Home » Forum » Huis tuin en keuken » Inbraakbestendig opbergen van kostbaarheden

inbraakbestendig opbergen van kostbaarheden

29 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
even ano
inbraakbestendig opbergen van kostbaarheden

In mijn buurt is afgelopen jaar verschillende keren ingebroken. Alles werd overhoop gehaald, spaarpotten, sieraden, elektronica, harde schijven verdwenen, vaak dingen die niet vervangen kunnen worden. Kasten werden leeggehaald en meubels van hun plek getrokken, ook in de slaap- en badkamer. Afgesloten kastjes blijk je met een stevige ruk te kunnen opentrekken. De schade en puinhoop waren vaak fors, maar de onvervangbare spullen die men dacht goed verstopt te hebben hakten er nog harder in. Ik ben er erg van geschrokken, heb wel goed beveiligde sloten, maar tegen braak, er was meestal een ruit ingetikt, kun je je moeilijk beschermen.

Ik ben niet rijk, leef van een arbeidsongeschiktheidsuitkering, maar spaar wel geld op dat ik over heb van mijn weekbudget, ik heb ook een paar back up harde schijven en wat sieraden die vooral een emotionele waarde hebben. Dit bewaar ik in een afsluitbaar geldkistje in een kastje, maar echt inbraakproof is zo'n kastje niet, zo bleek na de diverse inbraken in de buurt.

Een kluisje bij de bank is wat overdreven voor mijn spulletjes en die paar honderd euro spaargeld, en dat kost waarschijnlijk ook meer dan ik kan missen, maar het is geen veilig idee om het kistje in een kast te bewaren. Waar verberg ik dat geldkistje, welke plekken maken de minste kans om door inbrekers bezocht te worden?

Jo
geen idee

Tegen een gelegenheidsdief kun je je misschien weren met een goedgekeurd slot.

Maar tegen het professionals helpt zelfs geen (stil) alarm.
Kortgeleden nog gehoord van een slachtoffer van zo'n inbraak. Politie is komen kijken, zegt dat ze hebben gekeken, en zijn weer vertrokken.

Dader is gepakt omdat hij was gefilmd tijdens het pinnen met de gestolen pas (ja, sommige mensen laten zelfs hun pincode slingeren). Was een beroepscrimineel die uiteindelijk 3 maanden celstraf heeft gekregen.

Zulke gasten weten elk bedenkbare plekje wel te vinden. Zeker als het om een kistje gaat. Daar kun je een metaaldetector (nee, dat verzin ik niet) voor gebruiken. Een envelop met geld kun je nog onder aan je bankstel of waar dan ook plakken. Maar bij brand ben je verzekerd van verlies :)

Ik heb een familielid die voor de zakelijke papieren een kluisje bij een bank heeft en gelukkig was er nog plek voor mijn envelopje.

Fransien
Muur/plafond

Ik weet van een huis waar het plafond uit soort 'platen' bestaat en als je een daarvan omhoog duwt kun je iets kwijt op de andere platen. misschien kun je het eens op die manier bekijken. Of bijv de bodem van het gootsteen-kastje optillen en daaronder zetten. Plint van de keuken?

Fransien

Phryne Fisher
Plint van de keuken

Ik begreep van de politie dat inbrekers in eerste instantie achter de plint van de keuken zoeken als ze niets kunnen vinden. Gevolgd door het gootsteenkastje en de meterkast. Zelf heb ik geen echte kostbaarheden, maar ik laat altijd de gordijnen een stukje open. Dan kan het inbrekersvolk zien wat voor oude apparatuur en spullen ik heb, en dat hier waarschijnlijk niets te halen valt. Bovendien ziet het er negen van de tien keer uit alsof er net is ingebroken ;-)

even ano
keukenplint

He jammer, die keukenplint leek me een goed idee, maar als de politie zelf zegt dat dat een geliefde inbrekerszoekplaats is, sla ik die maar over.

Narcis
In verpakking etenswaren

In een tent heb ik wel eens iets in een aangebroken zak chips verstopt.
Het nadeel van verstoppen is dat de waardevolle spullen met verstopplaats en al weggegooid kunnen worden met name als iemand je bijvoorbeeld komt helpen. Een ander nadeel is dat je vergeet waar je het verstopt hebt.

Lilian1
Zolder.

