Home » Forum » Iemand is ernstig aan het vervuilen wat te doen

Iemand is ernstig aan het vervuilen, wat te doen?

WINNEN! 

We geven 3x het boek Eerste Hulp Bij Kinderen weg: zo doe je mee!

10 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Buurvrouw
Iemand is ernstig aan het vervuilen, wat te doen?

Bij ons in de straat woont een jonge vrouw van 32. Ze woont sinds een jaar alleen met een roedel huisdieren. Ik kan niet al teveel details opschrijven want ik zou het vervelend vinden als ze zichzelf of anderen haar daardoor herkennen. Er zijn in het verleden veel klachten geweest van stankoverlast en het aanzien van haar tuin. Wij wonen in een erg nette nieuwbouwwijk. Er is wel mw ingezet maar dat heeft ze verbroken en er is verder niks mee gebeurd.

De situatie is heel heel ernstig maar het schijnt haar niet te deren. Ze vertrouwt mij en ik probeer haar te helpen waar ik kan maar de stank en het vuil zijn zo dermate erg dat ik het niet zolang volhou in haar huis. Dat erbij ben ik echt bezorgd over de gezondheid's risico's, voor haar, de beesten en mijzelf. In mijn eentje krijg ik dat van zijn leven nooit gedaan allemaal, en dan nog zou het zo weer vervuilen want het boeit haar gewoon niet.

Het is altijd al zo geweest, ook toen haar vriend er nog was. Ik wil haar helpen maar weet echt niet hoe zonder dat ik haar vertrouwen in mij beschaam. Ik zit er echt mee in mijn maag. Hoe kan ik nu het beste helpen in deze situatie?

Groet van een bezorgde buurvrouw

purk
Bezorgde buurvrouw

wat fijn dat je buurvrouw in elk geval iemand heeft die zich om haar bekommerd! Goed van je.
Als ik de situatie zo hoor dan is je buurvrouw eigenlijk een zorgmijder. Wat je zou kunnen onderzoeken of er in de gemeente waar je woonachtig bent een instantie belast is met het bezoeken van zorgmijders. Deze mensen zijn ervaren met deze doelgroep (excuus voor de profesionele bewoordingen ;-)) en hebben dus verschillende technieken om respectvol en met de juiste bejegening binnen te komen bij mensen.
Zij deinsen ook niet snel terug en zijn heel wat gewend. Ze geven ook niet aan hoe het komt dat ze langs komen. Ze worden altijd door bezorgde instanties, buren, familieleden getipt....anders zouden ze niet weten dat deze mensen er zijn, want ze mijden zorg.

Google eens op bemoeizorg en de naam van de gemeente waar je woont, wie komt je dan wat verder. Ook zou je kunnen kijken of b.v. er een afdeling van Humanitas of het Leger des Heils in de gemeente is. Die kunnen je vast ook verder helpen.

Veel succes en ik hoop op spoedige hulp voor je buurvrouw en haar dieren.

groetjes van Purk

e.j.
Of

bel eens met de ggd in je woonplaats. Als het gaat om gezondheidsgevaar dan kunnen zij er misschien wat mee. Ook weet de ggd vast wel de weg naar de sociale ggz, weet even niet hoe dat heet. Als mensen zo vervuilen dan is vaak ook sprake van een pychische stoornis en de werkers van de sociale ggz zijn daarin gespecialiseerd. Dan kan er bekeken worden of je buurvrouw zonder gevaar voor zichzelf of anderen zo door kan gaan en dan is ze daar vrij in hoe erg het er ook uitziet. Is er wel gevaar voor zichzelf of anderen dan kan de ggz voor haar bestwil ingrijpen. Jij kan dat niet, hoe graag je ook zou willen.

Juulia
Andere opties

Wat ook een mogelijkheid is, is om de buurtbrigadier c.q. wijkagent in te schakelen. Die kan een bezoekje brengen en die weet ook welke instanties ingeschakeld moeten worden. Ik kan me bijvoorbveeld voorstellen dat hij de gemeente inschakelt ivm het schoonmaken van de woning (wat de gemeente overigens doet op haar kosten). Daarnaast kan Bemoeizorg ingeschakeld worden, GGZ, of een andere maatschappelijke instelling.
Geef het dus uit handen.

