen want daar liep ie in vast.

Bregje
ik zelf poets bij andere.

Ik poets bij mensen thuis, ik heb vier adresjes.

Adres 1: Gezin, groot huis, om de week 3.50 uur waarin ik heel het huis van boven tot onder poets en elke keer aan half uurtje over heb voor andere dingen.

Adres 2: Bejaarden man, alleen, 3 uur in de week, klein huis maar best wel een rotzooi en het is ook echt elke week heel erg vies, ik doe ook zijn was opvouwen, strijken hoef ik niet. Bed opmaken.

Adres 3: Gezin met 3 kinderen: 3 uur in de week. De vrouw in het huis is ook altijd thuis en die doet stofzuigen, ik hoef alleen te poetsen en de ramen eens in de zoveel tijd te doen.

Adres 4: Bejaarden man, alleen, 3 uur in de week. Elke week poetsen en heel veel overhemden strijken en de vouw in de broeken strijken.

Ik heb ook nog een adresje gehad waar ik eens in de 2 weken 2 uur kwam, daar legde ze elke keer een lijstje klaar met werkzaamheden die ik kon gaan doen. Elke keer anders en nooit het hele thuis. Meer de klusjes waar ze niet aan toe kon. Een keer de ramen doen, de keukenkasjes van binnen en buiten, de andere keer de badkamer helemaal uitgebreid. Helaas zijn deze verhuisd naar Amerika.

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.