Mij lijkt zolder dan de beste optie,als ze ver door t huis moeten zullen ze eerst de onderste verdiepingen hebben.
Ik zou t op zolder in een doos doen met oude spullen erop, of in een oude handtas.
Alles op een hoop in een hoekje gooien zodat t lijkt of je aan t ruimen bent. Met een vuilniszak er bij. Wel zelf niet vergeten waar t ligt dan he?
Of achter een schot daar. Wij hebben door t hele huis schotten voor de schuine wanden. Kunnen ze rond kruipen ;)

Dymphne
De oven is niet altijd een goede verstopplek.

Weet van iemand die iets via marktplaats had verkocht en het geld in de oven stopte. Vervolgens ging zij weg en ging haar zoon een pizza maken :o. Dat ging niet zo goed, dan heb je het verstopt tegen inbrekers dan raakt het verbrand. Alles werd gelukkig wel vergoed door De Nederlandse Bank. Maar enige stress gaf het wel. Moraal van het verhaal: vertel ook je huisgenoten van je enorm slimme verstopplekjes.

IngridT
Eeehm.

Wat betreft die sieraden snap ik het dilemma, maar geld...... lijkt me wel zo veilig op een spaarrekening. Waarom zo moeilijk doen?

Ingrid

IngridT
Ik zou trouwens...

Een terrarium nemen met giftige slangen of vogelspinnwn of zo. Waren er een paar jaar terug ook niet een stel criminelen die krokodillen hadden om hun zwarte geld / drugsvoorraad/ weetikveel te bewaken??!

Ingrid

Doenja
Inbraak preventie

Wat wij altijd doen is in huis de lichten aanlaten als we weggaan en gewoon dingen op t aanrecht laten slingeren. Bordje glazen een pan. Dus niet je huis hermetisch afsluiten en alles donker maken. Gordijnen juist open laten.
Zo durven ze niet te kijken of er iemand thuis is.

Perfecte verstopplekjes zouden voor mij in mijn kruidenkastje zijn, leeg kruidenpotje waar je sierraden in doet of opgerold geld. En een nep-autosleutel bij de achterdeur hangen of op t aanrecht leggen.

En niet te angstig denken...

even ano
Ingridt

Door de gevolgen van mijn ziekte kan ik mijn administratie niet goed meer overzien en heb ik een bewindvoerder moeten nemen die mijn zaken regelt. Dit betekent wel dat ik niet zomaar een bankrekening kan openen.
Daarbij is mijn WIA aangevuld met bijstand en moet ik regelmatig mijn bankafschriften controleren door de sociale dienst. Hoe kan ik uitleggen waar die spaarrekening met die paar honderd, het zijn er ongeveer vierhonderd, euro opeens vandaan komt? Dat heb ik gespaard van wat ik over hield van mijn leefgeld, maar bewijs dat maar eens aan de sociale dienst. Ik heb al eens veel gedoe gehad toen mijn moeder geld op mijn rekening had gestort waarmee ik voor haar een boodschap moest doen.

Dees
Lokaas

Dat van het spaargeld kun je dus heel goed uitleggen, of mag je soms geen spaargeld hebben voor je uitkering?

Als ik veel contant geld had en wat sieraden zou ik een sieradenkistje regelen en daar rommel in stoppen en een portemonnee regelen en daar een paar euro in stoppen dat op een lastig ge vinden plaats verstoppen en vervolgens de werkelijke sieraden en het grotere bedrag aan geld op een nog lastigere plek verstoppen.

even ano
reacties

De zolder zou nog een optie zijn! Ik heb een vliering met vliezotrap, niet bepaald vlot toegankelijk.
Een terrarium is ook een idee :) maar vanwege mijn lage inkomen niet haalbaar, ik heb nu nog een ander huisdier maar als die dood is komt er geen nieuwe meer. Hun onderhoud kost ook geld...

Doenja, ik denk misschien wat te angstig, maar het is voor mij een klein fortuin waar ik hard voor spaar. Appeltje voor de dorst zeg maar. Lichten branden hier altijd, de tip van de autosleutel vind ik wel een goede. Geld in het kruidenpotje kan ook, ik heb wel veel muntgeld maar dat kan ik altijd wisselen. Terwijl ik dit schrijf bedenk ik dat de badkamer ook een mogelijkheid is. Geld in een lege shampoofles, hihihihi! Of in een lege wasmiddelenbox. Ik moet wel rekening houden met de thuishulp, die hoeft niet alles te weten maar zal een zogenaamd lege fles wel weggooien.