Succes,
Juulia

albana
Bezorgde buurvrouw

Naar ik het goed begrijp durf je ook niet écht hulp in te schakelen omdat je bang bent dat ze je dan niet meer vertrouwd?? (zeg het als ik het niet goed begrijp)
Ooit heb ik een vriendin gehad die ong. hetzelfde leefde. Ik denk niet dat vriendin psychische problemen had, vriendin had leuke baan en goed inkomen maar was gewoon erg begaan met zielige dieren en interesseerde zich totaal niet voor haar huishouden. Van allerlei andere dingen waren veel belangrijker.
Ik ben vriendin al jaren uit het oog verloren (verhuisd naar ver weg) maar dát zou heel goed jouw buurvrouw kunnen zijn.
Vriendin zou ook helemaal niet zitten wachten op 'hulp' in welke vorm dan ook....sterker nog, ze werkte zelf in de hulpverlening. Die vriendin was wél voor rede vatbaar voor praktische tips qua inrichting. Zo heb ik ooit vriendin aangepraat dat ze beter fatsoenlijk zeil kon nemen i.p.v. (toen nog heel standaard) vloerbedekking. Dáár zag ze zeker het praktische nut van in, we hebben samen zeil uitgezocht (gewoon vloerbedekkingadviseur ook over haar dieren verteld) ik heb man opgetrommeld en 1 kennis van haar en samen hebben we de vloerbedekking verwijderd en het zeil gelegd. Ook heeft man + enkele buurmannen haar tuin bestraat.
Dat soort praktische tips kán al helpen.
Heb je ooit verteld dat je best graag komt maar dat je het i.v.m. de stank niet lang uithoud? Ik heb ooit zoiets vergelijkbaars gezegd tegen vriendin toen en daar schrok ze best van....dat had ze zich nooit gerealiseerd en vond ze best erg, vandaar dat ze ook inging op de praktische tips.
Toen vriendin verhuisde is het hele huis gestript en ontsmet door de verhuurder (woningbouw) en daar heeft ze nog een fikse naheffing van gehad...dat weet ik want eerst hadden we nog wel telefonisch contact.
Dat was ook wel een eye-opener. Ze was toen van plan het in het volgende huis nooit meer zover te laten komen, wat ik ernstig betwijfel. Toen we op bezoek gingen (was enige keer i.v.m. afstand, we waren toen vlakbij op vakantie) zag het er al bijna weer uit zoals vanouds. 6 kattebakken in de piepkleine zonnige keuken die al tijden niet waren verschoond en de frituurpan ernaast b.v. Vriendin was ook gevoelig voor het welzijn van haar dieren. Als je b.v. aangaf dat ze die kattebakken moest verschonen want dat de katten daar niet meer op wilden i.v.m. de vervuiling en dat ze daaróm in de woonkamer plasten deed ze dat wel. Maar een tijdje later was het weer nét zo.
Vriendin kwam uit een gezin waar het al precies zo was. Ze heeft dus ook gewoonweg nooit huishouding geleerd. Alleen hadden haar ouders maar 1 hond en 1 kat dus dat was nog te overzien. De combi 'slecht in huishouden' en veel dieren gáát gewoonweg niet samen.
succes ermee
groeten albana

Hester
Blijf beschikbaar en verder niets

Beste Buurvrouw,

Ik werk als organiser en daarom wil ik je wel wat tips geven.

Wat lief dat je je om haar bekommert. ALs ze je vertrouwt, blijf dan een luisterend oor. Zeg gerust dat je niet bij haar thuis kunt zijn omdat je het te vies vindt (eigenlijk ben ik verbaasd dat ze iemand in haar huis toelaat als het zo erg is als jij beschrijft) en nodig haar bij je thuis uit. Dat is alles wat je nu kunt doen.

Het gaat tegen je gevoel in dat begrijp ik helemaal. Maar ze kan pas anders gaan leven als ze daar zelf aan toe is. Bij ernstige gevallen kan het zelfs als ze de beslissing genomen hebben jaren en jaren duren om met hulp van een gespecialiseerde organiser én een psycholoog te beginnen met weggooien en schoonmaken.

Wat jij dus kunt doen is haar anker blijven voor contact met de buitenwereld en gespitst zijn op de eerste tekenen dat ze er zelf iets aan wil doen. Als ze er zelf om vraagt kun je haar helpen zoeken naar hulp. Zoek dan naar een organiser die gespecialiseerd is in zulke moeilijke cliënten want dit is niet voor iedereen.

Trap niet in de valkuil zelf te gaan weggooien en poetsen. Ze zal het je niet in dank afnemen.

Kolberg heeft een boekje geschreven dat je misschien wel interessant vindt. Het heet: what every organiser needs to know about hoarding.