Dan lijkt me de vliering nog het best haalbaar.

Misschien denk ik overdreven en te benauwd, maar het geld is voor mij een klein fortuin.

IngridT
Even ano.

Ik heb niks gezegd. Sorry. Geen idee dat t zo zat. Jeetje. Ik schrik er gewoon een beetje van.. Ik zal meedenken over en geniale plek.
Kun je het geld niet bij een vertrouwde bekende stallen? Die wel een bankrekening heeft? Je moeder?

Ingrid

even ano
Dees (offtopic)

Je mag spaargeld hebben als je aanvullende bijstand hebt, maar hoe verklaar ik dat ik plotseling een paar honderd euro heb op een spaarrekening? Ze zijn erg streng en heel alert op fraude. Ik moet zelfs opgeven of ik bijvoorbeeld verjaardagsgeld heb gekregen of iets op marktplaats heb verkocht.

Ik kan me het ergens wel voorstellen, immers je krijgt geld van de staat, maar dat betekent wel dat je als potentiële fraudeur wordt behandeld als je opeens ca. 400 euro op een rekening hebt staan. Het levert gedoe en stress op waar ik niet op zit te wachten.

even ano
IngridT

Ik had het ook niet verteld, je kon het niet weten ;-) Ik wil het ook niet zwaarder maken dan het is, maar het is helaas wel een feit waar ik goed rekening mee moet houden.

Moeder is hoogbejaard en al wat warrig aan het worden en verder ken ik niemand in mijn directe omgeving goed genoeg om te vragen het geldkistje voor me te bewaren.

Ik heb het liever ook bij de hand voor onverwachte situaties. Ik heb bijvoorbeeld nog een hondje en als ik onverhoopt met hem naar de dierenarts moet, kan ik het daarvan betalen.

Ik ga morgen de mogelijkheid op de vliering eens onderzoeken, en ik bedenk me net dat ik met een ketting en een goed slotje het kistje misschien ook wel aan een verwarmingsbuis op een plek buiten het zicht kan vastzetten. Hoef ik ook geen schrik te hebben voor overijverig opruimende thuishulpen ;-)

Ely
Even denken

Misschien een (oud) pluche beest openmaken en het (brief)geld daarin doen? Klittenband om beest weer dicht te maken.

Dubbel achterwandje in vak van een kastje?

In de koelkast in bv zo’n vleeswarendoos of zo’n zakje vd slager voor vleeswaar die ondoorzichtig is? (Moet je wel één keertje naar de slager voor onsje ham)

Zoiets?

even ano
Ely

De koelkast! Daar heb ik nog niet eens aan gedacht! Een stap verder kan zijn: de vriezer.

Hoewel het voor de harde schijven misschien wat minder verstandig is ;-)

Pirata
Hok

Onderin het hok of de bak van het huisdier. In een waterdichte zak. Geen inbreker gaat de kattebak doorzoeken. De vriezer en koelkast zijn volgens mij ook bekend.
Wij hebben overigens een ingemetselde kluis. Zat er al in toen we hier kwamen, geen idee wat ik er in moet doen.

Tihama
Leefgeld

Je hebt het gespaard van je leefgeld. Dan kun je toch ook voortaan minder opnemen van je leefgeld? Ik neem tenminste aan dat je dit geld elke week pint van je leefgeldrekening.
Op die manier maak je het geld dat er nu ligt op en spaar je op het in stapjes op je rekening. Daar hoef je niets over uit te leggen. Jij doet namelijk precies wat er bedoeld is: je moet namelijk ook de huisdierkosten betalen van je leefgeld. Dus het is heel verstandig dat je hier reserve voor neemt.

Dan kun je er in geval van nood gewoon bij.

Je bent daar wel een aantal maanden mee bezig.

Ik zou intussen het geld niet in zijn geheel bewaren en zeker niet in een herkenbaar geldkistje, maar verdeeld over meerdere plekken. Als er dan ingebroken wordt, ben je tenminste niet alles kwijt.

Heb je een boekenkast? Je kunt eventueel wat biljetten doen tussen pagina's van boeken. Opgevouwen in een kussensloop. In de zak van een broek die je zelden draagt. In een opgevouwen sok. En dan zet je ergens een overzichtje van de bewaarplaatsen, want de kans is groot dat je het gaat vergeten;-)

Maar vooral zorgen dat het in etappes op je leefgeldrekening komt te staan.

Tihama
Vriezer

Als je het in de vriezer doet, dan zou ik de biljetten in een bakje doen in een vloeistof. Bakje soep of zo. Je ziet het dan niet en een inbreker moet het eerst gaan ontdooien. Lijkt me een knappe actie als een inbreker de hele diepvriesinhoud gaat ontdooien op zoek naar geld.

inbreker/guera
bedankt

voor al deze geweldige tips waar ik de volgende keer kan zoeken :)

(geintje)

even ano
inbreker ;)

Dan moet je eerst de gangbare lokaties doorzoeken, in woon- en slaapkamer, en heb je dan nog tijd over om in alle andere woonruimtes te speuren? ;-)

Ik reageer later/morgen nog op de andere reacties.

Tihama
Haha

Ik heb een tijd geleden les gehad van een ex-inbreker. Als vrijwilliger loop ik namelijk buurtpreventie, dus we moesten leren hoe inbrekers denken. Belangrijkste is dat inbrekers snel willen scoren en snel verder willen. Hoe langer in een huis, hoe groter de kans dat ze betrapt kunnen worden. Dus als ze op veel plekken moeten zoeken dan kost dat tijd.

Vandaar ook mijn tip om het te verdelen. Net zoals met wachtwoorden: ze komen er toch wel in, maar hoe langer het wachtwoord, hoe langer het duurt.

En niet 1 wachtwoord voor alle sites, maar elke site zijn eigen wachtwoord.

Op dezelfde manier verdeel je de kans en het effect.

Nog 1 tip: kruipruimte.

Ad Hombre
Tihama

"Nog 1 tip: kruipruimte."

Lijkt me een goeie tip als je tenminste niet regelmatig bij je spullen moet zijn. Begraven in de kruipruimte. Zolang je geen sporen nalaat en er rekening meehoudt dat de boel onder water moet kunnen staan. Volgens mij is er geen inbreker zo gek om de hele kruipruimte door te gaan spitten.

Jasmijn
boek uitsnijden?

Kan je niet net zoals een sinterklaas surprise een boek uitsnijden zodat je een gat hebt in het midden, waar je iets in kunt doen? Vervolgens het boek gewoon in de boekenkast zetten (niet vergeten welk boek) je kan nog zorgen dat het niet snel openvalt door magnetische tape te gebruiken om het boek dicht te houden. (ik heb magnetisch tape laatst gekocht bij de hema)
Zorgen dat al je ramen en deuren altijd goed dicht zijn, ik krijg hier altijd mail van de buurt preventie en veel inbraken zijn door open gelaten ramen. Ze komen dan bij die ramen door ladders of een grote vuilnisbak te gebruiken en klimmen zo naar boven (kan ook via de buren zijn, als jij je tuin wel netjes leeg hebt) En ik ging een aantal weken geleden de katten eten geven van buren een paar huizen verderop en dacht dat ze al thuis waren. Er stond een pot thee op de salontafel en een kopje ernaast en een opengeslagen magazine, maar ze waren dus niet thuis, ze hadden dat speciaal neergezet, ik vond dit wel goed bedacht. (ik heb uiteindelijk toch gewoon de katten eten gegeven hoor)
Als je een groot kleed in je kamer hebt en je moet wat plats verstoppen (geld in meerdere kleine enveloppen bijv.) dan kan je dat misschien in het midden van het kleed leggen. Salontafel terug zetten en je ziet en voelt het niet, dan zou een inbreker je hele kleed eerst moeten oprollen, want wat in het midden ligt zie je niet zo gauw.

Wilgenkatje
..dat niet vergeten... o.t.

lijkt me een lastige. Ik vergeet geregeld waar ik cadeautjes die ik alvast gekocht heb, heb gelaten. Laat staan een enveloppe met geld.

Narcis
Ja, dat vergeten.

Hopeloos, ik heb eens een nieuwe bankpas moeten aanvragen die ik verstopt had, bleek later in een boek te zitten.