Het is iets anders als iemand bijvoorbeeld ernstig depressief is geweest en toen alles heeft verwaarloosd. Als de depressie over gaat, willen zulke mensen snel weer een schoon en gezellig huis. Dan kun je het beste een professionele schoonmaker inzetten die een calamiteitendienst heeft.

Buurvrouw
Reactie

Purk,

Ik heb even gegoogeld op zorgmijder en dat is ze mi zeker.Ook ben ik gaan zoeken naar de bemoeizorg en het lijkt me een goed idee om dit eens met ze te bespreken, dank je, ik kan hier zeker wat mee!

ej,

Voor zover ik weet is ze niet depressief. Ik ga eerst contact leggen met bemoeizorg en als daar niks uitkomt neem ik contact op met de GGD. Ik ben bang dat dat minder vrijblijvend is en er harder ingegrepen zal worden. Maar ik kan ernaast zitten natuurlijk!

Julia,

Ik moet het zeker uit handen gaan geven, Het is te erg en te zorgelijk, begrijp ook niet zo goed dat er vanuit de woningbouw mw is ingezet (nav klachten door omwonenden) en er verder niks aan gedaan is. Ze zijn er binnen geweest en hadden toch ook andere instantie's in kunnen schakelen? Nu zullen jullie misschien denken dat het zo erg dan wellicht niet is omdat er geen verdere hulp is ingezet maar zo erg is het echt wel.

Albana,

Jij komt er qua beeldvorming nog het dichtste bij! Goh, is je vriendin naar O verhuisd? ;-) Fijn dat jullie haar zo gesteund hebben! Mocht mijn buurvrouw ooit verhuizen dan vrees ik ook het ergste. In mijn ogen is het huis onbewoonbaar. Ook hier vermoed ik geen psychische problemen maar gewoon desinteresse.

Ook tal van zielige zwerf katten opgevangen maar eerlijk gezegd denk ik dat ze buiten een beter bestaan hadden gehad. Zij denkt wellicht dat ze er goed voor zorgt maar ik vind het echt zielig dat die dieren in een donker vies huis moeten leven in deze pmstandigheden.

Ik heb gisteren de bakken verschoond en blijf dat voorlopig bijhouden. De etens en drinkens bakjes zijn echt walgelijk. Ik ben van plan andere bakjes te gaan halen en die dan bij te houden. Zal ze echt wel goed vinden. En ja, ze heeft van heel veel mensen al gehoord dat het vreselijk stinkt, vandaar de regelmatige klachten van overlast.

Ook ik heb dat meerdere malen aangegeven. Nu heeft ze overal automatische spray's staan waarmee volgens haar dat probleem is opgelost. En ik geloof ook echt dat als er eenmalig wat aan gedaan wordt de hele situatie zo weer terug bij af is. Dat is voor mij ook erg demotiverend om daar goed aan te gaan pakken.

Hester,

Ze laat iedereen gewoon binnen die evt aan de deur komt. Ze ziet zelf denk ik (niet meer) hoe erg het is. Ze is geen verzamelaar, ik heb een aantal keer verslaafd aan verzamelen gezien en nav Purk haar posting een uitzending van de EO over dit soort situatie's. Wat jij zegt is ook tegelijkertijd een dillema voor mij.

Ik wil haar vertrouwen niet beschamen maar voel me wel verantwoordelijk om er iets aan/mee te doen. Ik heb haar meerdere keren voor vanalles uitgenodigd en geprobeerd haar uit haar isolement te halen.

Ze leeft in de digitale wereld (second life enzo geloof ik) en zit als ze thuis is achter de pc en doet verder niks maar dan ook echt niks, al jaren niet. Ze heeft daar gewoon geen behoefte aan en wordt soms boos op me, ze heeft haar "vrienden" en leven op internet. Ik zeg dan dat ik dat begrijp, veilig etc maar dat het ook heel fijn zou kunnen zijn om daarnaast een echt leven te hebben. En ze wil er zelf niks aan doen, ze ziet het probleem echt niet. En uit mezelf weg gaan gooien zal ik nooit doen en hoeft ook niet want er staan geen bergen rommel. Wat het poetsen betreft; dat heb ik aangeboden. Heb haar gezegd dat ik niet kan beloven hoeveel en wanneer maar zal doen wat en wanneer ik kan.

Dat vindt ze goed en ik heb besloten dat ik voorlopig vooral de omstandigheden en verzorging van haar dieren op me neem. Moeilijk hoor want het is echt een lieve meid en ik laat haar zeker niet vallen!

Maar ik denk dat als jullie een blik in haar huis konden werpen jullie ervan overtuigd zullen zijn dat ik vandaag nog alle alarmbellen moet luiden, al was het maar voor de dieren. Soort zelfde dillema zoals hier weleens een draadje geopend wordt over melden bij amk bij vermoeden van verwaarlozing/mishandeling. Je wilt iemand niet " verraden" maar ziet het ook voor je ogen totaal mis gaan. Bedankt voor al jullie reactie's!

Groet van een bezorgde buurvrouw

albana
Groningen

Mijn vriendin toen is verhuisd naar een klein dorpje in de provinie Groningen. Ik weet wel dat ze erg aktief is op internet, kreeg ooit uitnodiging voor een prijsuitreiking (was landelijke prijs, wel amateurklasse) voor een website die ze gebouwd had en erg succesvol was. We sturen nu alleen nog kerstkaarten. Dus verder geen idee hoe het met haar is. Toen ze hier woonde en wij veel contact hadden dus,bestond internet nog niet of in ieder geval was het nog niet zo ingeburgerd.......Ik heb haar (denk ik) al zeker 15 jaar niet meer gesproken dus het zou best kunnen(was mijn jeugdvriendin). Ze woont nog wel op hetzelfde adres voorzover ik weet.
Die voerbakjes kopen is een goede zet. Anders kijk je toch op de kringloop ofzo?
Zet ze wel regelmatig vuilnis buiten? (vergat mijn vriendin óók altijd) Doet ze wel eens ramen open??? Zou je ook eens kunnen doen als de overlast dan voor de buurt te doen is....Gordijnen open?
Gaat ze wel eens weg? Uitnodigen kan toch altijd, onder het mom van ik kom toevallig ook bij jouw, ik wil dat je nu eens bij mij komt.
Die sprays, klinkt inderdaad als een oplossing van mijn vriendin, die zou het ook zo oplossen. En dan maar zeggen dat dieren nu eenmaal de nodige geur en reukstoffen meebrengen.
Mijn vriendin had ook geen enkele schaamte voor haar situatie. Die liet dus ook gewoon iedereen binnen, gezellie toch? Bij mij vond ze het maar kaal en ongezellig, terwijl wij toch een best vol en rommelig huis hebben (ben geen kaatje poets, meer type gemiddeld). Nee hoor, bij haar was het véél gezelliger.
Terwijl dat nu niet de benaming was die ik het zou geven (het was gewoonweg erg vies).
Ik zal ook nooit vergeten, mijn vriendin gebruikte de kapotte afswasmachine als opslagruimte voor vieze afwas die ze nooit,nooit afwaste. Uit het zicht is 'klaar' opgeruimd. Zelfs met dichte afwasmachinedeur kwam daar toch een stank uit!!
groeten albana

Merel
Luchten enz

Ik zou haar in ieder geval aanleren dat ze regelmatig lucht, kan er trouwens geen kattenluikje gemaakt worden, dan kunnen die beestjes ook nog eens naar buiten 'ontsnappen' als de kattenbakken te vies worden. Is misschien ook niet fijn voor de buurt, maar voor de katten wel beter, de ex-zwervers die het niet fijn hebben bij haar, zullen misschien wel wegbijven.
Verder kan je misschien met haar afspreken dat ze een hulp in de huishouding neemt? (of kan ze zich dat niet veroorloven) de een heeft het nou eenmaal niet zo op schoonmaken, en dan wordt het in ieder geval een beetje bijgehouden.
Ze luistert blijkbaar wel naar je, want ze koopt dan verfrissers in plaats van het 'echt' fris te maken, dus ik zou haar dan zeggen, dat die dingen niet helpen, dat luchten en echt schoonmaken beter is, wellicht helpt dat maar een klein beetje, maar alle beetjes helpen, toch?

n@nny
Zichtbare schakels

Buurvrouw, allereerst mijn complimenten voor je houding en je hulp. Jouw buur mag blij zijn met jou in de buurt!!
Ik weet niet of er zoiets bij jullie in de buurt is, maar wij hebben hier sinds kort zogenaamde Zichtbare Schakels. Dit zijn wijkverpleegkundigen van de thuiszorg die als het ware op de ouderwetse manier te werk gaan: op de fiets de wijk in en te weten komen wat er zich achter de voordeuren afspeelt. Juist mensen die niet in het reguliere zorgcircuit bekend zijn, proberen ze zo op te sporen en te helpen. Ze werken zeer nauw samen met huisartsen en organisaties in de buurt.
Groet, n@nny

Onderwerp gesloten

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.